JOULUKUU,
9.11.2004 Parhaat herkut aterian päätteeksiJälkiruoka kruunaa jouluaterian. Ohjeistamme löydät sekä kepeän raikkaita että tunnelmallisen täyteläisiä ja tuoksuvaisia vaihtoehtoja. Raikas hedelmähyytelö Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia. Purista vesi pois ja liuota liivatteet kattilassa tilkkaan kuumaa omenamehua. Sekoita joukkoon loppu omenamehu ja kaada lientä ohut kerros noin 2 litran rengasvuokaan. Anna hyytyä kylmässä. Kuori appelsiinit ja leikkaa kalvottomiksi lohkoiksi. Pilko saksilla kulhoon. Kuori ja viipaloi banaanit. Pilko huuhdeltu omena kuutioiksi. Kuori päärynä ja mango, poista siemenet ja kuutioi hedelmäliha. Huuhdo ja halkaise rypäleet, poista siemenet. Sekoita hedelmäpalat ja nostele hyytelökerroksen päälle vuokaan. Kaada loppu hyytelöliemi päälle. Anna hyytyä vähintään 4 tuntia tai yön yli ja kumoa vadille. Hyytelö irtoaa, kun astian kastaa hetkeksi kuumaan veteen. Annoksesta riittää 8–10 herkuttelijalle. Gourmetkastike hyytelölle Sekoita kaikki ainekset. Tarjoa hedelmähyytelön tai hedelmähillokkeen kera. Vadelma-viinimarjajäädyke Vaahdota munat ja sokeri. Pyöräytä joukkoon jäiset marjat. Lisää vaahdotettu kerma, ranskankerma ja vaniljasokeri. Kaada seos pyöreään tai pitkulaiseen noin 1,7 litran vuokaan ja pane peitettynä pakastimeen. Anna pakastua yön yli tai valmista jäädyke vaikka viikkoa ennen tarjoilua. Ota jäädyke pakastimesta noin puoli tuntia ennen tarjoilua. Kasta vuoka kuumaan veteen ja kumoa vadille. Koristele marjoilla. Voit tarjota lisänä marjoista soseutettua ja sokerilla maustettua kastiketta. Annoksesta riittää 6–8:lle. Suklaa-puolukkamousse Rouhi 50 g suklaata veitsellä. Paloittele loppu suklaa kulhoon ja sulata vesihauteessa. Vaahdota kerma ja sekoita siihen keltuaiset yksitellen. Kääntele hillo joukkoon ja lopuksi hiukan jäähtynyt suklaa. Jaa seos lusikalla jälkiruokakulhoihin. Anna jähmettyä kylmässä muutama tunti tai yön yli ja koristele ennen tarjoilua kermavaahdolla ja puolukoilla. Annoksesta riittää 6–8:lle. Jouluinen hedelmähilloke Keitä kattilassa fariinisokeria ja muita mausteita paitsi vaniljaa 10–15 minuuttia. Lisää vaniljasokeri. Kaada kuuma liemi hedelmien päälle ja anna niiden pehmetä kylmässä tarjoiluun saakka. Annoksesta riittää kuudelle ja lisukkeeksi sopii jäätelö tai kermavaahto. Joulu-tiramisu Keitä glögiä ja sokeria kokoon ilman kantta, kunnes sitä on noin puolet jäljellä. Lisää kahvijuoma tai -likööri. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia. Sekoita tuorejuustoon keltuaiset yksitellen sekä sokeri. Purista liivatelehdistä vesi pois ja liuota ne kuumaan kahvitilkkaan. Lisää hiukan jäähtynyt liivate juustoseokseen. Vaahdota kerma ja valkuaiset erikseen. Kääntele juustoseokseen ensin kermavaahto ja sitten valkuaisvaahto kevyesti nostellen. Kasta piparkakut yksitellen kostutusliemeen ja laita muutama pipari lasikulhon reunoille. Laita loput piparkakut kostutettuina vuorotellen juustoseoksen kanssa kulhoon. Aseta vielä päälle pipareita. Jäähdytä hyvin kylmässä. Annoksesta riittää 8–10:lle, mutta sitä on helppo pienentää tai suurentaa tilanteen mukaan. VINKKI: Jälkiruuasta voi jättää liivatelehdet pois, mutta silloin se kannattaa pakastaa. Ota ruoka pakastimesta noin puoli tuntia ennen tarjoilua, jotta se pehmenee sopivaksi.
|
||