Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

JOULUKUU 12 | 12 | 2002

Ja sitten herkutellaan

Kotona kokataan karkkeja – ja taas tulee joulu askeleen lähemmäksi. Koristelu on lapsille sopivaa puuhaa, mutta kuuman suklaan ja rasvan käsittely on aikuisten työtä.

Riitan riisisuklaat
n. 30 kpl
150 g kookosrasvaa
8 dl riisimuroja
2 dl tomusokeria
6 rkl kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria
paperivuokia

Sulata kookosrasva kattilassa ja anna jäähtyä. Sekoita muut ainekset ja yhdistä kookosrasvaan. Nosta seosta lusikalla leivinpaperille pellille tai paperivuokiin ja anna kovettua kylmässä. Säilytä kylmässä.

Teemun täyteaprikoosit
20 pehmeää, kuivattua aprikoosia
100 g mantelimassaa
100 g tummaa/taloussuklaata

Leikkaa aprikooseihin viilto pituussuunnassa. Leikkaa mantelimassasta pieniä paloja ja työnnä ne aprikoosien sisään. Paina hedelmät kiinni. Sulata paloiteltu suklaa vesihauteessa ja kasta aprikoosien leikkauspuoli suklaaseen. Anna kovettua leivinpaperin päällä kylmässä. Säilytä kylmässä tarjoiluun saakka.

Heidin hedelmämyslipalat
n. 30 kpl
150 g voita tai margariinia
3/4 dl siirappia
2–3 rkl kaakaojauhetta
1/2–1 tl piparkakkumaustetta
3 dl karkeaksi hakattuja kuivattuja sekahedelmiä
3 dl mysliä

Sulata rasva kattilassa. Sekoita joukkoon siirappi ja anna kiehua muutama minuutti. Lisää kaakao, piparkakkumauste, hedelmäpalat ja mysli. Vuoraa 20 x 30 sentin suorareunainen vuoka leivinpaperilla ja painele makeismassa siihen tasaisesti. Anna kovettua kylmässä ja leikkaa pieniksi neliöiksi. Namut ovat hyviä, mutta lämpimässä ne murenevat helposti. Siksi voit laittaa seoksen kovettumaan myös pieniin makeisvuokiin. Säilytä kylmässä.

Villen viikunapallot
n. 40 kpl
300 g viikunoita + tilkka vettä
250 g kookosrasvaa
2 munaa
2 dl sokeria
3 rkl kaakaojauhetta
Pinnalle:
2–3 dl kookoshiutaleita

Keitä viikunoita hetki vedessä, jotta ne pehmenevät. Valuta vesi pois, jos sitä on, hakkaa viikunat silpuksi ja anna jäähtyä. Sulata kookosrasva kattilassa ja nosta liedeltä. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää kookosrasva ja kaakao ja sekoita tasaiseksi. Lisää viikunat. Anna seoksen kovettua kylmässä välillä sekoittaen. Pyöritä pieniksi palloiksi ja pyöritä kookoshiutaleissa joka puolelta.

Marian marsipaanipalat
n. 18 kpl
200 g värillistä marsipaania
50–100 g tummaa/taloussuklaata
Koristeluun: strösseleitä

Leikkaa marsipaanipötkö viipaleiksi. Sulata suklaa vesihauteessa ja kasta marsipaanipalojen toinen puoli suklaaseen. Laita heti strösseleitä suklaan päälle. Anna kovettua kylmässä.

Valtterin vadelmasuklaat
n. 22 kpl
200 g valkosuklaata
1–1 1/2 dl kotimaisia pakastevadelmia
foliomakeisvuokia
Koristeluun: koristerakeita, esim. hopeakuulia

Sulata suklaa vesihauteessa. Anna vadelmien sulaa osittain ja murenna pieneksi silpuksi. Yhdistä suklaa ja vadelmasilppu. Nostele seosta lusikalla pieniin makeisvuokiin tai nokareiksi leivinpaperille pellille. Anna kovettua ja säilytä kylmässä.

Miran minttusuukot
n. 60 kpl
3 dl tomusokeria
1 dl vettä
vajaa tl väkiviinaetikkaa
muutama tippaa piparminttuöljyä (apteekista)
tummaa/ taloussuklaata

Keitä sokeria, vettä ja etikkaa kattilassa 10 minuuttia. Laita lautaselle hiukan seosta. Kokeile sormien välissä, että seos on tahmeaa ja takertuvaa, kun irrotat sormet toisistaan. Kaada seos kulhoon ja mausta piparminttuöljyllä. Sekoita, kunnes seos vaalenee ja nosta teelusikalla pieniä nokareita leivinpaperille. Anna kovettua. Koristele sulatetulla suklaalla.

Saran suklaarusinat
n. 30 kpl
200 g tummaa/taloussuklaata
1–2 dl rouhittuja hassel- tai saksanpähkinöitä
2 dl rusinoita
pieniä makeisvuokia

Sulata suklaa vesihauteessa. Sekoita joukkoon pähkinärouhe ja rusinat. Laita pieniä kokkareita makeisvuokiin tai leivinpaperille. Anna kovettua ja säilytä kylmässä.

Joonaksen joulukola
2 dl kuohukermaa
2 dl vaaleaa siirappia
2 dl sokeria
2 tl voita
1 dl rouhittuja manteleita
foliomakeisvuokia

Sekoita kerma, siirappi, sokeri ja voi kattilassa ja anna kiehua hiljalleen. Kun tippa seosta jähmettyy kylmässä vedessä, on keitos valmis. Keittäminen kestää aika pitkään. Lisää mantelirouhe ja laita seos pieniin foliomakeisvuokiin. Anna kovettua ja säilytä kylmässä.

Teksti: Pirjo Saastamoinen
Sähköposti
: pirjo.saastamoinen@kolumbus.fi
Kuvat: Pekka Haraste


Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |