Ruokaisat kasvisherkut
Juuressose lisukkeeksi 1/21 lanttua 1 palsternakka pala selleriä (45 perunaa) vettä keittämiseen nokare margariinia tai voita suolaa ripaus valkopippuria ripaus muskottia Kuori ja paloittele kasvikset. Jos käytät soseeseen perunoita, keitä ne yksinään ja muut kasvikset yhdessä pehmeiksi ja valuta. Soseuta perunat perunasurvimella tai sähkövatkaimella ja muut kasvikset vaikka sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää voinokare ja mausta sose. Tarjoa liha-, broileri- tai makkararuokien lisukkeena. Kasvispata Lado kaikki kasvikset kerroksittain mausteiden kanssa pataan tai kattilaan. Lisää vesi ja murennetut liemikuutiot tai fondi. Hauduta hiljalleen kannen alla 4050 minuuttia tai kunnes kasvikset ovat pehmeitä ja melkein soseutuvia. Kurkista pataan välillä ja lisää tarvittaessa vettä. Tarjoa pääruokien lisukkeena tai jos olet kasvissyöjä, nauti pääruokana. VINKKI: Ruoan joukkoon voit lisätä ruskistettua jauhelihaa, nakkipaloja, keittokinkkua, broilerisuikaleita ym., jolloin siitä saa ruokaisamman. Kyssäkaalimoussaka Juustokastike: Kuori perunat ja kyssäkaalit. Leikkaa perunat vähän paksummiksi ja kyssäkaalit ohuiksi viipaleiksi. Kiehauta kattilassa vähän vettä. Pane perunaviipaleet kattilaan pohjalle veteen kiehumaan ja kyssäkaalit päälle. Kyssäkaalien ei tarvitse olla kokonaan veden peitossa. Anna kiehua 510 minuuttia ja valuta vesi pois. Lado perunaviipaleet voidellun vuoan pohjalle. Ruskista jauheliha ja sipulisilppu. Mausta liha (tommaattisoseella), persiljasilpulla, yrttisekoituksella ja aromisuolalla ja levitä perunoiden päälle. Asettele kyssäkaaliviipaleet päälle. Valmista juustokastike: Vatkaa maito ja jauhot (teflon)kattilassa sekaisin. Lisää rasvanokare. Kuumenna ja keitä sekoittaen noin 5 minuuttia. Mausta kastike suolalla sekä pippurilla ja osalla juustoraastetta. Valuta kastike vuokaan ja ripottele loput juustoraasteesta päälle. Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin puoli tuntia tai kunnes peruna- ja kyssäkaaliviipaleet ovat pehmeitä. Lämmin kasviskastike Kuullota kasvispalat öljytilkassa kattilassa. Lisää hiukan kasvislientä ja hauduta kasvikset aivan pehmeiksi. Soseuta kasvikset ja lisää tarvittaessa tilkka kasvislientä, jotta saat sopivan paksuisen kastikkeen. Mausta kastike. Koska kastike on jauhoton ja maidoton, se sopii lähes kaikille. Kastiketta voi tarjota monenlaisten liha-, broileri-, makkara- ja kalaruokien kanssa. Lehtisellerigratiini Paloittele sellerinvarret sentin paloiksi ja keitä miedosti suolalla maustetussa vedessä noin 5 minuuttia. Valuta selleripalat ja laita voideltuun uunivuokaan kerroksittain juustomurujen kanssa. Gratinoi 225-asteisessa uunissa 1015 minuuttia. Tarjoa pääruokien lisukkeena tai jos olet kasvissyöjä, nauti pääruokana leivän ja perunoiden kera. Kasvispiirakka Sekoita lämpimään porkkanasoseeseen rasva. Lisää joukkoon jauhot, joihin leivinjauhe on sekoitettu. Painele taikina käsin voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Pane pohja kylmään siksi aikaa, kun valmistat täytteen. Kuullota kasvispalat öljyssä ja lisää tilkka kasvislientä. Hauduta kasvikset melkein kypsiksi. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia. Levitä kasvikset päälle. Sekoita tuorejuusto, ruokakerma ja munat sekä mausta yrttisuolalla. Kaada seos tasaisesti vuokaan. Paista vielä noin 30 minuuttia tai kunnes piirakka on kypsä. Marinoidut kasvikset Paloittele kukkakaali pieniksi kukinnoiksi, kuoritut porkkanat ja kurkku suikaleiksi ja purjo viipaleiksi. Keitä kukkakaali- ja porkkanapalat vesitilkassa puolikypsiksi ja valuta. Pane kasvispalat lasikulhoon. Sekoita marinadin ainekset ja kaada kasvisten päälle. Anna maustua kylmässä muutaman tunnin, kunnes kasvikset ovat jäähtyneet. Tarjoa kylmänä pääruokien lisukkeena.
|