18 | 01 | 2001 Tuoksuvia leipiä, hyviä höysteitäVasta paistettu, tuoksuva leipä nostaa veden kielelle, ja maukas leipä kruunaa yhtä hyvin keittoaterian kuin teehetkenkin. Nyt leivissä maistuu pekoni ja basilika, tomaatti ja timjami sekä fetajuusto ja aurinkokuivattu tomaatti. Pekonilla höystetyt leivät Nämä leivät saavat täyteläistä makua ruisjauhoista, pekonista ja basilikasta. Valkosipulista pitävä lisää sitä taikinaan. Leivistä tulee hauskan näköisiä, kun kohottaa ne jauhotetuissa leipäkoreissa.
Sulata rasva kattilassa, lisää vesi ja kuumenna käden lämpöiseksi. Liuota hiiva vesi-rasvaliemeen. Sekoita nesteeseen suola, basilika, (valkosipuli), pekoni ja ruisjauhot. Alusta vehnäjauhot joukkoon ja anna kohota puolisen tuntia. Vaivaa taikinaa leivinpöydällä ja puolita taikina. Leivo palat pyöreiksi leiviksi ja kohota peitettynä noin 45 minuuttia. Jos kohotat leivät koreissa, kumoa ne leivinpaperille pellille. Paista 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Maukkaat tomaattileivät Maittavaa leipää, jota on mukava murtaa keiton kumppaniksi. Sitä voi myös lämmittää viipaleina uunissa tai paahtimessa ja nauttia eteläeurooppalaiseen tapaan öljyllä sipaistuna puserretun valkosipulin ja tomaattiviipaleiden kera. Taikina on suuri ja samalla vaivalla valmistuu kaksi muhkeaa tai 34 pienehköä leipää.
Yhdistä haalea vesi ja kädenlämpöiseksi lämmitetty tomaattimurska. Liuota hiiva tomaattiseen liemeen. Sekoita joukkoon suola, timjami ja osa jauhoista. Alusta loput jauhot ja öljy taikinaan. Anna kohota peitettynä noin 40 minuuttia. Vaivaa taikinasta leivinpöydällä ilmakuplat pois. Jaa taikina kahtia ja leivo pitkulaisiksi leiviksi. Nosta leivät leivinpaperille pellille. Anna kohota noin puoli tuntia. Viillä leipiin vinottain muutama viilto. Paista 200-asteisessa uunissa koosta riippuen 3060 minuuttia. Täytetyt leipäkranssit Leivistä tulee Etelä-Eurooppa mieleen, sillä makua antavat fetajuusto, oregano ja öljyyn säilötty aurinkokuivattu tomaatti. Tomaatinpalat voi halutessaan vaihtaa oliivisilppuun. Nämä leivät ovat niin maukkaita, etteivät ne enää tarvitse lisukepäällisiä.
Liuota hiiva kädenlämpöiseksi lämmitettyyn maitoon. Sekoita joukkoon suola, hunaja ja suurin osa jauhoista. Alusta loput jauhot ja rasva taikinaan ja anna kohota noin 45 minuuttia. Vaivaa taikinaa leivinpöydällä ja jaa kahtia. Kaaviloi kumpikin pala pitkulaiseksi vajaan sentin paksuiseksi levyksi. Levitä pehmeä rasva päälle. Ripottele päälle murusteltu feta, oregano ja silputut tomaatit. Kääri levyt rullalle ja muotoile pellille leivinpaperin päälle pyöreiksi kransseiksi. Anna kohota. Leikkaa kransseihin muutama viilto, voitele vedellä ja ripottele päälle karkeaa suolaa. Paista 200-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia.
|