JOULUKUU
11 | 12 |
2003 Herkkujen pöytä
Tehdään tuttujen jouluruokien lisäksi jotakin hieman toisin. Täytetään kinkun paikka rapealla possunfileellä, katetaan herkkusuille pateeta, sillikaviaaria, jogurttijuustoa. Kruunataan ateria punaisilla päärynöillä. Ja nautitaan hyvässä seurassa, hartaasti. Broilerialadobi Pane broileripalat kattilaan ja kaada vettä päälle, jotta palat juuri ja juuri peittyvät. Kuumenna kiehuvaksi ja kuori vaahto. Lisää mausteet ja keitä broileripalat kypsiksi, 30–40 minuuttia. Siivilöi liemi talteen ja anna palojen jäähtyä. Perkaa luuttomaksi ja nahattomaksi ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Liota liivatelehtiä 5 minuuttia kylmässä vedessä. Purista vesi vois ja liuota kattilassa desilitraan siivilöityä kuumennettua lientä. Sekoita loppu liemi joukkoon. Kaada lientä ohut kerros hyydytysastiaan ja anna hyytyä kylmässä. Laita päälle koristeita ja broileripaloja kerroksittain. Kaada loppu liemi päälle, peitä kelmulla ja anna hyytyä kylmässä yön yli. Kasta vuoka hetkeksi kuumaan veteen ja kumoa hyytelö vadille. Maistuu hyvältä piparjuurella ja persiljalla maustetun kermavaahdon/kermaviilin kera. Piparjuuri-persiljakastike Jos käytät kermaa, vaahdota se. Sekoita aineksista kastike, joka sopii yhtä hyvin broilerialadobille kuin lohipateellekin. Pateemakkara ja omenasalaatti Sekoita jauheliha, maksamakkara tai -pasteija ja mausteet. Lisää muna ja halutessasi alkoholi. Muotoile seos leivinpaperille tiukalle rullalle noin 30 sentin makkaraksi. Kääri paperin päät tiukasti kuten karamellit. Paista 225-asteisessa uunissa 20–25 minuuttia. Sisälämpötilan tulee olla 70 astetta. Anna jäähtyä paperissa ja leikkaa viipaleiksi. Raasta omenat puolukkasurvoksen joukkoon ja mausta. Jogurttijuusto Valuta jogurtti esimerkiksi kahdessa suodatinpaperissa siivilässä yön yli. Mausta haluamallasi tavalla. Pakkaa seos kelmulla vuorattuun 1/2 litran kulhoon ja anna tekeytyä kylmässä. Kumoa kelmun avulla vadille. Sopii myös leivän päälle. Lohipatee Leikkaa kala 1/2 sentin viipaleiksi ja sen jälkeen silpuksi. Sekoita kaikki aineet joukkoon. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun reilun litran vuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa 50–60 minuuttia, kunnes seos on kiinteytynyt. Tarjoa piparjuuri-persiljakermavaahtoa tai -kermaviiliä kastikkeena. Isännän sillikaviaari Kuullota sipulisilppu rasvassa pannulla ja lisää siihen pieneksi pilkottu silli pehmenemään. Sekoita joukkoon korppujauhot ja hienonnetut munat. Tässä vaiheessa kaviaarin voi pakastaa kerta-annoksiin. Lisää ennen tarjoilua kermaa ja kuumenna ruoka. Tarjoa lämpimänä tai kylmänä. Maistuu ruisleivän päällä tai perunan kera. Jos tarjoat kaviaarin lämpimänä, liota silliä ennen ruuan valmistamista. Rapea possunfileekäärö Mausta filee ja paina lihalämpömittari sen paksuimpaan kohtaan. Paista 150–175-asteisessa uunissa, kunnes mittari näyttää 70 astetta. Kypsyminen kestää noin tunnin fileen paksuudesta riippuen. Anna jäähtyä. Sivele tuorejuusto pintaan. Kaaviloi iso lehtitaikinalevy tai muu taikina niin suureksi, että se peittää kauttaaltaan fileen ja kääri liha siihen siten, että sauma tulee alle. Leikkaa saksilla pieniä lovia taikinaan. Laita filee leivinpaperin päälle. Tässä vaiheessa voit laittaa käärön odottamaan vaikka seuraavaan päivään. Voitele ennen tarjoilua munalla ja paista 225-asteisessa uunissa 20–30 minuuttia, kunnes taikina on kypsynyt ja saanut kauniin värin. Leikkaa käärö viipaleiksi ja tarjoa pekonikastikkeen kera. Pekonikastike Kuullota sipulit ja pekoni kattilassa. Lisää omenakuutiot, neste ja mausteet ja hauduta muutama minuutti. Sekoita kerma joukkoon ja kuumenna kastike. Porkkanarengas Kuori ja paloittele porkkanat ja selleri. Keitä vedessä pehmeiksi, valuta, soseuta ja anna hiukan jäähtyä. Sekoita joukkoon muut aineet ja kaada seos hyvin voideltuun rengasvuokaan. Paista 200-asteisessa uunissa noin 1 1/2 tuntia. Punaiset päärynät Kuori päärynät, mutta jätä kanta. Kiehauta nesteet, sokeri ja mausteet kattilassa. Keitä päärynät liemessä pehmeiksi noin 40 minuuttia. Koita kypsyyttä tikulla. Anna jäähtyä liemessä. Tarjoa kermavaahdon kera.
|