Kodin Pellervon kotisivulle


Uusin lehti
Uuden lehden sisältö
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

LOKAKUU, 20.10.2005

Herkku serkkuineen

Kuorrutettua porkkanakakkua, appelsiini-toscaruutuja, tryffelirullaa, uudenlaista omenapiirakkaa. Voi, miten hyvää!


Kuorrutettu porkkanakakku
Tämä leivonnainen on ajankohtainen koko vuoden. Valkosuklaakuorrutus tekee siitä vastustamattoman. (Jos haluaa laktoosittoman kuorrutuksen, sen voi tehdä vaikka kaakaotomusokerista ja vedestä.)

(Kakku laktoositon ja erikoisjauhosta gluteeniton, kuorrutus gluteeniton.)
2 munaa
2 dl sokeria
2 dl rypsi- tai auringonkukkaöljyä
5 dl raastettua porkkanaa
4 dl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
1 1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
1 tl inkivääriä
1 tl kardemummaa
1/2 pkt, 1/4 g sahramia
Valkosuklaakuorrutus:
150 g maustamatonta tuorejuustoa (hyla)
100 g valkosuklaata
(keltaista karamelliväriä)

Vaahdota munia ja sokeria noin 5 minuuttia mieluiten sähkövatkaimella. Sekoita mukaan öljy, porkkaraaste ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun noin 24 sentin irtoreunavuokaan. Paista 200-asteisen uunin alimmalla ritilätasolla 35–40 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla.

Anna kakun jäähtyä vuoassa. Nosta kakku vadille. Notkista tuorejuusto. Sulata valkosuklaa vesihauteessa tai mikrossa. Sekoita se hiukan jäähtyneenä tuorejuustoon. Värjää kuorrutus halutessasi kellertäväksi karamellivärillä. Anna kuorrutuksen hiukan jähmettyä kylmässä ja valuta kakulle. Tasoita pinta lastalla. Koristele esimeriksi nonparelleilla tai marsipaanilla.


Appelsiini-toscaruudut
Yhdellä vaivalla valmistuu noin 30 maukasta herkkupalaa. Appelsiinimehu ja toscakuorrutus ovat tämän leivonnaisen juju.

(Erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton.)
150 g (laktoositonta margariinia tai voita 
2 munaa
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
4 1/2 dl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
2 tl leivinjauhetta
1 1/2 dl appelsiinitäysmehua
Toscakuorrutus: 
75 g (laktoositonta) margariinia tai voita
3/4 dl sokeria
1 rkl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
1 rkl maitoa (tai laktoositonta maitojuomaa)
150 g mantelirouhetta

Sulata rasva ja anna jäähtyä. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi, lisää jauho-leivinjauheseos, rasvasula ja appelsiinimehu vuorotellen. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun noin 20 x 30 sentin vuokaan. Tasoita pinta ja esipaista leivonnaista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

Mittaa kattilaan rasva, sokeri, jauhot ja maito. Kuumenna sekoittaen, kunnes seos kiehahtaa. Pyöräytä mukaan mantelirouhe, nosta keitos liedeltä. Ota vuoka uunista ja levitä kuorrutus päälle. Jatka paistamista uunin toiseksi ylimmällä ritilätasolla 5–10 minuuttia, kunnes pinta saa vähän väriä. Anna jäähtyä ja paloittele.


Tryffelirulla
Kääretorttu saa nyt uudenlaisen tryffelitäytteen. Rulla on helppo valmistaa, mutta vaatii hiukan aikaa jähmettyäkseen.

(Erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton.)
3 suurta munaa
1 1/2 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
1/2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
Tryffeli:
300 g (laktoositonta) tummaa suklaata
3 dl (laktoositonta) vaahtoutuvaa kermaa
2 1/2 liivatelehteä
Lisäksi: 1 dl murskattuja Marianne-karkkeja

Vuoraa noin 30 x 40 sentin uunipannu leivinpaperilla ja sipaise se rasvalla. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää vaahtoon keskenään sekoitetut kuivat aineet useassa erässä. Levitä taikina uunipannulle ja paista 225-asteisessa uunissa 7–8 minuuttia. Kumoa sokeroidulle leivinpaperille ja poista paperi. Nosta uunipannu nurinpäin levyn päälle ja anna jäähtyä. Näin levy ei kuivu niin helposti.

Rouhi suklaa ja kaada kulhoon. Kiehauta kerma ja kaada päälle. Älä sekoita vielä, vaan anna seistä 5 minuuttia sellaisenaan. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5–10 minuuttia. Sekoita suklaakerma sileäksi. Purista liivatelehdistä vesi pois, nosta ne kattilaan ja lisää 2 rkl vettä. Kuumenna sekoittaen, kunnes liivatelehdet liukenevat. Kaada seos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen tryffelin joukkoon ja nosta kylmään jähmettymään. Sekoita välillä.

Kun tryffeli on tanakkaa, levitä siitä 2/3 kääretorttulevylle ja ripottele päälle Marianne-murska. Kääri levy rullalle leivinpaperiin. Anna tekeytyä kylmässä pari tuntia tai yön yli. Poista paperi ja pursota lopusta tryffelistä ruusukkeita rullan päälle.


Omenapiirakka
Kotimaiset omenat ovat ajankohtaisia koko syksyn. Niitä ladotaan tässä piirakassa mantelimassa-munatäytteen päälle, josta ne saavat täyteläistä makua. Lisukkeeksi vatkataan kermaa, joka maustetaan kardemummalla ja vaniljalla. Muistathan, että mantelimassa on helpompi raastaa jääkaappikylmänä.

(Erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton.) 
3 dl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
100 g (laktoositonta) margariinia tai voita
2 rkl sokeria
1 muna
Täyte:
150 g raastettua mantelimassaa
1 muna
2 rkl (laktoositonta) ruokakermaa
2 rkl konjakkia tai calvadosta, voi jättää pois
5–7 hapahkoa omenaa
n. 2 rkl sokeria
n. 1 1/2 dl omenasosetta
Kardemummakerma:
2–3 dl (laktoositonta) vaahtoutuvaa kermaa
1 tl kardemummaa
1 rkl vaniljasokeria

Nypi jauhot, rasva ja sokeri murumaiseksi. Sekoita joukkoon muna. Painele löysähkö taikina jauhoisin sormin voitelemattoman noin 24 sentin (irtoreuna)piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Nosta jääkaappiin noin puoleksi tunniksi tai hetkeksi pakastimeen.

Sekoita mantelimassaraaste, muna, kerma ja halutessasi alkoholi sileäksi. Kuori omenat, jos tahdot. Lohko omenat ja poista samalla siemenkodat.

Esipaista pohjaa 225- asteisessa uunissa 10 minuuttia. Levitä täyte vuokaan ja lado omenat päälle. Ripottele pinnalle sokeria. Jatka paistamista vielä 30–35 minuuttia. Pehmitä omenasose kattilassa ja penslaa sillä kuuma piirakka. Vaahdota ja mausta kerma ja tarjoa piirakan lisukkeena.

TekstiPirjo Saastamoinen
Sähköposti


Sivun alkuun | Tekstit 10/05 | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |