Kesäherkkuja koneilla kätevästiKeittiön pienkoneet ovat mukavia apulaisia myös kesäkeittiössä. Esimerkiksi monitoimikoneesta on iloa vaikkapa kalamurekkeen, kasvispihvien, salaatin ja raparperiherkkujen valmistuksessa. Veden/kahvikeitin on useimmissa talouksissa jokapäiväisessä käytössä. Leivänpaahdinta kannattaa hyödyntää myös ruisleipää käytettäessä. Sähkökäyttöinen höyrykeitin on kätevä kevyttä ruokaa valmistavalle. Sitruspuserrinta tarvitaan usein ja mehulingolla valmistuvat raikkaat ja vitamiinipitoiset juomat kasviksista, marjoista ja hedelmistä. (Digitaalinen) keittiövaaka antaa tarkat määrät, jotka ovat tärkeitä esimerkiksi leivonnassa. Monitoimikone on nimensä mukaisesti yksi kätevimmistä ja monikäyttöisimmistä apuvälineistä. Sillä voi muun muassa jauhaa, hienontaa, sekoittaa, viipaloida, suikaloida ja raastaa monenlaisia aineksia sekä tehdä taikinoita. Vauvanruuatkin valmistuvat vaivatta. Joihinkin malleihin saa lisälaitteena tehosekoittimen, metallivispilät ja vatkainlevyt. Tehosekoitin on ehdoton pirtelöiden ja drinkkien sekoittaja. Joissakin malleissa lisälaitteena saatavan siivilän avulla sillä voi valmistaa nektarityyppisiä, paljon hedelmälihaa sisältäviä juomia. Lisäksi kone sekoittaa, soseuttaa, hienontaa, murskaa ja tekee hetkessä ihanan majoneesin. Se on oiva apulainen keittojen, kastikkeiden ja jälkiruokien valmistuksessa. Teholeikkuri on kuin tehosekoitin pienoiskoossa. Sillä saa nopeasti sipulin tai yrtit silpuksi, pähkinät, mantelit ja suklaan rouheeksi. Sillä voi jauhaa myös pienen määrän lihaa ja kalaa sekä tehdä munahakkelusta. Sauvasekoitin soseuttaa marjat ja kypsät kasvikset. Perunasoseen valmistukseen se ei sovi, tulos on liisterimäinen. Sauvasekoitin on kätevä niin puolukoiden survomisessa kuin sosekeiton valmistamisessa. Maitovaahto cappuccinoon rasvattomasta maidosta valmistuu hetkessä, mutta muna- tai kermavaahdosta sillä ei tule ilmavaa. Yleiskone on kotileipurin paras apulainen. Se vaivaa hiivataikinan ja vatkaa muna- tai kermavaahdon omia aikojaan, sitomatta kokkaajaa koneen viereen. Useissa malleissa lisälaitteita on saatavana lihamyllystä ja makkarantäyttösuppilosta alkaen monitoimikoneen ja tehosekoittimen varustusta myöten, jolloin samassa on kolmen laitteen varustus. Sähkövatkain on yksi yleisempiä keittiön pienistä apulaisista. Sillä saat kevyesti ja kätevästi vaahdot niin munista, kermasta kuin valkuaisestakin. Perunasoseen valmistuksessa se on pistämätön, soseesta tulee herkullisen kuohkeaa. Mukana seuraavilla taikinakoukuilla voi alustaa pienen hiivataikinan. Jäätelökone on paikallaan lapsi- tai herkuttelevien aikuisten perheissä. Jäätelöön saa mieleisensä maun ja makeuden, vaikkapa sokeria keveämmillä makeutusaineilla. Sillä voi valmistaa allergisille sopivia jäätelöitä vaikka soija- tai kookosmaidosta tai ilman munaa. Koneella valmistuvat myös raikkaat sorbetit ja soft-jäätelöt. Friteerauskeitin on mainio, jos olet innokas munkkien paistaja tai ranskalaisten perunoitten tekijä. Sillä voi kypsentää myös kasviksia, lihaa ja kalaa muikuista alkaen sekä äyriäisiä ym. joko frityyritaikinaan kastettuna tai sellaisenaan. Jälkiruuaksi sillä kypsyvät esimerkiksi hedelmät tai leivitetty camembert-juusto. Pöytägrilli on monipuolinen, kokin työtä helpottava laite. Aterioitsijat voivat nimittäin itse kypsentää annoksensa. Joissakin malleissa on mukana paitsi grillevy myös raclette-pannut, niissä valmistuu herkullisia pikkuannoksia. Voileipägrilli on paikallaan nopeiden pikkuherkkujen valmistukseen. Siinä kypsyvät hetkessä niin suolaiset kuin makeatkin väli-, ilta- ja saunapalat. Kun ostat uuden keittiölaitteen, tutustu ensin tarkkaan käyttöohjeeseen. Pidä laitetta käden ulottuvilla, jotta se on helposti saatavilla. Ota keittiön pienistä laitteista kaikki ilo irti, käytä niitä mahdollisimman usein.. Näin voit helpottaa jokapäiväistä ruuanlaittoa. Koneitten mukana seuraa aina ruokaohjeita, joita kannattaa hyödyntää. Gazpacho leipäkrutonkien kera
Hienonna kurkku ja kesäkurpitsa monitoimikoneen hienonnusterällä ja sekoita kylmään liemeen. Puhdista muut kasvikset ja hienonna. Lisää liemeen öljyn, sitruunamehun ja mausteiden kanssa. Leikkaa leipäviipaleet kuutioiksi ja paista pannulla kullanruskeiksi. Sekoita joukkoon basilikasilppu. Ripota keiton pinnalle. Kala-nokkosmureke
Voitele vuoka. Jauha kala monitoimikoneella. Lisää joukkoon kermassa liotettu leipä, munat yksitellen ja mausteet koneen pitokytkintä käyttäen. Erota massasta 1/3 ja sekoita siihen höyrytetyt, valutetut ja koneella hienonnetut nokkoset tai pinaatti. Laita seokset vuokaan siten, että alimmaiseksi ja päällimmäiseksi tulee vaaleaa seosta. Peitä vuoka foliolla ja kypsennä vesihauteessa 200-asteisessa uunissa noin tunnin ajan. Kumoa ja koristele esimerkiksi sitruunalla, tillillä ja munalohkoilla. Pesto
Laita yrttisilput, mantelit ja valkosipulinkynnet tehosekoittimeen, monitoimikoneeseen (hienonnusterä) tai teholeikkuriin. Aja tasaiseksi pitokytkintä käyttäen. Lisää öljy vähitellen ja lopuksi parmesan. Punajuuripihvit
Kuori punajuuret, perunat ja sipuli ja raasta monitoimikoneen raastinterällä. Sekoita joukkoon pitokytkintä käyttäen muut aineet. Paista ohukaispannulla pihveiksi. Alkukesän kaalisalaatti
Raasta kaali ja porkkanat hienoksi monitoimikoneen raastinterällä. Sekoita etikkaa ja sokeria, kunnes sokeri sulaa. Yhdistä etikka ja mausteet majoneesiin ja sitten salaattiin. Ripota persiljasilppua päälle. Kinkkupasteija
Leikkaa kinkku 3 sentin kuutioksi ja hienonna monitoimikoneen leikkuuterällä. Lisää maksapasteija pitokytkintä käyttäen. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 510 minuuttia, purista vesi pois ja liuota ne kuumaan lihaliemeen. Jäähdytä liemi haaleaksi ja lisää syöttösuppilon kautta koneeseen sen käydessä. Lisää kerma ja alkoholi. Mausta seos ja painele vuokaan. Anna hyytyä ja kumoa vadille. Koristele kasviksilla. Raparperipaistos
Huuhtele raparperit ja viipaloi monitoimikoneen viipalointiterällä. Laita raparperipalat voideltuun uunivuokaan ja sekoita joukkoon sokeri ja perunajauhot. Vaihda koneeseen hienonnusterä. Hienonna ensin pähkinät. Lisää muut aineet ja sekoita koneessa ryynimäiseksi. Ripottele seos raparperin päälle. Paista 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Raparperimarenki
Levitä raparperipalat voideltuun uunivuokaan. Yhdistä sokeri, perunajauhot ja kaneli. Sekoita seos raparpereihin. Ripota mantelilastut päälle. Paista 175-asteisessa uunissa 2030 minuuttia, kunnes raparperit ovat melkein pehmeitä. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vatkaten ja vatkaa vielä hetki. Levitä tai pursota marenkiseos vuokaan. Jatka kypsennystä vielä 510 minuuttia, kunnes pinta saa vähän väriä. Tarjoa vaniljakastikkeen kera. Mansikkapirtelö
Jos käytät pakastemansikoita, anna niiden vähän sulaa. Anna myös jäätelön vähän pehmetä. Valmista pirtelö monitoimikoneessa hienonnusterällä tai tehosekoittimessa. Anna koneen käydä 1520 sekuntia ja herkku on valmis.
|