Pellervo


Uusin lehti
Juttuarkisto
Kuvapalvelu
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Julkaisupalvelu
Palaute

Uutiset
www.pellervo.fi
OT-Lehti



Virus jäniksenä elimistössä

Tästä ei ole kauan, kun vastaanotollani kävi mies, jonka lähipiirissä oli tapahtunut syövän aiheuttama kuolema. Tällainen herättää aina perimmäisiä kysymyksiä, ja johtaa usein käyntiin lääkärissä. Tällöin erilaisin kokein halutaan varmistella oma tilanne. En muista koskaan tällaisen selvittelyn johtaneen minkään tähdellisen löytymiseen.

Mies oli jo lopettelemassa käyntiään, kun hän vielä lopuksi kysyi minulta, tarttuuko syöpä. Olin kuin ällikällä lyöty ja vastasin kuin itsestään selvänä, ettei tietenkään. Mies oli helpottuneen näköinen, ja erosimme.

Vasta myöhemmin kotimatkalla linja-autossa hätkähdin ajattelemaan kysymystä uudelleen. Miten niin ei tartu, kysyin itseltäni ja se johti taas jatkokysymyksiin, jotka liittyivät moneen sellaiseen tosiasiaan, joista olen näillä sivuilla kirjoittanut.

Yhä yleisemmältä näyttää toteamus, että syöpä on infektion seurausta. Milloin kyseessä olisi bakteeri tai virus, milloin jopa loiseläin olisi kaiken takana. Esimerkiksi afrikkalaiseen bilhartsioosiin, liittyy lisääntynyt virtsarakkosyövän riski.

Muistin, että helikobakteerin, joka voi aiheuttaa vatsahaavan tai kroonisen vatsakatarrin, epäillään liittyvän vatsalaukun syövän kehittymiseen. Mieleen tuli myös sukupuoliklamydia, josta kerroin jokunen aika sitten kohdunkaulansyövälle altistavan papillomaviruksen yhteydessä. Niiden syöpää aiheuttavaa vaikutusmekanismi liittyy niiden aiheuttamaan pitkäaikaiseen tulehdukseen, joka lopulta johtaa pahanlaatuisen kasvaimen kehittymiseen. Ne ikään kuin "hinkkaavat ja hinkkaavat" kunnes keho ei enää jaksa. Se alistuu ja krooninen tulehdus loikkaa rajan ikävämmälle puolelle: syöpään.

Tiesin, että vakavia maksatulehduksia aiheuttavat hepatiitti B- ja C -virukset aiheuttavat maksakirroosin ohella myös maksasyöpää. Nämä virukset leviävät suojaamattomassa sukupuoliyhdynnässä ja suonensisäisten huumeiden välityksellä.

Sitten oli käännyttävä kotikirjaston ja ammattilehtien puoleen ja sieltä löysin lisää esimerkkejä.

Lähes jokainen meistä on saanut aikuisikään mennessä niinsanotun E-viruksen. Valtaosa sairastaa sen oireettomana, mutta osalla meistä se aiheuttaa rauhaskuumeen, mononukleoosin, "pusutaudin". Tässä taudissahan kitarisat turpoavat imusolmukkeiden ohella voimakkaasti ja nielun peittävät myös rumat, laajat peitteet. Sairaus muistuttaa rajua angiinaa.

Harva tietää, että tämä virus liittyy myös syöpään. On selvitetty, että virus saattaa aiheuttaa tietyntyyppisiä imusolu- ja nenänielun syöpiä. Se menee sisään infektiossa tiettyyn imusoluun, lymfosyyttiin, ja jää pesimään sen geenistöön. Tämä solu kulkee elimistössä tehden tehtäviä, jotka liittyvät vastustuskyvyn, immuunivasteen ylläpitoon.

Valtaosan näistä epäkelvoista soluista elimistö tunnistaa ja tuhoaa, mutta joissakin virus ehtii mukautua ja sopeutua piiloutuen elimistön vihamielisyydeltä vierasta lauman jäsentä kohtaan. Ne elävät ikään kuin "jäniksenä" junassa konduktöörin tietämättä. Kun sitten immuunivaste esimerkiksi toisessa virustaudissa, HIV-infektiossa, heikkenee, alkavat EB-virusten hallitsemat solut jakautua ja lisääntyä. Tuloksena on joku kuvatuista syöpätyypeistä.

Myös AIDS:iin, HI-viruksen aiheuttamaan immuunikatoon, liittyy syöpäriski. Kun edellisessä tapauksessa HI-virus heikensi potilaan niin, että EB-virus pääsi tekemään pahojaan, tässä tapauksessa eräs herpesvirusten ryhmään kuuluva pöpö, HHV-8, hyödyntää tätä kaikille tuttua sairautta aiheuttaen niinsanottua Kaposin sarkooman toisen viruksen heikentämän immuunivasteen avulla: virusten yhteistyötä ja taistelua ihmiskuntaa vastaan parhaimmillaan ja pahimmillaan. Mutta näinhän kehitysopin isä, Darwin sen kuvasi. Elämä on kamppailua paikasta valossa.

Olin siis oikeassa miespotilaani suhteen, eikä minun tarvinnut korjata sanomisiani. Syöpä ei tartu, mutta sen alulle panija voi tarttua. Osalle ei voida mitään, mutta on ilmeistä, että merkittävimmät aiheuttajat kuten klamydia, vakavia maksatulehduksia aiheuttavat virukset ja HI-virus ovat vältettävissä, kun muistaa äitin antamat ohjeet ja lukee lehdet.

Infektioiden aiheuttajien, syövän ja immuunivasteen välinen kolmiyhteys on johtanut ainakin varmojen tapausten kohdalla tutkimusajatteluun, joka kohdentuu vastustuskykyä lisäävien hoitojen kehittämiseen. Tämä polku on vasta alullansa ja edessä on ryteikköinen, tuntematon ja ilmeisen pitkä taival, jossa karttaa ei ole eikä kompassia tunneta. On vain kokeiltava ja se maksaa aikaa, rahaa ja tuhansia epäonnistumisia.

Sitä ennen voidaan kuitenkin tehdä jotain, johon herätään hiukan viime tipassa: vastustuskykyä lisäävien elintapojen suosiminen on tärkeätä. Tässä ovat tärkeitä turhan säteilyn välttäminen (se aarinko, aarinko, vaikka lomalla ollaankin), tupakoimattomuus, säännöllinen liikunta (ei välttämättä maratoni-tasolla, kuten eräs tässä aivan hiljan Forssassa), nukkuminen ja monipuolinen kasvikunnan suosiminen ruokapöydässä. Helikobakteeri on helppo todeta tähystyksessä. Myös erään teoksen kuudes käsky toimii edelleen. Samoin suonensisäisten huumeiden käyttö on vaarallista.

*Teksti: Leif Lindberg
*S-posti: leif.lindberg@pp.inet.fi


| Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |