Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

HUHTIKUU 19 | 04 | 2001

Pastan mukana makumatkalle

Tulossa pastakuvaPastaruuat ovat vakiintuneet suomalaisten suosikeiksi, ja pasta onkin terveellistä ja edullista syötävää. Ateria valmistuu nopeasti, sillä pastan kiehuessa kypsyy myös kastike. Kastikkeesta voi loihtia juhlavan tai arkisen tilanteen ja raaka-aineiden mukaan.

Pasta taipuu myös moniksi muiksi maukkaiksi ruuiksi, ohessa kotoisten paistosten, keiton, lettujen ja salaatin ohjeet.

Kuvassa (©Pekka Haraste) pastalohivuokaan ja pastajauhelihapaistokseen on käytetty maukasta täyjyvämakaronia.

Juhlava kinkkukastike pastalle

Tämä hieno kastike saa hyvää makua tomaatista ja sherrystä. Ranskankerma pehmentää kastikkeen makua ja sinappi antaa sille terää. Alkoholi ei ole kuitenkaan välttämätön, vaan sen voi korvata appelsiinista puristetulla mehulla. Tarjoa kastikkeen kanssa kuviopastaa ja tuoreita vihanneksia.

1 sipuli hienonnettuna
200 g herkkusieniviipaleita
tilkka öljyä
150 g savukinkkua suikaleina
1,5–2 rkl tomaattisosetta
2/3 dl makeaa sherryä tai appelsiinimehua
2 dl ranskankermaa tai -cremeä
0,5 rkl (dijon)sinappia
suolaa
0,25 tl rouhittua mustapippuria
Koristeluun: tuoreita paprikapaloja
Tarjoiluun: parmesanraastetta

Kuullota sipulisilppu ja sieniviipaleet rasvassa pannulla tai vokissa. Lisää kinkkusuikaleet ja tomaattisose ja kiehauta seos. Kun tomaattisose kiehahtaa, sen maku pyöristyy mukavasti. Sekoita joukkoon sherry tai mehu. Lisää ranskankerma tai -creme ja hauduta muutama minuutti. Mausta kastike suolalla, sinapilla ja mustapippurilla. Koristele paprikapaloilla ja tarjoa lisänä parmesanraastetta.

Bolognan pastakastike

Bolognalainen kastike on vanha klassikko ja ainakin meillä suosituin pastakastike. Myös pizzaa saa samannimisenä ja -makuisena. Kastiketta kannattaa valmistaa kerralla suuri annos, sillä sitä haudutetaan liedellä pitkään. Tällöin maku tiivistyy ja kastike sakenee. Perinteiseen Bolognan kastikkeeseen ei käytetä suurusta, mutta jos haluaa saada kastikkeen nopeammin valmiiksi, niin sen voi suurustaa vehnäjauhoilla. Tähän kastikkeeseen saa lisäpotkua punaviinitilkalla, mutta maistuu se muutenkin hyvältä.

1 pss pekonia suikaleina
500 g jauhelihaa
1–2 sipulia hienonnettuna
3–4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
3 rkl tomaattisosetta
2 porkkanaa suikaleina
2–3 tl chilijauhetta
1 tl rouhittua mustapippuria
4–5 dl lihalientä fondista tai kuutiosta
1 tlk tomaattimurskaa
tuoretta tai kuivattua oreganoa

Ruskista pekonisuikaleita pannulla, kunnes rasva irtoaa. Lisää jauheliha ja sipulisilput pannulle ja ruskista sekoittaen. Sekoita tomaattisose joukkoon ja anna kiehua hetki. Lisää porkkanasuikaleet, mausteita, lihaliemi ja tomaattimurska. Anna kiehua hiljalleen 30–60 minuuttia. Mitä pitempään haudutat, sitä maukkaampaa kastike on.

Pasta-broilerisalaatti

Pasta on itsessään miedon makuista, joten se on kiitollinen maustettava. Salaatin teossa kannattaa antaa kastikkeen vetäytyä ensin pastaan, jolloin saadaan maukkaampi ruoka. Pastasalaatti on annoksen koosta riippuen ruokaisa lounas, väli- tai iltapala.

3 dl kuviopastaa, esim. Fusilli
vettä, suolaa, öljyä
Kastike:
1 tlk kermaviiliä
1 tlk ananasmurskaa valutettuna
1 rkl juoksevaa hunajaa
0,5 tl sitruunapippuria
suolaa
0,5 dl hienonnettua persiljaa
0,5 kypsää broileria
2 dl purjosuikaleita
2 dl tomaattikuutioita
2 dl pakastemaissia
0,5 kerää jää- tai lehtisalaattia
Koristeluun: persiljaa

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan, huuhtele kylmällä vedellä ja valuta. Sekoita kastikkeen ainekset ja yhdistä pastaan. Anna maustua kylmässä pari tuntia tai yön yli. Laita salaatinlehdet kulhon reunoille. Sekoita pastan joukkoon muut salaattiainekset ja kaada kulhoon. Anna maustua hetki.

Pasta-jauhelihapaistos

Tässä ruuassa yhdistyy kaksi lasten suosikkia pasta ja jauheliha. Juustokastike sitoo ne maukkaaksi ruuaksi, joka maistuu myös aikuisille. Ruoka on lasagnen tyyppinen, mutta valmistuu myös keitetystä spaghetista tai kuviomakaronista.

5 dl täysjyväpastaa, esim. ruis-, kaura- tai 3 viljaa
vettä, suolaa
Jauhelihaseos:
1 rkl margariinia tai voita
300 g jauhelihaa
1 sipuli hienonnettuna
1 tl suolaa
1 tl valkosipulijauhetta
2 tl paprikaa
2 tl basilikaa
ripaus cayennepippuria ja sokeria
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
1 rkl kuivattua persiljaa
Juustokastike:
3 rkl margariinia tai voita
3 rkl vehnäjauhoja
4 dl maitoa
ripaus valkopippuria ja suolaa
2 keltuaista
3 dl juustoraastetta
2 valkuaista vaahdotettuna

Keitä ja valuta pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Ruskista jauheliha rasvassa muruiksi ja lisää sipulisilppu joukkoon pehmenemään. Lisää mausteet ja tomaattimurska. Hauduta noin 5 minuuttia ja lisää persilja.

Kiehauta juustokastikkeen jauhot rasvassa. Lisää maito hyvin sekoittaen ja anna kiehua 5–10 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla. Nosta kattila liedeltä ja sekoita siihen keltuaiset ja osa juustoraasteesta. Sekoita valkuaisvaahto varovasti pastan joukkoon.

Levitä pasta ja jauhelihatäyte vuorotellen voideltuun uunivuokaan. Valuta juustokastike päälle ja ripottele loppu juustoraaste pinnalle. Kuorruta 175-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes pinta on kauniin värinen. Tarjoa salaatin kera.

Savulohi-pastavuoka

Pastavuokaan voidaan maukkaasti käyttää myös kalaa. Kirjolohi sopii joukkoon kylmä- tai lämminsavustettuna tai graavattuna. Myös tuoretta kalaa voi käyttää, mutta silloin se on maustettava suolalla ennen vuokaan laittamista. Täysjyvämakaroni antaa vuoalle täyteläistä makua ja munamaito tekee siitä tutun makaronilaatikon. Vuokaan voi käyttää myös kasviksia, jotka antavat väriä ja makua.

5 dl kaura- tai ruismakaronia
n. 1 l vettä
1 kalaliemikuutio
tilkka rasvaa
1–2 sipulia hienonnettuna
n. 300 g kylmäsavukirjolohta kuutioina
tai perattua lämminsavukirjolohta
(n. 4 dl kasvisraastetta tai -paloja)
1 rkl kuivattua tilliä
1 tl sitruunapippuria
1 dl juustoraastetta
Munamaito:
2 munaa
6 dl maitoa
0,5–1 tl suolaa
Pinnalle: 1 dl juustoraastetta

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan ja valuta.

Kuullota sipulisilppu rasvassa. Kaada keitetty, valutettu pasta voideltuun laakeaan uunivuokaan. Sekoita joukkoon sipuli, kala, (kasvikset), mausteet ja juustoraaste. Sekoita munamaidon ainekset ja kaada vuokaan. Ripottele juustoraaste päälle. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 40–50 minuuttia, kunnes munamaito on hyytynyt.

Minestronekeitto

Vanha, tuttu ja aina yhtä maukas italialainen minestrone on pastaruokaa parhaimmillaan. Siihen uppoavat kotoisat kasvikset ja pastana voidaan käyttää mitä tahansa pikkumakaronia.

tilkka öljyä
2 dl purjosuikaleita
2 porkkanaa suikaleina
pala juuriselleriä suikaleina
2–3 valkosipulin kynttä
3 rkl tomaattisosetta
1 l lihalientä fondista tai kuutiosta
2 dl pakastepapuja
150 g savukinkkusuikaleita
2 dl pikkumakaronia, esim. pätkäspaghettia
n. 2 tl oreganoa
persiljasilppua

Kuullota purjosuikaleet öljyssä kattilassa. Lisää porkkana- ja sellerisuikaleet ja sekoittele hetki. Purista joukkoon valkosipulinkynnet ja lisää tomaattisose. Sekoita hetki, lisää liemi ja anna kiehua noin 5 minuuttia. Lisää pavut, kinkkusuikaleet, pasta ja oregano. Anna kiehua 9 minuuttia. Ripota pinnalle persiljasilppua.

Pastaletut

Tässä mainio tähderuoka. Jos aterialta jää kypsää makaronia, eikä niillä ole muuta käyttöä lisää ne lettutaikinaan. Pastaletut ovat maittava ja täyttävä väli- tai iltapala. Samaan seuraan sopii raastesalaatti ja jos haluaa täydellisen aterian, voi paistaa lisäksi pekonia.

Lettutaikina:
5 dl maitoa
2,5 dl vehnäjauhoja
2 munaa
suolaa, valkopippuria
kuivattua persiljaa tai ruohosipulia
n. 3 dl keitettyä pikkumakaronia
2 rkl öljyä tai juoksevaa margariinia
Paistamiseen: rasvaa

Vatkaa maito ja jauhot sekaisin ja anna taikinan turvota. Sekoita joukkoon muut aineet ja paista pieniksi tai suuriksi letuiksi.

Pastavalikoima laajenee

Melian Torino-makaronit ovat meille tuttuja jo 30 vuoden ajalta. Tuoteperhe on uudistettu ja siihen kuuluu nyt kaikkiaan 17 tuotetta, joista uutuuksia on kuusi. Uudet Kaura plus ja Ruis plus ovat runsaskuituisia pastoja. Yhdestä annoksesta (70 g) Kaura plussaa saa noin 20 prosenttia ja annoksesta Ruis plussaa noin 27 prosenttia päivittäisestä kuidun tarpeesta.

Pastat ovat myös houkuttelevan muotoisia. Simpukka Tricolori on pieni kolmivärinen makaroni, jota lastenkin on helppo syödä. Pinaatti ja tomaatti antavat pastalle väriä ja makua. Tortiglioni on kierteinen putki ja vaihtoehto suoralle putkelle Pennelle. Se sisään valuu helposti kastiketta ja se sopii paksujen kastikkeiden kanssa. Pinaatti-lasagnelevy on vihreä ja aaltomainen. Se tuo vaihtelua lasagnen valmistukseen. Uutuus on myös tumma makaroni. Se on kuitupitoisempaa ja maukkaampaa kuin perusmakaroni. Siitä valmistuvat lasten suosimat arkiruuat.

Uudet pakkaukset perustuotteita lukuun ottamatta ovat pystypakkauksia, jotka pysyvät kaapissa pystyssä ja ne voi sulkea uudelleen

Pastan maustaminen on nyt helppoa

Santa Maria -maustesarjaan on tullut uutuuksina erityisesti pastan maustamiseen tarkoitettuja seoksia. Pasta onkin kiitollinen maustettava, sillä sen ominaismaku on mieto, ja se sitoo makuja. Pasta-mausteseoksilla saa vaivattomasti erimakuisia kastikkeita, jotka tekevät pastasta aina uuden. Yksinkertaisimmillaan pasta-ateria on, kun keitetyn pastan maustaa Curry, Yrtti tai Tomaatti Pasta -mausteseoksella.

Välimeren keittiöiden monet yrtit, tomaatit ja valkosipuli antavat makua Yrtti Pasta -mausteseokselle. Se sopii yhtä hyvin lasagneen kuin pastasalaatteihin tai pasta-lihalaatikkoon. Tomaatti Pasta -mausteseoksessa maistuvat tomaatin lisäksi basilika, valkosipuli ja sitruuna. Se sopii sellaisenaan keitettyyn pastaan, kastikkeisiin, lihapulliin ym. Tuulahduksen thaimaalaisesta keittiöstä tuo Curry Pasta -mausteseos. Siinä on mm. korianterin, inkiväärin ja cayennen makua ja se sopii vaikka juusto-kermakastikkeeseen tai pastasalaattiin.

Mausteseokset on pakattu 48–52 gramman lasitölkkeihin. Tuotteet sisältävät suolaa 19–22 prosenttia ja säilyvät kuivassa, mieluiten valolta suojassa noin 18 kuukautta.

*Teksti: Pirjo Saatamoinen
*Sähköposti: pirjo.saastamoinen@kolumbus.fi


Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |