Pyydystä kesän maku purkkiinUuden sadon kasvikset ovat värikkäitä, raikkaita ja herkullisia. Niistä valmistuvat kirpakat säilykkeet talven aterioita piristämään. Myös uudella tavalla valmistetu mustaherukkahillo, omenasose ja raparperipikkelsi sopivat pääruokien seuraan. Kesäkurpitsasalaatti Kuutioi kesäkurpitsat sekä kuori ja hienonna sipulit. Kuu-menna liemen aineet ja lisää kesäkurpitsakuutiot ja sipulisilppu liemeen. Keitä 5 minuuttia. Lisää tillisilppu ja tölkitä salaatti kuumana. Porkkanamarmeladi Kuori tai raaputa pestyt porkkanat. Viipaloi porkkanat ja keitä ne kypsiksi vähässä vedessä. Kypsymisaika on noin 30 minuuttia. Kaada vesi porkkanoista (ota liemi talteen ja käytä keittoon tai sämpylätaikinaan). Soseuta porkkanat ja kaada porkkanasose kattilaan. Lisää joukkoon sitruunamehu, sitruunan kuorta ja hillosokeri. Keitä seosta miedolla lämmöllä kannen alla välillä sekoittaen noin 15 minuuttia. Anna marmeladin jäähtyä noin 15 minuuttia ja jaa se pieniin puhtaisiin tölkkeihin. Tarjoa paahtoleivän tai sämpylöiden päällysteenä. Marmeladi sopii myös liha- ja broileriruokien lisukkeeksi. Sirkka-Liisan punajuurisalaatti Raasta keitetyt, kuoritut punajuuret karkeaksi raasteeksi. Kuumenna liemen aineksia niin kauan, että sokeri sulaa ja liemi kiehahtaa. Lisää kaikki pilkotut kasvikset ja kiehauta seos. Tölkitä kuumana. Punajuurisalaatti maistuu lihan, kalan ja kanan tai suolaisten piirakoiden lisänä. Yrttikurkut Jos käytät avomaankurkkuja, pese ne hyvin. Aivan pienet kurkut voit laittaa maustumaan sellaisenaan, mutta leikkaa suuret avomaankurkut ja kasvihuonekurkut viipaleiksi tai lohkoiksi. Sekoita suola ja sokeri keskenään. Laita tölkkeihin kerroksittain kurkkulohkoja, sokeri-suolaseosta ja hienonnettuja yrttejä. Sekoita etikka kivennäisveden joukkoon ja kaada kurkkujen päälle. Tarvittavan liemen määrä riippuu tölkkien muodosta sekä siitä, ovatko kurkut viipaleina vai kokonaisina. Liemen pitää peittää kurkut kokonaan. Sulje tölkit. Kurkut ovat valmiita muutaman päivän kuluttua. Säilyke säilyy viileässä noin kuukauden, mutta niitä voi säilöä pitkin vuotta. Kasvispikkelssi Espanjasta Kiehauta liemen ainekset. Lisää kasvispalat ja keitä noin 10 minuuttia. Tölkitä kuumana. Maistuu hyvältä liharuokien, etenkin lampaan sekä kanan ja kalan seurassa. Tulinen tomaattisose Poista tomaateista kannat. Kasta tomaatit haarukalla kiehuvaan veteen ja kuori tomaatit. Jauha kuoritut tomaatit esimerkiksi tehosekoittimella. Hienonna paprikat ja poista samalla siemenet. Pese kädet paprikoiden käsittelyn jälkeen, äläkä koskettele paprikaisilla käsillä silmien läheltä, sillä se saattaa aiheuttaa kirvelyä. Mittaa hunaja, etikka, jauhetut tomaatit, sipulit ja paprikat kattilaan. Keitä hiljalleen noin tunnin ajan tai kunnes seos on paksua. Lisää suola, basilika ja timjami. Tölkitä tai pakasta sose. Käytä vaikka pizzan tai jauhelihakastikkeen maustajana tai tarjoa ruokien lisukkeena ketsupin tapaan. Mustaherukkahillo Keitä viinimarjoja ja hunajaa noin 15 minuuttia. Lisää mausteet ja etikka ja keitä edelleen miedolla lämmöllä 30 minuuttia. Tölkitä hillo kuumana. Säilytä kylmässä. Tarjoa lintu-ruokien kumppanina. Kirpeä omenasose Kuori ja paloittele omenat ja poista siemenkodat. Mittaa hunaja ja etikka kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää omenapalat ja keitä miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia tai kunnes sose on paksua. Sekoita sosetta keittämisen aikana pohjaanpalamisen estämiseksi. Jos haluat soseesta tasaista, soseuta se sosemyllyllä tai sauvasekoittimella. Mausta valmis hillo kanelilla. Tölkitä kuumana. Raparperipikkelssi Leikkaa raparperit parin sentin paloiksi ja kuori ja raasta omenat. Sekoita kattilassa punaviinietikka, mustaherukkamehu, hunaja ja mausteet. Lisää raparperipalat ja omenaraaste. Keitä seosta miedolla lämmöllä, kunnes se on kiinteää (aika on noin 1 1/22 tuntia). Tölkitä pikkelssi kuumana lasitölkkeihin. Käyttövalmista se on parin päivän kuluttua. Tarjoa pikkelssiä esimerkiksi porsaanliharuokien tai lampaankyljysten kera.
|