Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

MAALISKUU 22 | 02 | 2001

Herkkuhetkiä pyhien piristykseksi

Pääsiäisen kahvipöytään valmistetaan makoisia leivonnaisia. Valkosuklaatorttu vie kielen mennessään, appelsiinimuffinit, mantelineliöt ja aprikoosileivokset on koristeltu pääsiäisen tyyliin. Rahkaleivonnaisia edustaa maukas omenoilla ja rusinoilla höystetty rahkakakku.

herkut.gif (69939 bytes)Valkosuklaatorttu
Pohja:
1,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl kaurahiutaleita
0,5 dl sokeria
100 g pehmeää margariinia tai voita
2 rkl kylmää vettä
Väliin: n. 1 dl punaista marmeladia tai sosetta
Valkosuklaamousse:
2 dl kuohukermaa vaahdotettuna
100 g valkosuklaata, esim. Royal- tai Galak-patukkaa
2 keltuaista
Koristeluun:
1 dl kuohukermaa vaahdotettuna
suklaamunia tai muita pääsiäismakeisia

Sekoita jauhot, kaurahiutaleet ja sokeri. Nypi rasva joukkoon ja lisää lopuksi kylmä vesi. Painele taikina matalan voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Paista 200-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia. Anna jäähtyä.

Levitä marmeladi pohjan päälle. Paloittele suklaa ja sulata se vesihauteessa. Anna suklaan hiukan jäähtyä. Vatkaa keltuaisista rakenne rikki ja lisää ne suklaan joukkoon vuorotellen kermavaahdon kanssa voimakkaasti vatkaten.

Levitä mousse torttupohjalle ja pane se kylmään jäähtymään. Koristele kermavaahdolla ja pääsiäismakeisilla.

Appelsiinimuffinit
(n. 10 kpl)
200 g pehmeää margariinia tai voita
2 dl sokeria
3 munaa
puolen appelsiinin raastettu kuori
1 dl appelsiininkuoripaloja tai sukaattia (leivontahyllystä)
1 dl kermaa tai ruokacremeä
1,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl maizenaa
0,5 tl leivinjauhetta
Kostutus:
1 dl puristettua appelsiinimehua
Kuorrutus:
1 rkl voita
2 rkl puristettua appelsiinimehua
2 dl tomusokeria
Lisäksi tarvitaan: muffinipelti tai folioisia muffinivuokia

Sekoita rasva ja sokeri hyvin. Lisää munat yksitellen sekä appelsiinin raastettu kuori, appelsiinin kuoripalat ja kerma tai ruokacreme. Lisää lopuksi keskenään sekoitetut kuivat aineet sihdin läpi.

Jaa taikina muffinipellille tai vuokiin ja paista 175-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Sivele lämpimät leivonnaiset pullasutia käyttäen appelsiinimehulla. Laita voi, appelsiinimehu ja tomusokeri pieneen kattilaan ja sekoita, kunnes voi sulaa. Laita kuorrutusta pursottimella tai kahden lusikan avulla leivosten keskelle.

Mantelineliöt
6 keltuaista
4 dl sokeria
175 g sulatettua margariinia tai voita
1,5 dl kermaviiliä
200 g (n. 5 dl) jauhettua mantelia
2 dl korppujauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
6 valkuaista vaahdotettuna
Kuorrutus:
1,5 dl vatkautuvaa vaniljakastiketta
1 tlk maitorahkaa
(vihreää karamelliväriä)
pääsiäisrakeita tai kakunkoristeita

Vatkaa keltuaiset ja sokeri kuohkeaksi. Lisää sulatettu ja jäähdytetty rasva, kermaviili ja mantelijauhe-korppujauho-leivinjauheseos. Kääntele valkuaisvaahto taikinaan ja levitä se uunipannulle leivinpaperin päälle. Paista 175-asteisessa uunissa noin 35–40 minuuttia. Leikkaa levy jäähtyneenä neliöiksi.

Vaahdota vaniljakastike kuohkeaksi ja sekoita joukkoon rahka. Värjää halutessasi karamellivärillä. Levitä kuorrutusta neliöille ja koristele makeisilla tai koristerakeilla.

Aprikoosileivokset
Unelmatorttupohja:
4 munaa
1,5 dl sokeria
1,25 dl ohrakasta
3 rkl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
Täyte:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 tl vanilliinisokeria
n. 2 dl aprikoosimarmeladia
Kuorrutus ja koristelu:
2 dl kuohukermaa vaahdotettuna
200 g maustamatonta tuorejuustoa
sokeria
vaniljasokeria
säilöttyjä aprikoosinpuolikkaita

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitettu ohrakas, kaakaojauhe ja leivinjauhe sihdin läpi. Levitä taikina uunipannulle leivinpaperin päälle ja paista 225-asteisessa uunissa noin 7 minuuttia. Kumoa levy leivinpaperille, jolle on ripoteltu sokeria. Mausta tuorejuusto vanilliinilla ja levitä levylle. Levitä marmeladi päälle ja kääri levy rullalle.

Leikkaa rulla paloiksi ja nosta palat pystyyn leikkauspinta päällepäin. Laita päälle aprikoosinpuolikkaat . Sekoita tuorejuusto notkeaksi, lisää kermavaahto ja sokeria ja vanilliinia. Pursota tai levitä seosta leivoksille.

Rahkakakku
150 g margariinia tai voita
1 dl sokeria
1 muna
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
3–4 omenaa
2 dl rusinoita
2 tlk maitorahkaa
2 dl kuohukermaa
1 dl sokeria
2 rkl vanilja- tai vanilliinisokeria
2 suurta munaa tai 3 pientä

Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri kuohkeaksi. Lisää muna vatkaten ja jauho-leivinjauheseos. Laita irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperista pyörylä, voitele ja jauhota reunat. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille.

Kuori omenat ja poista siemenkodat. Leikkaa omenat ohuiksi lohkoiksi ja levitä rusinoiden kanssa vuokaan. Sekoita rahkaan kerma, sokerit ja munat. Kaada seos tasaisesti vuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa 75–90 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt. Anna kakun jäähtyä vuoassa ennen leikkaamista.

*Teksti: Pirjo Saastamoinen
*Sähköposti: pirjo.saastamoinen@kolumbus.fi


Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |