Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

kodinp.gif (2259 bytes)18 | 01 | 2001

Tuoksuvia leipiä, hyviä höysteitä

LeipäVasta paistettu, tuoksuva leipä nostaa veden kielelle, ja maukas leipä kruunaa yhtä hyvin keittoaterian kuin teehetkenkin. Nyt leivissä maistuu pekoni ja basilika, tomaatti ja timjami sekä fetajuusto ja aurinkokuivattu tomaatti.

Pekonilla höystetyt leivät

Nämä leivät saavat täyteläistä makua ruisjauhoista, pekonista ja basilikasta. Valkosipulista pitävä lisää sitä taikinaan. Leivistä tulee hauskan näköisiä, kun kohottaa ne jauhotetuissa leipäkoreissa.

25 g margariinia tai voita
5 dl vettä
1 pala hiivaa
1 tl suolaa
2–3 tl kuivattua basilikaa tai ? dl tuoretta
(2 puserrettua valkosipulinkynttä)
100 g pekonia silputtuna
2 dl ruisjauhoja
n. 9 dl vehnäjauhoja

Sulata rasva kattilassa, lisää vesi ja kuumenna käden lämpöiseksi. Liuota hiiva vesi-rasvaliemeen. Sekoita nesteeseen suola, basilika, (valkosipuli), pekoni ja ruisjauhot. Alusta vehnäjauhot joukkoon ja anna kohota puolisen tuntia.

Vaivaa taikinaa leivinpöydällä ja puolita taikina. Leivo palat pyöreiksi leiviksi ja kohota peitettynä noin 45 minuuttia. Jos kohotat leivät koreissa, kumoa ne leivinpaperille pellille. Paista 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.

Maukkaat tomaattileivät

Maittavaa leipää, jota on mukava murtaa keiton kumppaniksi. Sitä voi myös lämmittää viipaleina uunissa tai paahtimessa ja nauttia eteläeurooppalaiseen tapaan öljyllä sipaistuna puserretun valkosipulin ja tomaattiviipaleiden kera. Taikina on suuri ja samalla vaivalla valmistuu kaksi muhkeaa tai 3–4 pienehköä leipää.

5 dl haaleaa vettä
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
1 pala hiivaa
2 tl suolaa
3 rkl tuoretta tai 3 tl kuivattua timjamia
n. 2 ? l vehnäjauhoja
1 dl öljyä

Yhdistä haalea vesi ja kädenlämpöiseksi lämmitetty tomaattimurska. Liuota hiiva tomaattiseen liemeen. Sekoita joukkoon suola, timjami ja osa jauhoista. Alusta loput jauhot ja öljy taikinaan. Anna kohota peitettynä noin 40 minuuttia.

Vaivaa taikinasta leivinpöydällä ilmakuplat pois. Jaa taikina kahtia ja leivo pitkulaisiksi leiviksi. Nosta leivät leivinpaperille pellille. Anna kohota noin puoli tuntia. Viillä leipiin vinottain muutama viilto. Paista 200-asteisessa uunissa koosta riippuen 30–60 minuuttia.

Täytetyt leipäkranssit

Leivistä tulee Etelä-Eurooppa mieleen, sillä makua antavat fetajuusto, oregano ja öljyyn säilötty aurinkokuivattu tomaatti. Tomaatinpalat voi halutessaan vaihtaa oliivisilppuun. Nämä leivät ovat niin maukkaita, etteivät ne enää tarvitse lisukepäällisiä.

5 dl haaleaa maitoa tai vettä
1 pala hiivaa
1 tl suolaa
2 rkl hunajaa
n. 13 dl vehnä- tai hiivaleipävehnäjauhoja
tai osa ruisjauhoja
75 g pehmeää margariinia tai voita
Täyte:
3–4 rkl pehmeää margariinia tai voita
200 g fetajuustoa murusina
1–2 rkl kuivattua oreganoa
15–20 aurinkokuivattua tomaattia tölkistä
Voiteluun + päälle:
vettä + karkeaa suolaa

Liuota hiiva kädenlämpöiseksi lämmitettyyn maitoon. Sekoita joukkoon suola, hunaja ja suurin osa jauhoista. Alusta loput jauhot ja rasva taikinaan ja anna kohota noin 45 minuuttia.

Vaivaa taikinaa leivinpöydällä ja jaa kahtia. Kaaviloi kumpikin pala pitkulaiseksi vajaan sentin paksuiseksi levyksi. Levitä pehmeä rasva päälle. Ripottele päälle murusteltu feta, oregano ja silputut tomaatit. Kääri levyt rullalle ja muotoile pellille leivinpaperin päälle pyöreiksi kransseiksi.

Anna kohota. Leikkaa kransseihin muutama viilto, voitele vedellä ja ripottele päälle karkeaa suolaa. Paista 200-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia.

*Teksti:
*Sähköposti: @pellervo.fi


| Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |