Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

JOULUKUU 11 | 12 | 2003

Glögiä, porotyynyjä, juustopiparkakkua, luumukierteitä...

Suuresta glögijuoma ja -tiivistevalikoimasta jokainen löytää mieleisensä. Lämpöisen juoman kumppanina maistuu suolainen ja makea.

Juustopasteijat
n. 35 kpl
(margariinista ja HYLA-kermasta vähälaktoosinen, erikoisjauhosta gluteeniton)
6 dl vehnä- tai 5 1/2 dl vaaleita jyttejauhoja
250 g laktoositonta margariinia tai voita
4–5 rkl kylmää vettä
Täyte:
4–5 munaa
4 dl HYLA kermaa
1 1/2 rkl vehnä- tai vaaleita jyttejauhoja
1 1/2 tl paprikajauhetta
muskottipähkinää
5–6 dl emmentalraastetta
Lisäksi: foliovuokia

Nypi jauhot ja rasva murumaiseksi. Sekoita joukkoon kylmä vesi. Pyöritä taikina tangoksi ja jaa 35 osaan. Painele taikina voideltuihin foliovuokiin pellille. Sekoita täytteen ainekset ja jaa vuokiin. Paista 225-asteisessa uunissa 14–15 minuuttia. Jos pinta tummuu liikaa, peitä se foliolla paistumisen aikana.

Porotyynyt
n. 30 kpl
(laktoositon, erikoistaikinasta gluteeniton)
500–600 g laktoositonta lehtitaikinaa isona levynä (pakaste)
tai gluteenitonta perunavoitaikinaa
Täyte:
100–150 g kylmäsavuporoa
1/2 dl raakaa riisiä, vettä
1/2 dl purjosilppua
1 muna
rouhittua mustapippuria
Voiteluun: munaa
Pinnalle: unikonsiemeniä

Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Keitä riisi vedessä kypsäksi, valuta ja jäähdytä. Silppua poro pieniksi kuutioiksi. Sekoita täytteen ainekset ja mausta.

Jaa taikina kahtia siten että toinen pala on hiukan isompi. Jos taikinaa on 500 g, kaaviloi pienempi pala noin 25 x 30 sentin levyksi leivinpaperille pellille. Jos taikinaa on 600 g, tee levystä 5 cm suurempi. Jaa levy kevyesti taikinapyörällä 5 sentin neliöiksi, mutta älä irrota neliöitä toisistaan. Nosta kullekin neliölle nokare täytettä.

Kaaviloi toinen taikinapala hiukan isommaksi ja nosta täytetyn levyn päälle. Painele kansilevy kämmensyrjällä täytteiden välistä kiinni pohjalevyyn ja leikkaa taikinapyörällä neliöiksi. Voitele munalla ja ripottele päälle unikonsiemeniä. Paista 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Pasteijatähdet
n. 30 kpl
(erikoisleivästä gluteeniton, vähälaktoosinen)
(gluteenitonta) leipää ohuina viipaleina
voimariinia HYLA
n. 300 g laktoositonta (HK) maksamakkaraa
punaista tai vihreää paprikaa

Ota leipäviipaleista tähtimuotilla 30 palaa. Voitele ne rasvalla ja levitä päälle maksamakkaraa. Koristele paprikapaloilla.

VINKKI: Jos tähtiä ei syödä heti, säilytä niitä kostutetun pyyheliinan alla kylmässä tarjoiluun saakka.

Oliivipyörylät
n. 30 kpl
(erikoisjauhosta gluteeniton, margariinista vähälaktoosinen)
100 g laktoositonta margariinia tai voita
100 g Auramurua
3 1/2 dl vehnä- tai 3 1/4 dl vaaleita jyttejauhoja
Päälle: oliivinpuolikkaita

Sekoita pehmeä rasva ja juustomurut. Lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi. Jaa taikina 3 osaan, pyöritä tangoksi ja leikkaa ne 10 palaksi. Muotoile palat pyörylöiksi pellille leivinpaperin päälle. Paina pyörylöihin oliivin puolikkaat. Paista 175-asteisessa uunissa 14–15 minuuttia. Anna jäähtyä pellillä.

Pehmeä piparkakku ja Auratäyte
(vähälaktoosinen ja erikoisjauhosta gluteeniton)
3 munaa
2 dl sokeria
75 g laktoositonta margariinia tai voita
3 1/2 dl vehnä- tai 3 1/4 dl jyttejauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 1/2 tl kanelia
1 1/2 tl inkivääriä
1 tl neilikkaa
1 tl kardemummaa
1 dl (laktoositonta) maitoa
Täyte:
150–200 g Auramurua
4–5 rkl ranskankermaa HYLA

Sulata ja jäähdytä rasva. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet, rasva ja maito. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun noin 1 1/2 litran pitkulaiseen vuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa noin tunti.

Anna kakun jäähtyä ja leikkaa se pituussuunnassa kolmeksi levyksi. Sekoita ranskankermaan Auramurut. Levitä puolet täytteestä pohjalevylle ja paina toinen levy päälle. Levitä loppu täyte levylle ja paina kolmas levy päälle. Kääri kakku kelmuun ja anna tiivistyä jääkaapissa painon alla. Leikkaa viipaleiksi ja sitten halutessasi pienemmiksi paloiksi.

Luumukierteet
n. 48 kpl
(laktoositon, erikoistaikinasta gluteeniton)
500 g laktoositonta lehtitaikinaa pieninä levyinä (pakaste)
tai gluteenitonta perunavoitaikinaa
Täyte: luumusosetta tai -täytettä

Sulata taikinalevyt pakkauksen ohjeen mukaan. Kaaviloi palat hiukan ohuemmiksi ja noin 13–14 senttiä leveiksi. Levitä levyille luumusose. Kääri taikinalevyt rullalle kummaltakin pitemmältä sivulta keskustaan.

Leikkaa ohuiksi viipaleiksi ja nosta pellille leivinpaperin päälle. Voitele halutessasi reunat munalla ja paista 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

Gluteeniton perunavoitaikina
(margariinista laktoositon)
1 1/2 dl perunahiutaleita (esim. Mielihyvä)
1 1/2 dl vettä
200 g laktoositonta margariinia tai voita
5 dl luontaisesti gluteenitonta jauhoseosta

Sekoita perunahiutaleet ja vesi, anna imeytyä. Nypi rasva ja jauhot joukkoon. Anna taikinan kovettua kylmässä noin puoli tuntia. Kaaviloi levyksi jauhoja apuna käyttäen.

Leivo haluamiasi leivonnaisia, esimerkiksi torttuja, porotyynyjä tai luumukierteitä. (Taikinaa tulee noin 660 g, toim. huom.)
Ohje: Jokinen, Kekkonen, Voitila: Herkuttelu sallittu.

 

Teksti: Pirjo Saastamoinen
Sähköpostipirjo.saastamoinen@kolumbus.fi


Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |