Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

ELOKUU 23 | 08 | 2001

Herkutellaan uusilla kasviksilla

Nyt on aika herkutella uuden sadon kasviksilla. Vuoden vihannes kukkakaali saa peitokseen herkullisen kuorrutuksen ja maistuu höyrytettynä leikkeleiden ja yrttikermaviilin kera. Kevyt kasvispatee sopii vaikka sunnuntain aterialle. Täytetyt kyssäkaalit ovat suussasulavia.

Kukkakaaligratiini

sipulihöystön kera
1 kukkakaali + vettä keittämiseen
4 tomaattia
Kuorrutus:
4–5 tomaattia pieninä kuutioina
200 g sulatejuustoa
suolaa ja kirveliä
Sipulihöystö:
2 sipulia viipaleina
tilkka öljyä
1–2 rkl tuoretta tai 1–2 tl kuivattua salviaa
1 dl persiljasilppua
1 rkl viinietikkaa

Keitä kukkakaali puolikypsäksi ja valuta. Tee neljään tomaattiin ristiviillot. Nosta edelliset rasvalla sipaistuun uunivuokaan. Pilko kuorrutuksen tomaatit pieniksi kuutioiksi ja kuumenna pannulla sulatejuuston kanssa, kunnes juusto sulaa. Kaada seos kasvisten päälle. Kuorruta 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Kuullota sipuliviipaleet pannulla öljytilkassa. Lisää muut ainekset ja pidä höystö kuumana. Valuta sipulihöystö gratinoidun kukkakaalin ympärille.

Höyrytettyä kukkakaalia

ja yrttistä kastiketta
1 kukkakaali + tilkka vettä
Yrttinen kastike:
2 dl kermaviiliä
pätkä purjoa silputtuna
1 dl tillisilppua
1 dl persiljasilppua
2–3 tl sinappia
suolaa
Lisäksi: kinkkua- tai muuta leikkelettä

Höyrytä kukkakaali vesitilkassa kannen alla kovan kypsäksi ja valuta. Sekoita kermaviiliin muut kastikeainekset ja tarjoa kukkakaalin kera.

Kasvissadon patee

n. 700 g kasviksia, kuten porkkanaa, palsternakkaa, selleriä, kukkakaalia, purjoa, fenkolia tms
vettä keittämiseen + suolaa
n. 6–8 dl pilkottuja sieniä, esim. kantarelleja, tatteja tai herkkusieniä
tilkka öljyä
suolaa, pippuria ja yrttisekoitusta
6 valkuaista
Lisäksi: sitruunakastike

Puhdista, kuori ja paloittele kasvikset. Keitä kasvispalat kovan kypsiksi kevyesti suolatussa vedessä ja valuta hyvin. Kuumenna sienisilppua kuumalla pannulla, kunnes neste haihtuu. Lisää tilkka öljyä ja kuullota hetki. Pyöräyttele myös muita kasviksia pannulla sienten joukossa, mausta seos ja siirrä kulhoon jäähtymään.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sekoita kevyesti kasvisten joukkoon. Nostele seos leivinpaperilla vuorattuun noin 2 litran pitkulaiseen kakkuvuokaan. Kypsennä 175–200-asteisessa uunissa noin tunnin ajan. Kumoa vadille ja tarjoa lämpimänä tai kylmänä.

Sitruunakastike: Sekoita saman verran ranskankermaa ja majoneesia. Mausta sitruunan

raastetulla kuorella ja mehulla, sitruunapippurilla ja sokerilla.

Täytetyt kyssäkaalit

7 keskikokoista kyssäkaalia
vettä keittämiseen
Kyssäkaalimuhennos:
1 rkl voita
1,5 rkl vehnäjauhoja
2 dl kyssäkaalin keitinlientä
n. 0,5 dl ruokakermaa tai -cremeä
suolaa, pippuria
Pinnalle: juustoraastetta

Kuori kyssäkaalit. Leikkaa kuuden kukkakaalin yläpuoli tasaiseksi ja koverra pikkulusikalla sisustaa pois. Paloittele kyssäkaalien sisus ja ylimääräinen kyssäkaali pieniksi kuutioiksi. Keitä koverrettuja kyssäkaaleja ja silppua kevyesti suolalla maustetussa vedessä noin 10 minuuttia. Valuta ja ota liemi talteen.

Sulata rasva kattilassa ja sekoita jauhot joukkoon. Lisää keitinliemi sekoittaen ja keitä 5 minuuttia. Lisää kyssäkaalipalat ja mausta muhennos. Laita muhennos kyssäkaalien täytteeksi ja ripota pinnalle juustoraastetta. Kuorruta 225-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia.

Pehmeä kasvissosekeitto

n. 1 l kasviskuutioita, esim. porkkanaa, selleriä, sipulia, kesäkurpitsaa tms
n. 1 l kasvislientä
5–6 kypsää tomaattia
suolaa ja yrttisekoitusta
Lisäksi: ranskankermaa tai tuorejuustoa

Pane kasvikset kiehumaan kasvisliemeen. Poista tomaateista kuori, kastamalla tomaatit ensin kiehuvaan veteen. Pilko tomaatit ja lisää keittopohjaan. Keitä kasvikset pehmeiksi ja soseuta halutessasi. Lisää tarvittaessa tilkka kasvislientä. Mausta suolalla ja yrteillä.

Juustoiset bruchetat

(italialaiset voileivät)
1 pieni patonki tai 4–5 paahtoleipäviipaletta
4–6 tomaattia kuutioina tai viipaleina
(valkosipulinkynsiä puristettuna)
1–2 dl basilikasilppua
1–2 dl mozzarellaraastetta

Leikkaa patonki ohuiksi viipaleiksi tai jaa paahtoleipäpalat kolmioiksi. Asettele päälle tomaattipalat, valkosipuli, basilikasilppu ja juusto. Laita leivät vadille tai pannulle ja pane kuumaan uuniin, kunnes juusto sulaa. Sopii tarjottavaksi keiton, teen tai oluen kanssa.

Uunikurkut

3 kurkkua
2 rkl viinietikkaa
1,5 tl suolaa
1 tl sokeria
1 silputtu sipuli
ripaus valkopippuria
3 rkl voisulaa
Pinnalle: 1 dl persilja- ja/tai kirvelisilppua

Halkaise kurkut ja poista siemenet lusikalla. Halkaise kurkut vielä pituussuunnassa ja pätki noin 6–8 sentin paloiksi. Sekoita viinietikka, suola ja sokeri. Yhdistä seos kurkkuihin ja anna maustua tunnin ajan sekä valuta siivilässä.

Laita kurkut uunivuokaan. Ripota päälle sipuli ja pippuri. Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia, jotta kurkut tuntuvat rapeilta ja saavat hiukan väriä. Ripota päälle tuoretta yrttisilppua. Tarjoa esimerkiksi kalaruokien kera.

Paistetut kesäkurpitsaviipaleet

0,5 cm:n kesäkurpitsaviipaleita
karkeaa suolaa
kevyesti vatkattua munaa
korppujauhoja + mustapippuria
rasvaa paistamiseen

Levitä kesäkurpitsaviipaleet suurelle vadille vierekkäin ja ripota karkeaa suolaa päälle. Anna tekeytyä pari tuntia. Valuta ja kuivaa viipaleet. Kasta ne ensin kevyesti vatkattuun munaan ja sitten pippurilla maustettuihin korppujauhoihin. Paista pannulla rasvassa molemmin puolin.

Punajuuriraaste ja auralevite
4–5 punajuurta karkeaksi raastettuna
2 rkl omenaviinietikkaa
3 rkl öljyä
1 tl yrttisuolaa
Tarjoiluun: salaattisuikaleita
Auralevite:
1 tlk kermaviiliä
n. 100 g Aurajuustomurusia
ruohosipulia

Sekoita etikka, öljy ja yrttisuola keskenään ja yhdistä punajuuriraasteeseen. Anna tekeytyä kylmässä hetki. Levitä salaattisuikaleet vadille ja nosta raaste päälle. Sekoita kermaviiliin juustomuruset ja ruohosipuli ja tarjoa raasteen kera.

*Teksti: Pirjo Saastamoinen
*Sähköposti: pirjo.saastamoinen@kolumbus.fi


Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |