Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

LOKAKUU 14. 10. 2004

Kotoista leipää

Leivän leipominen on helppoa ja palkitsevaa: voilla sipaistu lämmin leipä on jo lapsuudesta tuttu herkku.

Porkkanasisarukset
(laktoositon)
5 dl vettä
50 g hiivaa
2 rkl siirappia
1 1/2 tl suolaa
4 dl hienoksi raastettua porkkanaa
2 dl kauraleseitä
2 dl ruisjauhoja
9–10 dl vehnäjauhoja
1/2 dl öljyä

Liuota kädenlämpöiseen veteen hiiva ja siirappi. Lisää suola, porkkanaraaste, leseet ja ruisjauhot. Alusta vehnäjauhot taikinaan ja alustamisen loppupuolella öljy. Anna taikinan kohota 30 minuuttia. Jaa taikina kahtia ja pyöritä taikinapaloista tangot, jaa ne 21 osaan. Pyörittele palat sämpylöiksi ja laita uunipannulle leivinpaperille siten, että lyhyelle sivulle tulee 6 ja pitkälle sivulle 7 sämpylää vierekkäin. Anna kohota, voitele halutessasi vedellä ja ripottele leseitä pinnalle. Paista 225-asteisessa uunissa noin 18 minuuttia.

Viljaiset sienipatongit
(erikoistuotteista vähälaktoosinen)
1/2 tlk kermaviiliä (hyla)
2 1/2 dl maitoa (tai laktoositonta maitojuomaa)
40 g hiivaa
1 1/2 tl suolaa
n. 3 dl ryöpättyjä sieniä silputtuna
1 dl kaurahiutaleita
9–10 dl sämpyläjauhoja
1/2 dl öljyä
Pinnalle: auringonkukan siemeniä

Liuota hiiva haaleaan kermaviili-maitoseokseen. Lisää suola, silputut sienet, kaurahiutaleet ja osa jauhoista. Alusta loput jauhot ja öljy taikinaan. Anna kohota. Leivo 3–4 patonkia ja kohota pellillä. Voitele patongit vedellä ja tee niihin muutama viilto terävällä veitsellä. Ripottele siemeniä päälle. Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.

Italialainen leipä
(laktoositon)
5 dl vettä
50 g hiivaa
1 1/2 tl suolaa
2 rkl öljyä
1 1/2 dl aurinkotomaatteja öljyssä
1 1/2 tl oreganoa
11–12 dl vehnäjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, öljy, silputut tomaatit, oregano ja osa jauhoista. Alusta loput jauhoista taikinaan ja anna kohota puoli tuntia. Leivo kaksi pyöreää leipää, leikkaa terävällä veitsellä viiltoja pintaan ja ripottele jauhoja päälle. Kohota hyvin pellillä. Paista 200-asteisen uunin alaosassa 30–35 minuuttia.

Perunaleipä
(laktoositon)
3 dl vettä
50 g hiivaa
2 keitettyä, soseutettua perunaa
2 rkl öljyä
1 tl suolaa
1 tl kuminaa
2 tl siirappia tai hunajaa
2 dl ruisihtijauhoja
2 dl grahamjauhoja
4–6 dl vehnäjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää soseutetut perunat, öljy, suola, kumina, siirappi, ruissihtijauhot ja grahamjauhot. Alusta vehnäjauhot taikinaan. Anna kohota puoli tuntia. Ota taikina leivinpöydälle ja vaivaa notkeaksi. Voitele 1 1/2–2 litran leipävuoka tai kaksi pienempää kevyesti öljyllä. Leivo taikinasta pitkulainen leipä ja aseta se vuokaan. Anna kohota reilu puoli tuntia. Paista 200-asteisen uunin alaosassa kypsäksi 35–45 minuuttia.

Ohut tattaririeska
(erikoistuotteista laktoositon, gluteeniton)
6 dl (laktoositonta) piimää
2 1/2 dl rouhittua tattaria
vajaa 1 tl suolaa
1 muna
2–3 rkl (laktoositonta) sulaa rasvaa

Sekoita piimään tattariryynit ja suola. Anna vetäytyä huoneenlämmössä 2 tuntia. Lisää muna ja sulatettu rasva. Levitä taikina tasaisesti uunipannulle leivinpaperille. Taikinan tulee olla löysähköä. Tarkkaa nestemäärää on vaikea antaa, sillä joskus ryynit ovat kuivempia ja sitovat enemmän nestettä. Jos taikina on hyvin paksua, lisää siihen piimää. Paista rieskaa 225-asteisessa uunissa noin puoli tuntia. Tarkkaile rieskaa paiston loppuaikana, jottei se pala. Säilytä paloiteltuna muovipussissa jääkaapissa.

Yrtti-juustoleipäset
(laktoositon, gluteeniton)
5 dl vettä
1–1 1/2 tl suolaa
2 rkl siirappia
2 tl oreganoa
2 tl basilikaa
1 dl emmentalraastetta
n. 6 dl jyttejauhoja
1–1 1/2 pussia kuivahiivaa
2 rkl öljyä

Käytä reilusti käden lämpöistä +42 asteista vettä. Lisää joukkoon suola, siirappi, yrtit, ja juustoraaste. Sekoita kuivahiiva jauhoihin ja alusta ne vähitellen taikinaan. Vaivaa yleiskoneessa tai sähkövatkaimella vähintään 5 minuuttia. Taikinan tulee jäädä pehmeäksi. Lisää lopuksi öljy.

Leivo taikina pulliksi jauhoisin tai öljytyin käsin. Anna niiden kohota pellillä puolisen tuntia. Paista 225-asteisen uunin keskiosassa 15–20 minuuttia. Siellä ne leviävät litteähköiksi leipäsiksi.

Voit halutessasi voidella leivonnaiset ennen paistamista vedellä ja ripotella päälle juustoraastetta.

TekstiPirjo Saastamoinen
Sähköposti


Sivun alkuun | Tekstit 10/04 | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |