Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

LOKAKUU 17 | 10 | 2002

Kotileipurin rapeat viinerit

Vinkkejä ja ohjeita noudattamalla syntyy makoisia, kevennettyjä viinereitä. Tarvitaan vain vähän enemmän huolellisuutta kuin tavallisten pullien leipomisessa.

Vinkkejä viinerintekijälle

Jäähdytä kaikki ainekset, myös jauhot jääkaappikylmiksi ennen taikinan valmistusta.

Käytä tuoretta hiivaa, sillä kuivahiiva ei toimi kylmässä taikinassa.

Käytä erikoisvehnäjauhoja.

Älä vaivaa taikinaan sitkoa, sekoita vain sen verran, että ainekset tasoittuvat.

Kaavilointirasvan on oltava samaa kovuusastetta kuin taikinan, silloin se tasoittuu helposti kerroksiksi taikinan väliin.

Kaaviloi taikina jauhotetulla alustalla ja käännä taikinaa kolmeen kertaan aina samalla tavalla. Sipaise jauhot pois taikinasta aina ennen kääntämistä.

Leivo taikina viinereiksi useassa erässä. Säilytä lopputaikina kylmässä, kunnes kaikki on leivottu.

Jäähdytä viinerit peittämättä, silloin rapeus säilyy.

Wienerleipätaikina
n. 32 viineriä
tai kaksi kranssia
tai kolme pitkoa
1 pala (50 g) tuoretta hiivaa
2 1/2 dl kylmää maitoa tai vettä
2 pientä munaa
2 rkl sokeria
2 tl kardemummaa
1/2 tl suolaa
n. 8 1/2 dl erikoisvehnäjauhoja
50 g pehmeää margariinia tai voita
Kaaviloimiseen:
300 g leivontamargariinia tai voita

Murenna hiiva kulhoon ja sekoita maidon kanssa, kunnes hiiva liukenee. Vatkaa joukkoon munat, sokeri, kardemumma ja suola. Lisää jauhot ja lopuksi pehmeä rasva. Sekoita vain sen verran, että ainekset tasoittuvat.

Kaaviloi taikina heti jauhotetulla alustalla 30 x 40 sentin levyksi. Leikkaa rasva litteiksi yhtä suuriksi viipaleiksi. Levitä rasvapalat tasaisin välein toiselle taikinapuoliskolle, ei kuitenkaan reunoihin asti. Käännä tyhjä taikinalevy päälle ja painele reunat kiinni. Jauhota alusta ja käännä taikina siten, että se on edessäsi kuin avaamaton kirja.

Kaaviloi taikina varovasti 50 x 35 sentin levyksi ja taita kolmeen osaan. Käännä kuten edellä ja kaaviloi ja taita samalla tavalla kaikkiaan kolme kertaa. Anna taikinan levätä jääkaapissa noin 15 minuuttia. Leivo viinereiksi useassa erässä ja anna lopun taikinan olla jääkaapissa, kunnes kaikki on leivottu.

Täytteitä

Manteli: Raasta 200 g mantelimassa karkeaksi ja sekoita siihen 1/2–1 valkuaista.

Hedelmät/marjat: n. 3 dl omena-, aprikoosi- tai vadelmamarmeladia tai kiinteää vadelma- tai mustikkahilloa.

Vanilja: Noin 2–3 dl paksua vaniljakiisseliä, esimerkiksi vaniljakastiketta pussista käyttäen 2/3 ohjeen nestemäärästä. Tai vatkaa kattilassa sekaisin 2 rkl vehnäjauhoja, 2 1/2 dl maitoa, 1 muna ja 1 rkl sokeria. Kuumenna sekoittaen, kunnes kiisseli sakenee. Mausta 2 tl:lla vaniljasokeria.

Tomusokerikuorrutus: Sekoita 2 dl tomusokeria tavallista tai maustettua ja 2–3 rkl vettä tai maustamattomalle mehua. Värjää halutessasi kuorrutus karamellivärillä.

Mantelikammat
n. 24 kpl
1 annos wienerleipätaikinaa
1 annos mantelitäytettä
Voiteluun: munaa
Pinnalle: raesokeria + mantelirouhetta

Jaa taikina neljään osaan. Kaaviloi kukin pala 48 x 20 sentin levyksi. Levitä täyte nauhaksi pituussuunnassa levyjen keskelle. Taita taikina täytteen päälle siten, että taikinaa tulee kolme kerrosta ja käännä sauma alaspäin.

Leikkaa jokainen pala 6 osaan terävällä veitsellä. Tee jokaiseen palaan pitkälle sivulle 3 viiltoa. Nosta leivinpaperille pellille kaarevasti siten, että viillot aukeavat. Anna kohota viileässä liinalla peitettynä noin tunnin ajan.

Voitele munalla, ripottele raesokeri-mantelirouheseosta päälle ja paista 225-asteisessa uunissa 10–12 minuuttia. Anna jäähtyä peittämättä.

Vanilja-hedelmäneliöt
n. 32 kpl
1 annos wienerleipätaikinaa
1 annos vaniljatäytettä
Voiteluun: munaa
Pinnalle: 2-3 dl vadelmahilloa
tomusokerikuorrutusta

Jaa taikina kahtia ja kaaviloi palat 36 x 36 sentin neliöiksi. Leikkaa levyt 9 sentin neliöiksi. Laita neliöiden keskelle nokare kiisseliä. Taita neliöiden kulmat keskelle täytteen viereen ja paina ne kiinni. Anna kohota pellillä leivinpaperin päällä viileässä 1–1 1/2 tuntia.

Voitele viinerit munalla ja paista 225-asteisessa uunissa 8–10 minuuttia. Laita hillonokare jäähtyneiden viinereiden keskelle ja päälle tomusokerikuorrutusta.

Viinerpitkot
1 annos wienerleipätaikinaa
1 annos vaniljatäytettä
1 dl rusinoita
1 dl appelsiininkuoripaloja tai sukaattia (leivontahyllystä)
Voiteluun: munaa
Pinnalle: tomusokerikuorrutusta

Jaa taikina kolmeen osaan. Kaaviloi kukin osa 20 x 35 sentin levyksi. Kääri kumpikin taikinareuna rullalle keskustaan päin, jotta ja keskelle jää 1–2 sentin vako. Nosta pitkot leivinpaperille pellille ja täytä vaot vaniljakiisselillä. Ripottele rusinat ja appelsiinin kuoripalat päälle. Kiinnitä reunat hammastikuilla, jotta ne eivät kohotessaan aukea. Anna kohota viileässä vajaan tunnin ajan. Pistele täytteen puolelle reunuksiin tiheään hammastikkuja tueksi. Voitele reunat munalla ja paista 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Kuorruta jäähtyneenä tomusokerikuorrutuksella.

Wieninrinkilät
1 annos wienerleipätaikinaa
1–2 dl pähkinärouhetta
Voiteluun: munaa
Päälle: vadelmahilloa
tomusokerikuorrutusta

Jaa taikina kahteen osaan. Kaaviloi palat 20 x 50 sentin levyiksi. Leikkaa levyt pituussuunnassa kolmeksi suikaleeksi. Ripota suikaleiden keskelle pähkinärouhetta ja kääri rullalle. Nipistele reunat tiukasti, jotta rullat pysyvät kiinni. Palmikoi rullat pitkoksi ja nosta leivinpaperille pellille rinkiläksi. Laita keskelle esim. pieni vuoka, jotta rinkilät eivät kohoa umpeen. Anna rinkilöiden kohota kaksinkertaiseksi, voitele munalla ja paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia. Levitä jäähtyneiden rinkilöiden päälle vadelmahilloa ja sen reunoille tomusokerikuorrutusta.

 

Teksti: Pirjo Saastamoinen
Sähköposti: pirjo.saastamoinen@kolumbus.fi


Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |