Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

HEINÄKUU 05 | 07 | 2001

Purkita, pakasta kesän maut

sailo2.gif (54494 bytes)Kesän askareisiin kuuluu seistä kori kädessä vadelmapensaiden seassa ja kyykkiä kasvimaalla. Kohta sato on kypsä nautittavaksi ja säilöttäväksi. Tässä ohjeita kasvisten pakastamiseen ja makoisten marjasäilykkeiden valmistamiseen.

Melkein kaikkia kasviksia voi pakastaa. Poikkeuksen tekevät runsaimmin vettä sisältävät kasvikset, kuten retiisi, salaatti ja kurkku. Kasvisten pakastamisessa on monta vaihetta. Kaikki kasvikset pitää tietysti pestä ja puhdistaa, osa kuoria ja paloitella. Tee paloittelu sen mukaan, mihin ruokiin aiot niitä myöhemmin käyttää. Kasvikset voi esimerkiksi viipaloida, kuutioida tai suikaloida.

Osa kasviksista, esimerkiksi juurespalat, vaativat muutaman minuutin ryöppäämisen eli esikiehauttamisen. Silloin loppuu kasvisten entsyymitoiminta, ja ne säilyvät pakastimessa maukkaina eivätkä tule vetisiksi. Kiehautuksen jälkeen kasvikset on nopeasti jäähdytettävä. Kätevä apulainen tässä puuhassa on metallilankakori, siivilä tai kerroskattila. Siinä kasvikset voi myös upottaa jääkylmään veteen, jossa ne jäähtyvät nopeasti.

Paprikasuikaleet tai -kuutiot voi pakastaa tuoreena tai ryöpättyinä. Voi myös säilöä erivärisiä paprikapaloja tai niiden joukossa kesäkurpitsapaloja ja tomaattilohkoja. Näin on esimerkiksi patoihin ja keittoihin olemassa valmiita sekoituksia.

Raakaraasteita, kuten porkkanaa, punajuurta ja valkokaalia voi pakastaa kukin laji erikseen tai valmiina sekoituksina, jolloin ne ovat sellaisenaan käyttövalmiita borssiin tai muihin keittoihin. Myös kesäkeittoainekset voi pakastaa valmiina sekoituksena.

Sipuli ja purjo ovat sopivia pakastettaviksi heti viipaloinnin tai silppuamisen jälkeen. Ne voi myös kiehauttaa nopeasti tai kuullottaa rasvatilkassa. Rasva kuitenkin lyhentää sipulin säilyvyysaikaa. Voimakkaasti tuoksuvat sipulit kannattaa pakata hyvin, etteivät tuoksut leviä.

Tomaatti on hyvä pakastaa soseutettuna, viipaleina tai kokonaisena. Kokonaiset tomaatit pestään ja kuivataan ennen pakastamista. Niitä voi käyttää keittoihin, patoihin ja kastikkeisiin, joissa tomaatit voivat olla soseena. Pakastimesta otettua kokonaiset tomaatit kastetaan haarukan päässä kiehuvaan veteen ja kuori poistetaan. Tomaatit lisätään ruokiin kypsymisen alkuvaiheessa, jolloin ne ehtivät sulaa ja soseutua kunnolla.

Yrttejä voi pakastaa kokonaisena tai hienonnettuna, jolloin ne ovat heti käyttövalmiita. Ne voi pakastaa pieniin annospusseihin tai pakasterasiaan, jolloin siltä on helppo annostella sopiva määrä.

Kasvispakasteet lisätään ruokiin jäisinä kypsymisen loppupuolella!

Kuningatarhillo
5 dl vadelmia
5 dl mustikoita
0,5 dl vettä
2,5 dl hillosokeria
1 rkl sitruunamehua
säilöntäainetta (esim. Atamon) ohjeen mukaan

Valmista hillo hillosokeripussin ohjeella. Lisää sitruunamehu ja säilöntäaine

valmiiseen hilloon. Tölkitä puhtaisiin, kuumennettuihin tölkkeihin.

Punaherukka-vadelmamarmeladi
1 l punaherukoita
5 dl vadelmia
3,5 dl hillosokeria
säilöntäainetta (esim. Atamon) ohjeen mukaan

Perkaa marjat ja huuhtele ja valuta punaherukat tarvittaessa. Soseuta marjat halutessasi esimerkiksi sauvasekoittimella. Se ei kuitenkaan ole välttämätöntä. Laita marjat ja hillosokeri kattilaan. Keitä 15 minuuttia. Kuori vaahto tarvittaessa. Lisää säilöntäaine pakkauksen ohjeen mukaan.

Tölkitä puhtaisiin, kuumennettuihin tölkkeihin.

Kanelinen karviais-omenahillo
1 l karviaismarjoja
2 omenaa
1,5 dl vettä
1–2 kanelitankoa
4,5 dl sokeria
säilöntäainetta (esim. Atamon) ohjeen mukaan

Puhdista karviaiset ja kuori ja kuutioi omenat. Keitä vettä, sokeria ja kanelitankoja 5–10 minuuttia. Lisää puhdistetut marjat ja omenat kattilaan ja keitä pienellä lämmöllä noin 30 minuuttia. Kuori vaahto. Poista kanelitangot ja lisää säilöntäaine pakkauksen ohjeen mukaan. Tölkitä puhtaisiin ja kuumennettuihin tölkkeihin.

Kirpeä puolukka-karviaishilloke
1 l karviaismarjoja
3 dl puolukoita
Liemi:
1,5 dl vettä
0,75 dl väkiviinaetikkaa
4 dl hillosokeria
1 tl kokonaisia neilikoita
2 kanelitankoa
1 laakerinlehti
(pala inkivääriä)

Perkaa marjat ja huuhtele ja valuta tarvittaessa. Kiehauta liemen ainekset. Mausteet voi laitta harsopussiin, jolloin ne on helppo poistaa. Lisää marjat ja keitä 10–15 minuuttia. Lisää hillosokeri ja keitä vielä 10 minuuttia. Poista mausteet ja kuori vaahto. Lisää säilöntäaine ohjeen mukaan. Tölkitä puhtaisiin ja kuumennettuihin tölkkeihin.

Hilloke on voimakkaan makuinen ja kirpakka lisuke liha- ja riistaruuille.

Mausteinen viinimarjahyytelö
1,5 l punaisia viinimarjoja
2 dl vettä
1 kanelitanko
5 kokonaista neilikkaa
1 sitruunan mehu
7,5 dl sokeria/litra mehua
hyytelöintiainetta (Melatin) pussin ohjeen mukaan

Huuhtele ja valuta marjat, mutta älä riivi. Laita marjat suureen kattilaan. Lisää vesi ja mausteet. Anna kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia. Laita marjat valumaan siivilävaatteeseen. Anna valua sekoittamatta. Mittaa mehu ja laita takaisin puhtaaseen kattilaan. Jatka tästä hyytelöintiainepussin ohjeella. Tölkitä pieniin puhtaisiin ja kuumennettuihin tölkkeihin.

Pakastettu mustaherukkanektari
1 l mustaherukoita
n. 2–3 dl vaaleaa siirappia
1 dl vettä

Puhdista ja soseuta marjat. Sekoita joukkoon vesi ja siirappia sen verran, että saat nektariin mieleisesi makeusasteen. Pakkaa pieniin pakasterasioihin. Sulata jääkaapissa, huoneenlämmössä tai mikroaaltouunissa. Laimenna sopivan paksuiseksi vedellä ennen käyttöä.

Vinkki: Pakkaa nektari jääpalapusseihin. Nektarijääpalat ovat raikas lisä tavallisessa mehussa tai vedessä.

Rommimarjat
2 l marjoja sesongin mukaan; mansikoita, vadelmia, herukoita, lakkoja
5 dl sokeria
n. 0,75 l tummaa rommia

Laita marjoja kerroksittain kannelliseen lasitölkkiin. Lämmitä tilkka rommia sokerin kanssa, kunnes sokeri liukenee. Sekoita sokeri-rommiseos loppuun rommiin ja kaada tölkkiin sen verran, että marjat juuri ja juuri peittyvät. Ruukkuun voi lisätä marjoja ja lientä sitä mukaa, kun marjoja kypsyy. Rommiruukku säilyy hyvin suljetussa tölkissä vaikka jouluun saakka, jolloin sitä voi nauttia kermavaahdon kera.

Huom! Rommiruukkua ei voi valmistaa siten, että marjoja ja sokeria laitetaan kerroksittain tölkkiin ja rommia kaadetaan päälle. Sokeri ei silloin sula, vaan valuu paksuksi kerrokseksi tölkin pohjalle.

*Teksti: Pirjo Saastamoinen
*Sähköposti: pirjo.saastamoinen@kolumbus.fi


Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |