Lehden kotisivulle


Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Päävalikko
OT-Lehti
Maatilan Pellervo

TOUKOKUU 17 | 05 | 2001

Teemana puutarha, katso sisällys 

invipix.gif (43 bytes) invipix.gif (43 bytes) invipix.gif (43 bytes) invipix.gif (43 bytes)
Pääkirjoitus

*Arvot ja arki

Sukupolvien sopu
Eräs mies kymmenlapsisesta perheestä kertoi tv-haastattelussa viettäneensä lapsuutensa yhden huoneen torpassa. Siinä ei ollut mitään erikoista sotien alla vielä muutama vuosikymmen sitten.
   Miten sukupolvien asumien saman katon alla istuu tämän päivän Suomessa, jossa yhden hengen taloudet ovat yleisiä?
   Vierailimme Kuorevedellä Laukkasten luona. Perheessä on useita sukupolvia, työtä tehdään yhdessä missä sitä tilan monista


5_01.jpg (65091 bytes)
  ©Pekka Haraste 

invipix.gif (43 bytes)
toimista kulloinkin eniten tarvitaan, mutta kaksi eri asumusta sentään turvaa yksityistäkin elämää.
   Myös Salomäkien kodista aistii hyvän monen sukupolven yhteishengen. Täällä ovat arvot kohdallaan: lähimmäisestä välitetään.

*Enemmän Kodin Pellervossa

Mausteyrttien iloja
Oreganot, basilikat tai timjamit kuulostavat eksoottisilta, mutta menestyvät yrttisivut.jpg (29424 bytes)mitä parhaiten kotipihassamme. Thaibasilika on niin elämänhaluinen, että siitä uhkaa tulla kasvimaan kattava vaiva.
   Yrteistä saa kivan lisän vaikka aamupalaleivälle noutamalla muutaman lehden puutarhasta. Niistä tulee kunnon makutujaus ruokiin, hieno vivahde jälkiruokiin tai vain kaunis silmänilo pöytään. Viljelykin on helppoa, mutta kaikki mausteyrtit eivät talvehdi. Vanhat jo esi-isiemme viljelemät yrtit, joita lääkekasveinakin käytettiin, menestyvät meillä hyvin.
   Leena Nurmi kertoo kevään Kodin Pellervossa yrttien viljelystä ja käytöstä.

Näillä kutsuilla syödään kuin kuninkaalliset!
Keväällä riittää juhlia kun koululaiset ja opiskelijat saavat urakkansa valmiiksi.
   Muitakin kesän sukujuhlia evästää toukokuu Kodin Pellervon resepteillä. Vaikka pöydässä on porsaanfilettä ja runsaasti kalaa, näkymä on pirskahtelevan kevyt ja lähes kukkaisa.
   Pöydästä saa marinoitua savusilakkaa, kirjolohi-munahyydykettä, possua hunajan kanssa, peruna-pinaattirullia tai matjessillitorttua.
   On helppoa haalia tuttuja maistamaan tuulihattuja. Ja olettekos nähneet tuulihattukranssia?

*Pääruokavihjeet
*Leivonnaiset

Mitä ääniä kuuluu kotipiirissäsi?
Kun avaa ikkunan, voi päätellä paljon asunnon ympäristöstä. Ammattilaiset puhuvat äänimaisemasta. Se on tärkeä asia, sillä häiritsevä äänimaisema käy hermoille. Nyt tätäkin puolta maisema- ja yhdyskuntasuunnittelussa on alettu tutkia ja jossakin jo vaaliakin.

Vaivaisukot ovat kansantaidetta
Joidenkin kirkkojen seutuvilla norkoilee yleensä toinen käsi ojossa vanha puu-ukko, jonka rinnassa on reikä tai sylissä lipas. Veistos voi olla satoja vuosia vanha - ja joka kirkolla erilainen. Onpa joukossa nähty nainenkin.
   Veistoksilla vedottiin ohikulkijoihin almun antamiseksi vähäosaisille. Kaija Santaholma laati aiheesta kirjan Vaivaisukot. Nyt vaivaisukoista on näyttely, joka
   Veistoksia ei ole tehty suurella rahalla, vaan ne ovat kansanmiesten aikaansaannoksia. Jotkut ovat niin koreita, että mahtoikohan niihin tippua kolikoita.

*Lue lisää ainutlaatuisesta ilmiöstä

Lääkäri tutkii toisten eleitä
Kukapa ei yrittäisi joskus päätellä toisen ilmeistä ja eleistä, puhuko tämä varmasti totta. Puuha saattaa olla täydellistä keittiöfilosofiaa, myöntää myös body languagesta eli kehon kielestä kiinnostunut Omalääkärimme palstallaan. 

*Mitä kaikkea paljastuukaan!

 


Pellervon vuoden 2001 koko paketissa on:
12 Kodin Pellervoa
10 Maatilan Pellervoa
ja kaikille tilaajille Iso Kalenteri.

*Tilaajapalvelu
*Pellervosta myös muuta lukemista


| Sivun alkuun | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Julkaisupalvelu | Palaute | Pellervon etusivu |