Pellervo


Uusin lehti
Juttuarkisto
Kuvapalvelu
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Julkaisupalvelu
Palaute

Uutiset
www.pellervo.fi
OT-Lehti

toukokuu.gif (1397 bytes)

Krepit, savukalatäyteRuokajuhlat kauniisti ja maukkaasti

Juhlava kevätlounas on helppo toteuttaa, sillä lähes kaiken voi valmistaa tarjoilua edeltävänä päivänä. Silloin emäntäkin pääsee nauttimaan juhlista virkeänä, eikä raadannasta uupuneena. Pöytään katetaan tietysti kauneimmat astiat ja herkuttelu voi alkaa. Ohjeet ovat kymmenelle.

menu.gif (5995 bytes)

Savukalakrepit (n. 20 kpl)
Kreppitaikina:
6 munaa
1 l vichyä
5 dl vehnäjauhoja
1/2 dl öljyä tai voisulaa
suolaa
Paistamiseen:
voita tai margariinia
Täyte:
n. 1 kg savusiikaa, -kirjolohta tai -silakoita
n. 6 dl kalaliemessä keitettyä riisiä (2 dl raakaa riisiä)
4 dl juustoraastetta
2 tlk kevytranskankermaa
2 dl kaprista tai maustekurkkukuutioita
2 dl tillisilppua
ripaus sitruunapippuria
Pinnalle:
n. 2 dl juustoraastetta

Sekoita kreppitaikinan ainekset keskenään ja anna turvota vähintään 1/2–1 tunnin ajan. Paista taikinasta suuria ohukaisia. Perkaa kala nahattomaksi ja ruodottomaksi ja pilko pieniksi paloiksi. Sekoita kaikki täytteen ainekset.

 Täytä krepit ja kääri rulliksi tai taita kolmioiksi ja nosta uunivuokaan. Ripottele juustoraaste pinnalle. Kuumenna ennen tarjoilua 225-asteisessa uunissa, kunnes juusto sulaa.

Vihannessalaatti
2-3 laatua salaattia pieneksi revittynä tuorekurkkukuutioita
tomaattilohkoja tai kirsikkatomaatteja
retiisiviipaleita
purjorenkaita(melonipaloja)
Tomaattikastike:
2 dl tomaattimehua
2 dl rypsiöljyä
1 dl punaviinietikkaa
4 tl sokeria
2 tl suolaa
(valkosipulijauhetta)
ripaus cayennepippuria tai chiliä
kuivattua tai tuoretta basilikaa

Sekoita salaattiainekset kulhossa. Voit käyttää niitä vihanneksia, joita on saatavana. Sekoita kastikkeen ainekset. Tarjoa kastike erikseen pienestä kannusta tai kulhosta.

Kylmää porsaanpaistia omenamarinadin kera
n. 2 kg valmiiksi (hunaja)marinoitua porsaanpaistia
Omenamarinadi kypsälle lihalle:
1 dl hienoksi hakattua persiljaa
2 dl hienoksi pilkottua punasipulia
2 dl pieneksi pilkottua hapahkoa omenaa
4 rkl sinappia
1/2 tl rouhittua mustapippuria
1 dl hunaja-omenaviinietikkaa
2 dl rypsiöljyä

Kypsennä paisti pakkauksen ohjeen mukaan ja anna jäähtyä. Leikkaa lihasta ohuita viipaleita ja taittele ne kauniisti tarjoiluvadille. Sekoita marinadin ainekset, viimeiseksi öljy tipoittain. Levitä marinadi lihaviipaleiden päälle ja pane vati kylmään noin tunniksi. Koristele vati salaatilla, esimerkiksi punasävyiset salaatit sopivat hyvin.

Vinkki: Voit tarjota paistin myös lämpimänä. Silloin marinadia voi käyttää kastikkeena, mutta sitä tarvitaan enemmän.

Kuohkea perunapaistos
15–20 jauhoista perunaa
3–4 rkl voita tai margariinia
3–4 dl maitoa tai ruokakermaa
4 munankeltuaista
1–2 tl suolaa
pippuria
jauhettua muskottipähkinää
4 munanvalkuaista

Soseuta kuoritut, keitetyt perunat. Lisää rasva, maito tai kerma, keltuaiset ja mausteet. Sekoita tasaiseksi. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää vaahto soseen joukkoon varovasti nostellen.

 Laita seos voideltuun vuokaan ja kypsennä 200-asteisessa uunissa 30–40 minuuttia.

Täytetyt tomaatit
(10 tomaatin puolikasta)
5 suurta- tai pihvitomaattia
400 g tuoreita herkkusieniä
2 rkl voita tai margariinia
1 dl persiljasilppua
yrttisuolaa

Puolita tomaatit ja koverra sisus pois. (Käytä sisus keittoon tai kastikkeeseen). Käännä tomaattikupit alassuin ja anna valua hetki. Puhdista herkkusienet ja jaa neljään osaan. Paista ne pannulla rasvassa, mausta persiljasilpulla ja yrttisuolalla. Täytä tomaatinpuolikkaat seoksella ja kuumenna 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Vinkki:
Tomaatit voi panna samaan uuniin perunasosepaistoksen kanssa 15 minuuttia ennen kuin se on kypsä.

Marjahyytelö jalallisessa lasissaMarjahyytelö suklaavaahdon kera
n. 1 1/2 l pakastemarjoja, mitä vain on pakastimessa
1,2 l vettä tai laimeaa mehua
3 dl hyytelösokeria
Suklaavaahto:
4 valkuaista
4 rkl sokeria
2 levyä (a´ 170 g) taloussuklaata
4 dl kuohukermaa
4 tl vanilliinisokeria
(tilkka punssia)
Koristeeksi:
kermavaahtoa tai pikkumarenkeja

Laita jäiset marjat suureen tai pieniin jälkiruokamaljoihin. Kiehauta vesi ja lisää sekoittaen hyytelösokeri. Jatka sekoittamista, kunnes sokeri liukenee ja liemi kirkastuu. Lisäämällä pienen mehutilkan, saat hyytelöön kauniin värin. Kaada kuuma liemi hitaasti marjojen päälle. Anna hyytyä hetki jääkaapissa.

 Vatkaa suklaavaahtoa varten valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Sulata suklaa vesihauteessa. Sekoita lämmin suklaa valkuaisvaahtoon. Vaahdota kerma ja lisää kevyesti nostellen suklaavaahdon joukkoon. Mausta vanilliinilla ja halutessasi tilkalla punssia.

 Jos teit yhden suuren hyytelön, niin laita vaahto toiseen kulhoon. Jos taas teit annoshyytelöt, niin jaa suklaavaahto mansikkahyytelöiden pinnalle. Laita vaahto jääkaappiin 1–2 tunniksi ennen tarjoilua. Koristele hyytelö.

*Teksti: Pirjo Saastamoinen


| Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |