Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

MAALISKUU 22 | 02 | 2001

Munia ja broileria pääsiäispöytään

Pääsiäisen herkuttelun voi aloittaa maukkaalla munaruualla, joko kylmillä lohella päällystetyillä munanpuolikkailla tai lämpimillä munilla katkarapu- tai juustokastikkeen kera. Kreikkalainen munaleipä ja pääsiäissalaatti sisältävät myös munaa. Lämpimänä ruokana maistuu broileri, jonka asemesta voi käyttää myös kalkkunaa. Uunijäätelöön voi käyttää pakastimesta oman maan marjoja tai niiden sijasta säilykehedelmiä.

Munia ja lohirullia
4 kpl 10 minuutin munia
1 rkl majoneesia
2 tl sinappia
4 viipaletta graavia tai kylmäsavulohta tai -kirjolohta
n. 1 dl kirjolohen mätiä
tilliä
Vadille: salaatinlehtiä

Kuori ja halkaise munat. Irrota keltuaiset ja soseuta ne haarukalla. Sekoita joukkoon majoneesi ja sinappi sekä osa mädistä. Jaa keltuaisseos munanpuolikkaille ja nosta ne vadille salaatinlehtien päälle.

Puolita lohiviipaleet, kierrä rulliksi ja nosta munien päälle. Korista lopulla mädillä ja tillillä.

Munia ja katkarapukastiketta
4 kpl 8 minuutin munia
n. 200 g kuorittuja katkarapuja
2 dl kermaa tai ruokacremeä
1 rkl sinappia
2 tl maizenaa
0,5 dl ruohosipulisilppua
1 dl parmesanraastetta

Kuori ja halkaise munat. Aseta munanpuolikkaat voideltuun vuokaan tai pieniin annosvuokiin leikkauspinta alaspäin. Sekoita katkaravut, kerma, sinappi, maizena ja ruohosipuli. Kaada seos munien päälle. Ripottele juustoraaste päälle. Kuorruta 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

Munia juustokastikkeessa
4 kpl 8 minuutin munia
Kastike:
2 rkl margariinia tai voita
2 rkl vehnäjauhoja
4 dl maitoa
0,5 tl suolaa
0,25 tl rouhittua mustapippuria
2 tl sinappia
2 dl juustoraastetta
Päälle:
2 rkl korppujauhoja
1 rkl tuoretta tai 1 tl kuivattua oreganoa

Kuori ja halkaise munat. Voitele uunivuoka. Sulata rasva kattilassa ja kiehauta siinä jauhot. Lisää maito ja sekoita tasaiseksi. Anna kiehua 5 minuuttia ja mausta suolalla, pippurilla ja sinapilla. Sekoita juustoraaste kastikkeen joukkoon ja kaada kastike vuokaan/annosvuokiin.

Aseta munanpuolikkaat kastikkeeseen keltuaiset ylöspäin. Sekoita korppujauhot ja oregano ja ripota seos munien päälle. Gratinoi 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

Kreikkalainen munaleipä
3 dl maustamatonta jogurttia
0,5 palaa hiivaa
1 tl suolaa
3 dl grahamjauhoja
3 dl vehnäjauhoja
2 rkl pehmeää margariinia tai voita
Täyte:
3 kpl 10 minuutin munia
1 dl vihreitä, viipaloituja oliiveja
1 silputtu sipuli kuullotettuna
1 dl yrttisilppua, esim. persiljaa ja oreganoa

Lämmitä jogurtti kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen. Sekoita joukkoon suola ja grahamjauhot. Alusta vehnäjauhot ja rasva taikinaan. Anna taikinan kohota.

Kaaviloi taikina 20 x 40 sentin levyksi. Levitä levylle viipaloidut munat ja oliivit sekä sipuli- ja yrttisilppu. Kääri levy rullaksi ja nosta pellille leivinpaperin muotoon kranssiksi. Leikkaa terävällä veitsellä viiltoja kranssin reunoille. Anna kohota.

Paista 200-asteisessa uunissa alimmalla tasolla 35–40 minuuttia. Kääri liinan sisään pehmenemään.

Pääsiäissalaatti
2 omenaa
2 päärynää
sitruunamehua
1 tlk (227 g ) ananaspaloja omassa mehussa
4 tomaattia
4 kpl 8 minuutin munia
1 tlk (430 g) herneitä
Kastike:
1 tlk ranskankermaa
1 dl kevytmajoneesia
0,5 dl ananastölkin mehua
0,25 tl rouhittua mustapippuria
ripaus suolaa
Tarjoiluun: broileria, kalkkunaa tai savulihaa

Kuori ja suikaloi omenat ja päärynät. Pirskottele päälle vähän sitruunamehua, jotta palat eivät tummu. Valuta ananaspalat ja lohko tomaatit (ota osa tomaattilohkoista erikseen). Kuori munat, erota valkuaiset ja keltuaiset ja hienonna ne erikseen haarukalla.

Sekoita kastikeaineista maukas kastike. Yhdistä hedelmäsuikaleet, ananaspalat, tomaattilohkot ja herneet kastikkeeseen ja laita salaatti tarjoilukulhoon. Ripottele valkuais- ja keltuaismurut päälle ja koristele tomaatinlohkoilla.

Tarjoa lisänä kylmiä broileri- tai kalkkunaviipaleita tai savulihaa.

Broileria riisipedillä
Riisipeti:
7 dl vettä
1 dl Sauce Demi -glasea (kastikepohja)
tai 1–2 kanaliemikuutiota
3 dl ruisriisiä tai riisi & kauraa
n. 3 dl tuoreita tai pakastettuja kasvispaloja, esim. porkkanaa, maissia tms.
Boileri/kalkkunakastike:
400 g broileri- tai kalkkunasuikaleita
1 rkl öljyä
1 purjo suikaleina
1 tlk (227 g) ananaspaloja liemineen
(2–3 murskattua valkosipulinkynttä)
soijakastiketta
rouhittua mustapippuria
Pinnalle: 2 dl juustoraastetta

Kiehauta vesi ja demi glase tai kanaliemikuutiot. Lisää riisi ja anna kiehua noin 20 minuuttia. Lisää halutessasi kasviksia riisin joukkoon kypsymään ja tarvittaessa vettä kypsymisen loppupuolella.

Ruskista broileri- tai kalkkunasuikaleet kevyesti rasvassa pannulla. Lisää purjosuikaleet pannulle pehmenemään. Lisää ananastölkin sisältö sekä mausteet ja hauduta 5 minuuttia. Levitä riisi voideltuun vuokaan ja levitä kastike päälle. Ripottele pinnalle juustoraastetta. Kuorruta 225-asteisessa uunissa noin 10–15 minuuttia tai kunnes ruoka on täysin kuumentunut. Tarjoa salaatin kera.

Broileria hedelmäkastikkeen kera
6 kpl (marinoituja) broilerin rintafileitä
1 rkl öljyä
1 rkl sitruunamehua
3 rkl sinappia
1–2 omenaa kuutioina
150 g kuivattuja aprikooseja
150 g kuivattuja luumuja
1 sipuli silputtuna
5 dl kuivaa siideriä
suolaa, mustapippuria, kanelia
(tilkka ruokacremeä tai -kermaa)

Aseta broilerinpalat voideltuun uunivuokaan. Sekoita öljystä, sitruunamehusta ja sinapista seos, ja sivele se broileripihvien päälle. Kypsennä pihvejä 175-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Laita sillä aikaa omenanpalat, aprikoosit, luumut, sipuli ja siideri kattilaan. Mausta seos suolalla, pippurilla ja kanelilla ja hauduta hetki. Levitä hedelmäseos broileripihvien päälle ja kypsennä vielä uunissa noin 10 minuuttia. Lisää halutessasi kypsymisen loppupuolella tilkka kermaa vuokaan.

Tarjoa ruoka keitettyjen ohrasuurimoiden (esikeitetyistä), riisi & kauran tai riisi & rukiin ja salaatin kera.

Pääsiäisen uunijäätelö
sokerikakku- tai kääretorttulevyä
0,5–1 l jäätelöä
marjoja tai hedelmäpaloja
Marenki:
4 valkuaista
1 tl sitruunamehua
1 dl sokeria
1,5 dl tomusokeria
Koristeeksi: marjoja tai hedelmäpaloja

Säädä uuni 250 asteeseen. Laita sokerikakkulevy uuninkestävälle vadille. Vatkaa valkuaiset, sitruunamehu ja sokerit kovaksi vaahdoksi mieluiten sähkövatkaimella. Aseta jäätelö ja marjat tai hedelmäpalat sokerikakkulevyn päälle. Levitä marenki pinnalle. Pane vati kuumaan uuniin 5–10 minuutiksi, kunnes marenki saa kauniin värin.

Korista ja tarjoa heti.

*Teksti: Pirjo Saastamoinen
*Sähköposti: pirjo.saastamoinen@kolumbus.fi


Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |