Pellervo


Uusin lehti
Juttuarkisto
Kuvapalvelu
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Julkaisupalvelu
Palaute

Uutiset
www.pellervo.fi
OT-Lehti

elokuu.gif (1276 bytes)

Ruokaisat kasvisherkut

Kesän värikkäästä kasvissadosta valmistuvat maukkaat pää- ja lisäkeruoat alkusyksyn aterioille. Tarjoa porkkana-raejuustopihvejä perunoiden ja kermaviilikastikkeen kera, kevyttä lämmintä kasviskastiketta vaikka paistetun broilerin tai kalan kera tai pyöräytä mehevä kasvispiirakka iltapalaksi.

Porkkana-raejuustopihvit
(n. 15 kpl)
5 dl raastettua porkkanaa
1 raastettu sipuli
2 munaa
1 tlk raejuustoa
1 dl vehnäjauhoja
2 tl aromisuolaa
1–2 tl yrttisekoitusta
1 tl paprikajauhetta
Paistamiseen:
margariinia, öljyä tai voita

ruoat.jpg (32714 bytes)

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja paista ohukaispannulla pieniksi pihveiksi. Kypsennä hitaasti, jotta raaka porkkana ehtii kypsyä. Tarjoa yrttisilpulla maustetun kermaviilin ja perunoiden kera. Pihvit maistuvat myös kylminä vaikka voileivän päällä.

Juuressose lisukkeeksi
4–5 porkkanaa
1/2–1 lanttua
1 palsternakka
pala selleriä
(4–5 perunaa)
vettä keittämiseen
nokare margariinia tai voita
suolaa
ripaus valkopippuria
ripaus muskottia

Kuori ja paloittele kasvikset. Jos käytät soseeseen perunoita, keitä ne yksinään ja muut kasvikset yhdessä pehmeiksi ja valuta.

Soseuta perunat perunasurvimella tai sähkövatkaimella ja muut kasvikset vaikka sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää voinokare ja mausta sose. Tarjoa liha-, broileri- tai makkararuokien lisukkeena.

Kasvispata
1–2 kg juureksia reiluina kuuutioina: porkkanaa, lanttua, palsternakkaa, selleriä, kyssäkaalia ja/tai naurista tai jotain näistä
1–2 sipulia viipaleina
1–2 purjoa viipaleina
5–6 tomaattia kannattomina kuutioina
5–6 puserrettua valkosipulinkynttä
2 laakerinlehteä
timjamia
mustapippuria
3–4 dl vettä
1–2 kasvisliemikuutiota tai tilkka kasvisfondia

Lado kaikki kasvikset kerroksittain mausteiden kanssa pataan tai kattilaan. Lisää vesi ja murennetut liemikuutiot tai fondi.

Hauduta hiljalleen kannen alla 40–50 minuuttia tai kunnes kasvikset ovat pehmeitä ja melkein soseutuvia. Kurkista pataan välillä ja lisää tarvittaessa vettä. Tarjoa pääruokien lisukkeena tai jos olet kasvissyöjä, nauti pääruokana.

VINKKI: Ruoan joukkoon voit lisätä ruskistettua jauhelihaa, nakkipaloja, keittokinkkua, broilerisuikaleita ym., jolloin siitä saa ruokaisamman.

Kyssäkaalimoussaka
5–6 perunaa
2–3 kyssäkaalia
vettä keittämiseen
n. 400 g (lampaan)jauhelihaa
1 sipuli silputtuna
öljyä paistamiseen
(2–3 rkl tomaattisosetta)
persiljasilppua
yrttisekoitusta
aromisuolaa

Juustokastike:
6 dl maitoa
4 rkl vehnäjauhoja
1 rkl margariinia tai voita
1/2 tl suolaa
1/2 tl valkopippuria
2–3 dl juustoraastetta

Kuori perunat ja kyssäkaalit. Leikkaa perunat vähän paksummiksi ja kyssäkaalit ohuiksi viipaleiksi. Kiehauta kattilassa vähän vettä. Pane perunaviipaleet kattilaan pohjalle veteen kiehumaan ja kyssäkaalit päälle. Kyssäkaalien ei tarvitse olla kokonaan veden peitossa. Anna kiehua 5–10 minuuttia ja valuta vesi pois.

Lado perunaviipaleet voidellun vuoan pohjalle. Ruskista jauheliha ja sipulisilppu. Mausta liha (tommaattisoseella), persiljasilpulla, yrttisekoituksella ja aromisuolalla ja levitä perunoiden päälle. Asettele kyssäkaaliviipaleet päälle.

Valmista juustokastike: Vatkaa maito ja jauhot (teflon)kattilassa sekaisin. Lisää rasvanokare. Kuumenna ja keitä sekoittaen noin 5 minuuttia. Mausta kastike suolalla sekä pippurilla ja osalla juustoraastetta. Valuta kastike vuokaan ja ripottele loput juustoraasteesta päälle.

Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin puoli tuntia tai kunnes peruna- ja kyssäkaaliviipaleet ovat pehmeitä.

Lämmin kasviskastike
(liha-, broileri- ja kalaruuille)
tilkka öljyä
1 hienonnettu sipuli
3–5 valkosipulinkynttä kuutioina
1–2 porkkanaa kuutioina
1 vihreä paprika kuutioina
1 purjo viipaleina
2–3 tomaattia kannattomina kuutioina
n. 2 dl kasvislientä fondista tai kuutiosta
suolaa ja pippuria
basilikaa tai kirveliä

Kuullota kasvispalat öljytilkassa kattilassa. Lisää hiukan kasvislientä ja hauduta kasvikset aivan pehmeiksi. Soseuta kasvikset ja lisää tarvittaessa tilkka kasvislientä, jotta saat sopivan paksuisen kastikkeen. Mausta kastike.

Koska kastike on jauhoton ja maidoton, se sopii lähes kaikille. Kastiketta voi tarjota monenlaisten liha-, broileri-, makkara- ja kalaruokien kanssa.

Lehtisellerigratiini
(lisukkeeksi liha- tai kalaruuille)
10 lehtisellerinvartta
vettä, suolaa
150 g Aurajuustomuruja

Paloittele sellerinvarret sentin paloiksi ja keitä miedosti suolalla maustetussa vedessä noin 5 minuuttia. Valuta selleripalat ja laita voideltuun uunivuokaan kerroksittain juustomurujen kanssa. Gratinoi 225-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia. Tarjoa pääruokien lisukkeena tai jos olet kasvissyöjä, nauti pääruokana leivän ja perunoiden kera.

Kasvispiirakka
Pohja:
3–4 keitettyä, soseutettua porkkanaa (250 g)
100 g margariinia tai voita
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
8–10 dl kasvispaloja: parsakaalia, purjoa, paprikaa, porkkana, kesäkurpitsaa tai jotain näistä
1–2 rkl öljyä
tilkka kasvislientä fondista tai kuutiosta
200 g maustettua kevyttuorejuustoa
1 dl ruokakermaa tai -cremeä
2 munaa
yrttisuolaa

Sekoita lämpimään porkkanasoseeseen rasva. Lisää joukkoon jauhot, joihin leivinjauhe on sekoitettu. Painele taikina käsin voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Pane pohja kylmään siksi aikaa, kun valmistat täytteen.

Kuullota kasvispalat öljyssä ja lisää tilkka kasvislientä. Hauduta kasvikset melkein kypsiksi. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia. Levitä kasvikset päälle. Sekoita tuorejuusto, ruokakerma ja munat sekä mausta yrttisuolalla. Kaada seos tasaisesti vuokaan. Paista vielä noin 30 minuuttia tai kunnes piirakka on kypsä.

Marinoidut kasvikset
1 pieni kukkakaali
2–3 porkkanaa
1/2 kurkkua
pala purjoa
tilkka vettä
Marinadi:
2 dl rypsiöljyä
1 dl omenaviinietikkaa
4 rkl sokeria
2 tl kirveliä
1 tl suolaa

Paloittele kukkakaali pieniksi kukinnoiksi, kuoritut porkkanat ja kurkku suikaleiksi ja purjo viipaleiksi. Keitä kukkakaali- ja porkkanapalat vesitilkassa puolikypsiksi ja valuta. Pane kasvispalat lasikulhoon. Sekoita marinadin ainekset ja kaada kasvisten päälle. Anna maustua kylmässä muutaman tunnin, kunnes kasvikset ovat jäähtyneet.

Tarjoa kylmänä pääruokien lisukkeena.

*Teksti: Pirjo Saastamoinen


| Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |