LOKAKUU
14. 10. 2004 Kuuma keitto pitää kolean loitollaKäytä keittoihin paljon värikkäitä, maukkaita juureksia. Lisää liemiin pippureita, laakerinlehtiä, yrttejä, väritä paprikajauheella ja kurkumalla. Tukevoita lampaan-, naudan-, broilerin- tai poronlihalla. Valitse vaihteluksi makkaraa, jauhelihaa, lohta ja sieniä. Syksyinen lammas-kaalikeitto Pyyhi lihat talouspaperilla ja laita kuumaan veteen kiehumaan. Nestemäärä vaikuttaa suurelta, mutta sitä haihtuu pitkään keitettäessä. Kuori vaahto pois, lisää liemikuutiot ja mausteet. Keitä noin 1,5 tuntia, kunnes liha on kypsää. Ota lihat pois ja siivilöi liemi. Laita liemi kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää sipuli, kaali, selleri ja porkkanat ja keitä keitto kypsäksi. Sekoita paloiteltu liha joukkoon ja hauduta hetki. Lisää halutessasi tilkka kermaa, tarkista maku ja ripottele persiljasilppua pinnalle. Täyteläinen gulassikeitto Pane lihapalat pinnoitettuun kattilaan vähitellen kuumaan öljytilkkaan ruskistumaan. Laita sipulipalat, tomaattisose ja paprikajauhe joukkoon ja sekoittele hetki. Lisää valkosipuli, kumina, viinietikka, lihaliemi ja tomaattimurska. Keitä hiljalleen kannen alla noin 45 minuuttia, kunnes liha alkaa olla kypsää. Lisää paprikat, perunat ja chili. Mausta ja lisää vettä tarpeen mukaan. Keitä keitto kypsäksi. Broileriseljanka Kuumenna kanaliemi kiehuvaksi, lisää laakerinlehdet, selleri- ja porkkanakuutiot. Keitä melkein kypsiksi, 10–15 minuuttia. Lisää purjo, anna kiehua noin 5 minuuttia. Ruskista broilerisuikaleet pannulla öljytilkassa ja sekoittele tomaattisosetta joukossa hetki. Laita broileripalat keittoon ja mausta sokerilla, timjamilla ja sitruunamehulla. Lisää kaprikset ja kurkkukuutiot sekä persiljaa pinnalle. Anna hautua hetki, jotta maut tasaantuvat. Poro-kukkakaalikeitto Kuumenna lihaliemi ja keitä siinä porkkanakuutioita 5–8 minuuttia. Leikkaa kukkakaali kukinnoiksi ja varsiosa pieniksi paloiksi. Viipaloi lehtiselleri. Lisää kasvikset liemeen, värjää kurkumalla keltaiseksi ja anna kiehua kypsäksi. Laita juusto nokareina liemeen ja suikaloitu poronliha. Kuumenna sekoittaen, kunnes juusto sulaa, hauduta hetki. Lisää tarvittaessa lientä. Sulatejuustosta ja poronlihasta tulee suolaisuutta, joten älä käytä kovin vahvaa lihalientä. Makkaraborssi Kuullota kasvispaloja öljyssä kattilassa muutama minuutti. Lisää lihaliemi, pippurit ja laakerinlehti. Keitä keitto kypsäksi 15–20 minuuttia. Ruskista makkarapalat halutessasi pannulla tai lisää sellaisenaan keittoon. Sekoita joukkoon punajuuriraaste, mausta yrtillä ja hauduta hetki. Lisää tarvittaessa liha- ja punajuurilientä. VINKKI: Keittoon voi käyttää myös raakaa punajuurta, jolloin se laitetaan muiden kasvisten kanssa kuullottumaan. Punajuuren väri haalistuu keiton kiehuessa, joten lopuksi voi lisätä hiukan etikkapunajuurien lientä värin parantamiseksi. Kotoinen minestronekeitto Kuumenna lihaliemi ja tomaattimurska kiehuvaksi. Keitä kasvispalat liemessä puolikypsiksi. Lisää makaronit ja keitä keitto kypsäksi. Laita joukkoon omassa rasvassaan ruskistettu jauheliha ja kasvispakaste. Lisää tarvittaessa lientä. Mausta ja hauduta hetki. Herkkusuun lohikeitto Kuullota sipuli-, fenkoli- ja porkkanakuutioita öljyssä kattilassa. Lisää kalaliemi ja keitä noin 5 minuuttia. Sekoita perunakuutiot joukkoon ja keitä kasvikset pehmeiksi. Lisää kalat ja kirveli. Kuumenna pari kolme minuuttia. Laita ruohosipuli-tillisilppua päälle. Sieni-porkkanakeitto Silppua metsäsienet tai viipaloi herkkusienet. Kuullota sieni- ja sipulisilput öljyssä kattilassa. Lisää porkkanakuutiot ja neste. Keitä hiljalleen noin 20 minuuttia. Lisää tuorejuusto nokareina ja kermaan sekoitetut jauhot. Mausta ja anna kiehua noin 5 minuuttia.
|