Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

TAMMIKUU 17 | 1 | 2002

Kolme keittoa - monta muunnelmaa

Yhdestä keittopohjasta saa monta muunnelmaa lisäämällä joukkoon kalaa, lihaa, kasviksia tai viljatuotteita. Keiton ja lisäkkeet voi tuoda pöytään myös eri kulhoissa: kukin ruokailija rakentaa mieleisensä sopan. Sopii vaikka vierastarjoiluksi. Hyvä leipä kuuluu asiaan.

Hernerokka meksikolaisin maustein
1 tlk valmista hernekeittoa
1 tlk vettä
0,5–1 prk (á 100 g) maustamatonta tuorejuustoa
tacomausteseosta
0,5–1 paprikaa kuutioina
0,5– rkl sinappia
Tarjoiluun:
paahdettuja leipäkuutioita
persiljasilppua

Kuva Pekka Haraste

Yhdistä ainekset kattilassa. Kuumenna kiehuvaksi sekoittaen. Voit kuumentaa keiton myös mikrossa. Paahda 2–3 viipaletta vaaleaa leipää ja leikkaa ne kuutioiksi, tai leikkaa leipä ensin kuutioiksi ja paahda paistinpannulla ilman rasvaa rapeiksi. Sekoita leipäkuutioiden joukkoon persiljasilppua. Laita leipäkuutioita lautaselle keiton pinnalle.

Valkosipulin makuinen hernekeitto

1 tlk valmista hernekeittoa
1 tlk vettä
0,5–1 prk (á 100 g) valkosipuli-tuorejuustoa
tai maustamatonta tuorejuustoa + valkosipulia
0,5–1 tl timjamia
Tarjoiluun:
nokare tuorejuustoa tai ranskankermaa

Yhdistä ainekset. Kuumenna keitto kiehuvaksi kattilassa tai kulhossa mikroaaltouunissa. Laita keiton pinnalle lautaselle tuorejuustoa tai ranskankermaa.

Tomaattinen hernekeitto

50–100 g pekonia
1 tlk valmista hernekeittoa
0,5 tlk vettä
0,5 tlk (n.2 dl) tomaattimurskaa
0,5–1 tl oreganoa tai basilikaa
(yrttisuolaa)

Leikkaa pekoni pieniksi kuutioiksi ja ruskista kevyesti kattilassa. Lisää hernekeitto, vesi ja tomaattimurska. Kuumenna kiehuvaksi ja mausta yrtillä.

Samettinen juustokeitto

1 l kasvislientä
250 g Koskenlaskija-sulatejuustoa
50–100 g Auramurua
1–2 tl yrttisekoitusta, esim. Provencen
tai valkosipulista yrttisekoitusta
0,5 tl muskottipähkinää
3 rkl vehnäjauhoja
2 dl ruokakermaa tai -cremeä
Pinnalle: ruohosipulisilppua
Tarjoiluun:
makaronia ja tomaattia
tilli-kalapalleroita
rakuunaporkkanoita
savukinkkua ja purjoa
tai jotain näistä

Laita liemi ja juustot kattilaan. Kuumenna sekoittaen, kunnes juustot sulavat. Lisää mausteet ja kermaan sekoitetut jauhot. Kypsennä 5–10 minuuttia välillä sekoittaen. Sekoita haluamasi lisuke keiton joukkoon tai tarjoa useampia lisukkeita erikseen pienistä kulhoista.

Kauramakaronia ja tomaattia

2–3 dl kauramakaronia
vettä, suolaa
tilkka öljyä
2–3 tomaattia kuutioina
yrttisuolaa

Keitä makaronit kypsiksi suolalla maustetussa vedessä ja valuta. Pane makaronit takaisin kattilaan. Sekoita joukkoon tilkka öljyä, tomaattikuutiot ja yrttisuolaa.

Tilli-kalapallerot keiton lisukkeeksi

400 g jauhettua kalaa, esim. kirjolohta
100 g ruohosipuli-tuorejuustoa
n. 0,75 tl suolaa
0,25 tl valkopippuria
2 tl kuivattua tilliä
Keittämiseen: kalalientä

Sekoita jauhetun kalan joukkoon tuorejuusto, suola, pippuri ja tilli. Voit vaihtaa ruohosipuli-tuorejuuston haluamasi makuiseen tai käyttää maustamatonta ja lisätä siihen kuivattua ruohosipulia. Ota seoksesta lusikalla palleroita tai pyörittele ne käsin. Kypsennä pallerot kalaliemessä pienissä erissä kypsiksi.

Rakuunaporkkanat

3–4 porkkanaa kuutioina
vettä, suolaa
nokare rasvaa
ripaus valkopippuria
kuivattua tai tuoretta rakuunaa

Keitä porkkanapalat kypsiksi vähässä, suolalla maustetussa vedessä ja valuta. Pane tilkka rasvaa kattilaan. Sekoita porkkanat joukkoon ja mausta pippurilla ja rakuunalla.

Savukinkku-purjolisuke

2–3 dl purjorenkaita
nokare rasvaa
300 g savukinkkusuikaleita
rouhittua mustapippuria
persiljasilppua

Kuullota purjorenkaat pannulla rasvanokareen kanssa. Lisää kinkkusuikaleet ja kuumenna. Mausta pippurilla ja sekoita joukkoon persiljasilppua.

Currylta tuoksuva tomaattikeitto

1–2 dl purjosilppua
1 paprika kuutioina
(1–2 lehtisellerin vartta viipaleina)
nokare rasvaa
1 tl curryä
5–7 dl kasvislientä kuutiosta tai fondista
1 tlk tomaattimurskaa
2 rkl tomaattisosetta tai chilikastiketta
(suolaa ja pippuria)
Tarjoiluun:
mausteista makkaraa ja kesäkurpitsaa
broileria ja herne-maissi-paprikaa
pekonia ja sieniä
yrttiperunoita ja herneitä
fetatahnaa
parmesaanileipiä
tai jotain näistä

Kuullota kasvispalat rasvassa curryn kanssa. Lisää kasvisliemi ja tomaattimurska ja -sose. Kypsennä kasvikset pehmeiksi ja soseuta keitto esimerkiksi sauvasekoittimella. Mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla. Pane lisukkeet kypsymään keiton joukkoon tai valmista lisukkeet erikseen ja tarjoa erikseen kulhoista.

Mausteista makkaraa ja kesäkurpitsaa

3–4 bratvurstia tai muuta mausteista makkaraa
nokare rasvaa
0,5–1 pientä kesäkurpitsaa kuutioina
ripaus yrttisuolaa

Paloittele makkarat ja ruskista kevyesti rasvassa kesäkurpitsakuutioiden kanssa. Anna kesäkurpitsapalojen hiukan pehmetä ja mausta seos.

Broileria ja herne-maissi-paprikaa

n. 300 g marinoituja broilerisuikaleita
0,5–1 pss herne-maissi-paprikaa
suolaa
rouhittua mustapippuria

Ruskista broilerisuikaleet pannulla ja anna niiden kypsyä noin 5–10 minuuttia. Sekoita joukkoon herne-maissi-paprika, anna kuumentua ja mausta seos.

Yrttiperunaa ja herneitä

2–4 kiinteää perunaa kuutioina
vettä keittämiseen
tilkka rasvaa
0,5–1 pss pakasteherneitä
(suolaa)
timjamia ja rosmariinia

Keitä perunakuutiot lähes kypsiksi suolalla maustetussa vedessä ja valuta. Pane perunakuutiot takaisin kattilaan rasvanokareen ja herneiden kanssa. Kuumenna ja mausta.

Fetajuustotahna lisukkeeksi

200 g fetajuustoa
0,5–1 dl ranskankermaa
2–3 tl kuivattua ruohosipulia

Murenna juusto ja sekoita ranskankerman ja ruohosipulin kanssa.

Pekonia ja sieniä

100–170 g pekonia suikaleina
1 tlk herkkusieniviipaleita tai esikäsiteltyjä metsäsieniä
rouhittua mustapippuria

Ruskista pekonisilppu pannulla. Pane joukkoon sieniviipaleet ja sekoittele, kunnes ne ovat kuumentuneet/kypsyneet. Mausta pippurilla.

Parmesaanileivät

4–8 viipaletta vaaleaa leipää
8–16 viipaletta tomaattia
1,5–3 dl parmesaaniraastetta tai muuta juustoraastetta

Laita jokaiselle leipäviipaleelle kaksi tomaattiviipaletta. Ripottele juustoraaste päälle. Pane kuumaan uuniin, kunnes juusto sulaa.

*Teksti: Pirjo Saastamoinen
*Sähköposti: pirjo.saastamoinen@kolumbus.fi


Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |