Kodin Pellervon kotisivulle


Uusin lehti
Uuden lehden sisältö
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

LOKAKUU, 20.10.2005

Fileetä ja vihanneksia

Valmista possun-, naudan- tai broilerinfileetä sunnuntaiaterialle. Loihdi lisukkeiksi värikkäitä ja herkullisia kasvisruokia. Pyöräytä vielä kaiken kukkuraksi vähällä vaivalla maukas kastike.


Yrttipekonifileetä kastikkeen ja omena-kasvissalsan kera Arabian KoKo-astiassa.
Kuva Pekka Haraste

Yrtti-pekonifilee
Possun sisäfilee on mureaa ja aika nopeasti kypsyvää. Yrttitäyte ja ympärille käärityt pekonisuikaleet antavat hyvää makua. Raikas omena-kasvissalsa sopii samaan seuraan.

(Laktoositon ja gluteeniton.)
n. 700 g porsaan sisäfileetä
1 tl yrttisuolaa
2 tl yrttisekoitusta
1 dl persiljasilppua
1 dl ruohosipulisilppua
1–1 1/2 pkt pekonia

Poista fileestä kalvot. Leikkaa siihen pituussuunnassa syvä viilto kuitenkin niin, että filee jää alapuolelta ehjäksi. Mausta yrttisuolalla ja -sekoituksella kauttaaltaan. Täytä kolo yrttisilpulla. Kääri pekonisuikaleet fileen ympärille siten, että yrtit tulevat päälle ja pekonin saumakohdat fileen alle. Paista 200-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia. Leikkaa paksuhkoiksi viipaleiksi.


Possun kastike
Nopeatekoisessa kastikkeessa on monta hyvää makuainetta. Sherryn ja valkosipulin voi jättää halutessaan pois.

(Vähälaktoosinen ja gluteeniton.)
3 dl ranskankermaa (hyla)
2 rkl kuivaa sherryä
2 rkl chilikastiketta
1–2 puserrettua valkosipulinkynttä
1/4–1/2 rkl sinappia
1 tl rakuunaa
ripaus mustapippuria
(gluteenitonta) soijakastiketta

Sekoita kaikki ainekset kattilassa ja kiehauta. Mausta soijalla sopivan suolaiseksi.


Omena-kasvissalsa
Pienen pieniksi pilkotut raaka-aineet saavat makua hunaja-omenaviinietikasta ja makeasta chilikastikkeesta. Salsa sopii kaikkien liha- ja linturuokien kanssa.
(Laktoositon ja gluteeniton.)
1 omena kuutioina
15 cm pätkä kurkkua kuutioina
1/2 punaista paprikaa kuutioina
1 punasipuli silputtuna
2 rkl hunaja-omenaviinietikkaa
2 rkl makeaa chilikastiketta
suolaa, sokeria ja mustapippuria
persiljasilppua

Sekoita pieneksi pilkotut ainekset. Pyöräytä etikka, chilikastike, mausteet ja persilja ja yhdistä kasviksiin. Anna maustua kylmässä ennen tarjoilua.


Paistettu possunfilee
Possun ulkofilee onnistuu aina, kunhan ei kypsennä sitä liian kypsäksi. Sen voi paistaa uunissa kokonaisena tai pannulla paloina.

(Laktoositon ja gluteeniton.)
n. 1 kg possun ulkofileetä
n. 1 tl suolaa
1/2 tl rouhittua mustapippuria
paprika- tai chilijauhetta ja/tai curryä 
n. 1 1/2 dl persiljasilppua
ruskistamiseen rasvaa

Poista fileestä mahdolliset kalvot, mutta ei rasvaa. Hiero mausteet lihan pintaan. Levitä persiljasilppu voipaperille ja pyöritä filee siinä kauttaaltaan. Ruskista fileeseen pintaväri pannulla. Nosta filee uunivuokaan ja paina paksuimpaan kohtaan lihamittari. Paista 175-asteisessa uunissa, kunnes mittari näyttää + 70 astetta. Paistoaika on noin tunti. Kääri liha folioon noin 15 minuutiksi ja viipaloi tarjolle.

Voit myös leikata fileen noin puolen sentin viipaleiksi ja paistaa pannulla 2–3 minuuttia/puoli. Mausta paistetut lihat haluamallasi tavalla.


Sienikastike
Possunfilee maistuu herkulliselta täyteläisen sienikastikkeen kera. Kastikkeeseen sopivat sekä esikäsitellyt metsäsienet että viljellyt sienet.

(Erikoistuotteista vähälaktoosinen ja gluteeniton.)
4–5 dl esikäsiteltyjä sieniä
2 rkl (laktoositonta) margariinia tai voita 
1 silputtu sipuli
1 dl persiljasilppua
2 rkl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
2 1/2 dl (gluteenitonta) lihalientä kuutiosta
ja/tai pannun huuhdelientä
1 dl kuivaa valkoviiniä tai lihalientä
1 rkl tomaattisosetta
(gluteenitonta) soijakastiketta
rouhittua mustapippuria 
2 tl sokeria

Kuullota sienet ja sipuli pannulla. Lisää persilja ja jauhot, sekoittele hetken. Lisää mukaan lihaliemi ja lihan paistossa syntynyttä pannun huuhdelientä sekä viini ja tomaattisose. Keitä noin 5 minuuttia sekoittaen. Mausta soijakastikkeella sekä pippurilla ja sokerilla.


Porkkanapyree
Pyree eli sose on helposti valmistettava ja maukas lisuke mille tahansa ruualle. Mukana on hiukan jauhoista perunaa, se pehmentää mukavasti makua.

(Margariinista laktoositon, gluteeniton.)
n. 800 g porkkanoita paloina
n. 400 g jauhoisia perunoita lohkoina
vettä + suolaa keittämiseen
nokare (laktoositonta) margariinia tai voita
suolaa ja valkopippuria
n. 2 dl ruohosipulisilppua

Keitä porkkana- ja perunapalat pehmeiksi. Valuta ja soseuta huolettomasti, sillä joukkoon saa jäädä vähän kasvisnokareita. Mausta rasvanokareella, suolalla ja pippurilla, lisää ruohosipuli.


Chilinen tomaattihöystö
Lämmin kasvislisuke saa potkua tuoreesta chilistä. Jos haluat oikein tulista, laita mukaan myös siemeniä, jotka yleensä poistetaan chiliä pilkottaessa. Avokadot voi halutessaan jättää pois.

(Laktoositon ja gluteeniton.)
1 punasipuli ohuina lohkoina
1–2 pilkottua punaista chilipalkoa
1 pilkottu valkosipulinkynsi 
1 rkl öljyä
3–4 kypsää tomaattia lohkoina 
1/2 kasvisliemikuutiota murskattuna
sitruunamehua, suolaa ja pippuria
1–2 avokadoa kuutioina

Kuullota sipulit ja chilipalot pannulla pehmeiksi. Lisää tomaattilohkot, mausteet ja avokadot. Kuumenna ruoka, mutta älä keitä pitkään.


Currykukkakaali
1 lohkottu, kevyesti keitetty kukkakaali
1 silputtu chilipalko
2 silputtua valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä
1/2–1 rkl curryä
n. 4 dl kiinankaalisilppua
1 dl kasvislientä
suolaa ja pippuria

Kuullota kukkakaalia, chiliä ja valkosipulia hetki pannulla. Pyöräytä curry mukaan. Lisää kiinankaali ja kasvisliemi. Mausta ja hauduta muutama minuutti.


Naudanfileetä ja kasviksia
Tässä valmistuu samoilla uuninlämpimillä pääruoka ja lisukkeet. Annos riittää noin kuudelle. Pöydässä ruuan päälle pirskotellaan vihreää yrttiöljyä.

(Margariinista laktoositon, gluteeniton.) 
n. 1 kg naudan ulkofileetä
ruskistamiseen (laktoositonta) margariinia tai voita
suolaa ja rouhittua mustapippuria
1 dl vettä
Kasvikset:
6–8 perunaa lohkoina
3 porkkanaa lohkoina
3 palsternakkaa lohkoina
pala juuriselleriä kuutioina
1 kesäkurpitsa puolikuina
1 purjo viipaleina
1 rasia kirsikkatomaatteja
2–3 rkl rypsiöljyä
suolaa ja timjamia
Yrttiöljy:
1 1/2 dl yrttisilppua, esim. persiljaa, rakuunaa ja kirveliä
1 dl rypsiöljyä
3 rkl sitruunamehua
suolaa ja pippuria

Surauta yrttiöljyn yrtit sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa silpuksi. Lisää muut ainekset mukaan ja nosta kylmään. Levitä peruna-, porkkana-, palsternakka- ja selleripalat uunipannulle. Pyöräytä öljy kasviksiin. Paista 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Sekoita mukaan kesäkurpitsa- ja purjopalat sekä tomaatit. Alenna uunin lämpö + 200-asteeseen.

Ruskista filee ympäriinsä rasvassa pannulla. Mausta suolalla ja pippurilla. Nosta filee kasvisten päälle ja paina siihen lihalämpömittari. Huuhtele pannu vesitilkalla ja kaada vuokaan. Paista kunnes sisälämpötila on +63–65 astetta. Kääri liha folioon ja anna vetäytyä noin 15 minuuttia. Kasvikset saavat olla sen aikaa uunin jälkilämmössä. Viipaloi liha ja laita tarjolle kasvisten päälle. Pirskottele mukaan yrttiöljyä.


Omenaista broilerinfileetä
Syksyn omenoista ja punasipulista valmistuu broilerille herkullinen peitto. Sinappikastike ja persiljarisotto sopivat samalle lautaselle.

(Erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton.)
4 broilerin fileetä
suolaa, pippuria ja paprikajauhetta
tilkka öljyä
1–2 pilkottua punasipulia
3–4 omenaa kuutioina
tilkka öljyä
Sinappikastike:
2 tl (laktoositonta) margariinia tai voita
3 rkl sinappia
2 dl (laktoositonta) ruokakermaa 
1/2 (gluteenitonta) kanaliemikuutioita
suolaa ja pippuria
Persiljarisotto:
3 dl risotto- tai avorioriisiä
1–2 rkl öljyä
n. 6 dl kuumaa kanalientä
1 dl kuivaa valkoviiniä, voi jättää pois
2–3 dl parmesaaniraastetta
1 1/2–2 dl persiljasilppua

Ruskista broileripalat molemmin puolin pannulla. Mausta ja nosta uunivuokaan. Kuullota sipulit ja omenat pannulla. Mausta ja lusikoi broilerin päälle. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 20–25 minuuttia. Pistä broileriin tikulla ja tarkista, että neste on kirkasta.

Sulata rasva kattilassa, sekoita mukaan sinappi ja muut aineet. Hauduta hetki ja tarkista maku.

Kuullota riisi kattilassa öljyssä. Lisää lientä ja viini vähitellen, keitä, kunnes riisi on kypsää. Sekoita mukaan parmesaani ja persilja.

TekstiPirjo Saastamoinen
Sähköposti


Sivun alkuun | Tekstit 10/05 | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |