Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

HELMIKUU 21 | 2 | 2002

Makkaraa sunnuntain kesteihin

Höysteiden ja mausteiden kanssa arkisesta eväästä tulee sunnuntaikelpoinen: makkaraa provencenselaisittain tai curryllä maustettujen juuresten kera tai vihreää soppaa makkarakrutonkien kera. Painontarkkailijoille on tarjolla kevytmakkaroita, joita myös voi käyttää oheisten ruokien valmistukseen.

Provencelainen makkaravuoka
400 g lenkkimakkaraa
2–3 kiinteää tomaattia viipaleina
½ kesäkurpitsaa viipaleina
½ munakoisoa viipaleina
1 sipuli viipaleina
2–3 dl tomaattimehua
2–3 valkosipulinkynttä murskattuna
½ tl rouhittua mustapippuria
1–2 tl Provencen yrttisekoitusta

Poista makkarasta kuori ja viipaloi se. Laita makkara- ja kasvisviipaleet limittäin voideltuun, laakeaan uunivuokaan. Mausta tomaattimehu valkosipulilla, Provencen yrttisekoituksella ja pippurilla. Valuta liemi vuokaan ja kypsennä vielä noin puoli tuntia kunnes kasvikset ovat kypsiä.

Paistettua makkaraa ja curryjuureksia
400 g lenkkimakkaraa
pala juuriselleriä kuutioina
(1 kyssäkaali tai nauris kuutioina)
2–3 porkkanaa kuutioina
1–2 palsternakkaa kuutioina
n. 4 dl kanalientä keittämiseen
tilkka rasvaa
1 purjo viipaleina
2–3 tl curryä
2 dl keitinlientä
1–2 dl ruokakermaa tai -cremeä
3–4 rkl mango chutneytä tai chilikastiketta
suolaa ja pippuria
(1 tl perunajauhoja)

Kiehauta kanaliemi ja keitä siinä juureskuutiot kovan kypsiksi. Valuta juurekset liemestä ja ota lientä talteen 2 dl. Kuullota purjosilppu paksupohjaisessa kattilassa rasvassa ja sekoittele curryä hetki joukossa. Lisää keitinliemi, kerma ja juurekset. Mausta liemi maukkaaksi mango chutneyllä tai chilikastikkeella, suolalla ja pippurilla. (Suurusta halutessasi vesitilkkaan sekoitetuilla perunajauhoilla).

Poista makkarasta kuori ja leikkaa makkara viipaleiksi. Paista viipaleet pannulla ja pane tarjolle juuresten päälle. Tarjoa keitettyjen perunoiden tai riisin kera.

Vihreä keitto ja makkarakrutongit
400 g lenkkimakkaraa
n. 8 dl kanalientä kuutiosta
1–2 purjoa viipaleina
parsakaalin kukinto tai kesäkurpitsa kuutioina
3–4 jauhoista perunaa kuutioina
150–200 g sulatejuustoa
suolaa ja rouhittua mustapippuria

Poista makkarasta kuori ja leikkaa se kuutioiksi. Keitä kasvispalat pehmeiksi kanaliemessä ja soseuta liemineen. Lisää sulatejuusto nokareina ja kuumenna sekoittaen kunnes juusto sulaa. Mausta suolalla ja rouhitulla mustapippurilla. Ruskista makkarakuutiot pannulla ja lisää keittoon.

Ryynimakkaralla höystetty perunalaatikko
400– 500 g ryynimakkaroita, esim. ruisryynäriä
1 sipuli hienonnettuna
1 punainen paprika kuutioina
1 vihreä paprika kuutioina
nokare rasvaa
1 tl kuivattua oreganoa
2–3 rkl tomaattisosetta
suolaa ja rouhittua mustapippuria
8 keitettyä perunaa viipaleina
4 munaa
4 dl maitoa

Kuori ryynimakkarat ja leikkaa pieniksi paloiksi. Kuullota sipuli- ja paprikapalat rasvassa pannulla. Lisää oregano, suolaa ja pippuria. Lado perunaviipaleet voideltuun uunivuokaan. Levitä väliin puolet makkaraseoksesta. Levitä loppu makkaraseos päälle. Vatkaa munat ja maito sekaisin ja valuta vuokaan. Paista 200-asteisessa uunissa 30–40 minuuttia kunnes munamaito on hyytynyt.

Juustoinen uunimakkara ja kasvikset
400 g lenkkimakkaraa
100 g Aurajuustoa
2 tomaattia viipaleina
1 kesäkurpitsa ohuina viipaleina
rouhittua mustapippuria
Kermaviilikastike:
1 tlk kermaviiliä
n. 1 dl sinappi-kurkkusalaattia

Poista makkarasta kuori. Leikkaa makkaraan poikittain viiltoja siten, että makkaran pohjapuoli jää yhtenäiseksi. Nosta makkara voideltuun vuokaan. Aseta viiltoihin tomaatti- ja/tai kesäkurpitsaviipaleita ja Aurajuustoa. Pane loput kasvikset makkaran keskelle. Murustele loppu juusto kasvisten päälle. Ripottele pinnalle pippuria.

Paista 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia. Sekoita kermaviilikastikkeen ainekset ja tarjoa kastike makkaravuoan ja perunasoseen kera.

Punainen pastakastike
400 g lenkkimakkaraa
2 suurta porkkaa suikaleina
1 purjo viipaleina
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
2 dl vettä
½ –1 lihaliemikuutiota
1 tlk (200 g) ranskankermaa
chili- tai tomaattikastiketta
suolaa, pippuria ja timjamia
Pinnalle: persiljasilppua tai timjamia
Lisäksi: keitettyä pastaa tai perunoita

Kuori makkara ja leikkaa suikaleiksi. Laita makkara- ja porkkanasuikaleet sekä purjoviipaleet kattilaan. Kaada päälle tomaattimurska ja vesi. Murustele liemikuutio joukkoon. Anna kiehua hiljalleen, kunnes porkkanat ovat kypsiä. Lisää ranskankerma ja mausteet. Ripottele persilja pinnalle ja tarjoa keitetyn pastan tai perunoiden kera.

Talonpojan kabanossi-kasvispata
n. 5 dl kanalientä kuutiosta
1 laakerinlehti
6 valkopippuria
3–4 porkkanaa paloina
pala juuriselleriä paloina
1 palsternakka paloina
1 sipuli renkaina
1 punasipuli renkaina
4–6 perunaa lohkoina
3–4 kabanossia paloina
100–200 g pakastepapuja
Pinnalle: persiljasilppua
Lisäksi: maustettua tuorejuustoa, esim ruoho tai -valkosipuli

Kiehauta kanaliemi ja pane siihen muut kasvikset paitsi perunat kypsymään. Lisää noin 5–10 minuutin kuluttua perunalohkot ja anna kiehua melkein kypsiksi. Lisää makkarapalat ja pavut ja hauduta vielä muutama minuutti, kunnes kaikki ainekset ovat kypsiä. Ripottele päälle persiljaa ja laita ruuan päälle lautasille tuorejuustonokare. Lisäksi hyvää leipää.

Maukas makkarapiirakka
1 ½ dl vehnäjauhoja
1 ½ dl grahamjauhoja
125 g margariinia tai voita
2–3 rkl kylmää vettä
Täyte:
n. 250 g lenkkimakkaraa pieninä kuutioina
½ purjoa hienonnettuna
½ paprikaa kuutioina
(tilkka rasvaa)
1 tlk (250 g) raejuustoa
2 munaa
yrttisekoitusta
n. 1 dl juustoraastetta

Nypi jauhot ja rasva sekaisin. Lisää kylmää vettä, jotta muodostuu taikina. Painele se voidellun 24 sentin piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Nosta pohja kylmään noin puoleksi tunniksi. Pistele ja esipaista 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia.

Kuullota purjo- ja paprikapalat halutessasi pannulla. Pyöräytä makkarapalat joukossa ja anna seoksen hiukan jäähtyä. Sekoita joukkoon raejuusto ja munat. Mausta seos yrtillä ja levitä tasaisesti vuokaan. Ripottele pinnalle juustoraaste. Paista vielä uunin keskellä noin 20 minuuttia.

 

*Teksti: Pirjo Saastamoinen
*Sähköposti: pirjo.saastamoinen@kolumbus.fi
*Kuva: Pekka Haraste


Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |