Pellervo


Uusin lehti
Juttuarkisto
Kuvapalvelu
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Julkaisupalvelu
Palaute

Uutiset
www.pellervo.fi
OT-Lehti

toukokuu.gif (1397 bytes)

Suolaista ja makeaaKeväinen kahvipöytä kutsuu

Keväisen juhlakahvituksen tarjottavana ovat rulliksi käärityt voileipäkakut. Jos et halua valmistaa rullia tai suuria leipäviipaleita ei ole saatavana, voit samoista aineksista koota pitkulaiset voileipäkakut lisäämällä muutaman pienen leipäviipaleen. Makeina herkkuina ovat kanelikierteet, suklaiset suupalat ja klassinen kinuskikakku hiukan tavallisesta poikkeavalla täytteellä.

Leipäjuusto maistuu myös kahvin kera.

Voileipärulla kirjolohesta (n. 20 viipaletta)
15 suurta paahtoleipäviipaletta
Kostutukseen:
kala- tai kasvislientä
Täyte:
150 g pakastepinaattia
200 g maustettua tuorejuustoa esim. yrtti-pippuri
n. 300 g graavia kirjolohta
Pinnalle ja koristeeksi:
kevytmajoneesia
n. 200 g graavia kirjolohta
salaatinlehtiä
Lisäksi tarvitaan:
kelmua ja foliota

Sulata ja valuta pinaatti ja sekoita tuorejuustoon. Leikkaa kalasta hyvin ohuita viipaleita.

 Leikkaa leipäviipaleista reunat pois niin, että niistä tulee tasareunaisia. Ota reilun 1/2 metrin pituinen arkki foliota ja sen päälle kelmua useita pätkiä limittäin. Asettele kelmulle leipäviipaleet suorakaiteen muotoon aivan vierekkäin siten, että pitkälle sivulle tulee 5 ja lyhyelle sivulle 3 viipaletta. Kostuta leipiä pullasudin avulla kasvis- tai kalaliemellä.

 Levitä leipien päälle tuorejuustoseos ja sen päälle lohiviipaleet. Kierrä kelmun avulla tiukaksi rullaksi ja tiivistä vielä foliolla. Tässä vaiheessa näyttää siltä, että leivät murtuvat, eikä tule kaunista rullaa. Mutta kannattaa olla kärsivällinen, sillä tiiviissä kosteassa rullassa täyte sitoo leivät. Laita rulla jääkaappiin kiinteytymään mieluummin seuraavaan päivään.

 Viimeistele rulla tarjoilukuntoon. Levitä rullan ympärille ohut kerros kevytmajoneesia ja päällystä pinta lohiviipaleilla. Tarjoiluvadille sopivat salaatinlehdet.

 Varaa tarjoiluvadille sahateräinen veitsi, ellet viipaloi rullaa valmiiksi.

Lihaisa voileipärulla (n. 20 viipaletta)
15 suurta paahtoleipäviipaletta
Kostutukseen:
kasvislientä
Täyte:
200 g maustettua tuorejuustoa esim. Hovi yrtti-pippuri
tai Hovi kolme sipulia)
1–2 lehtisellerin vartta
(tilkka kermaa)
n. 1 dl ruohosipulisilppua
n. 250 g viipaloitua savukinkkua, -nautaa tai -poroa tai -kinkkua
Pinnalle ja koristeeksi:
maustettua tuorejuustoa
n. 200 g samaa leikkelettä kuin täytteessä
Lisäksi tarvitaan:
kelmua
foliota

Leikkaa leipäviipaleista reunat pois. Ota reilun 1/2 metrin pituinen pala foliota ja sen päälle kelmua useita pätkiä limittäin.

 Asettele leipäviipaleet vierekkäin kelmulle suorakaiteen muotoon pitkälle sivulle 5 ja lyhyelle sivulle 3. Kostuta viipaleet pullasutia käyttäen kasvisliemellä. Leikkaa sellerin varsi pieneksi silpuksi ja sekoita ruohosipulin kanssa tuorejuustoon. Ohenna seos kermatilkalla.

 Levitä tuorejuusto leiville. Peitä pinta leikkeleviipaleilla. Kääri kelmun avulla tiukaksi rullaksi ja tiivistä vielä foliolla. Tässä vaiheessa näyttää siltä, että leipä murtuu. Mutta kannattaa olla kärsivällinen, sillä tiiviissä kelmussa täyte kiinteyttää leivän. Anna kiinteytyä kylmässä mieluummin seuraavaan päivään.

 Viimeistele rulla tarjoilukuntoon. Levitä pintaan ohut kerros tuorejuustoa ja päällystä rulla leikkeleviipaleilla. Varaa pöytään sahateräinen veitsi, ellet viipaloi rullaa valmiiksi.

Kanelikierteet (n. 40 kpl)
5 dl maitoa
1 muna
2 dl sokeria
1 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
2 pss kuivahiivaa (tai 1 pala tuoretta hiivaa)
n. 1 1/2 l vehnäjauhoja (n. 1 kg)
200 g margariinia tai voita
Täyte:
1 dl juoksevaa margariinia tai sulatettua margariinia tai voita
1 dl sokeria
1 rkl kanelia
1 dl mantelirouhetta
Voiteluun:
muna
Pinnalle:
raesokeria
Lisäksi tarvitaan:
n. 40 kpl paperivuokia

Valmista pullataikina tavalliseen tapaan. Jos käytät kuivahiivaa, niin sekoita se osaan jauhoista ja käytä n. 42-asteista maitoa. Jos taas käytät tuoretta hiivaa, niin liuota se kädenlämpöiseen maitoon. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.

 Vaivaa kohonnut taikina leivinpöydällä ja jaa se kahteen osaan. Kauli taikina kahdeksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Sivele pinta rasvalla. Ripottele päälle sokeri, kaneli ja mantelirouhe. Kääri levyt pitkiltä sivuilta rulliksi ja leikkaa 2 cm:n paloiksi. Nosta palat paperivuokiin leikkauspinta ylöspäin ja anna kohota. Voitele kohonneet leivonnaiset munalla ja koristele.

 Paista 225-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia.

Suklaiset suupalat (50–60 kpl)
4 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl sokeria
1 1/2 dl fariinisokeria
vajaa tl soodaa
1/2 tl suolaa
2 tl vanilliinisokeria
1 levy (170 g) taloussuklaata rouhittuna
200 g sulatettua margariinia tai voita
2 munaa

Sekoita kuivat aineet. Lisää jäähtynyt voisula ja munat. Sekoita vain sen verran, että aineet tasoittuvat. Laita kahden teelusikan avulla pieniä taikinakokkareita pellille leivinpaperin päälle. Jätä ympärille tilaa, sillä pikkuleivät leviävät. Paista 175-asteisessa uunissa 10–12 minuuttia.

Juustosydämet
leipäjuustoa
lakkoja, cocktailkirsikoita tai viinirypäleitä
Ota juustosta sydänmuotilla paloja ja laita jokaisen keskelle lakka, kirsikan tai viinirypäleen puolikas.

Kinuskikakku (12–15 annosta)
6 munaa
3 dl sokeria
3 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Kostutus:
laimennettua sitruunamehua tai omenatäysmehua
Vaniljakiisseli:
3 dl ruokakermaa
2 1/2 rkl perunajauhoja
2 rkl sokeria
1 muna
2 tl vanilliinisokeria
1 dl kuohukermaa vaahdotettuna
Täyte:
n. 3 dl kiinteää marjasosetta, esim. karviaista
Päälle:
n. 1/2 dl vaaleaa marmeladia
Kinuskikuorrutus:
2 dl kuohukermaa
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
nokare voita
Reunoille: kermavaahtoa

Vaahdota munat ja sokeri. Yhdistä kuivat aineet ja lisää sihdin läpi vaahtoon. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun tasapohjaiseen kakkuvuokaan. Paista 200-asteisessa uunissa noin 30–40 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä. Kumoa kypsä pohja ja leikkaa jäähtyneenä kolmeen osaan.

 Mittaa kiisseliä varten kattilaan kerma, perunajauhot, sokeri ja muna. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes se sakenee. Lisää jäähtyneeseen kiisseliin vanilliini ja kermavaahto.

 Kostuta kakkulevyt ja levitä väleihin ensin sosetta ja sitten vaniljakiisseliä. Levitä marmeladi kakun pinnalle. Mittaa kattilaan kerma ja sokerit. Keitä seosta hiljalleen välillä sekoittaen noin 15 minuuttia tai kunnes tippa kinuskia jähmettyy kylmään veteen tiputettaessa. Sekoita joukkoon rasva. Anna kinuskin hiukan jäähtyä ja kaada kakun pinnalle vähitellen keskustasta alkaen, jolloin kinuski leviää tasaisesti. Tasoita reunat kuumaan veteen kastetulla veitsellä. Koristele reunat halutessasi kermavaahdolla.

*Teksti: Pirjo Saastamoinen


| Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |