Kodin Pellervon kotisivulle


Uusin lehti
Uuden lehden sisältö
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

LOKAKUU, 19.10.2006

Liitossa lammas ja kaali

Lampaanliha maistuu pitkään haudutetuissa pata- ja laatikkoruuissa sekä pihveissä. Kotoinen valkokaali taipuu pehmeäksi lampaan kumppaniksi ja raikkaaksi raasteeksi.

Lammaskaali
Lammaskaalin ohjeita lienee yhtä paljon kuin ruuan tekijöitäkin, tässä niistä yksi. Pehmeäksi hautunut ruoka lämmittää ja maistuu syyspimeillä. Valmista suuri annos kerralla, sillä uudelleen lämmitettäessä ruoka vain paranee.

(Laktoositon ja gluteeniton.)
n. 1 kg luista lampaanlihaa: rintaa, lapaa, kylkeä tai potkaa
2 sipulia viipaleina
1 solo-valkosipuli tai valkosipulinkynsiä
öljyä paistamiseen
n. 1 kg valkokaalia suikaleina
3–4 pätkittyä porkkanaa
5 dl (gluteenitonta) lihalientä
1 dl punaviiniä, voi jättää pois
n. 2 tl suolaa
1 tl rouhittua mustapippuria
2 tl timjamia
1 tl rosmariinia

Ruskista lihapalat useassa erässä suuressa padassa. Lisää sipuliviipaleet ja kuorittu, viipaloitu valkosipuli mukaan pehmenemään. Kääntele kaali vähitellen joukkoon. Jos tuntuu ettei se mahdu mukaan, anna padassa olevan ruuan hautua kasaan hetken kannen alla. Lisää liemi, viini, suola ja pippuri.

Hauduta hiljalleen kannen alla 1,5–2 tuntia, kunnes kaali on täysin pehmennyttä ja liha mureaa. Lisää yrtit vähän ennen kuin ruoka on kypsää.

Kaalilaatikko
Lampaan jauheliha antaa laatikkoon oman makunsa, mutta siihen voi käyttää myös naudan jauhelihaa tai nauta-sika-nautajauhelihaa.

(Laktoositon ja gluteeniton.)
1,5 dl pitkäjyväistä riisiä
n. 4–5 dl vettä
1 (gluteeniton) lihaliemikuutio
paistamiseen öljyä
500 g lampaan jauhelihaa
2 silputtua sipulia
n. 800 g valkokaalia silputtuna
3–4 rkl siirappia
2 rkl (gluteenitonta) soijakastiketta
1 tl valkopippuria
2–3 tl oreganoa
1–2 dl persiljasilppua
hiukan suolaa
1–2 dl (gluteenitonta) lihalientä

Keitä riisiä liemikuutiolla maustetussa vedessä noin 20 minuuttia, kunnes liemi on imeytynyt riisiin. Ruskista jauheliha padassa öljyssä. Pane sipulit joukkoon pehmenemään. Kääntele kaalisilppu mukaan vähitellen ja sekoittele, kunnes se hiukan pehmenee, saa väriä ja menee kasaan.
Pyöräytä mukaan riisi, siirappi, soija, pippuri, oregano ja persilja. Kaada seos voideltuun vuokaan, kostuta tilkalla lihalientä. Paista 175-asteisessa uunissa 30–40 minuuttia.

Täytetyt lammasmurekepihvit
Kreikkalaisvaikutteiset murekepihvit saavat täytteekseen fetajuustoa. Tarjoa lisänä tillikastiketta. Mausta kermaviili aromisuolalla, sitruunapippurilla ja tillisilpulla.

(Laktoositon ja gluteeniton.)
500 g lampaan jauhelihaa
1 silputtu sipuli
1 rkl öljyä
1 dl vettä
1 muna
1 tl aromisuolaa
0,5 tl rouhittua mustapippuria
1–2 tl oreganoa
150–200 g (laktoositonta) fetajuustoa

Kuullota sipulisilppu pehmeäksi öljyssä. Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi massaksi. Jaa taikina 8 osaan ja painele kostein käsin yksitellen litteiksi pyörylöiksi. Laita keskelle fetajuustoa ja ummista pihveiksi. Paista pannulla tai 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.

Vorschmack
Tämä herkullinen jauhelihapaistos oli yksi Marskin lempiruuista. Se tarjotaan perinteisesti etikkapunajuuri- ja maustekurkkukuutioiden ja smetanan kera. Myös uuniperunat sopivat samaan seuraan.

(Laktoositon ja gluteeniton.)
1 kg lampaan jauhelihaa tai osa naudan jauhelihaa
rasvaa paistamiseen
2 silputtua sipulia
reilusti valkosipulia
2–3 kevytsuolattua sillifileetä
3 rkl tomaattisosetta
1–1,5 tl rouhittua mustapippuria
1 l vettä

Ruskista jauheliha useassa erässä padassa. Laita mukaan sipulit pehmenemään. Lisää pilkottu silli, tomaattisose, pippuri ja vesi. Hauduta liedellä 1–1,5 tuntia, kunnes seos vähän kiinteytyy.
Hienonna halutessasi sauvasekoittimella ja kaada voideltuun uunivuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa, kunnes seos on kiinteää. Voit sekoittaa paistosta kerran pari kypsymisen aikana.

Votkinin lammaspata
Helsinkiläisen herkkulihakauppa Votkinin keittiömestari on antanut tämän maukkaan lammaspadan ohjeen käyttöömme.

(Öljystä laktoositon, gluteeniton.)
1 kg lampaanpaistikuutioita
1 silputtu sipuli
2–4 rkl öljyä tai voita
3–4 dl punaviiniä
400 g tomaattimurskaa
2–4 rkl tuoretta valkosipulia silputtuna
1 rkl kuivattua timjamia
1 punainen paprika kuutioina
1 suikaloitu punainen chilipalko
1–2 dl paprikatäytteisiä oliiveja puolikkaina
1 dl persiljasilppua

Ruskista lammaskuutiot ja sipuli useassa erässä pannulla rasvassa ja siirrä pataan. Lisää tomaattimurska, puolet punaviinistä ja valkosipulista sekä timjami. Hauduta kannen alla 45 minuuttia. Lisää loppu viini ja valkosipuli sekä paprika- ja chilisuikaleet. Hauduta vielä noin 30 minuuttia. Lisää lopuksi oliivin puolikkaat ja persilja.

Haudutettu valkokaali
Vähistä aineista maukas lisuke lampaan ja sianlihan sekä makkaroiden seuraksi.

(Laktoositon ja gluteeniton.)
1 kg valkokaalia suikaleina
1–2 silputtua sipulia
1 pkt pekonia silputtuna
2 rkl siirappia
2 rkl (gluteenitonta) soijakastiketta
tilkka valkoviiniä tai lihalientä
oreganoa

Ruskista pekonisilppu padassa, jotta rasva irtoaa. Nosta pekonipalat padasta reikäkauhalla. Laita sipulit pataan pehmenemään. Pyöräytä kaali mukaan vähitellen. Mausta siirapilla, soijalla ja oreganolla. Lorauta mukaan tilkka 1–2 dl valkoviiniä ja hauduta kannen alla liedellä tai uunissa noin tunnin ajan. Pyöräytä paistetut pekonipalat mukaan.

Säilyvä kaalisalaatti
Kirpeä salaatti on parhaimmillaan vasta muutama päivä valmistamisen jälkeen. Säilyy kylmässä parikin viikkoa, joten sitä voi tehdä kerralla reilun annoksen.

0,5 valkokaalia suikaleina
2–3 porkkanaa karkeana raasteena
1 silputtu sipuli
4–5 pilkottua valkosipulinkynttä
Liemi:
2,5 dl vettä
2 dl sokeria
1 tl suolaa
0,5 tl valkopippuria
1,5 tl sinappijauhetta
2,5 dl Rajamäen etikkaa
1,5 dl rypsiöljyä

Sekoita kaalisilppu, porkkanaraaste, sipulisilppu ja pilkotut valkosipulinkynnet kulhossa. Kuumenna vettä, sokeria, suolaa, pippuria ja sinappijauhetta kunnes sokeri ja suola liukenevat. Nosta liedeltä ja lisää etikka. Kun liemi on jäähtynyt haaleaksi lisää öljy ja yhdistä liemi salaattiin. Peitä kelmulla ja anna tekeytyä kylmässä 1–2 vuorokautta. Säilyy kylmässä hyvänä pari viikkoa.

Muuntuva kaaliraaste
Kaalista saa helposti terveellistä ja edullista lisuketta arkisille aterioille. Voit halutessasi pehmittää kaalisilppua vaikka kaulimalla sitä työlaudalla, silloin siitä tulee hiukan pehmeämpää. Lisää kaaliraasteen joukkoon kastike ja jotain seuraavista lisukkeista.

lohko valkokaalia suikaleina, noin 400 g
1 dl (laktoositonta) majoneesia tai öljykastiketta
jokin näistä:
2 dl sokeroitua puolukkaa
1 tlk ananasmurskaa liemineen
1 tlk valutettuja mandariinilohkoja
2 porkkanaa raasteena
2 dl paprikakuutioita
2 appelsiinia kuutioina
2 dl etikkapikkelssiä
2 dl liotettuja rusinoita
Yhdistä kaalisuikaleet ja lisuke.

TekstiKaisu Räsänen
Sähköposti: kaisu.rasanen(at)pellervo.fi


Sivun alkuun | Tekstit 10/06 | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |