Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

JOULUKUU 11 | 12 | 2003

Herkkujen pöytä


Jogurttijuustoa, patee-
makkaraa, jonka keskellä
omenasalaattia ja vadissa
broilerialadobia.
Kuva Pekka Haraste

Tehdään tuttujen jouluruokien lisäksi jotakin hieman toisin. Täytetään kinkun paikka rapealla possunfileellä, katetaan herkkusuille pateeta, sillikaviaaria, jogurttijuustoa. Kruunataan ateria punaisilla päärynöillä. Ja nautitaan hyvässä seurassa, hartaasti.

Broilerialadobi
(laktoositon, gluteeniton)
750 g maustamattomia broilerin rintapaloja
Keitinliemi:
n. 1 l vettä
reilu tl suolaa
2 tl valko- tai mustapippureita
2 laakerinlehteä
5 neilikkaa
1 sipuli lohkoina
1 porkkana paloina
Hyytelö:
7 1/2 liivatelehteä
5 dl siivilöityä keitinlientä
Koristelu:
2 kovaksi keitettyä munaa viipaleina
1 punainen paprika paloina
(persiljantupsuja)

Pane broileripalat kattilaan ja kaada vettä päälle, jotta palat juuri ja juuri peittyvät. Kuumenna kiehuvaksi ja kuori vaahto. Lisää mausteet ja keitä broileripalat kypsiksi, 30–40 minuuttia. Siivilöi liemi talteen ja anna palojen jäähtyä. Perkaa luuttomaksi ja nahattomaksi ja leikkaa pieniksi kuutioiksi.

Liota liivatelehtiä 5 minuuttia kylmässä vedessä. Purista vesi vois ja liuota kattilassa desilitraan siivilöityä kuumennettua lientä. Sekoita loppu liemi joukkoon. Kaada lientä ohut kerros hyydytysastiaan ja anna hyytyä kylmässä. Laita päälle koristeita ja broileripaloja kerroksittain. Kaada loppu liemi päälle, peitä kelmulla ja anna hyytyä kylmässä yön yli.

Kasta vuoka hetkeksi kuumaan veteen ja kumoa hyytelö vadille. Maistuu hyvältä piparjuurella ja persiljalla maustetun kermavaahdon/kermaviilin kera.

Piparjuuri-persiljakastike
(gluteeniton, vähälaktoosinen)
2 dl kuohukermaa tai kermaviiliä HYLA
suolaa ja pippuria
piparjuuritahnaa tai -raastetta
1 dl persiljasilppua

Jos käytät kermaa, vaahdota se. Sekoita aineksista kastike, joka sopii  yhtä hyvin broilerialadobille kuin lohipateellekin.

Pateemakkara ja omenasalaatti
(laktoositon ja gluteeniton)
400 g nauta-sikajauhelihaa
200 g (laktoositonta HK) maksamakkaraa tai -pasteijaa
1/2 tl rouhittua mustapippuria
(1 puserrettu valkosipulin kynsi)
1 muna
2 rkl konjakkia tai madeiraa (voi jättää pois)
Salaatti:
3–4 omenaa karkeana raasteena
1 dl survottuja puolukoita
piparjuuritahnaa
suolaa

Sekoita jauheliha, maksamakkara tai -pasteija ja mausteet. Lisää muna ja halutessasi alkoholi. Muotoile seos leivinpaperille tiukalle rullalle noin 30 sentin makkaraksi. Kääri paperin päät tiukasti kuten karamellit.

Paista 225-asteisessa uunissa 20–25 minuuttia. Sisälämpötilan tulee olla 70 astetta. Anna jäähtyä paperissa ja leikkaa viipaleiksi.

Raasta omenat puolukkasurvoksen joukkoon ja mausta.

Jogurttijuusto
(gluteeniton, vähälaktoosinen)
800 g ruokajogurttia HYLA
1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja hienonnettuna
tai 1 dl tuoreita yrttejä hienonnettuna
tai 1 dl oliivisilppua
tai 1/2–1 dl pestoa
suolaa ja valkopippuria

Valuta jogurtti esimerkiksi kahdessa suodatinpaperissa siivilässä yön yli. Mausta haluamallasi tavalla. Pakkaa seos kelmulla vuorattuun 1/2 litran kulhoon ja anna tekeytyä kylmässä. Kumoa kelmun avulla vadille. Sopii myös leivän päälle.

Lohipatee
(gluteeniton, vähälaktoosinen)
500 g nahatonta (kirjo)lohifileetä
2 munaa
2 dl kuohukermaa HYLA
2 rkl perunajauhoja
100 g kylmäsavukirjolohta silputtuna
1 dl tillisilppua
1/2 tl suolaa
1/4 tl valkopippuria

Leikkaa kala 1/2 sentin viipaleiksi ja sen jälkeen silpuksi. Sekoita kaikki aineet joukkoon. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun reilun litran vuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa 50–60 minuuttia, kunnes seos on kiinteytynyt.

Tarjoa piparjuuri-persiljakermavaahtoa tai -kermaviiliä kastikkeena.

Isännän sillikaviaari
(erikoiskorppujauhosta gluteeniton, vähälaktoosinen)
2 silputtua sipulia
tilkka rasvaa
5 kevytsuolattua sillifileetä
2–3 kovaksi keitettyä munaa
1/2 dl (gluteenitonta) korppujauhoa
2–3 dl kermaa HYLA

Kuullota sipulisilppu rasvassa pannulla ja lisää siihen pieneksi pilkottu silli pehmenemään. Sekoita joukkoon korppujauhot ja hienonnetut munat. Tässä vaiheessa kaviaarin voi pakastaa kerta-annoksiin. Lisää ennen tarjoilua kermaa ja kuumenna ruoka.

Tarjoa lämpimänä tai kylmänä. Maistuu ruisleivän päällä tai perunan kera. Jos tarjoat kaviaarin lämpimänä, liota silliä ennen ruuan valmistamista.

Rapea possunfileekäärö
(erikoistaikinasta gluteeniton, vähälaktoosinen)
1 1/2 kg porsaan ulkofileetä
suolaa, pippuria, paprikajauhetta
n. 100 g maustettua tuorejuustoa HYLA
n. 300 g laktoositonta pakastettua lehtitaikinaa tai gluteenitonta perunavoitaikinaa (ohje s. )
Voiteluun: munaa

Mausta filee ja paina lihalämpömittari sen paksuimpaan kohtaan. Paista 150–175-asteisessa uunissa, kunnes mittari näyttää 70 astetta. Kypsyminen kestää noin tunnin fileen paksuudesta riippuen. Anna jäähtyä. Sivele tuorejuusto pintaan.

Kaaviloi iso lehtitaikinalevy tai muu taikina niin suureksi, että se peittää kauttaaltaan fileen ja kääri liha siihen siten, että sauma tulee alle. Leikkaa saksilla pieniä lovia taikinaan. Laita filee leivinpaperin päälle. Tässä vaiheessa voit laittaa käärön odottamaan vaikka seuraavaan päivään.

Voitele ennen tarjoilua munalla ja paista 225-asteisessa uunissa 20–30 minuuttia, kunnes taikina on kypsynyt ja saanut kauniin värin.

Leikkaa käärö viipaleiksi ja tarjoa pekonikastikkeen kera.

Pekonikastike
(gluteeniton, vähälaktoosinen)
2 silputtua sipulia
tilkka rasvaa
n. 100 g silputtua (filee)pekonia
2 kuutioitua omenaa
2 dl valkoviiniä tai 1 1/2 dl vettä + 1/2 dl valkoviinietikkaa
2 rkl tomaattisosetta
1/2–1 tl paprikajauhetta
1/2–1 tl rakuunaa
suolaa ja pippuria
1/2–1 dl kermaa HYLA (voi jättää pois)

Kuullota sipulit ja pekoni kattilassa. Lisää omenakuutiot, neste ja mausteet ja hauduta muutama minuutti. Sekoita kerma joukkoon ja kuumenna kastike.

Porkkanarengas
(gluteeniton, vähälaktoosinen)
750 g porkkanoita
250 g selleriä
vettä + suolaa
1 dl ranskankermaa HYLA
4 munaa
2 rkl perunajauhoja
2–3 tl yrttisuolaa
1/2 tl valkopippuria

Kuori ja paloittele porkkanat ja selleri. Keitä vedessä pehmeiksi, valuta, soseuta ja anna hiukan jäähtyä. Sekoita joukkoon muut aineet ja kaada seos hyvin voideltuun rengasvuokaan. Paista 200-asteisessa uunissa noin 1 1/2 tuntia.

Punaiset päärynät
(gluteeniton ja erikoiskerman kera laktoositon)
6–8 kovahkoa päärynää
1 pullo punaviiniä tai 7 1/2 dl mustaherukkamehua
1 dl vettä
2–3 dl sokeria
1–2 kanelitankoa
8 neilikkaa
Lisäksi: (soija)kermavaahtoa

Kuori päärynät, mutta jätä kanta. Kiehauta nesteet, sokeri ja mausteet kattilassa. Keitä päärynät liemessä pehmeiksi noin 40 minuuttia. Koita kypsyyttä tikulla. Anna jäähtyä liemessä.

Tarjoa kermavaahdon kera.

Teksti: Pirjo Saastamoinen
Sähköpostipirjo.saastamoinen@kolumbus.fi
Kuva: Pekka Haraste


Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |