Pellervo


Uusin lehti
Juttuarkisto
Kuvapalvelu
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Julkaisupalvelu
Palaute

Uutiset
www.pellervo.fi
OT-Lehti

Uusin lehti

 

Pääsiäisen makuelämykset

Aterian alkuruoaksi sopii makoisa ja kaunis kalalautanen, jossa on kirjolohta kolmessa muodossa. Kalalautasen kanssa tarjotaan täytettyjä munia. Pääruokana maistuu broilerirulla purjokastikkeen, herneillä täytettyjen perunasosepesien ja yrttikasvisten kera.

kakku.gif (35891 bytes)

Aurinkokakku kevätväreissä.
Kuva Pekka Haraste

kalalaut.gif (1225 bytes)
4 viipaletta kylmäsavukirjolohta

Mätihyytelöt:
4 liivatelehteä
1 dl kalalientä kuutiosta
150 g kirjolohen mätiä

Sydänleivät:
4 viipaletta ruisleipää
100 g graavia kirjolohta pieninä kuutioina
6 rkl kevytranskankermaa
2 rkl sipulisilppua
2 rkl maustekurkkukuutioita
2 rkl ruohosipulisilppua
2-3 tl kaprissilppua
2 tl sitruunamehua
mustapippurirouhetta

Tee ensin mätihyytelöt (vaikka tarjoilua edeltävänä päivänä). Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 10 minuuttia. Purista vesi pois ja liuota liivakot kuumaan kalaliemitilkkaan. Lisää loppu kalaliemi ja anna seoksen hiukan jäähtyä.

Jos mäti on vetistä, niin valuta se kahvinsuodatinpussin läpi siivilässä. Sekoita liemi ja mäti ja kaada seos neljään annosastiaan, esimerkiksi pestyyn jogurttipikariin. Anna hyytyä kylmässä.

Ota leipiä varten sydänmuotilla palat leipäviipaleista. Sekoita kaikki muut ainekset ja päällystä leivät seoksella. Ripota halutessasi rosepippureita pinnalle.

Laita kullekin ruokailijalle valmis annos (tai nosta kaikki tarjottavat suurelle vadille). Aseta lautasille ruusukkeiksi lohiviipaleet. Nosta viereen sydänleivät ja kumotut hyytelöt.

Tarjoa alkuruokana keitettyjen perunoiden kera.

munanpuo.gif (1697 bytes)
(12 munanpuolikasta) 7 keitettyä (10 min.) munaa

Kasvispeti:
ruukku-, amerikan- tai jääsalaattia
1 pss herne-maissi-paprika-pakastetta
valmista salaatinkastiketta

Anjovistäyte:
3 kypsää munan keltuaista
1 kokonainen keitetty muna
8-9 anjovisfileetä
3-4 rkl kevytmajoneesia tai -ranskankermaa
3 rkl tillisilppua

Koristeluun:
kaprista + tillintupsuja

Maksapasteijatäyte:
3 kypsää munan keltuaista
4-5 rkl pehmeää maksapasteijaa
3-4 rkl kevytmajoneesia tai -ranskankermaa
ripaus parikajauhetta ja pippuria

Koristeluun:
paprikapaloja + persiljaa
Suikaloi salaatti ja levitä vadille. Sulata herne-maissi-paprika esimerkiksi siivilässä juoksevan veden alla. Nouki pakasteen joukosta 6 paprikanpalaa koristeeksi maksapasteijamuniin. Valuta seos ja levitä salaatin päälle. Höystä salaattipeti halutessasi salaatinkastikkeella, mutta se ei ole välttämätöntä.

Kuori munat ja halkaise pituussuunnassa siten, että valkuaisenpuolikkaat pysyvät ehjinä. Hienonna keltuaiset, yksi keitetty kokonainen muna ja anjovisfileet haarukalla anjovistäytteeseen, notkista seos majoneesilla tai ranskankermalla ja sekoita tilli joukkoon.

Hienonna keltuaiset maksapasteijatäytteeseen ja sekoita maksapasteijan kanssa. Notkista seos majoneesilla tai ranskankermalla ja mausta paprikajauheella ja pippurilla.

Aseta valkuaisenpuolikkaat kasvispedille ja täytä ne joko pursottaen tai kahdella pikkulusikalla. Koristele munat.

broileri.gif (1350 bytes)
alumiinifoliota
voita tai margariinia
unikonsiemeniä
n. 700 g marinoituja broilerisuikaleita

Laita kaksi pitkää foliopalaa päällekkäin. Voitele päällimmäinen keskeltä lähes koko pituudelta ja keskeltä noin 15 sentin leveydeltä reilusti rasvalla ja ripota rasvan päälle runsaasti unikonsiemeniä.

Nostele broilerisuikaleet haarukalla voidellun folion päälle pitkulaiseksi pötköksi mieluiten siten, että suikaleet ovat folion pitkän sivun kanssa samassa suunnassa.

Kääri folio broilerisuikaleiden ympärille kääröksi ja tii­vistä aivan tiukaksi pyöreäksi rullaksi, kuten ohut kääretorttu.

Laita käärö saumapuoli päällepäin uunipannulle, jonka päällä on leivinpaperi, sillä foliosta valuu kuitenkin hieman nestettä. Paista 200-asteisessa uunissa reilun tunnin ajan.

Uunissa suikaleet paistuvat yhteen ja muodostuu ohuen lihafileen tapainen pala. Jos suikaleita ei ole laitettu pituussuuntaan, eikä foliota tiivistetty, niin rulla ei pysy koossa. Leikkaa palasta varovasti ohuella, terävällä veitsellä paksuhkoja viipaleita ja tarjoa lämpimän purjo-appelsiinikastikkeen kera.

Purjo-appelsiinikastike
5 dl purjoviipaleita
1-2 rkl öljyä, voita tai margariinia
2 rkl vehnäjauhoja
4 dl appelsiinitäysmehua
n. 2 rkl kanafondia tai kanaliemikuutio
mustapippuria
(1/2-1 dl kermaa)

Kuullota purjorenkaita rasvassa kattilassa, kunnes ne pehmiävät. Sekoita joukkoon jauhot ja appelsiinimehu. Lisää kanafondi tai kanaliemikuutio. Anna kiehua viitisen minuuttia. Mausta mustapippurilla ja lisää halutessasi tilkka kermaa. Tarjoa kastikeastiasta tai pienestä kulhosta.

lakkap.gif (1304 bytes)
(neljälle)
5 liivatelehteä
1/2 dl vettä
1-1 1/2 dl sokeria
1 1/2 dl appelsiinitäysmehua
1 dl puristettua sitruunamehua
6-8 dl lakkoja

Koristeluun:
lakkoja

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5-10 minuuttia. Liuota kiehuvaan veteen ensin sokeri ja sen jälkeen pehmenneet liivatelehdet, joista vesi on puristettu pois. Sekoita joukkoon sitruuna- ja appelsiinimehu.

Laita seos jääkaappiin ja anna jäähtyä. Vatkaa seosta mieluiten sähkövatkaimella, kunnes vaahto alkaa hyytyä. Se kestää noin 10 minuuttia. Nostele lakat annosmaljoihin tai yhteen suurempaan lasimaljaan. Kaada mehuvaahto lakkojen päälle ja anna hyytyä lopullisesti kylmässä. Koristele lakoilla

appsukl.gif (1666 bytes)
(neljälle)
6-8 appelsiinia
Kastike:
3/4 dl kaakaojauhetta
1 dl sokeria
1 dl vettä
1-2 dl kuohukermaa vaahdotettuna

Koristeluun:
strösseleitä

Leikkaa appelsiineista kuoret veitsellä siten, että kaikki kalvot lähtevät pois. Lohko appelsiinit veitsellä kalvojen välistä ja leikkaa kuutioiksi jälkiruoka-astioihin/astiaan.

Sekoita kattilassa kaakaojauhe ja sokeri. Lisää vesi ja anna kiehua noin 5 minuuttia. Anna seoksen jäähtyä. Yhdistä kermavaahto kylmään kaakaoseokseen. Kaada kastike appelsiinien päälle ja koristele strösseleillä.

aurkakku.gif (1365 bytes)
6 munaa
3 dl sokeria
55 g (2 1/2 dl) jauhettua hasselpähkinää
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Kostutukseen:
1 dl omenatäysmehua

Täyte:
1 dl sitruunan mehua
2 munaa
n. 1 dl sokeria
50 g margariinia tai voita
2 tl perunajauhoja
1 dl kuohukermaa vaahdotettuna
2-3 raastettua omenaa

Päälle:
1 tlk kuohukermaa vaahdotettuna
1 rkl sokeria
1 tl vanilliinisokeria

Koristeluun:
kakunkoristeita ja/tai strösseleitä

Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kuivat aineet munavaahtoon ja sekoita vain sen verran, että aineet tasoittuvat.

Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan, jonka halkaisija on noin 24 cm. Paista kakkua 175-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia tai kunnes se on kypsä. Kumoa ja anna jäähtyä.

Vatkaa sitruunamehu, munat ja sokeri kevyesti kattilassa. Lisää rasva ja perunajauhot. Sekoita koko ajan, kunnes kiisseli sakenee, älä keitä. Anna kiisselin jäähtyä välillä sekoittaen. Lisää joukkoon kermavaahto. Leikkaa kakku kolmeen osaan ja täytä sitruunakiisselillä ja omenaraasteella. Painele kakun pinta tasaiseksi.

Mausta kermavaahto sokerilla ja vanilliinisokerilla. Päällystä kakku kermavaahdolla ja koristele haluamillasi koristeilla.

rahakap.gif (1445 bytes)
(n. 20 kpl)
2 1/2 dl maitoa
1/2 tl suolaa
3/4 dl sokeria
2 tl kardemummaa
1 pss kuivahiivaa
n. 7 dl vehnäjauhoja
75 g margariinia tai voita

Täyte:
1 tlk maitorahkaa
1/2 dl kermaa
3/4 dl sokeria
1 muna
1 dl rusinoita
1-2 tl vanilliinisokeria
2 rkl sitruunamehua

Voiteluun:
munaa

Reunoille:
värirakeita tai raesokeria

Sekoita reilusti lämpimään maitoon (noin 42-asteiseen) suola, sokeri, kardemumma ja osa jauhoista, joihin kuiva­hiiva on sekoitettu. (Jos käytät tuoretta hiivaa, käytä sitä puoli pakettia ja liuota se haaleaan maitoon). Lisää loput jauhot ja pehmeä rasva. Alusta taikina tasaiseksi ja leivo pulliksi. Anna niiden kohota. Paina juomalasin pohjalla pulliin syvennys. Voitele reunat ja ripota sokeria päälle.

Sekoita täytteen aineet keskenään ja jaa täyte pullien syvennyksiin. Paista piirakat 225-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia.

*Teksti: Pirjo Saastamoinen
*Kuvat: Fotoni / Pekka Haraste


| Sivun alkuun | Uusin lehti | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |