Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Kuvapalvelu
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

kesakuu.gif (2352 bytes)

Kesäherkkuja koneilla kätevästi

jruoka.gif (52544 bytes)Keittiön pienkoneet ovat mukavia apulaisia myös kesäkeittiössä. Esimerkiksi monitoimikoneesta on iloa vaikkapa kalamurekkeen, kasvispihvien, salaatin ja raparperiherkkujen valmistuksessa.

Veden/kahvikeitin on useimmissa talouksissa jokapäiväisessä käytössä. Leivänpaahdinta kannattaa hyödyntää myös ruisleipää käytettäessä. Sähkökäyttöinen höyrykeitin on kätevä kevyttä ruokaa valmistavalle. Sitruspuserrinta tarvitaan usein ja mehulingolla valmistuvat raikkaat ja vitamiinipitoiset juomat kasviksista, marjoista ja hedelmistä. (Digitaalinen) keittiövaaka antaa tarkat määrät, jotka ovat tärkeitä esimerkiksi leivonnassa.

Monitoimikone on nimensä mukaisesti yksi kätevimmistä ja monikäyttöisimmistä apuvälineistä. Sillä voi muun muassa jauhaa, hienontaa, sekoittaa, viipaloida, suikaloida ja raastaa monenlaisia aineksia sekä tehdä taikinoita. Vauvanruuatkin valmistuvat vaivatta. Joihinkin malleihin saa lisälaitteena tehosekoittimen, metallivispilät ja vatkainlevyt.

Tehosekoitin

on ehdoton pirtelöiden ja drinkkien sekoittaja. Joissakin malleissa lisälaitteena saatavan siivilän avulla sillä voi valmistaa nektarityyppisiä, paljon hedelmälihaa sisältäviä juomia. Lisäksi kone sekoittaa, soseuttaa, hienontaa, murskaa ja tekee hetkessä ihanan majoneesin. Se on oiva apulainen keittojen, kastikkeiden ja jälkiruokien valmistuksessa.

Teholeikkuri on kuin tehosekoitin pienoiskoossa. Sillä saa nopeasti sipulin tai yrtit silpuksi, pähkinät, mantelit ja suklaan rouheeksi. Sillä voi jauhaa myös pienen määrän lihaa ja kalaa sekä tehdä munahakkelusta.

Sauvasekoitin soseuttaa marjat ja kypsät kasvikset. Perunasoseen valmistukseen se ei sovi, tulos on liisterimäinen. Sauvasekoitin on kätevä niin puolukoiden survomisessa kuin sosekeiton valmistamisessa. Maitovaahto cappuccinoon rasvattomasta maidosta valmistuu hetkessä, mutta muna- tai kermavaahdosta sillä ei tule ilmavaa.

Yleiskone on kotileipurin paras apulainen. Se vaivaa hiivataikinan ja vatkaa muna- tai kermavaahdon omia aikojaan, sitomatta kokkaajaa koneen viereen. Useissa malleissa lisälaitteita on saatavana lihamyllystä ja makkarantäyttösuppilosta alkaen monitoimikoneen ja tehosekoittimen varustusta myöten, jolloin samassa on kolmen laitteen varustus.

Sähkövatkain on yksi yleisempiä keittiön pienistä apulaisista. Sillä saat kevyesti ja kätevästi vaahdot niin munista, kermasta kuin valkuaisestakin. Perunasoseen valmistuksessa se on pistämätön, soseesta tulee herkullisen kuohkeaa. Mukana seuraavilla taikinakoukuilla voi alustaa pienen hiivataikinan.

Jäätelökone on paikallaan lapsi- tai herkuttelevien aikuisten perheissä. Jäätelöön saa mieleisensä maun ja makeuden, vaikkapa sokeria keveämmillä makeutusaineilla. Sillä voi valmistaa allergisille sopivia jäätelöitä vaikka soija- tai kookosmaidosta tai ilman munaa. Koneella valmistuvat myös raikkaat sorbetit ja soft-jäätelöt.

Friteerauskeitin on mainio, jos olet innokas munkkien paistaja tai ranskalaisten perunoitten tekijä. Sillä voi kypsentää myös kasviksia, lihaa ja kalaa muikuista alkaen sekä äyriäisiä ym. joko frityyritaikinaan kastettuna tai sellaisenaan. Jälkiruuaksi sillä kypsyvät esimerkiksi hedelmät tai leivitetty camembert-juusto.

Pöytägrilli on monipuolinen, kokin työtä helpottava laite. Aterioitsijat voivat nimittäin itse kypsentää annoksensa. Joissakin malleissa on mukana paitsi grillevy myös raclette-pannut, niissä valmistuu herkullisia pikkuannoksia.

Voileipägrilli on paikallaan nopeiden pikkuherkkujen valmistukseen. Siinä kypsyvät hetkessä niin suolaiset kuin makeatkin väli-, ilta- ja saunapalat.

Kun ostat uuden keittiölaitteen, tutustu ensin tarkkaan käyttöohjeeseen. Pidä laitetta käden ulottuvilla, jotta se on helposti saatavilla. Ota keittiön pienistä laitteista kaikki ilo irti, käytä niitä mahdollisimman usein.. Näin voit helpottaa jokapäiväistä ruuanlaittoa. Koneitten mukana seuraa aina ruokaohjeita, joita kannattaa hyödyntää.

Gazpacho leipäkrutonkien kera

Espanjalainen kylmä kasviskeitto, joka maistuu kuumana kesäpäivänä vaikka välipalana.
1/2 kurkkua
pieni kesäkurpitsa
3/4 l kylmää liha- tai kasvislientä
2 punaista paprikaa
4–6 tomaattia
2–3 kuorittua valkosipulinkynttä
nippu ruohosipulia
2 rkl öljyä
1/2 dl sitruunamehua
suolaa, mustapippuria
(muutama tippa tabascoa)
Krutongit:
4 viipaletta vaaleaa leipää
1–2 rkl öljyä
1/2 dl basilikasilppua

Hienonna kurkku ja kesäkurpitsa monitoimikoneen hienonnusterällä ja sekoita kylmään liemeen. Puhdista muut kasvikset ja hienonna. Lisää liemeen öljyn, sitruunamehun ja mausteiden kanssa.

Leikkaa leipäviipaleet kuutioiksi ja paista pannulla kullanruskeiksi. Sekoita joukkoon basilikasilppu. Ripota keiton pinnalle.

Kala-nokkosmureke

Ruoka valmistuu tuoreesta tai pakastetusta nahattomasta kalafileestä. Se on kesäruokaa parhaimmillaan ja maistuu kylmän yrttikermaviilin ja uusien perunoiden kera.
500 g nahattomia kalafileitä, esim. haukea tai kirjolohta
3 viipaletta vaaleaa leipää 2 dl kermaa
4 munaa
1 rkl sitruunamehua
1 tl suolaa
1 tl murskattuja viherpippureita
n. 2 dl höyrytettyä nokkosta tai pinaattia

Voitele vuoka. Jauha kala monitoimikoneella. Lisää joukkoon kermassa liotettu leipä, munat yksitellen ja mausteet koneen pitokytkintä käyttäen.

Erota massasta 1/3 ja sekoita siihen höyrytetyt, valutetut ja koneella hienonnetut nokkoset tai pinaatti. Laita seokset vuokaan siten, että alimmaiseksi ja päällimmäiseksi tulee vaaleaa seosta. Peitä vuoka foliolla ja kypsennä vesihauteessa 200-asteisessa uunissa noin tunnin ajan. Kumoa ja koristele esimerkiksi sitruunalla, tillillä ja munalohkoilla.

Pesto

Italialainen kylmä basilika-öljykastike. Sitä saa ostaa valmiina pienissä tölkeissä, mutta sen voi tehdä itsekin. Aitoon pestoon kuuluvat pinjansiemenet ja oliiviöljy, mutta voimme vaihtaa ne manteleihin ja kylmäpuristettuun rypsiöljyyn. Pestoa nautitaan useimmiten pastan kastikkeena, mutta se antaa hyvää makua myös kasviksille ja perunoille sekä lihalle, kalalle ja broilerille. Tillistä valmistettuna se on ihana lisäke graaville tai kylmäsavulohelle.
2 dl basilikasilppua
2 dl persiljasilppua
2 rkl kuorittuja manteleita
2 kuorittua valkosipulinkynttä
1 1/2 dl kylmäpuristettua rypsiöljyä
tilkka sitruunamehua, suolaa, pippuria
1 dl parmesanraastetta

Laita yrttisilput, mantelit ja valkosipulinkynnet tehosekoittimeen, monitoimikoneeseen (hienonnusterä) tai teholeikkuriin. Aja tasaiseksi pitokytkintä käyttäen. Lisää öljy vähitellen ja lopuksi parmesan.

Punajuuripihvit

Vanhat punajuuret kannattaa jalostaa makoisiksi pihveiksi, jotka maistuvat piparjuurella ja kuullotetulla sipulisilpulla maustetun kermaviilin ja uusien perunoiden kera.
4–5 raakaa punajuurta
4–5 perunaa
1 sipuli
2–3 munaa
2 rkl perunajauhoja
2 tl yrttisuolaa
rouhittua mustapippuria
Paistamiseen: rasvaa

Kuori punajuuret, perunat ja sipuli ja raasta monitoimikoneen raastinterällä. Sekoita joukkoon pitokytkintä käyttäen muut aineet. Paista ohukaispannulla pihveiksi.

Alkukesän kaalisalaatti

Tämä salaatti on muunnos amerikkalaisesta kaalisalaatista coleslawista. Ihanan salaatin saa käyttämällä kesäkaalia ja varhaisporkkanoita.
1/2 kaalia n. 500 g
3–4 porkkanaa
Kastike:
1–1 1/2 dl kevytmajoneesia tai osa kermaviiliä
1/2 dl viinietikkaa
1 1/2 rkl sokeria
suolaa, rouhittua mustapippuria
Pinnalle: persiljasilppua

Raasta kaali ja porkkanat hienoksi monitoimikoneen raastinterällä. Sekoita etikkaa ja sokeria, kunnes sokeri sulaa. Yhdistä etikka ja mausteet majoneesiin ja sitten salaattiin. Ripota persiljasilppua päälle.

Kinkkupasteija

Pasteija on kylmä pikkuherkku, joka ei tarvitse kypsennystä. Sen voi tarjota kesäjuhlien alkuruokana salaatin ja leivän (perunan) kera, buffetpöydässä tai laittaa viipaleina herkutteluvoileivän päälle.
400 g rasvatonta keittokinkkua
100 g maksapasteijaa
4 liivatelehteä
1/2 dl lihalientä
(3–4 rkl kuivaa sherryä tai madeiraa)
2 dl kuohukermaa
rouhittua mustapippuria

Leikkaa kinkku 3 sentin kuutioksi ja hienonna monitoimikoneen leikkuuterällä. Lisää maksapasteija pitokytkintä käyttäen.

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5–10 minuuttia, purista vesi pois ja liuota ne kuumaan lihaliemeen. Jäähdytä liemi haaleaksi ja lisää syöttösuppilon kautta koneeseen sen käydessä. Lisää kerma ja alkoholi.

Mausta seos ja painele vuokaan. Anna hyytyä ja kumoa vadille. Koristele kasviksilla.

Raparperipaistos

Tämä on alkukesän herkku, jossa maistuvat kauden ensimmäiset raparperit. Tarjoa lisänä vaniljakastiketta tai jäätelöä.
1 1/2 l raparperipaloja
1–1 1/2 dl sokeria
1–2 rkl perunajauhoja
Päälle:
1 dl hasselpähkinöitä
2 dl kaurahiutaleita
1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl sokeria
75 g margariinia tai voita

Huuhtele raparperit ja viipaloi monitoimikoneen viipalointiterällä. Laita raparperipalat voideltuun uunivuokaan ja sekoita joukkoon sokeri ja perunajauhot.

Vaihda koneeseen hienonnusterä. Hienonna ensin pähkinät. Lisää muut aineet ja sekoita koneessa ryynimäiseksi. Ripottele seos raparperin päälle. Paista 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.

Raparperimarenki

Marenki valmistuu nopeasti, kun viipaloit raparperit monitoimikoneella.
1–1 1/2 l raparperipaloja
2 dl sokeria
2 rkl perunajauhoja
2 tl kanelia
1/2–1 dl mantelilastuja
Marenki:
4 valkuaista
2 dl sokeria

Levitä raparperipalat voideltuun uunivuokaan. Yhdistä sokeri, perunajauhot ja kaneli. Sekoita seos raparpereihin. Ripota mantelilastut päälle. Paista 175-asteisessa uunissa 20–30 minuuttia, kunnes raparperit ovat melkein pehmeitä.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vatkaten ja vatkaa vielä hetki. Levitä tai pursota marenkiseos vuokaan. Jatka kypsennystä vielä 5–10 minuuttia, kunnes pinta saa vähän väriä. Tarjoa vaniljakastikkeen kera.

Mansikkapirtelö

Pirtelöön voi käyttää viimeiset mansikat pakastimesta, kauden ensimmäisiä mansikoita tai mansikkahilloa.
3 dl maitoa
2 dl mansikoita
tai 1 dl hilloa
n. 2 dl mansikka- tai vaniljajäätelöä
Koristeeksi: mintun tai sitruunamelissan oksia

Jos käytät pakastemansikoita, anna niiden vähän sulaa. Anna myös jäätelön vähän pehmetä. Valmista pirtelö monitoimikoneessa hienonnusterällä tai tehosekoittimessa. Anna koneen käydä 15–20 sekuntia ja herkku on valmis.

*Teksti: Pirjo Saastamoinen
*Sähköposti:


| Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |