Lehden kotisivulle


Lehden referaattisivu
Juttuarkisto
Taittoa, tekstiä, valokuvia, webbiä
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Päävalikko
OT-Lehti
Maatilan Pellervo

elokuu.jpg (5712 bytes)

Painetun lehden sisältö

TEEMANA KEITTIÖKALUSTEET, KODINKONEET
invipix.gif (43 bytes) invipix.gif (43 bytes) invipix.gif (43 bytes) invipix.gif (43 bytes)

Kesän mediatähdet
Maatalous muuttui ja rehupaalit ilmestyivät pelloille. Eikö sitten kaupunki ole muuttunut?, kysyy päätoimittaja niiltä, jotka lehdissä ovat arvostelleet valkoisia rehupaaleja.

*Lue pääkirjoitus

Iloinen Akkapakka
Mitä ei osata, sitä opetellaan yhdessä - ja ilman tiukkapipoisuutta oppimisesta nauttien. Näin tekevät Alastarolla ne naiset, jotka kuuluvat Akkapakkaan.

8_y00.jpg (30741 bytes)
  ©Jaakko Liukkonen 

invipix.gif (43 bytes)
Yhdessä akkapakkalaiset tekevät perinteistä ruisleipää tai jopa pettuleipää, ja sitäkään ei jääty yksin tupaan hautomaan että villasukan kantapään neulominen otti koville: pidettiin siitä kurssi, ja sitten osattiin.

*Akkapakan koko kuva

Ii pyrkii piilaaksoksi
Vain pari muuta yritystä maailmassa valmistaa samanlaisia litteän tietokoneen näytön tai kännykän valmistuksessa tarvittavia puolimetrisiä optisia lasinegatiiveja. Tuo toimitusjohtaja Arto Salinin vertaus nostaa Micropoliksen arvoonsa. Ilman Micropolista Ii Oulun pohjoispuolella tuskin olisi siirtynyt Kalle Päätalon kuvaamista tukkilaisammateista tänä päivänä työtä tuovaan teollisuuteen. Kännykät ja tietokoneet muuttivat elämää.

Riistaveden yläaste meni metsään
Riistavedellä aikanaan varttuva Millenium-metsikkö on tämän päivän yläasteen oppilaiden istuttama.
   Heitä innosti ja opasti mies, jonka vuonna 1939 istuttama puusto on jo korjattu. 84-vuotias professori Viljo Holopainen huolestui, kun tutkimus osoitti, että kaikki nuoret eivät tunne edes tavallisia puita. Miten sitten puiden hoitoa tai metsätaloutta? Ympäristönsuojelu sen sijaan uppoaa nuoriin. Hän kutsui nuoret metsään.
   Holopaisen mielestä metsien suojeluaktivistien ajatukset ovat lähtöisin ulkomaisista ääriliikkeistä.

Vähän ystäviä ja naapuriapua, paljon sairautta
Tunteilla ja ruumiillisilla sairauksilla on yhteytensä, sanoo Markku T. Hyyppä, joka on neurologi-lääkäri.
   "Esimerkiksi syöpiä ja infektioita on huomattavasti enemmän lapsuudessa nöyryytetyillä kuin muilla."
   Hyypppä luettelee Auli Sulinin haastattelussa koko joukon syitä ja saurauksia ihmisen hyvinvointiin.

Katsottavaa ja syötävää pihalla
Yli kymmenen sivua Kodin Pellervo omistaa elokuun kukkaloistolle pihassa, marjakasveille, joista saa myös syötävää satoa, ja uuden kukkaisan kevään valmistelulle sipuli-istutuksilla. Kukkaloiston välillä voi syventyä piparjuuren ja maa-artisokan viljelyyn.
   Vuoden perenna muuten on keltapäivänlilja.

Pyttipannu ja tortilla kasviksista, kakku perunasta ja porkkanasta
Tällä kerralla valmistamme hieman kevyemmin tuttuja ja nopeasti valmistuvia ruokia kuten pyttipannua. Perunavuokaan sekoitetaan pestoa. Muffineihin voi hyvin piilottaa kasviksia.
Rapuruokaakin on monenlaista
On rapuaika. Ellei tarjolla ole järvirapuja, rapujen makuun voi päästä valmistamalla juhlallisen katkarapuaterian tai vaikkapa maustamalla silakkavuoan katkaravuilla.
Jaska käy sienessä
Sieniväkeä on tänä vuonna siunattu otollisilla säillä. Jaakko Liukkonen syö ja säilöö sieniä ja nyt myös opastaa meitä muita kaksiosaisessa sarjassaan.
   Venäläiset kuulemma säilövät suolasieniä ryöppäämättä niitä. He liottavat sieniä 3-4 vuorokautta kylmässä vedessä vaihtaen välillä veden.

*Kevyesti kasvispolttoaineella
*Rapujuhlat pystyyn

Ballerinoja ja kuvataiteilijoita
Suomen ensimmäinen klassinen ballerina ja varvastossujen käyttäjä oli hausjärveläinen emäntä Margit Lilius (s. 1899). Sotien jälkeen hän muutti Yhdysvaltoihin.
   Käynti Liliuksen kotipitäjässä osoitti, miten erikoinen ja monipuolinen ihminen ballerina-emäntä oli.
   Tämän päivän tuottaja-taiteilijana Kodin Pellervossa esiintyy Ritva-Liisa Virtanen Savonrannasta. Hän tuottaa hunajaa ja siirtää mehiläis- ja kala-aiheita grafiikaksi vanhalla gravyyri-menetelmällä.

Laventelia tekstiiliin
Askartelusivulla maalataan kangasta helppokäyttöisillä tekstiiliväreillä. Raikkaat laventelin kuvat syntyvät lautasliinoihin ja pyyhkeisiin.

Kuinka vanhaksi?
Viime lumien aikaan peloteltiin eläkeiän nostamisella. Pellervo Omalääkäri ylittää huimimmatkin visiot: eläkeikä nousee 95 vuoden seutuville, jos keski-ikä kohoaa noin 120 vuoteen. Ei hän sitä kyllä kannata, sillä laatu ennen määrää.

*Vanhassa vara parempi


Pellervossa on!
Katso mediakortti 2000. Pellervon koko paketissa 12 Kodin Pellervoa, 9 Maatilan Pellervoa ja kaikille tilaajille Iso Kalenteri.
Seuraava Maatilan Pellervo ilmestyy 13.1.2000 ja Kodin Pellervo 27.1.2000.

*Tilaajapalvelu
*Pellervosta myös muuta lukemista


| Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Julkaisupalvelu | Palaute | Pellervon etusivu |