Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

LOKAKUU 17 | 10 | 2002

Monta makua jauhelihasta

Jauheliharuuat ovat edelleen suomalaisten suosikkeja. Lihavalikoima on parantunut, kun tuttujen laatujen lisäksi on saatavilla myös kevyttä kalkkunan ja broilerin jauhelihaa. Kasvikset antavat lisämakua, yrtit ryydittävät – ja niin on jälleen suosikkiaterian aika.

Kuohkea mureke-kukkakaalipaistos
Mureke:
400 g nauta, nauta-sika-, lammas-, broileri- tai kalkkunajauhelihaa
4 rkl korppujauhoja
1 1/2 dl vettä tai kivennäisvettä
1 muna
1 tl suolaa
1/2 tl valkopippuria
Lisämausteeksi:
nauta- ja sikanautajauhelihalle timjamia tai oreganoa
lammasjauhelihalle valkosipulia, mustapippuria, rosmariinia tai minttua
broileri- tai kalkkunajauhelihalle paprikaa, curryä, sitruunapippuria, rakuunaa tai salviaa
Päälle:
1 kukkakaali n. 600 g
keittämiseen vettä + suolaa
Kuorrutus:
2 rkl margariinia tai voita
3 rkl vehnäjauhoja
4 dl kaalin keitinlientä + maitoa
(1/2 tl suolaa)
1/2–1 tl paprikajauhetta
2–3 dl juustoraastetta
3 keltuaista
3 valkuaista vaahdotettuna

Turvota korppujauhoja nesteessä 5 minuuttia. Lisää muut murekeseoksen ainekset ja sekoita tasaiseksi. Keitä paloiteltua kukkakaalia muutama minuutti vedessä ja valuta keitinvesi talteen. Levitä murekeseos voidellun vuoan pohjalle ja aseta kukkakaalipalat päälle.

Sulata kuorrutuksen rasva kattilassa. Sekoita joukkoon jauhot ja neste. Keitä n. 5 minuuttia. Mausta ja lisää juustoraaste, keltuaiset ja vaahdotetut valkuaiset. Levitä seos kukkakaalin päälle ja paista 200-asteisessa uunin keskellä noin 30 minuuttia.

Jauheliha-kesäkurpitsavuoka
n. 400 g jauhelihaa valinnan mukaan
(tilkka rasvaa)
2 sipulia hienonnettuna
3–4 rkl tomaattisosetta
n. 500 g karkeaksi raastettua kesäkurpitsaa
3 munaa
1/2 dl maitoa
4 rkl vehnäjauhoja
1–2 dl parmesaaniraastetta
1–1 1/2 tl suolaa
1/2 tl valkopippuria
2 tl basilikaa
Pinnalle korppujauhoja + parmesaania

Paista jauheliha pannulla sipulisilpun kanssa murumaiseksi (nauta-sikajauhelihalle et tarvitse paistorasvaa, mutta linnunlihalle voit käyttää hiukan). Mausta tomaattisoseella. Levitä jauheliha ja kesäkurpitsaraaste vuokaan joko päällekkäin tai sekoitettuna. Vatkaa munat rikki. Sekoita joukkoon maito, jauhot, juusto ja mausteet. Kaada seos vuokaan ja ripottele pinnalle korppujauhoja ja parmesaania. Paista 200-asteisessa uunissa 30–40 minuuttia, kunnes munaseos on hyytynyt.

Sienillä peitetty lintumurekekakku
700 g kalkkuna- tai broilerijauhelihaa
1 dl korppujauhoja
3 dl ruokakermaa
2 munaa
1 tl suolaa
1/2 tl sitruunapippuria
1/2 tl valkopippuria
2 tl paprikajauhetta
2 tl rakuunaa
Vuokaan:
rasvaa
korppujauhoja + paprikajauhetta
Sienikastike:
n. 4 dl esikäsiteltyjä sieniä
2 rkl margariinia tai voita
2 rkl vehnäjauhoja
3 dl maitoa
1 dl ruokakermaa
suolaa ja pippuria

Turvota korppujauhoja kermassa 5 minuuttia. Sekoita joukkoon munat ja mausteet. Voitele 1,5 litran rengasvuoka ja jauhota se paprikalla maustetuilla korppujauhoilla. Painele murekeseos vuokaan ja paista 175–200-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia tai kunnes se on kypsä. Kumoa reunalliselle vadille ja pidä lämpimänä.

Kuullota sienet rasvassa kattilassa. Sekoita joukkoon jauhot ja neste. Keitä 5–10 minuuttia ja mausta. Kaada kastike murekekakun päälle tai laita osa kastikeastiaan.

Välimeren kalkkunakeitto
n. 400 g kalkkunajauhelihaa
tilkka öljyä
1/2 rkl curryä ja paprikajauhetta
1 sipuli lohkoina
2–3 rkl tomaattisosetta
1 1/2 l vettä
1–2 yrtti- tai kalkkunaliemikuutiota
(suolaa)
1 laakerinlehti
10 viherpippuria
2–3 perunaa kuutioina
2–3 porkkana kuutioina
pala purjoa viipaleina
1–2 dl pikkumakaroneja
1 tl yrttiseosta, esim. Provencen

Kuumenna öljy, curry ja paprikajauhe kattilassa. Ruskista jauheliha siinä murumaiseksi. Lisää sipulilohkot, tomaattisose, vesi, liemikuutio ja mausteet. Kuumenna keitto kiehuvaksi. Lisää peruna- ja porkkanakuutiot ja keitä puolikypsiksi. Lisää purjo ja makaronit ja keitä kypsäksi. Mausta yrttiseoksella. Tarjoa lisänä leipää ja juustoraastetta.

Venäläinen lihamureke
700 g nauta-sikajauhelihaa
1 tlk kermaviiliä
1 dl korppujauhoja tai hapanleipäraastetta
2 munaa
1 tl suolaa
1/2 tl maustepippuria
1 iso raastettu sipuli
1 rkl perunajauhoja
Täyte:
3 etikkapunajuurta kuutioina
2–3 maustekurkkua kuutioina
1 sipuli kuutioina
(2–3 valkosipulinkynttä murskattuna)
200 g sulatejuustoa, esim. Olympia
Pinnalle:
1/2 dl korppujauhoja

Turvota korppujauhoja kermaviilissä hetken. Sekoita muut ainekset joukkoon. Levitä seos kostutetun tai öljyllä sipaistun leivinpaperin päälle parin sentin paksuiseksi suorakaiteeksi. Sekoita täyteainekset keskenään ja laita levyn keskelle pituussuunnassa. Ummista murekkeeksi kostutetuin sormin painellen. Ripottele pinnalle korppujauhetta. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia tai kunnes mureke on kypsä. Tarjoa kuumana kasvisten ja (uuni)perunoiden kanssa.

Kuorrutetut jauhelihapihvit
600 g lammas- tai nautajauhelihaa
1 hienoksi hakattu sipuli kuullotettuna
n. 1/2 tl suolaa
1/2 tl rouhittua mustapippuria
1/2 dl juustoraastetta
Kuorruttamiseen:
1 dl hienonnettuja aurinkokuivattuja tomaatteja tölkistä
150 g fetajuustoa murusteltuna
(n. 6 tl valmista pestokastiketta tölkistä)

Sekoita mureketaikinan ainekset tasaiseksi seokseksi. Muotoile kostutetuin käsin kuudeksi ohueksi pihviksi ja nosta vuokaan tai leivinpaperille uunipannulle. Paista 225-asteisessa uunissa 7 minuuttia. Sekoita aurinkotomaattipalat ja fetamurut ja jaa pihvien päälle. Nosta pinnalle halutessasi nokare pestoa. Kuorruta uunissa 7–8 minuuttia, kunnes pihvit ovat kypsiä ja juusto pehmeää.

 

Teksti: Pirjo Saastamoinen
Sähköposti: pirjo.saastamoinen@kolumbus.fi


Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |