Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

MARRASKUU, 10.11.2005

Riista tuoksuu ja maistuu

Riista on ruhtinaallista syysherkkua. Sorsaa, jänistä, hirveä. Paistia, pataa, pihvejä. Mausteena appelsiinia, katajanmarjaa, rosmariinia, sientä, timjamia, valkosipulia.


Metsästäjän pataa ja juuressosetta.
Kuva Pekka Haraste
Pippurinen hirvipaisti
Padassa uunissa kypsyy mehevä paisti. Pippurinen kastike muodostuu paistoliemestä ja kermasta. Lisämakua siihen saa riistafondista.

(Erikoiskermasta laktoositon, gluteeniton.)
n. 2 kg hirvipaistia
3 tl rouhittua pippurisekoitusta
2 tl rouhittuja viherpippureita
tilkka öljyä ruskistamiseen
n. 1 1/2 tl aromisuolaa
3–4 valkosipulinkynttä
3–4 dl vettä
1–2 dl (laktoositonta) kermaa
n. 2 rkl maizenaa
riistafondia

Jos paisti on pakastettu, sulata se hitaasti jääkaapissa. Poista kalvot ja hiero pippurit lihan pintaan. Kuumenna tilkka öljyä valurautapadassa ja ruskista paisti siinä joka puolelta. Mausta aromisuolalla ja valkosipulilla sekä kaada vesi pataan.

Hauduta kannen alla 125-asteisessa uunissa 2–3 tuntia. Kokeile paistomittarilla lämpötilaa. Paisti on kypsä noin + 70-asteisena. 

Nosta paisti liemestä ja kääri kaksinkertaiseen folioon. Siivilöi liemi, lisää kerma ja suurusta vesitilkkaan sekoitetulla maizenalla. Keitä kastiketta muutama minuutti ja tarkista maku. Jos kastike tarvitsee lisämakua lisää tilkka riista-kantarellifondia. Viipaloi paisti.


Metsästäjän pata
Ruuassa on syksyn makuja; riistaa ja sieniä. Punaviinin voi korvata riista- tai lihaliemellä. Hirvenlihan asemesta voi käyttää muutakin riistaa tai poroa.

(Erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton.)
n. 1 kg hirvipaistia reiluina kuutioina
tilkka öljyä
suolaa ja rouhittua mustapippuria
2 tl paprikajauhetta
2 rkl tomaattisosetta
2 laakerinlehteä
5 murskattua katajanmarjaa
2 dl punaviiniä
2–3 dl riistalientä fondista tai lihalientä kuutiosta
3–4 sipulia lohkoina
1–2 punaista paprikaa kuutioina
4–5 dl esikäsiteltyjä kantarelleja tai muita sieniä
2 dl (laktoositonta) kermaa
2 rkl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
soijakastiketta

Ruskista lihapalat useassa erässä padassa. Mausta suolalla, pippurilla ja paprikajauheella. Sekoittele tomaattisose ja loput mausteet, punaviini, riista- tai lihaliemi ja sipulilohkot mukaan. Kypsennä 150-asteisessa uunissa tunnin ajan. Lisää kuullotetut paprika- ja sienipalat sekä kermaan sekoitetut jauhot ja tarvittaessa hiukan viiniä tai lihalientä. Nosta uuniin vielä tunniksi. Tarkista maku ja lisää soijakastiketta, jotta saat sopivan suolaisuuden.


Hirvenjauhelihapihvit
Jauhelihaa on hirvestäjän pakastimessa runsaasti. Pihveissä on mukana hiukan kylmäsavuporoa ja ympärille kiedottuna pekonia. Ne antavat ruualle lisää makua. Taikinasta voi tehdä myös murekkeen tai pyöryköitä. 

(Vähälaktoosinen ja gluteeniton)
500 g hirven jauhelihaa
150 g tuorejuustoa (hyla), esim. yrtti-pippuri
100 g kylmäsavuporoa
1 muna
1 1/2 tl yrttisuolaa
1/2 tl rosmariinia
1/2 tl rakuunaa
5–6 murskattua katajanmarjaa
ympärille pekoniviipaleita

Sekoita jauhelihaan tuorejuusto, pieneksi pilkottu savuporo, muna ja mausteet. Muotoile taikinasta kostutetuin käsin 4–5 pulleaa pihviä. Kiedo niiden ympärille pekoniviipaleet ja nosta pihvit uunivuokaan. Paista 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.


Hirviborssi
Maukkaaseen ja nopeasti kypsyvään borssikeittoon käytetään jauhettua hirvenlihaa ja runsaasti raastettuja kasviksia. Viinietikka ja timjami viimeistelevät maun. Voit lisätä keittoon 3/4 dl rikottuja ohrasuurimoita tai riisiä. Lisää silloin myös nestemäärää ja mausteita.

(Laktoositon ja gluteeniton.)
pekoniviipaleita
300 g hirven jauhelihaa
1 1/4 l (gluteenitonta) lihalientä kuutiosta
2 raastettua punajuurta
1–2 raastettu porkkanaa
1 silputtu sipuli
pala kaalia suikaleina
1–2 rkl viinietikkaa
1–2 tl timjamia
suolaa
etikkapunajuuren lientä

Silppua pekoni kattilaan ja ruskista hiukan, jotta rasva irtoaa. Sekoita jauheliha mukaan ja ruskista kevyesti. Pyöräytä kasvikset kattilaan ja lisää liemi. Keitä 20–30 minuuttia. Viimeistele viinietikalla ja timjamilla, tarkista maku. Voit syventää keiton väriä tilkalla etikkapunajuuren lientä.


Tomaattinen jänispata
Tämä ruoka on saanut vaikutteita Kreikasta. Siellä pataan käytetään yleensä kania. Tässäkin punaviinin voi korvata lihaliemellä.

(Laktoositon ja gluteeniton.)
1 patavalmis, paloiteltu jänis
tilkka öljyä
suolaa ja rouhittua mustapippuria
1 rkl tomaattisosetta
5 sipulia lohkoina
2–3 pilkottua valkosipulinkynttä
1 tlk säilöttyjä tomaatteja
n. 2 dl punaviiniä
2 laakerinlehteä
2–3 tl oreganoa
2 tl sokeria
riista tai lihafondia
2–3 rkl maizenaa + tilkka vettä

Ruskista jänispalat useassa erässä padassa ja mausta. Pyöräytä mukaan tomaattisose ja sipulit, kuullota hetki. Lisää tomaatit liemineen, viini ja mausteet. Ripauta mukaan sokeria, joka taittaa tomaatin happamuutta. Hauduta 175-asteisessa uunissa noin tunnin ajan. Maista lientä ja lisää tarvittaessa fondia. Suurusta vesitilkkaan sekoitetulla maizenalla ja keitä 3–4 minuuttia.


Appelsiinisorsaa
Sorsa saa uudenlaista terästystä appelsiinimehusta ja sitruslikööristä. Liköörin sijasta voit lisätä ruokaan tilkan sitruunamehua ja hunajaa. Jos haluat vähärasvaisen kastikkeen, jäähdytä liemi ja poista pinnalle kertynyt rasva. Tarjoa lisukkeena lohkoperunoita ja haudutettua punakaalia. Yhdestä sorsasta riittää kahdelle ruokailijalle.

(Erikoistuotteista vähälaktoosinen, gluteeniton.)
1 patavalmis sorsa
voita (hyla)
suolaa, rouhittua mustapippuria
1 appelsiinin mehu
1/2 dl sitruslikööriä
2 dl (laktoositonta) kermaa
2 sipulia ohuina lohkoina
2 porkkanaa kuutioina
10 katajanmarjaa
Kastike: 
haudutusliemi
1 appelsiinin mehu
1 rkl maizenaa + tilkka vettä
Koristeeksi:
paistettuja, kalvottomia appelsiinilohkoja

Ruskista sorsa voissa padassa. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Lisää pataan muut aineet. Pane kansi padan päälle ja hauduta 150-asteisessa uunissa reilun tunnin ajan.

Ota pata uunista, siivilöi liemi kattilaan ja keitä sitä kokoon ilman kantta. Kaada appelsiinimehu mukaan ja kiehauta. Suurusta maizenalla. Tarkista maku.


Haudutettu punakaali
Haudutettua punakaalia tarjotaan usein joulupöydässä, mutta se sopii hyvin riistan ja linturuokien kanssa samalle lautaselle.

1 punakaali suikaleina
1 silputtu punasipuli
pätkä purjoa viipaleina
3 hapahkoa omenaa lohkoina
3 rkl öljyä
8 neilikkaa
suolaa ja rouhittua mustapippuria
n. 1/2 dl mustaherukkamehua
n. 1 rkl punaviinietikkaa
3–4 rkl hunajaa

Kuullota punakaali, sipulit, omenalohkot ja neilikat öljyssä padassa. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää mustaherukkamehu ja hauduta kannen alla puolisen tuntia. Pyöräytä mukaan etikka, mehu ja hunaja. Hauduta vielä puoli tuntia. Tarkista maku.


Juuressose
Sopii kaikkien riistaruokien seuraan ja myös joulupöytään.

(Vähälaktoosinen ja gluteeniton.)
2 l pilkottuja juureksia; porkkanaa, lanttua, selleriä, palsternakkaa tai jotain näistä
keittämiseen vettä
suolaa ja valkopippuria
nokare voita (hyla)

Keitä juurespalat pehmeiksi vähässä suolalla maustetussa vedessä. Valuta vesi pois ja soseuta esimerkiksi sauvasekoittimella. Mausta voinokareella, suolalla ja pippurilla.

TekstiPirjo Saastamoinen
Sähköposti


Sivun alkuun | Tekstit 11/05 | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |