Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Kuvapalvelu
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

helmikuu.gif (2199 bytes)

Höyryävää keittoa ja lämmintä leipää

keitot2.gif (41360 bytes)Talvisäällä maistuu kuuma keitto. Nyt annamme ohjeet makoisaan siskonmakkara-, balkan-, pekoni-, broileri- ja kirjolohikeittoon.
   Keittojen kumppanina on parasta kotitekoinen, juuri uunista otettu leipä tai sämpylät. Voit valita auringonkukkaleivän, rouheiset patongit, yrttisämpylät, punajuurileivät tai pellavarouhesämpylät.

Makoisa siskonmakkarakeitto
n. 1, 2 l lihalientä kuutiosta
1 l kasvispaloja; lanttua, selleriä, naurista, sipulia, valkosipulia,
    porkkanaa, purjoa tai jotain näistä
2-3 perunaa kuutioina (pala kesäkurpitsaa kuutioina)
300-400 g siskonmakkaroita tai nakkeja

Pinnalle:
persilja ja/tai ruohosipulisilppua

Kiehauta liemi ja laita kasviskuutiot kiehumaan, kunnes ne ovat puolikypsiä. Lisää perunakuutiot ja halutessasi kesäkurpitsakuutiot. Keitä keitto lähes kypsäksi.
  Purista siskonmakkaroista pieniä palloja keittoon ja anna kiehua pari minuuttia. Voit käyttää keittoon myös nakkipaloja. Koska ne ovat kypsiä, tarvitsee keitto vain kuumennuksen. Silppua pinnalle persiljaa ja/tai ruohosipulia.

Balkankeitto
n. 1,2 l lihalientä kuutiosta
maustepippureita
(valkosipulipaloja)
1/4-1/2 valkokaalia suikaleina
pala juuriselleriä kuutioina
1-2 porkkanaa kuutioina
1/2 purjoa renkaina
1 punainen paprika kuutioina
300-400 g Balkanmakkaraa
yrttisekoitusta tai meiramia

Pinnalle:
ruohosipuli- tai persiljasilppua

Lisäksi:
ranskankermaa

Kuumenna lihaliemi, pippurit (ja valkosipulipalat) kiehuvaksi. Lisää kaali, selleri, porkkanat ja purjo ja hauduta hiljalleen noin 15 minuuttia. Lisää muut kasvikset ja keitä, kunnes kaikki ovat pehmeitä. Perunat saavat soseutua ja saostaa keiton.
  Suikaloi tai kuutioi makkara ja lisää keittoon. Mausta yrttisekoituksella tai meiramilla ja anna keiton kuumentua. Ripottele päälle runsaasti ruohosipuli-tai persiljasilppua.

Juustoinen pekonikeitto
n. 1,2 l lihalientä kuutiosta
5-7 perunaa
1 pkt (170 g) pekonia
2 rkl vehnäjauhoja + tilkka vettä
100-200 g sulatejuustoa
200 g herne-maissi-paprika-pakastetta
valkopippuria, muskottipähkinää
(salviaa)
persiljasilppua

Kuumenna liemi, kuori ja kuutioi perunat. Suikaloi pekoni ja paista pannulla rapeaksi. Keitä perunakuutiot liemessä lähes kypsiksi. Sekoita jauhot vesitilkkaan ja lisää liemeen. Anna kiehua noin 5 minuuttia.
  Lisää sulatejuusto nokareina ja herne-maissi-paprika. Anna kuumentua, kunnes juusto sulaa. Mausta keitto pippurilla, muskotilla ja salvialla. Ripottele rapea pekoni ja persiljasilppu keiton pinnalle.

Broilerikeitto
n. 1,2 l kanalientä kuutiosta tai fondista
tilkka rasvaa
n. 300 g marinoituja broilerisuikaleita
1 sipuli hienonnettuna
n. 2-3 dl esikäsiteltyjä metsä- tai herkkusieniä
2 porkkanaa suikaleina
pala selleriä suikaleina
pala palsternakkaa suikaleina
pala lanttua suikaleina
1/2-1 tl curryä
1/2-1 tl kurkkumaa
rouhittua mustapippuria
yrttisekoitusta
100-200 g sulatejuustoa

Pinnalle:
persiljasilppua

Ruskista broileripalat kevyesti rasvassa. Pane joukkoon sipuli- ja sienipalat ja sekoittele muutama minuutti. Kuumenna liemi ja lisää paloitellut kasvikset ja broileriseos. Keitä, kunnes kasvikset ovat pehmeitä. Mausta keitto. Lisää sulatejuusto nokareina ja kuumenna, kunnes juusto sulaa.

Punainen kirjolohikeitto
1 l kalalientä fondista tai kuutiosta
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
2-3 porkkanaa kuutioina
1 purjo viipaleina
1 dl kaura- tai sarvimakaronia
1 pss (200 g) pakasteherneitä
n. 400 g kirjolohikuutioita fileestä
(suolaa)
timjamia

Pinnalle:
tillisilppua

Tarjoiluun:
ruohosipulilla maustettua tuorejuustoa

Kuumenna kalaliemi ja tomaattimurska kattilassa. Lisää porkkana- ja purjopalat ja keitä puolikypsiksi. Lisää makaroni ja keitä pakkauksessa oleva aika.
  Sekoita joukkoon jäiset herneet ja kalakuutiot. Anna kiehua muutama minuutti, kunnes kala on kypsää. Mausta timjamilla ja tillisilpulla. Tarjoa lisänä tuorejuustoa.

Auringonkukkaleipä
(2 pientä leipää)
1/2 l kevytmaitoa tai vettä
1/2 pkt hiivaa
1 tl suolaa
3/4 dl auringonkukan siemeniä
2 dl grahamjauhoja
2 dl vehnäleseitä
n. 8-10 dl vehnäjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Sekoita joukkoon suola, auringonkukan siemenet, vehnäleseet ja osa jauhoista. Alusta loput jauhot taikinaan.
  Voitele kaksi noin 1 1/2 litran leipävuokaa. Jaa taikina kahtia ja muotoile vuokiin. Anna leipien kohota lämpimässä liinan alla lähes tunnin ajan. Paista 200-asteisessa uunissa 30-40 minuuttia.

Rouheiset patongit (4 kpl)
5 dl vettä
1 pala hiivaa
2 rkl siirappia
1 tl suolaa
3 dl ruis- ja/tai vehnärouhetta
9-11 dl sämpylä- tai hiivaleipäjauhoja
1/2 dl öljyä tai juoksevaa margariinia

Voiteluun:
vettä

Pinnalle:
unikonsiemeniä

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää siirappi, suola, leseet ja osa jauhoista. Alusta loput jauhot ja rasva taikinaan. Anna taikinan kohota.
  Leivo taikinasta neljä ohutta patonkia ja anna kohota. Vedä terävällä veitsellä viillot patonkien pintaan. Voitele patongit vedellä ja ripottele pinalle unikonsiemeniä. Paista 225-asteisessa uunissa 15-20 minuuuttia.

Yrttisämpylät (n. 20 kpl)
5 dl vettä
1 pala hiivaa
1 tl suolaa
1 rkl hunajaa tai siirappia
2 tl yrttiseosta, esim. Provencen
10-11 dl vehnäjauhoja
1/2 dl öljyä tai juoksevaa margariinia

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää mausteet ja jauhot vähitellen koko ajan vaivaten. Lisää loppupuolella rasva. Kohota, leivo sämpylöiksi ja paista 225-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia.

Punajuurileivät
(3 kpl)
5 dl vettä
pala hiivaa
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
1 tl meiramia
4 dl raastettua raakaa punajuurta
15-16 dl hiivaleipäjauhoja tai 1 osa ruisjauhoja ja 2 osaa vehnäjauhoja
1/2 dl öljyä tai juoksevaa margariinia

Liuota kädenlämpöiseen veteen hiiva ja lisää suola, sokeri ja punajuuriraaste. Alusta jauhot vähitelle taikinaan ja lopuksi rasva. Anna taikinan kohota.
  Leivo taikinasta kolme pientä pyöreää leipää ja anna kohota. Paista 200-asteisessa uunissa noin 25-30 minuuttia.

Pellavarouhesämpylät
(n. 20 kpl)
5 dl kevytmaitoa tai vettä
pala hiivaa
1 tl suolaa
2 dl pellavarouhetta
7 dl hiivaleipäjauhoja
n. 3 dl vehnäjauhoja
1/2-1 dl öljyä tai juoksevaa margariinia

Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää suola, pellavarouhe ja jauhot vähitellen alustaen ja loppupuolella öljy. Anna kohota. Leivo taikinasta sämpylöitä, leipiä tai palmikoita. Kohota ne hyvin. Paista sämpylät 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia ja leivät 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.

*Teksti: Pirjo Saastamoinen
*Sähköposti:


| Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |