JOULUKUU
11 | 12 |
2003 Glögiä, porotyynyjä, juustopiparkakkua, luumukierteitä...Suuresta glögijuoma ja -tiivistevalikoimasta jokainen löytää mieleisensä. Lämpöisen juoman kumppanina maistuu suolainen ja makea. Juustopasteijat Nypi jauhot ja rasva murumaiseksi. Sekoita joukkoon kylmä vesi. Pyöritä taikina tangoksi ja jaa 35 osaan. Painele taikina voideltuihin foliovuokiin pellille. Sekoita täytteen ainekset ja jaa vuokiin. Paista 225-asteisessa uunissa 14–15 minuuttia. Jos pinta tummuu liikaa, peitä se foliolla paistumisen aikana. Porotyynyt Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Keitä riisi vedessä kypsäksi, valuta ja jäähdytä. Silppua poro pieniksi kuutioiksi. Sekoita täytteen ainekset ja mausta. Jaa taikina kahtia siten että toinen pala on hiukan isompi. Jos taikinaa on 500 g, kaaviloi pienempi pala noin 25 x 30 sentin levyksi leivinpaperille pellille. Jos taikinaa on 600 g, tee levystä 5 cm suurempi. Jaa levy kevyesti taikinapyörällä 5 sentin neliöiksi, mutta älä irrota neliöitä toisistaan. Nosta kullekin neliölle nokare täytettä. Kaaviloi toinen taikinapala hiukan isommaksi ja nosta täytetyn levyn päälle. Painele kansilevy kämmensyrjällä täytteiden välistä kiinni pohjalevyyn ja leikkaa taikinapyörällä neliöiksi. Voitele munalla ja ripottele päälle unikonsiemeniä. Paista 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Pasteijatähdet Ota leipäviipaleista tähtimuotilla 30 palaa. Voitele ne rasvalla ja levitä päälle maksamakkaraa. Koristele paprikapaloilla. VINKKI: Jos tähtiä ei syödä heti, säilytä niitä kostutetun pyyheliinan alla kylmässä tarjoiluun saakka. Oliivipyörylät Sekoita pehmeä rasva ja juustomurut. Lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi. Jaa taikina 3 osaan, pyöritä tangoksi ja leikkaa ne 10 palaksi. Muotoile palat pyörylöiksi pellille leivinpaperin päälle. Paina pyörylöihin oliivin puolikkaat. Paista 175-asteisessa uunissa 14–15 minuuttia. Anna jäähtyä pellillä. Pehmeä piparkakku ja Auratäyte Sulata ja jäähdytä rasva. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet, rasva ja maito. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun noin 1 1/2 litran pitkulaiseen vuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa noin tunti. Anna kakun jäähtyä ja leikkaa se pituussuunnassa kolmeksi levyksi. Sekoita ranskankermaan Auramurut. Levitä puolet täytteestä pohjalevylle ja paina toinen levy päälle. Levitä loppu täyte levylle ja paina kolmas levy päälle. Kääri kakku kelmuun ja anna tiivistyä jääkaapissa painon alla. Leikkaa viipaleiksi ja sitten halutessasi pienemmiksi paloiksi. Luumukierteet Sulata taikinalevyt pakkauksen ohjeen mukaan. Kaaviloi palat hiukan ohuemmiksi ja noin 13–14 senttiä leveiksi. Levitä levyille luumusose. Kääri taikinalevyt rullalle kummaltakin pitemmältä sivulta keskustaan. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi ja nosta pellille leivinpaperin päälle. Voitele halutessasi reunat munalla ja paista 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Gluteeniton perunavoitaikina Sekoita perunahiutaleet ja vesi, anna imeytyä. Nypi rasva ja jauhot joukkoon. Anna taikinan kovettua kylmässä noin puoli tuntia. Kaaviloi levyksi jauhoja apuna käyttäen. Leivo haluamiasi leivonnaisia, esimerkiksi torttuja, porotyynyjä tai
luumukierteitä. (Taikinaa tulee noin 660 g, toim. huom.)
|