Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

LOKAKUU 16 | 10 | 2003

Patoja ja gratiineja meiltä ja muualta

Herkullisissa padoissa ja gratiineissa on lihaa, broileria ja makkaraa, höysteinä tuttuja kasviksia. Uudella tavalla maustettuna patoihin syntyy makuja maailmalta.

Muutamia lehdestä valittuja reseptejä ohjeineen:

Afrikkalainen lihapata
(laktoositon ja erikoisjauhosta gluteeniton)
600 g naudanlihasuikaleita
tilkka öljyä
1–2 tl curryä
1 tl inkivääriä
1/2 tl rouhittua mustapippuria
2 silputtua sipulia
(2 silputtua valkosipulinkynttä)
3–4 porkkanaa suikaleina
n. 3–4 dl lihalientä
(gluteenitonta) soijakastiketta
1 rkl vehnäjauhoja tai vähäproteiinista leipäjauhoseosta

Ruskista lihat öljyssä padassa useassa erässä. Pyöräytä mausteet joukkoon. Kaada sipulit ja porkkanat pataan, anna kuullottua hetki. Lisää lihaliemi ja mausta soijakastikkeella. Hauduta lihat kannen alla pehmeäksi. Sekoita jauhot vesitilkkaan ja suurusta ruoka. Anna kiehua 5 minuuttia.

Kreolilainen possupata
(erikoiskermasta laktoositon ja erikoisjauhosta gluteeniton)
600 g porsaan ulkofileetä viipaleina
tilkka öljyä
1 purjo viipaleina
(2–3 silputtua valkosipulinkynttä)
n. 1 tl suolaa
1/2 tl rouhittua mustapippuria
1–2 tl meiramia tai oreganoa
1 rkl vehnäjauhoja tai vähäproteiinista jauhoseosta
2–3 mausteista makkaraa esim. kabanossia paloina
1 punainen paprika suikaleina
1 dl hillosipulia
1 dl cocktailkurkkuja tai maustekurkkukuutioita
n. 3 dl lihalientä
1–2 dl (laktoositonta) ruoka-, kaura- tai soijakermaa
(kurkun lientä)
(1 rkl sinappia ja tomaattisosetta)

Jos lihaviipaleet ovat suuria, puolita ne. Ruskista liha padassa öljyssä useassa erässä ja anna kypsyä hetki. Lisää purjo ja halutessasi valkosipulipalat ja kuullota sekoittaen. Mausta suolalla, pippurilla ja yrtillä. Ripottele jauhot päälle. Lisää makkarapalat, paprikasuikaleet, valutetut hillosipulit ja pikkukurkut sekä nesteet. Hauduta kypsäksi 10–15 minuuttia. Mausta tarvittaessa kurkun liemellä ja halutessasi vielä sinapilla ja tomaattisoseella.

Välimeren lammaspata
(gluteeniton ja erikoiskermasta laktoositon)
600 g lampaan paistipaloja
tilkka öljyä
1 sipuli puolirenkaina
2 eri väristä paprikaa paloina
2 rkl tomaattisosetta
n. 3 dl lihalientä
suolaa ja pippuria
1–2 tl oreganoa
1 pieni kesäkurpitsa kuutioina
2–3 tomaattia kuutioina
n. 1 dl (laktoositonta) ruoka-, kaura- tai soijakermaa

Ruskista lihat useassa erässä padassa. Lisää sipulit ja paprikat ja kuullota muutama minuutti. Pyöräytä tomaattisose joukkoon. Lisää lihaliemi ja mausteet. Hauduta pataa noin tunti. Lisää kesäkurpitsa- ja tomaattipalat sekä kerma. Hauduta vielä noin 10 minuuttia, kunnes kaikki ainekset ovat kypsiä.

Italialainen broileripata
(laktoositon ja gluteeniton)
4 broilerin rinta- tai koipi-reisipalaa
tilkka öljyä
2 silputtua sipulia
(2–4 silputtua valkosipulinkynttä)
1 tlk tomaattimurskaa
1–2 laakerinlehteä
1 tl rosmariinia
1 tl rouhittua mustapippuria
kanalientä
n. 1/2 rkl valkoviinietikkaa
suolaa
(mustia oliiveja)

Ruskista broileripalat parissa erässä padassa. Laita sipulit pataan kuullottumaan. Lisää tomaattimurska, mausteet ja kanalientä, jotta broileripalat juuri ja juuri peittyvät. Lisää viinietikka Mausta suolalla. Hauduta kannen alla kypsäksi noin 30–40 minuuttia. Lisää halutessasi oliivit ja kuumenna ruoka.

Gratinoidut endiivit
(gluteeniton, erikoiskermasta ja emmentalista laktoositon)
4 endiiviä (sikurisalaattia)
4–8 savukinkkuviipaletta
1–2 rkl sinappia
2 dl (laktoositonta) ruoka-, kaura- tai soijakermaa
n. 2 dl mozzarella- tai emmentalraastetta
paprikajauhetta

Kiehauta endiivejä suolalla maustetussa vedessä noin 5 minuuttia ja valuta. Voitele kinkkuviipaleet sinapilla ja kääri endiivien päälle sinapiton puoli päällepäin. Nosta endiivit voideltuun uunivuokaan. Sekoita kerma ja juustoraaste ja kaada vuokaan. Ripottele paprikajauhetta päälle. Gratinoi 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.

Teksti: Pirjo Saastamoinen
Sähköpostipirjo.saastamoinen@kolumbus.fi
Kuva: Pekka Haraste


Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |