Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

HEINÄKUU 05 | 07 | 2001

Syötävän kauniit kukat

Kauniit kukat ovat ilo silmälle, ja eräät niistä kelpaavat myös syötäviksi. Värikkäitä kukkia on hauska käyttää ruokiin ja koristella niillä kesäisiä salaatteja, jälkiruokia ja leivonnaisia.

Tuoreiden mausteyrttien oksia ja kukkia asetellaan varsin usein tarjoiluvatien, jälkiruokien, leivonnaisten ja juomien koristeiksi ja maun antajiksi. Koristeluun voi käyttää myös muiden kasvien kukkia, kunhan ne ovat hyvän makuisia ja tietenkin syötäviä.

Ruokien valmistukseen ja koristeluun sopivat vain varta vasten ravinnoksi viljellyt kukat tai puhtaasta luonnosta kerätyt kasvit, jotka varmasti tunnetaan. Kaupallisesti viljellyt koristekasvit eivät kelpaa syötäviksi, vaikka muuten olisivatkin kelvollisia kuten esimerkiksi ruusut, sillä niiden kasvatuksessa on saatettu käyttää voimakkaitakin torjunta-aineita.

Kasvukaudella tuoreita kukkia kerätään mahdollisimman monen kesäisen ruoka-annoksen piristäjäksi. Parhaimman kasvun aikaan osa kukkasadosta kannattaa kuivata talven varalle käytettäväksi esimerkiksi leivontaan ja teeseoksiin.

Koristeelliset mausteyrtit

Kaikkien mausteyrttien kukat ovat käyttökelpoisia ja sisältävät yleensä samoja aromeja kuin lehdet ja versot. Ruoka-annokset on hauska koristella esimerkiksi saman yrtin kukilla, jota on käytetty itse pääruoan maustamiseen.

Kurkkuyrtin kauniin sinisiä kukkia ei nykytietämyksen mukaan suositella enää syötäviksi. Niiden kukat voi korvata muilla sinikukkaisilla syötävillä kasveilla, kuten ruiskaunokin, iisopin, ampiaisyrtin tai orvokin kukilla.

Kyntelin pienet lilanpunaiset juuri avautuvat kukat koristavat tuoresalaatteja ja munakkaita. Värimintun karmiininpunaiset, ruusunpunaiset tai valkoiset kukat ovat hyvin koristeellisia ja kuivattuina ne antavat makua yrttiteehen. Tillin näyttäviä kukintoja voi käyttää muulloinkin kuin rapuaikana.

Muita koristeellisia kukkayrttejä ovat mäkimeirami, salvia, timjami, laventeli ja yrtti-iiso.

Kukkivat vihannekset

Vihanneksista näyttävimpiä ovat kurpitsan kukat, joita voi parhaaseen kukinta-aikaan kerätä päivittäin. Pulleaperäiset emikukat on syytä jättää rauhaan, jos mielii saada hedelmiä ja osa hedekukistakin täytyy jättää pölyttäville hyönteisille. Kullankeltaiset hedekukat ovat parhaimmillaan juuri avautuessaan. Taikinoidut kukat voi friteerata rypsiöljyssä sellaisenaan tai täytettynä esimerkiksi herkkusienillä. Tuoreet kukat maistuvat salaatissa ja tuovat väriä ruokapöytään.

Asterikasveihin kuuluva vihanneskrysanteemi (Chrysanthemum coronarium var. spatiosum) kuuluu niihin itämaisiin vihanneksiin, joiden versoja lisätään vokkipannulle muiden vihannesten sekaan, mutta myös sen kauniin keltaiset kukat ovat syötäviä. Koristeelliset ja syötävät kukat on myös tutulla ruohosipulilla ja valkosipulin makuisella kiinansipulilla, jonka versoja yleisemmin käytetään ruokiin makua antamaan.

Viljellyt kukat

Kehäkukka, ruiskaunokki ja koristekrassi ovat tuttuja ja helppohoitoisia kukkayrttejä, jotka kukkivat sitä runsaammin, mitä enemmän niitä korjataan. Kehäkukan terälehtiä voi käyttää niin tuoreena kuin kuivattuna esimerkiksi jugurttiin, tuorejuustoon, munakkaaseen sekä kala- ja liharuokiin. Jauhetut terälehdet antavat kauniin värin vehnäleipään ja keitettyyn riisiin sahramin tavoin. Miedonmakuinen ruiskaunokki sopii moniin ruokiin ja leivonnaisiin. Monivuotisen vuorikaunokin (Centaurea montana) sinisiä kukkia voi käyttää ruiskaunokin tapaan. Koristekrassin kauniiden kukkien lisäksi käyttökelpoisia ovat myös nuput ja hedelmät, joita voi säilöä kapriksen tavoin.

Kääpiösamettikukasta (Tagetes tenuifolia) löytyy sitruunanmakuisia lajikkeita, joiden pienet keltaiset kukat ovat erittäin maukkaita ja koristeellisia, esimerkiksi Lemon Gem. Pihalla voi kasvattaa niin silmän kuin suun iloksi myös kaunokaisia eli belliksiä ja orvokkeja. Orvokeista viehättävimpiä ovat pienet siniset lajit, joista tuoksuorvokilla on hienoin aromi. Upea aromi on myös ruusun terälehdillä, joilla voi koristella vaikka kesäisen hääkakun. Ruusun terälehdistä saadaan myös hilloa ja teeaineksia.

Luonnosta kerätyt

Myös luonnossa kasvavien orvokkien ja villiruusujen kukkia voi kerätä syötäviksi. Miedosti kirpeät orvokin kukat sopivat erinomaisesti kakkujen ja jälkiruokien koristeeksi. Voikukan terälehdet ovat käyttökelpoisia leivonnaisiin ja salaatteihin. Niistä voi tehdä myös voikukkasimaa tai -viiniä yksinään tai yhdessä raparperin kanssa. Syötäväksi kannattaa kerätä pelkästään keltaisia terälehtiä, sillä vihreät verholehdet ovat yhtä kitkeriä kuin lehdetkin. Miedon makuisilla, joskus hyvinkin makeilla apilan ja niittynätkelmän kukilla voi koristella salaatteja ja muita ruokia.

*Teksti: Leena Nurmi
*
Sähköposti:


Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |