Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

MARRASKUU 7 | 11 | 2002

Vokkiruokaa tutuista aineksista

Vokata voi melkein mitä vain pieneksi silputtua: lihaa, lintua, makkaraa, kalaa, kasviksia. Kypsentäminen on nopeaa. Tuloksen kruunaa maukas liemi soijakastikkeella, etikoilla, hunajalla ja mausteilla terästettynä.

Vokkaaminen on nopeaa koko ajan sekoittaen tapahtuvaa kuullottamista tai ruskistamista pieniksi pilkotuista aineksista.
Vokata voi paitsi vokkipannussa, myös suuressa, korkeareunaisessa paistokasarissa, pannulla tai padassa.
Kypsentäminen joutuu vikkelään, suurin työ on ainesten pilkkominen. Pilko ainekset samankokoisiksi pieniksi suikaleiksi, kuutioiksi, viipaleiksi ym. jolloin ne kypsyvät nopeasti.
Tutuimmat aasialaisen keittiön maustajat ovat soijakastike, kookosmaito, chili- ja chilipohjaiset kastikkeet, valkosipuli, inkivääri ja korianteri.
Erikoiskastikkeilla/tahnoilla saat helposti makua ruokiin. Niiden asemesta voit käyttää tomaatti- ja hedelmämehuja sekä viinietikoita mausteiden kanssa.
Yhdessä etikan tai muun happamen aineen ja sokerin/hunajan kanssa saat vokkiin hapanimelän maun.
Pakastetut vokkikasvikset voit korvata tutuilla tuoreilla kasviksilla. Kypsennä ne kovan kypsiksi, ei pehmeiksi ja veteliksi.
Suurusta vokkiruuat ohra- tai maissitärkkelyksellä tai perunajauhoilla.
Vokkiruuat tarjotaan aasialaiseen tapaan riisin tai nuudeleiden kanssa. Suomalaiseen ruokapöytään sopivat yhtä hyvin keitetyt ohrasuurimot, kaura & riisi- ja riisi & ruis-sekoitukset.


Itämainen possuvokki
n. 400 g porsaanpaistisuikaleita
2 rkl öljyä
2–3 porkkanaa suikaleina
pala purjoa suikaleina
pala kesäkurpitsaa suikaleina
pala valko- tai kiinankaalia suikaleina
ananaspaloja
mustapippurirouhetta
paprikajauhetta
Liemi:
1 1/2–2 dl ananaslientä + vettä
2 rkl soijakastiketta
1–2 rkl juoksevaa hunajaa
2 tl maizenaa tai ohrakasta

Pane lihat vähitellen kuumaan öljyyn vokkiin ruskistumaan. Lisää kasvikset ja mausteet ja sekoittele, kunnes ne hiukan pehmenevät. Sekoita liemen ainekset keskenään ja lisää ananaspalojen kanssa joukkoon. Anna kiehua muutama minuutti.

Nopea naudanlihavokki
400 g mureaa naudanpaistia suikaleina
1–2 rkl öljyä
n. 200 g tuoreita siitake- tai herkkusieniä viipaleina
1 purjo ohuina suikaleina
2–3 porkkanaa ohuina suikaleina
1 paprika suikaleina
suolaa, rouhittua mustapippuria
Liemi:
1 1/2–2 dl appelsiinitäysmehua
2 rkl soijakastiketta
tabascoa muutama tippa, chilijauhetta tai sambal oelek-chiliseosta
2 tl maizenaa tai ohrakasta

Kuumenna öljy vokissa ja lisää lihasuikaleet pienissä erissä ruskistumaan. Sekoita koko ajan ja lisää kaikki kasvikset lihan joukkoon. Kypsennä, kunnes kasvikset hiukan pehmenevät. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita liemen ainekset ja lisää sekoittaen. Anna kiehua muutama minuutti.

Broileri- tai kalkkunavokki
n. 400 g broileri- tai kalkkunasuikaleita
1–2 rkl öljyä
2 porkkanaa ohuina suikaleina
1 punasipuli ohuina lohkoina
pieni kukka/parsakaali pieninä kukintoina
200 g pakastepapuja
(pieni tlk minimaissia)
Liemi:
1 1/2 dl kana/kalkkunalientä kuutiosta
2 rkl tomaattisosetta
2 rkl hunaja-omenaviinietikkaa
1 rkl soijakastiketta
1 rkl hunajaa
2 tl maizenaa tai ohrakasta

Ruskista broileri/kalkkunasuikaleet vokissa kypsiksi ja nosta pannusta. Laita kasvispalat vokkiin ja kypsennä kunnes ne hiukan pehmenevät. Sekoita liemen ainekset keskenään ja lisää broilerisuikaleiden kanssa joukkoon. Anna kiehua vielä pari minuuttia.

Lenkkimakkaravokki
n. 400 g lenkkimakkaraa suikaleina
1–2 öljyä
2–3 porkkanaa ohuina suikaleina
1 palsternakka ohuina suikaleina
1 punasipuli ohuina lohkoina
n. 3 dl pakaste- tai tölkkimaissia
Liemi:
2 dl tomaattimehua
1–2 rkl soijakastiketta
1 rkl hunajaa
pippuria (+ suolaa tarvittaessa)

Ruskista makkarasuikaleet vokissa ja nosta pois. Kuullota porkkana-, palsternakka- ja sipulipalat vokissa melkein kypsiksi. Lisää liemiainekset keskenään sekoitettuna, maissit ja makkarapalat ja keitä muutama minuutti.

Chilinen lohivokki
n. 400 g kirjolohta nahattomina kuutioina
1–2 rkl öljyä
pala purjoa renkaina
pala kesäkurpitsaa kuutioina
200 g pakastepapuja
2 tomaattia kuutioina
Liemi:
1 1/2 dl kalalientä kuutiosta tai fondista
2 rkl thai chili saucea
(2 tl maizenaa tai ohrakasta)

Ruskista kalapalat vokissa öljyssä kypsiksi ja nosta sivuun. Kuullota purjo- ja kesäkurpitsapaloja sekä papuja muutama minuutti. Sekoita kalaliemeen chilikastike (ja maizena) ja lisää vokkiin kalapalojen ja tomaattikuutioiden kanssa. Anna kiehua pari minuuttia.

Katkarapuvokki kookoskastikkeessa
400 g suuria kuorittuja katkarapuja
1–2 rkl öljyä
1 parsakaali kukintoina
1 punainen paprika suikaleina
1 sipuli puolirenkaina
1 chilipippuri pieninä kuutioina
Kastike:
2 dl kookosmaitoa
1–2 rkl kalafondia tai 1/2 kalaliemikuutiota
1/2 sitruunan tai limetin raastettu kuori ja mehu
2 tl maizenaa tai ohrakasta
(suolaa)
1 tl jauhettua inkivääriä
Pinnalle: 
ruohosipulisilppua

Kuullota kasvikset koko ajan sekoittaen lähes kypsiksi. Sekoita kastikeainekset keskenään ja lisää joukkoon. Anna kiehua pari minuuttia. Lisää katkaravut ja kuumenna. Ripottele ruohosipuli päälle.

Hapanimelä kasvisvokki
n. 700 g kasvissuikaleita; valko- tai kiinankaalia, porkkanaa, paprikaa, sipulia, purjoa, raastettua inkivääriä ym.
2 rkl öljyä
Liemi:
1 1/2 dl vettä tai ananastäysmehua
2 rkl viinietikkaa
2 rkl sokeria
1 rkl tomaattisosetta
2 rkl soijakastiketta

Kuullota kasvikset vokissa lähes kypsiksi. Sekoita liemen ainekset ja lisää joukkoon. Anna kiehua muutama minuutti.

Teksti: Pirjo Saastamoinen
Sähköposti: pirjo.saastamoinen@kolumbus.fi


Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |