Pellervo


Uusin lehti
Juttuarkisto
Kuvapalvelu
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Julkaisupalvelu
Palaute

Uutiset
www.pellervo.fi
OT-Lehti

kesakuu.gif (1328 bytes)

Kesä tuli keittiöön

Silliä ja uusia perunoitaSilli, uudet perunat ja raparperileivonnaiset ovat alkukesän parhaita herkkuja.

Uusista perunoista annamme tällä kerralla perunagratiinin, peruna-paprikasalaatin ja basilikaperunoiden ohjeen. Jälkimmäiset maistuvat sekä lämpiminä että kylminä esimerkiksi grilliruokien kanssa.

Currysilli
4–5 matjessillifileetä

Päälle:
1 keitetty uusi peruna
1 kovaksi keitetty muna
1 sipuli
n. 1 dl kevytmajoneesia
2 rkl kermaa
2 rkl sitruunamehua
1–2 tl curryä
1 rkl hienonnettua persiljaa

Koristeluun:
1 kovaksi keitetty muna

Leikkaa silli viipaleiksi ja aseta vadille. Kuori ja kuutioi peruna, kuori ja hienonna muna ja sipuli. Sekoita majoneesiin kerma, sitruunamehu, curry ja persilja. Lisää perunakuutiot sekä hienonnettu muna ja sipuli.

Levitä majoneesiseos fileiden päälle ja anna vadin seistä kylmässä muutamia tunteja. Kuori ja hienonna muna ja ripottele koristeeksi.

Siiderisilli
4–5 (kevyt)suolattua sillifileetä
1 pieni omena
1 pieni sipuli
2 dl omenasiideriä
2 tl hunajaa tai sokeria

Kastike:
1 tlk kermaviiliä tai maustamatonta jogurttia
1 rkl sitruunamehua
1 dl hienonnettua tilliä
1/2 tl rouhittua mustapippuria

Jos sillifileet eivät ole kevytsuolattuja, niin liota niistä liika suola pois tai huuhtele kevytsuolatut sillifileet. Kuori ja kuutioi omena ja sipuli. Sekoita siideriin hunaja tai sokeri.

Leikkaa sillifileet viipaleiksi ja laita kulhoon. Pane päälle omena- ja sipulikuutiot sekä kaada joukkoon siideri. Anna tekeytyä kylmässä yön yli.

Sekoita kermaviili tai jogurtti, sitruunamehu ja tilli sekä mausta seos pippurilla. Valuta silli-, omena- ja si¡pulipalat liemestä ja yhdistä kastikkeen kanssa. Anna tekeytyä kylmässä muutamia tunteja.

Tomaattisilli
4–5 matjessillifileetä

Kastike:
1/2 dl valko- tai yrttiviinietikkaa
1/2 dl sokeria
2 rkl vettä
6 kokonaista valkopippuria
1 dl tomaattisosetta
(1/2 dl sherryä)
1/2 dl ruohosipulisilppua
1/2 dl tillisilppua

Koristeluun:
2 rkl persiljasilppua

Kiehauta viinietikka, sokeri, vesi ja murskatut valkopip¡purit. Anna jäähtyä ja lisää seos tomaattisoseeseen. (Mausta halutessasi sherryllä). Lisää ruohosipuli ja tilli.

Leikkaa sillifileet viipaleiksi ja aseta vadille. Lusikoi päälle tomaattikastike ja anna seistä kylmässä muutamia tunteja tai yön yli. Koristele persiljasilpulla.

Kesäinen perunagratiini
n. 1 kg uusia perunoita
1 purjo tai nippu kevätsipulia
1 dl tillisilppua
n. 1 tl suolaa
1/2 tl rouhittua mustapippuria
3–4 dl ruokacremeä tai -kermaa
1–2 dl juustoraastetta

Harjaa tai raaputa perunat puhtaiksi. Viipaloi perunat, puhdista ja viipaloi purjo tai kevätsipulit. Laita peruna- ja sipulipalat sekä tillisilppu öljyllä sipaistuun uunivuokaan. Ripottele väliin ja päälle suolaa ja pippuria.

Kaada ruokacreme tai -kerma vuokaan. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 50–60 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä. Ripottele juustoraaste pinnalle kypsymisen puolivälissä.

Peruna-paprikasalaatti
n. 1 kg uusia perunoita
vettä

Kastike:
1 muna
2 rkl sinappia
2 rkl sokeria
1 rkl punaviinietikkaa
n. 1 tl suolaa
1/4 tl rouhittua mustapippuria
1 dl rypsiöljyä

Salaattiin:
1 punainen paprika

Harjaa tai raaputa perunat puhtaiksi. Kiehauta vettä ja keitä perunoita siinä noin 15 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä. Keitä myös munaa vedessä noin 3 minuuttia.

Kuori muna ja murskaa tehosekoittajassa tai sähkövatkaimella. Lisää sinappi, sokeri, etikka, suola ja pippuri sekoittaen. Lisää öljy aluksi tipottain ja lopuksi ohuena nauhana vatkaten.

Viipaloi paprika ja poista siemenet. Leikkaa suikaleet edelleen kuutioiksi. Valuta keitinvesi perunoista ja höyrytä vesi pois. Leikkaa suuret perunat vähän pienemmiksi, mutta pieniä ei tarvitse paloitella. Laita perunat kulhoon ja niiden päälle paprikapalat ja kastike.

Tarjoa esimerkiksi grillruokien lisukkeena.

Basilikaperunat
n. 1 kg uusia perunoita
vettä

Kastike:
n. 30 basilikanlehteä
1 dl persiljasilppua
2 rkl valkoviinietikkaa
n. 1 dl rypsiöljyä
n. 1 tl suolaa
1/4 tl rouhittua mustapippuria
1 murskattu valkosipulinkynsi
(1 dl parmesanjuustoraastetta)

Harjaa tai raaputa perunat puhtaiksi. Pane perunat kiehuvaan veteen ja keitä noin 15 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä.

Tee kastike: hienonna basilikan lehdet ja persiljasilppu mieluiten tehosekoittajassa tai veitsellä hienoksi. Sekoita silput, viinietikka ja öljy tehosekoittajassa tai sähkövatkaimella aluksi tipottain ja lopuksi nauhana. Mausta kastike suolalla, pippurilla ja valkosipulilla. (Lisää halutessasi joukkoon parmesanraaste.)

Kaada keitinvesi perunoista ja höyrytä vesi pois. Pilko suuret perunat vähän pienemmiksi (pieniä ei tarvitse pilkkoa). Sekoita kastike joukkoon ja tarjoa ruoka kuumana tai kylmänä esimerkiksi (grillatun) lihan tai kalan kera.

Raparperipaistos
n. 1 l raparperipaloja
(sokeria)

Murutaikina:
1 1/2 dl kauraryynejä
1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
50 g sulatettua margariinia tai voita

Lisäksi:
vaniljakastiketta tai -jäätelöä

Laita raparperipalat uunivuokaan (ja ripottele halutessasi hiukan sokeria). Sekoita murutaikinan ainekset ja ripottele päälle. Paista 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia tai kunnes raparperi on pehmeää ja murut ovat ruskettuneet kauniisti.

Tarjoa vaniljakastikkeen tai jäätelön kera mieluiten lämpimänä tai haaleana.

Raparperikakku
4–5 raparperin vartta
2 munaa
1 1/2 dl sokeria
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
50 g kylmää voita
n. 1 dl raesokeria

Voitele ja korppujauhota mieluiten irtopohjavuoka tai vuoraa tasapohjainen vuoka leivinpaperilla. Leikkaa raparperi paloiksi. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi ja sekoita jauho-leivinjauheseos joukkoon. Kaada taikina vuokaan. Ripottele raparperipalat päälle. Vuole kylmästä voista lastuja päälle esimerkiksi juustohöylällä. Ripottele raesokeri pinnalle. Paista 200-asteisen uunin alaosassa 35–40 minuuttia. Anna kakun seistä hetki, ennen kuin nostat sen vuoasta.

Tarjoa lisukkeena vaniljakastiketta tai kermavaahtoa.

*Teksti: Pirjo Saastamoinen


| Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |