Lehden kotisivulle


Lehden referaattisivu
Juttuarkisto
Taittoa, tekstiä, valokuvia, webbiä
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Päävalikko
OT-Lehti
Maatilan Pellervo

helmikuu.gif (2199 bytes)

Painetun lehden sisältö

KEVÄTSIIVOUS
invipix.gif (43 bytes) invipix.gif (43 bytes) invipix.gif (43 bytes) invipix.gif (43 bytes)

Siivoamisen syvempi merkitys
Päänsisäinen järjestyskin ontuu, jos koti tai työpöytä ovat sotkussa, päättelee Kodin Pellervon päätoimittaja ja pohtii siisteyttä myös kansojen ominaisuutena.

*Pääkirjoitus

Koti kuntoon
Kevätsiivous-teemaamme sisältyy niin kodin koneiden ja työvälineiden kuin ihmisenkin putsaus, siistiä tulee hyvillä ja kunnossa olevilla työvälineillä, eikä siivoamisen takia kannata laiminlyödä esimerkiksi käsiensä kuntoa.

2_y00v.jpg (28696 bytes)
  ©Pekka Haraste

invipix.gif (43 bytes)
   Miksi astianpesukoneeseen tulee sakkaa? Yksi syistä on se sama mikä on havaittu jo viemäreiden kunnossa: vesipihi kone ei huuhtele paikkoja kunnolla.
   Looginen lukija huomaa selvän epäloogisuuden: seuraavissa jutuissamme suositetaan käyttämään mikrokuituliinaa, joka ei kaipaa vettä lainkaan.

*Sakkaako sinun koneesi ja miksi?

Työ siellä, koti maalla
Aarnit muuttivat maalle Riistavedelle, mutta tekevät ansiotyönsä kaukana muualla.
   "Työmatkan pituus on suhteellista", he miettivät. Arja ja Vesa Aarni käyvät esimerkiksi siitä, että kylissä voi olla ja tulla lisää elämää.

*Aarnien tapaus

Suomi-puuta menee Eurooppaan
Kymen puuverkko -hankkeen kärkiyritys Stammholz Oy työllistää seitsemän ihmistä ja laskuttaa noin kymmenen miljoonan markan liikevaihdon.
   Stammholzilta Miehikkälästä lähtee kauniita liimapalkkinippuja EU:n sisämarkkinoille. Viereen nousee uusia yrityksiä, yhteistyöverkko syntyy.
   "Markkinoita ja kysyntää on vaikka kuinka. Tekijöistä on puutetta, kuten Suomessa yleensäkin", sanoo Stammholzin perustanut Alpo Paajanen sanoo.

Alkoiko Suomi Susiluolasta?
Häkkinen, Nokia, Bosnian sovittelija-presidentti, EU:n puheenjohtajuus, ja nyt vielä Susiluola. Suomi alkaa paistatella julkisuudessa.
   Vuosien kädenväännön jälkeen tutkijat alkoivat raaputella Karijoella lähellä Kristiinankaupunkia olevan luolan maita. Aluksi epäröiviä kauhaisuja, ja sitten sensaatio: täällä asuttiin jo ainakin reilut 100 000 vuotta sitten.
   Yksityiskohtainen selostus Susiluolan vaiheista uudessa Kodin Pellervossa.

Höyryäviä keittoja ja parasta paistia
Keitot syntyvät kätevästi ja ovat mitä sopivinta talviruokaa. Pienillä nikseillä niistä saa nyhdettyä monenlaisia makuja.
   Keittokirjoomme kuuluu tällä kerralla balkan-, siskonmakkara-, pekoni-, broileri- ja kirjolohi-
keittoa.
   Särpimeksi kukin voi valita mieleistään haukattavaa, mutta ohjeissamme on viisi hyvin terveellistä ratkaisua.
   Toinen Kodin Pellervon ruoka-aihe on paisti. Keiton lailla lihasta voi saada maittavaa ruokaa vähällä vaivalla kunhan valitsee sopivan lihan, huolehtii riittävän alhaisesta uunin lämpötilasta ja leikkaa sitten lihan oikeaoppisesti poikkisyin. Lihalle voi antaa lisämakua uunissa vaikkapa kypsentämällä sen kasvisten kanssa.

*Näin valmistuvat hyvät keitot

keitot.jpg (21219 bytes)
Punainen kirjolohikeitto, nokare tuorejuustoa ja sämpylöitä.
Kuva Pekka Haraste

Laiskotellen kuntoon
Pellervon Omalääkäri on ajoittain aika lunki mies, mikäli hänen tämän kerran kirjoitustaan on uskominen. Sydänkin lepää välillä - lyöntien välillä - hän muistuttaa.

*Omalääkäri näyttää esimerkkiä

Bonsain kiehtova maailma
Jotkut kukkafanit ovat erikoistuneet orkideoihin, lihansyöjiin tai muihin erikoisuuksiin, bonsai on meillä viime vuosina yleistynyt kukkaharrastus. Itse asiassa bonsait ovat puita, joita kasvatetaan tarjottimen oloisessa matalassa ruukussa. Tapa on alkuaan kiinalainen.
   Bonsain harrastaja tulee ilostumaan Leena
Nurmen perinpohjaisista bonsaiohjeista, joita
täydentävät kuvat näiden jalojen kasvien

bonsai.jpg (14962 bytes)
Jaspi kukkii. Kuva Leena Nurmi

istuttamisesta. Arvokkaitakin bonsait ovat: hinta voi nousta puutarhoilla jopa tuhanteen markkaan kasvatusvuotta kohden, ja bonsaita saatetaan kasvattaa kymmeniä vuosia.
   Bonsaiharrastukseen saattaa liittyä miniatyyriympäristön luominen. Joku voi kivitellä kasvin ympäristön kauniiksi, laittaa pienoispuutarhan tai rakentaa pienen mökin puun viereen. Yleensä bonsait ovat puolisen metriä korkeita.

*Tutustu bonsaihin


Pellervossa on!
Katso mediakortti 2000. Pellervon koko paketissa 12 Kodin Pellervoa, 9 Maatilan Pellervoa ja kaikille tilaajille Iso Kalenteri.
Seuraava Maatilan Pellervo ilmestyy 13.1.2000 ja Kodin Pellervo 27.1.2000.

*Tilaajapalvelu
*Pellervosta myös muuta lukemista


| Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Julkaisupalvelu | Palaute | Pellervon etusivu |