Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

helmikuu.gif (1865 bytes) 22 | 02 | 2001

Punajuuri on muotiruokaa

ruokaa.jpg (33503 bytes)Kotimaiset juurekset ovat nyt trendiruuan aineksia, erityisesti punajuuri on korkeassa kurssissa. Punajuuri on maukas raaka-aine, josta saa monenlaista hyvää vaikka juhlapöytään. Tarjoa sunnuntaiaterian alkuruokana punajuuritimbaaleja tai pääruokana punajuuri-ohrarisottoa kalan tai lihan kera.

Punajuuritimbaalit

Timbaalit ovat pieniä, annosvuoissa kypsytettyjä pateita eli murekkeita. Kypsytysastiana voi käyttää esimerkiksi muffinipeltiä, uuninkestäviä kahvikuppeja tai suurehkoja folioisia muffinivuokia. Vuokien koosta riippuen annoksia tulee 6–8. Tähän ruokaan ovat ihastuneet kaikki, joille olen sitä tarjonnut. Se sopii tyylikkääksi alkuruuaksi ranskankerman ja savustetun, paistetun tai grillatun kalan tai lihan kera.

800 g etikkapunajuuria
1 silputtu sipuli kuullotettuna
1 tlk (120 g) smetanaa
6 munaa
1/2 tl suolaa
1/4 tl valkopippuria
1–2 tl rakuunaa

Jauha valutetut punajuuret esim. monitoimikoneella. Jos käytössä ei ole konetta, voit raastaa punajuuret aivan hienolla käsikäyttöisellä raastimella. Sekoita kaikki aineet ja jaa hyvin voideltuihin annosvuokiin. Kypsennä 175-asteisessa uunissa paistoastian koosta riippuen 40 minuuttia tai enemmän.

Punajuuri-ohrarisotto

Punajuurista voit valmistaa maukkaan lisäkeruuan risoton tapaan. Siihen voi käyttää riisin asemasta kotimaisia esikypsytettyjä ohrasuurimoita. Punajuuri-ohrarisotto sopii yhtä hyvin niin kalan kuin lihankin seuraan. Kermaviili- tai ranskankermanokare risoton päällä tekee terää.

4–5 punajuurta pieninä kuutioina
1 sipuli silputtuna
nokare rasvaa
2 dl esikypsytettyjä ohrasuurimoita
n. 1 l kasvislientä kuutiosta tai fondista
suolaa
rouhittua mustapippuria

Kuullota punajuuri- ja sipulipalat kattilassa rasvassa. Sekoita joukkoon ohrasuurimot ja kasvisliemi. Keitä noin 35 minuuttia kannen alla. Kurkista kattilaan välillä ja lisää tarvittaessa nestettä. Mausta suolalla ja pippurilla.

Punajuuripihvit ja ananaskastike

Tässä kasvispihvit maukkaimmillaan. Ruoka sopii laktoosi-intoleerikoille, jotka voivat käyttää hyla-tuotteita. Ruoka on myös gluteeniton. Ananas maustaa mukavasti makoisan kastikkeen, joka on myös lasten mieleen.

n. 1 kg tuoreita punajuuria raasteena
3 raakaa perunaa raasteena
1–2 silputtua sipulia
5 munaa
aromisuolaa
timjamia

Ananaskastike:
1 tlk HYLA-kermaviiliä
1/2 tlk ananasmurskaa
1/2 dl chilikastiketta
Provencen yrttisekoitusta

Sekoita punajuuri- ja perunaraaste, sipulisilppu, munat ja mausteet. Paista öljyllä tai laktoosittomalla margariinilla sipaistulla lettupannulla pihveiksi. Sekoita kastikeaineet keskenään ja tarjoa pihvien kera.

Punajuuriratatouille

Ratatouille on alun perin ranskalainen kasvishöystö, joka valmistetaan erivärisistä paprikoista, munakoisosta, kesäkurpitsasta, sipulista ja valkosipulista öljyssä hauduttaen. Tähän mainioon ratatouilleen käytetään punajuuren lisäksi tomaattia ja sipulia. Makua tulee myös oreganosta ja lisukkeena käytettävästä valkosipulituorejuustosta. Myös piparjuurituorejuusto sopii hyvin. Savukinkku ja grillattu broileri sopivat hyvin samaan seuraan.

2–3 sipulia hienonnettuna
nokare rasvaa
4 kuorittua tomaattia hakattuna
suolaa
1/4 tl rouhittua mustapippuria
4–6 tuoretta punajuurta keitettynä
tuoretta tai kuivattua oreganoa
2–3 tl sitruunamehua
1 rs valkosipulituorejuustoa

Pane sipulit pannulle rasvaan kuullottumaan. Kuori tomaatit kastamalla ne haarukan nenässä hetkeksi kiehuvaan veteen ja vetämällä kuori pois. Hakkaa tomaatit veitsellä silpuksi ja lisää pannulle. Mausta seos suolalla ja pippurilla ja hauduta ilman kantta 10 minuuttia.

Pane keitetyt punajuuret heti keittämisen jälkeen kylmään veteen, kuori ja kuutioi. Lisää punajuurikuutiot pannulle sipuli-tomaattiseoksen joukkoon. Mausta sitruunamehulla ja oreganolla ja anna kiehua muutama minuutti. Tarjoa kuumana tuorejuuston kera.

Lindströmin mureke

Vanha herkkuruoka on Lindströmin pihvi. Samasta taikinasta voi yhtä hyvin valmistaa murekkeen. Perinteisesti ruuan lisukkeeksi kuuluu perunasose, mutta uutta ilmettä tarjoiluun saa vaihtamalla sen lämpimään tai kylmään perunasalaattiin.

1/2 dl korppujauhoja
1 rkl perunahiutaleita (Mielihyvä)
tai keitetty, soseutettu peruna
1 dl punajuuren lientä
500 g naudan jauhelihaa
1 muna
1 sipuli hienonnettuna
3–4 etikkapunajuurta kuutioina
1 maustekurkku kuutioina
2–3 rkl kapriksia
suolaa, rouhittua mustapippuria

Liota korppujauhoja ja perunahiutaleita hetki punajuuren liemessä. Lisää jauheliha, muna, sipuli, punajuuri, kurkku ja kaprikset. Mausta seos suolalla ja pippurilla.

Painele murekeseos leivinpaperilla vuorattuun pitkulaiseen kakku- tai leipävuokaan. Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia tai kunnes se on kypsä.

Lämmin pariisilaisvoileipä

Tämä klassinen lämmin voileipä on oopperavoileivän serkku. Oopperavoileivässä on tavallinen jauhelihapihvi, pariisilaisleivässä sen tilalla on Lindströmin pihvi. Molempiin kuuluu toiselta puolelta paistettu muna. Pariisilaisleipä nykyaikaistuu ja kevenee, kun se tarjotaan salaatinlehtien kera.

1 annos Lindströmin mureketaikinaa
4 vaaleaa leipäviipaletta
4 munaa
erilaisia salaatinlehtiä

Muotoile mureketaikinasta neljä pihviä. Paista pihvit pannulla tai 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Paahda leipäpalat paahtimessa tai paista pannulla. Paista munat häränsilmiksi eli vain toiselta puolelta. Kokoa leivän päälle pihvi ja paistettu muna.

Punainen porsaspata

Vanhan ajan lihapata saa hyvää makua kotimaisista juureksista ja ihan uuden maun, jos nesteenä käyttää punaviiniä. Lihaliemikin käy. Liha ja juurekset hautuvat pehmeiksi ja maukkaiksi padassa. Rosmariini ja timjami viimeistelevät maun. Keitetyt perunat ja pavut maistuvat padan kanssa. Jos haluat vielä uudistaa pataa, voit laittaa kaiken kukkuraksi nokareen kermaviiliä ja hiukan raastettua piparjuurta.

n. 500 g porsaan ulkofileetä tai -lapaa kuutioina
nokare rasvaa
4–5 punajuurta kuutioina
2 porkkanaa kuutioina
pala selleriä kuutioina
1–2 sipulia hienonnettuna
pieni pullo punaviiniä, 37 cl
1–2 lihaliemikuutiota
1–2 laakerinlehteä
rouhittua mustapippuria
(suolaa)
1 tl timjamia
1 tl rosmariinia

Ruskista lihapalat padassa tai wokissa. Sekoita joukkoon punajuuri-, porkkana- ja sellerikuutiot sekä sipulisilppu ja sekoittele hetki.

Lisää viini tai vettä, liemikuutiot ja laakerinlehdet ja ripota päälle mustapippuria. Anna hautua hiljalleen kannen alla noin tunnin ajan tai kunnes ruoka on kypsä. Laita pataan kypsymisen loppupuolella kuivatut yrtit.

Punajuurisalaatti

Punajuurisalaatti maistuu muulloinkin kuin jouluisena rosollina. Tämä salaatti raikastuu omenasta ja piparjuuresta. Hapanmaitotuotteet sopivat hyvin punajuuren makuun. Tämän salaatin kastikkeeseen voi käyttää yhtä hyvin kermaviiliä kuin ruuanvalmistus- tai maustamatonta jogurttia. Salaattia voi tarjota lämpimien ruokien lisukkeena. Sitä voi myös laittaa kinkkurullien täytteeksi ja tarjota alkuruokana tai iltapalana.

300 g etikkapunajuuria karkeana raasteena
1–2 omenaa karkeana raasteena
1 dl purjosilppua
1 tlk kermaviiliä
suolaa ja pippuria

Sekoita kaikki ainekset ja anna maustua viileässä ennen tarjoilua.

Punajuurikastike

Punajuurikastike sopii erittäin hyvin paistetun kalan kastikkeeksi. Yhtä hyvin silakat, lohi kuin muutkin paistetut kalat piristyvät sekä väriltään että maultaan punajuurikastikkeen seurassa. Kastike on alun perin valkoinen peruskastike eli maitokastike, joka saa värin ja maun punajuuresta. Lisää juhlavuutta ja makua kastike saa, kun siihen lisää sulamaan hiukan Auramurua tai ripottelee sitä valmiin kastikkeen päälle.

2 rkl margariinia tai voita
2 rkl vehnäjauhoja
4 dl maitoa
4–5 etikkapunajuurta
suolaa, sokeria ja valkopippuria

Sulata rasva kattilassa ja kiehauta jauhot joukossa. Lisää maito ja sekoita tasaiseksi. Anna kiehua 5–10 minuuttia välillä sekoittaen. Kuutioi tai raasta punajuuret ja lisää joukkoon. Mausta kastike.

*Teksti: Pirjo Saastamoinen
*Sähköposti: pirjo.saastamoinen@kolumbus.fi


| Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |