Höyryävää keittoa ja lämmintä leipää
Talvisäällä maistuu kuuma keitto. Nyt annamme ohjeet makoisaan
siskonmakkara-, balkan-, pekoni-, broileri- ja kirjolohikeittoon.
Keittojen kumppanina on parasta kotitekoinen, juuri uunista otettu leipä tai
sämpylät. Voit valita auringonkukkaleivän, rouheiset patongit, yrttisämpylät,
punajuurileivät tai pellavarouhesämpylät.
- Makoisa siskonmakkarakeitto
- n. 1, 2 l lihalientä kuutiosta
1 l kasvispaloja; lanttua, selleriä, naurista, sipulia, valkosipulia,
porkkanaa, purjoa tai jotain näistä
2-3 perunaa kuutioina (pala kesäkurpitsaa kuutioina)
300-400 g siskonmakkaroita tai nakkeja Pinnalle:
persilja ja/tai ruohosipulisilppua
Kiehauta liemi ja laita kasviskuutiot kiehumaan, kunnes ne ovat puolikypsiä. Lisää
perunakuutiot ja halutessasi kesäkurpitsakuutiot. Keitä keitto lähes kypsäksi.
Purista siskonmakkaroista pieniä palloja keittoon ja anna kiehua pari minuuttia.
Voit käyttää keittoon myös nakkipaloja. Koska ne ovat kypsiä, tarvitsee keitto vain
kuumennuksen. Silppua pinnalle persiljaa ja/tai ruohosipulia.
- Balkankeitto
- n. 1,2 l lihalientä kuutiosta
maustepippureita
(valkosipulipaloja)
1/4-1/2 valkokaalia suikaleina
pala juuriselleriä kuutioina
1-2 porkkanaa kuutioina
1/2 purjoa renkaina
1 punainen paprika kuutioina
300-400 g Balkanmakkaraa
yrttisekoitusta tai meiramia Pinnalle:
ruohosipuli- tai persiljasilppua
Lisäksi:
ranskankermaa
Kuumenna lihaliemi, pippurit (ja valkosipulipalat) kiehuvaksi. Lisää kaali, selleri,
porkkanat ja purjo ja hauduta hiljalleen noin 15 minuuttia. Lisää muut kasvikset ja
keitä, kunnes kaikki ovat pehmeitä. Perunat saavat soseutua ja saostaa keiton.
Suikaloi tai kuutioi makkara ja lisää keittoon. Mausta yrttisekoituksella tai
meiramilla ja anna keiton kuumentua. Ripottele päälle runsaasti ruohosipuli-tai
persiljasilppua.
- Juustoinen pekonikeitto
- n. 1,2 l lihalientä kuutiosta
5-7 perunaa
1 pkt (170 g) pekonia
2 rkl vehnäjauhoja + tilkka vettä
100-200 g sulatejuustoa
200 g herne-maissi-paprika-pakastetta
valkopippuria, muskottipähkinää
(salviaa)
persiljasilppua
Kuumenna liemi, kuori ja kuutioi perunat. Suikaloi pekoni ja paista pannulla rapeaksi.
Keitä perunakuutiot liemessä lähes kypsiksi. Sekoita jauhot vesitilkkaan ja lisää
liemeen. Anna kiehua noin 5 minuuttia.
Lisää sulatejuusto nokareina ja herne-maissi-paprika. Anna kuumentua, kunnes
juusto sulaa. Mausta keitto pippurilla, muskotilla ja salvialla. Ripottele rapea pekoni ja
persiljasilppu keiton pinnalle.
- Broilerikeitto
- n. 1,2 l kanalientä kuutiosta tai fondista
tilkka rasvaa
n. 300 g marinoituja broilerisuikaleita
1 sipuli hienonnettuna
n. 2-3 dl esikäsiteltyjä metsä- tai herkkusieniä
2 porkkanaa suikaleina
pala selleriä suikaleina
pala palsternakkaa suikaleina
pala lanttua suikaleina
1/2-1 tl curryä
1/2-1 tl kurkkumaa
rouhittua mustapippuria
yrttisekoitusta
100-200 g sulatejuustoa
Pinnalle:
persiljasilppua
Ruskista broileripalat kevyesti rasvassa. Pane joukkoon sipuli- ja sienipalat ja
sekoittele muutama minuutti. Kuumenna liemi ja lisää paloitellut kasvikset ja
broileriseos. Keitä, kunnes kasvikset ovat pehmeitä. Mausta keitto. Lisää sulatejuusto
nokareina ja kuumenna, kunnes juusto sulaa.
- Punainen kirjolohikeitto
- 1 l kalalientä fondista tai kuutiosta
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
2-3 porkkanaa kuutioina
1 purjo viipaleina
1 dl kaura- tai sarvimakaronia
1 pss (200 g) pakasteherneitä
n. 400 g kirjolohikuutioita fileestä
(suolaa)
timjamia Pinnalle:
tillisilppua
Tarjoiluun:
ruohosipulilla maustettua tuorejuustoa
Kuumenna kalaliemi ja tomaattimurska kattilassa. Lisää porkkana- ja purjopalat ja
keitä puolikypsiksi. Lisää makaroni ja keitä pakkauksessa oleva aika.
Sekoita joukkoon jäiset herneet ja kalakuutiot. Anna kiehua muutama minuutti,
kunnes kala on kypsää. Mausta timjamilla ja tillisilpulla. Tarjoa lisänä tuorejuustoa.
- Auringonkukkaleipä
- (2 pientä leipää)
1/2 l kevytmaitoa tai vettä
1/2 pkt hiivaa
1 tl suolaa
3/4 dl auringonkukan siemeniä
2 dl grahamjauhoja
2 dl vehnäleseitä
n. 8-10 dl vehnäjauhoja
Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Sekoita joukkoon suola, auringonkukan
siemenet, vehnäleseet ja osa jauhoista. Alusta loput jauhot taikinaan.
Voitele kaksi noin 1 1/2 litran leipävuokaa. Jaa taikina kahtia ja muotoile
vuokiin. Anna leipien kohota lämpimässä liinan alla lähes tunnin ajan. Paista
200-asteisessa uunissa 30-40 minuuttia.
- Rouheiset patongit (4 kpl)
- 5 dl vettä
1 pala hiivaa
2 rkl siirappia
1 tl suolaa
3 dl ruis- ja/tai vehnärouhetta
9-11 dl sämpylä- tai hiivaleipäjauhoja
1/2 dl öljyä tai juoksevaa margariinia Voiteluun:
vettä
Pinnalle:
unikonsiemeniä
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää siirappi, suola, leseet ja osa
jauhoista. Alusta loput jauhot ja rasva taikinaan. Anna taikinan kohota.
Leivo taikinasta neljä ohutta patonkia ja anna kohota. Vedä terävällä
veitsellä viillot patonkien pintaan. Voitele patongit vedellä ja ripottele pinalle
unikonsiemeniä. Paista 225-asteisessa uunissa 15-20 minuuuttia.
- Yrttisämpylät (n. 20 kpl)
- 5 dl vettä
1 pala hiivaa
1 tl suolaa
1 rkl hunajaa tai siirappia
2 tl yrttiseosta, esim. Provencen
10-11 dl vehnäjauhoja
1/2 dl öljyä tai juoksevaa margariinia
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää mausteet ja jauhot vähitellen koko
ajan vaivaten. Lisää loppupuolella rasva. Kohota, leivo sämpylöiksi ja paista
225-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia.
- Punajuurileivät
- (3 kpl)
5 dl vettä
pala hiivaa
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
1 tl meiramia
4 dl raastettua raakaa punajuurta
15-16 dl hiivaleipäjauhoja tai 1 osa ruisjauhoja ja 2 osaa vehnäjauhoja
1/2 dl öljyä tai juoksevaa margariinia
Liuota kädenlämpöiseen veteen hiiva ja lisää suola, sokeri ja punajuuriraaste.
Alusta jauhot vähitelle taikinaan ja lopuksi rasva. Anna taikinan kohota.
Leivo taikinasta kolme pientä pyöreää leipää ja anna kohota. Paista
200-asteisessa uunissa noin 25-30 minuuttia.
- Pellavarouhesämpylät
- (n. 20 kpl)
5 dl kevytmaitoa tai vettä
pala hiivaa
1 tl suolaa
2 dl pellavarouhetta
7 dl hiivaleipäjauhoja
n. 3 dl vehnäjauhoja
1/2-1 dl öljyä tai juoksevaa margariinia
Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää suola, pellavarouhe ja jauhot
vähitellen alustaen ja loppupuolella öljy. Anna kohota. Leivo taikinasta sämpylöitä,
leipiä tai palmikoita. Kohota ne hyvin. Paista sämpylät 225-asteisessa uunissa noin 15
minuuttia ja leivät 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.
Teksti: Pirjo Saastamoinen
Sähköposti:
| Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute
| www.pellervo.fi |
|