Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Kuvapalvelu
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

kesakuu.gif (2352 bytes)

Kesän maut talteen

Kesän kypsyttämistä kasviksista valmistuvat pirteät pikkelssit, salaatit, kurkkusäilykkeet ja talon oma tomaattikastike talven aterioille. Omenasose saa pikantin maun kanelista, puolukoista valmistuu raikas tuorehillo ja sekamarjahillo maustuu entistä herkullisemmaksi sitruunamehulla.

Värikäs kasvispikkelssi

1 kg kasviksia, esim. porkkanaa, kukkakaalia, lehtisellerin varsia, punaista ja vihreää paprikaa, valkosipulinkynsiä, tilliä
Liemi:
2 dl väkiviinaetikkaa
3 dl vettä
4 dl sokeria
1/2 rkl maustepippureita
5 neilikkaa
1/2 tl valkopippureita
2 laakerinlehteä

Voit käyttää pikkelssiin kasviksia maun ja saatavuuden mukaan. Kovat kasvikset on ensin ryöpättävä, pehmeät vain paloiteltava.

Leikkaa kuoritut porkkanat ohuiksi suikaleiksi ja jaa kukkakaali kukinnoiksi. Ryöppää niitä kevyesti suolatussa vedessä noin 3 minuuttia. Viipaloi sellerinvarret ja suikaloi paprikat.

Jaa kasvikset puhtaisiin tölkkeihin, laita jokaiseen purkkiin kuorittu valkosipulinkynsi ja tillinoksa. Kiehauta liemen ainekset ja kaada kuumana kasvisten päälle. Sulje tölkit ja säilytä kylmässä. Parhaimmillaan noin 3 viikon kuluttua.

Valkosipuliset lohkokurkut
1 kg avomaankurkkuja
valkosipulinkynsiä
tilliä
Liemi:
4 dl Rajamäen mausteista etikkaa
4 dl vettä
1 dl hunajaa
3 tl suolaa

Lohko kurkut ja kuori valkosipulinkynnet. Lado kurkkulohkot, valkosipulipalat ja tilli kerroksittain tölkkeihin. Kiehauta liemen aineet ja kaada kuumana kurkkujen päälle. Sulje kannet ja säilytä kylmässä. Kurkut ovat valmiita muutaman päivän kuluttua.

Punasipuli-kurpitsapikkelssi
1 l punasipulia suikaleina
2 l kesäkurpitsaa suikaleina
Liemi:
3 dl vettä
2 dl väkiviinaetikkaa
1/2–1 dl hunajaa
1 tl suolaa
1 tl sinapinsiemeniä
1 rkl anista
3–4 valkosipulinkynttä viipaleina

Mittaa liemen aineet laakeaan kattilaan ja lisää valkosipuliviipaleet. Kiehauta ja lisää sipulisuikaleet. Anna kiehua 3–4 minuuttia. Lisää kurpitsasuikaleet ja keitä vielä pari minuuttia. Sekoita ja painele aineita liemeen.

Ota kattila liedeltä ja anna jäähtyä kannen alla. Tölkitä pikkelssi. Se säilyy kylmässä muutaman kuukauden.

Kaali-porkkanasalaatti
1/2 kg puna- tai valkokaalia
2–3 porkkanaa
1–2 sipulia
Liemi:
l 1/2 dl väkiviinaetikkaa
1 1/2 dl vettä
1 1/2 dl sokeria
1 1/2 tl suolaa
2 tl yrttisekoitusta, esim. Provencen

Suikaloi kaali ja raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi. Kuori sipulit ja leikkaa puolirenkaiksi. Kuumenna liemen ainekset kattilassa. Lisää kasvikset ja sekoita, kunnes seos kiehuu. Anna kiehua jälkilämmöllä muutama minuutti.

Nosta kattila liedeltä ja anna seoksen jäähtyä kannen alla. Tölkitä salaatti liemineen ja tarjoa liha-, makkara- tai kalaruokien lisukkeena.

Punajuuri-sipulisalaatti
1 kg punajuuria
2–4 sipulia
Liemi:
2 dl punaviinietikkaa
2 dl hunajaa
3 dl vettä

Pese ja keitä punajuuret kypsiksi. Kuori ja raasta punajuuret karkeaksi raasteeksi. Kuori ja hienonna sipulit. Sekoita punajuuriraaste ja sipulisilppu ja tölkitä.

Kuumenna liemen aineita sen verran, että hunaja liukenee. Kaada liemi tölkkeihin. Sulje tölkit heti ja säilytä kylmässä.

Talon tomaattiketsuppi
1 kg kypsiä tomaatteja
3–4 sipulia
3–4 valkosipulinkynttä
1 tl kokonaisia valkopippureita
1 tl kokonaisia mustapippureita
1 tl suolaa
1/2 dl viinietikkaa
1 dl vettä
1 1/2 dl hillosokeria
2 tl basilikaa
(1/2 dl tomaattisosetta)

Leikkaa tomaateista kannat pois ja leikkaa tomaatit kattilaan lohkoiksi. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Murskaa pippurit huhmaressa.

Lisää kattilaan mausteet, suola, viinietikka ja vesi. Keitä seosta miedolla lämmöllä noin 50 minuuttia. Soseuta esimerkiksi sauvasekoittimella. Lisää hillosokeri ja keitä vielä 10 minuuttia välillä sekoittaen. Varo roiskumista.

Lisää valmiin soseen joukkoon basilika. (Jos haluat soseesta tummemman ja vahvemman, lisää tomaattisose). Tölkitä tai laita pakasterasioihin. Sose säilyy viileässäkin pari kuukautta.

Sipuli-paprikasalaatti
5 sipulia
1 punainen paprika
1 oranssi paprika
1 vihreä paprika
Mausteliemi:
2 dl Rajamäen mausteista etikkaa
2 dl vettä
2 tl suolaa

Leikkaa paprikat ja sipulit ohuiksi renkaiksi. Kiehauta liemi ja lisää kasvikset. Anna kiehua 5 minuuttia. Kaada salaatti lasitölkkeihin ja anna maustua muutama päivä. Salaatti säilyy kylmässä hyvänä pari kuukautta.

Tuore puolukkahillo
1 kg (n. 1 1/2 l) puolukoita
6–8 dl sokeria

Puhdista puolukat ja soseuta esimerkiksi sauvasekoittimella tai perunasurvimella. Lisää sokeri vähitellen ja sekoita, kunnes se sulaa. Pakkaa hillo tölkkeihin tai pakasta. Hillo on hyvää vaikka lihapullien lisukkeena tai erilaisissa jälkiruuissa.

Kanelinen omenasose
2 l happamia omenalohkoja
2 dl sokeria
1 tl kanelia

Levitä omenalohkot laakeaan mikro- tai uunivuokaan ja ripota sokeri päälle. Pehmitä mikrossa kuvun alla 10 + 5 minuuttia välillä sekoittaen.

Jos valmistat soseen uunissa, niin peitä vuoka foliolla. Kuumenna 175-asteisessa uunissa noin 30–40 minuuttia, tai kunnes lohkot soseutuvat.

Jos haluat soseesta tasaista, soseuta se esimerkiksi sauvasekoittimella. Mausta sose kanelilla, jäähdytä, pakkaa rasioihin ja pakasta.

Maukas sekamarjahillo
1 kg marjoja, esim. mansikoita, vadelmia ja mustaherukoita
1/2 dl vettä
500 g hillosokeria
2 rkl sitruunamehua

Perkaa marjat. Laita vesi ja marjat kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes alkaa muodostua vesihöyryä. Lisää hillosokeri koko ajan sekoittaen. Keitä hilloa silloin tällöin sekoittaen 10 minuuttia. Kuori vaahto pinnalta.

Nosta kattila liedeltä, lisää sitruunamehu ja anna jäähtyä noin puoli tuntia, kunnes hillo alkaa kiinteytyä. Tölkitä hillo kuumennettuihin tölkkeihin ja sulje heti. Lopullisesti hillo hyytyy noin vuorokauden kuluessa

 

*Teksti: Pirjo Saastamoinen
*Sähköposti:


| Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |