Pellervo


Uusin lehti
Juttuarkisto
Kuvapalvelu
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Julkaisupalvelu
Palaute

Uutiset
www.pellervo.fi
OT-Lehti



Pyydystä kesän maku purkkiin

Herkkuja talveksiUuden sadon kasvikset ovat värikkäitä, raikkaita ja herkullisia. Niistä valmistuvat kirpakat säilykkeet talven aterioita piristämään. Myös uudella tavalla valmistetu mustaherukkahillo, omenasose ja raparperipikkelsi sopivat pääruokien seuraan.

Kesäkurpitsasalaatti
1 kg kesäkurpitsaa
400 g sipulia
2 dl tillisilppua
Liemi:
2 dl väkiviinaetikkaa
3 dl hunajaa
3 tl suolaa

Kuutioi kesäkurpitsat sekä kuori ja hienonna sipulit. Kuu-menna liemen aineet ja lisää kesäkurpitsakuutiot ja sipulisilppu liemeen. Keitä 5 minuuttia. Lisää tillisilppu ja tölkitä salaatti kuumana.

Porkkanamarmeladi
1 kg porkkanoita
keittämiseen vettä
n. 1 1/2 dl sitruunamehua
2 tl raastettua sitruunan kuorta
6 dl hillosokeria

Kuori tai raaputa pestyt porkkanat. Viipaloi porkkanat ja keitä ne kypsiksi vähässä vedessä. Kypsymisaika on noin 30 minuuttia. Kaada vesi porkkanoista (ota liemi talteen ja käytä keittoon tai sämpylätaikinaan).

Soseuta porkkanat ja kaada porkkanasose kattilaan. Lisää joukkoon sitruunamehu, sitruunan kuorta ja hillosokeri.

Keitä seosta miedolla lämmöllä kannen alla välillä sekoittaen noin 15 minuuttia. Anna marmeladin jäähtyä noin 15 minuuttia ja jaa se pieniin puhtaisiin tölkkeihin.

Tarjoa paahtoleivän tai sämpylöiden päällysteenä. Marmeladi sopii myös liha- ja broileriruokien lisukkeeksi.

Sirkka-Liisan punajuurisalaatti
n. 1 kg keitettyjä punajuuria
1–2 sipulia hienonnettuna
1 punasipuli hienonnettuna
2 omenaa pieninä kuutioina
Liemi:
3 dl vettä
2 dl sokeria
1 1/2 dl väkiviinaetikkaa
2 tl suolaa
1/2 tl rouhittuja valkopippureita
2 tl kuivattua tilliä

Raasta keitetyt, kuoritut punajuuret karkeaksi raasteeksi. Kuumenna liemen aineksia niin kauan, että sokeri sulaa ja liemi kiehahtaa.

Lisää kaikki pilkotut kasvikset ja kiehauta seos. Tölkitä kuumana. Punajuurisalaatti maistuu lihan, kalan ja kanan tai suolaisten piirakoiden lisänä.

Yrttikurkut
1 1/2 kg avomaan- tai kasvihuonekurkkua
1/4 dl suolaa
1 1/2 dl sokeria
1 dl tillisilppua
1/2 dl hienonnettuja sitruunamelissan lehtiä
1/2 dl hienonnettua kirveliä
1 tl hienonnettua rakuunaa
Liemi:
2 dl väkiviinaetikkaa
6 dl kivennäisvettä

Jos käytät avomaankurkkuja, pese ne hyvin. Aivan pienet kurkut voit laittaa maustumaan sellaisenaan, mutta leikkaa suuret avomaankurkut ja kasvihuonekurkut viipaleiksi tai lohkoiksi.

Sekoita suola ja sokeri keskenään. Laita tölkkeihin kerroksittain kurkkulohkoja, sokeri-suolaseosta ja hienonnettuja yrttejä.

Sekoita etikka kivennäisveden joukkoon ja kaada kurkkujen päälle. Tarvittavan liemen määrä riippuu tölkkien muodosta sekä siitä, ovatko kurkut viipaleina vai kokonaisina. Liemen pitää peittää kurkut kokonaan. Sulje tölkit.

Kurkut ovat valmiita muutaman päivän kuluttua. Säilyke säilyy viileässä noin kuukauden, mutta niitä voi säilöä pitkin vuotta.

Kasvispikkelssi Espanjasta
3 porkkanaa viipaleina
1 lehtisellerin varsi viipaleina
1 omena kuutioina
1 purjo viipaleina
1 punasipuli hienonnettuna
1 punainen paprika kuutioina
6 valkosipulinkynttä pieninä paloina
n. 600-800 g valkokaalia suikaleina
Liemi:
4–5 dl vettä
3 dl väkiviinaetikkaa
3–4 dl sokeria
4 tl kuivattua tilliä
2 tl kuivattua basilikaa
2 tl kuivattua oreganoa
1 tl kuivattua rakuunaa
10 kokonaista neilikkaa
10 kokonaista valkopippuria

Kiehauta liemen ainekset. Lisää kasvispalat ja keitä noin 10 minuuttia. Tölkitä kuumana. Maistuu hyvältä liharuokien, etenkin lampaan sekä kanan ja kalan seurassa.

Tulinen tomaattisose
10 kypsää tomaattia
1–2 pientä tulista paprikaa (turkinpippuria)
2 sipulia hienonnettuna
4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 1/2 dl hunajaa
1 dl punaviinietikkaa
1 tl suolaa
2 tl basilikaa
2 tl timjamia

Poista tomaateista kannat. Kasta tomaatit haarukalla kiehuvaan veteen ja kuori tomaatit. Jauha kuoritut tomaatit esimerkiksi tehosekoittimella. Hienonna paprikat ja poista samalla siemenet. Pese kädet paprikoiden käsittelyn jälkeen, äläkä koskettele paprikaisilla käsillä silmien läheltä, sillä se saattaa aiheuttaa kirvelyä.

Mittaa hunaja, etikka, jauhetut tomaatit, sipulit ja paprikat kattilaan. Keitä hiljalleen noin tunnin ajan tai kunnes seos on paksua. Lisää suola, basilika ja timjami. Tölkitä tai pakasta sose.

Käytä vaikka pizzan tai jauhelihakastikkeen maustajana tai tarjoa ruokien lisukkeena ketsupin tapaan.

Mustaherukkahillo
1 kg mustia viinimarjoja
4 dl hunajaa
3 tl neilikkaa
3 tl kanelia
2 tl muskottikukkaa
1 dl omenaviinietikkaa

Keitä viinimarjoja ja hunajaa noin 15 minuuttia. Lisää mausteet ja etikka ja keitä edelleen miedolla lämmöllä 30 minuuttia.

Tölkitä hillo kuumana. Säilytä kylmässä. Tarjoa lintu-ruokien kumppanina.

Kirpeä omenasose
1 kg happoisia omenoita
1 1/2 dl hunajaa
1 1/2 dl omenaviinietikkaa
1 tl kanelia

Kuori ja paloittele omenat ja poista siemenkodat. Mittaa hunaja ja etikka kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää omenapalat ja keitä miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia tai kunnes sose on paksua. Sekoita sosetta keittämisen aikana pohjaanpalamisen estämiseksi.

Jos haluat soseesta tasaista, soseuta se sosemyllyllä tai sauvasekoittimella. Mausta valmis hillo kanelilla. Tölkitä kuumana.

Raparperipikkelssi
n. 1 1/2 kg raparperia
2 omenaa
2 dl punaviinietikkaa
2 dl mustaherukkamehua
8 rkl hunajaa
4 tl timjamia
4 tl kanelia
1–1 1 tl rouhittua mustapippuria
1–1 1/2 tl suolaa

Leikkaa raparperit parin sentin paloiksi ja kuori ja raasta omenat. Sekoita kattilassa punaviinietikka, mustaherukkamehu, hunaja ja mausteet.

Lisää raparperipalat ja omenaraaste. Keitä seosta miedolla lämmöllä, kunnes se on kiinteää (aika on noin 1 1/2–2 tuntia). Tölkitä pikkelssi kuumana lasitölkkeihin. Käyttövalmista se on parin päivän kuluttua.

Tarjoa pikkelssiä esimerkiksi porsaanliharuokien tai lampaankyljysten kera.

*Teksti: Pirjo Saastamoinen


| Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |