Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

LOKAKUU 14. 10. 2004

Kuuma keitto pitää kolean loitolla

Käytä keittoihin paljon värikkäitä, maukkaita juureksia. Lisää liemiin pippureita, laakerinlehtiä, yrttejä, väritä paprikajauheella ja kurkumalla. Tukevoita lampaan-, naudan-, broilerin- tai poronlihalla. Valitse vaihteluksi makkaraa, jauhelihaa, lohta ja sieniä.

Syksyinen lammas-kaalikeitto
(erikoiskermasta laktoositon, gluteeniton)
n. 1 kg lampaanlapaa tai -etuselkää
n. 2,5 l vettä
2 (gluteenitonta) lihaliemikuutiota
suolaa
6 valkopippuria
6 maustepippuria
2 laakerinlehteä
1 silputtu sipuli
1/2 valkokaalia suikaleina
pala juuriselleriä kuutioina
4–5 porkkanaa kuutioina
1 dl (laktoositonta) kermaa
persiljasilppua

Pyyhi lihat talouspaperilla ja laita kuumaan veteen kiehumaan. Nestemäärä vaikuttaa suurelta, mutta sitä haihtuu pitkään keitettäessä. Kuori vaahto pois, lisää liemikuutiot ja mausteet. Keitä noin 1,5 tuntia, kunnes liha on kypsää. Ota lihat pois ja siivilöi liemi.

Laita liemi kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää sipuli, kaali, selleri ja porkkanat ja keitä keitto kypsäksi. Sekoita paloiteltu liha joukkoon ja hauduta hetki. Lisää halutessasi tilkka kermaa, tarkista maku ja ripottele persiljasilppua pinnalle.

Täyteläinen gulassikeitto
(laktoositon ja gluteeniton)
n. 400 g luuttomia naudanlihakuutioita
1 sipuli puolirenkaina
tilkka öljyä
1 rkl tomaattisosetta
2 tl paprikajauhetta
2 valkosipulinkynttä silputtuna
1/4 tl kuminaa
1 rkl punaviinietikkaa
n. 1 l (gluteenitonta) lihalientä
1 tlk tomaattimurskaa
1–2 vihreää paprikaa kuutioina
6 kiinteämaltoista perunaa lohkoina
1 pieni chilipaprika kuutioina
suolaa
ripaus sokeria
rouhittua mustapippuria

Pane lihapalat pinnoitettuun kattilaan vähitellen kuumaan öljytilkkaan ruskistumaan. Laita sipulipalat, tomaattisose ja paprikajauhe joukkoon ja sekoittele hetki. Lisää valkosipuli, kumina, viinietikka, lihaliemi ja tomaattimurska. Keitä hiljalleen kannen alla noin 45 minuuttia, kunnes liha alkaa olla kypsää. Lisää paprikat, perunat ja chili. Mausta ja lisää vettä tarpeen mukaan. Keitä keitto kypsäksi.

Broileriseljanka
(laktoositon ja gluteeniton)
n. 1 l (gluteenitonta) kanalientä
2 laakerinlehteä
pala selleriä kuutioina
4–5 porkkanaa kuutioina
1 purjo viipaleina
n. 350 g broilerisuikaleita
tilkka öljyä
3–4 rkl tomaattisosetta
1 tl sokeria
1 tl timjamia
2 rkl sitruunamehua
2 rkl kaprista
1 suolakurkku kuutioina
silputtua persiljaa

Kuumenna kanaliemi kiehuvaksi, lisää laakerinlehdet, selleri- ja porkkanakuutiot. Keitä melkein kypsiksi, 10–15 minuuttia. Lisää purjo, anna kiehua noin 5 minuuttia. Ruskista broilerisuikaleet pannulla öljytilkassa ja sekoittele tomaattisosetta joukossa hetki. Laita broileripalat keittoon ja mausta sokerilla, timjamilla ja sitruunamehulla. Lisää kaprikset ja kurkkukuutiot sekä persiljaa pinnalle. Anna hautua hetki, jotta maut tasaantuvat.

Poro-kukkakaalikeitto
(laktoositon, gluteeniton)
n. 1 litra laimeaa (gluteenitonta) lihalientä
3–4 porkkanaa kuutioina
1 suuri kukkakaali
1–2 lehtisellerin vartta viipaleina
2–3 tl kurkumaa
150–200 g sulatejuustoa, Koskenlaskija
100–150 g kylmäsavuporoa

Kuumenna lihaliemi ja keitä siinä porkkanakuutioita 5–8 minuuttia. Leikkaa kukkakaali kukinnoiksi ja varsiosa pieniksi paloiksi. Viipaloi lehtiselleri. Lisää kasvikset liemeen, värjää kurkumalla keltaiseksi ja anna kiehua kypsäksi. Laita juusto nokareina liemeen ja suikaloitu poronliha. Kuumenna sekoittaen, kunnes juusto sulaa, hauduta hetki. Lisää tarvittaessa lientä. Sulatejuustosta ja poronlihasta tulee suolaisuutta, joten älä käytä kovin vahvaa lihalientä.

Makkaraborssi
(vähälaktoosinen, gluteeniton)
tilkka öljyä
1 silputtu sipuli
2–3 porkkanaa suikaleina
pala juuriselleriä suikaleina
pala valkokaalia suikaleina
n. 1 l (gluteenitonta) lihalientä
5 maustepippuria
1 laakerinlehti
n. 300 g nakki- tai lenkkimakkarapaloja
5-6 raastettua etikkapunajuurta
punajuuren lientä
1–2 tl meiramia tai oreganoa
Tarjoiluun:
smetanaa (hyla)

Kuullota kasvispaloja öljyssä kattilassa muutama minuutti. Lisää lihaliemi, pippurit ja laakerinlehti. Keitä keitto kypsäksi 15–20 minuuttia. Ruskista makkarapalat halutessasi pannulla tai lisää sellaisenaan keittoon. Sekoita joukkoon punajuuriraaste, mausta yrtillä ja hauduta hetki. Lisää tarvittaessa liha- ja punajuurilientä.

VINKKI: Keittoon voi käyttää myös raakaa punajuurta, jolloin se laitetaan muiden kasvisten kanssa kuullottumaan. Punajuuren väri haalistuu keiton kiehuessa, joten lopuksi voi lisätä hiukan etikkapunajuurien lientä värin parantamiseksi.

Kotoinen minestronekeitto
(laktoositon, erikoimakaronista gluteeniton)
n. 1 l (gluteenitonta) lihalientä
1 tlk tomaattimurskaa
1 silputtu sipuli
2–3 porkkanaa suikaleina
1 palsternakka suikaleina
1 dl (gluteenitonta) pikkumakaronia
200 g herne-maissi-paprika-pakastetta
300 g ruskistettua jauhelihaa
mustapippuria tai pippurisekoitusta
1–2 tl basilikaa

Kuumenna lihaliemi ja tomaattimurska kiehuvaksi. Keitä kasvispalat liemessä puolikypsiksi. Lisää makaronit ja keitä keitto kypsäksi. Laita joukkoon omassa rasvassaan ruskistettu jauheliha ja kasvispakaste. Lisää tarvittaessa lientä. Mausta ja hauduta hetki.

Herkkusuun lohikeitto
(erikoiskermasta laktoositon, gluteeniton)
1 silputtu sipuli
1 fenkoli kuutioina
2 porkkanaa kuutioina
1–2 rkl öljyä
n. 1 l (gluteenitonta) kalalientä
4–6 perunaa kuutioina
300 g nahattomia kirjolohikuutioita
100 g kylmäsavukirjolohta kuutioina
1/2–1 dl (laktoositonta) kermaa
1–2 tl kirveliä
ruohosipuli-tillisilppua

Kuullota sipuli-, fenkoli- ja porkkanakuutioita öljyssä kattilassa. Lisää kalaliemi ja keitä noin 5 minuuttia. Sekoita perunakuutiot joukkoon ja keitä kasvikset pehmeiksi. Lisää kalat ja kirveli. Kuumenna pari kolme minuuttia. Laita ruohosipuli-tillisilppua päälle.

Sieni-porkkanakeitto
(erikoistuotteista vähälaktoosinen ja gluteeniton)
4–5 dl esikäsiteltyjä metsäsieniä tai 2 rasiaa herkkusieniä
1 silputtu sipuli
tilkka öljyä
4–5 porkkanaa kuutioina
n. 1 l (gluteenitonta) kasvis- tai lihalientä
200 g tuorejuustoa (hyla), esim. yrtti-pippuri
1 1/2 rkl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
1 dl (laktoositonta) kermaa
valkopippuria, meiramia

Silppua metsäsienet tai viipaloi herkkusienet. Kuullota sieni- ja sipulisilput öljyssä kattilassa. Lisää porkkanakuutiot ja neste. Keitä hiljalleen noin 20 minuuttia. Lisää tuorejuusto nokareina ja kermaan sekoitetut jauhot. Mausta ja anna kiehua noin 5 minuuttia.

TekstiPirjo Saastamoinen
Sähköposti


Sivun alkuun | Tekstit 10/04 | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |