Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

JOULUKUU, 9.11.2004

Parhaat herkut aterian päätteeksi

Jälkiruoka kruunaa jouluaterian. Ohjeistamme löydät sekä kepeän raikkaita että tunnelmallisen täyteläisiä ja tuoksuvaisia vaihtoehtoja.

Raikas hedelmähyytelö
(laktoositon ja gluteeniton)
10 liivatelehteä
6 dl omena- tai muuta täysmehua
2 appelsiinia
1 banaani
1 kotimainen omena
1 päärynä
1 mango
250 g viinirypäleitä

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia. Purista vesi pois ja liuota liivatteet kattilassa tilkkaan kuumaa omenamehua. Sekoita joukkoon loppu omenamehu ja kaada lientä ohut kerros noin 2 litran rengasvuokaan. Anna hyytyä kylmässä.

Kuori appelsiinit ja leikkaa kalvottomiksi lohkoiksi. Pilko saksilla kulhoon. Kuori ja viipaloi banaanit. Pilko huuhdeltu omena kuutioiksi. Kuori päärynä ja mango, poista siemenet ja kuutioi hedelmäliha. Huuhdo ja halkaise rypäleet, poista siemenet.

Sekoita hedelmäpalat ja nostele hyytelökerroksen päälle vuokaan. Kaada loppu hyytelöliemi päälle. Anna hyytyä vähintään 4 tuntia tai yön yli ja kumoa vadille. Hyytelö irtoaa, kun astian kastaa hetkeksi kuumaan veteen. Annoksesta riittää 8–10 herkuttelijalle.

Gourmetkastike hyytelölle
(vähälaktoosinen, gluteeniton)
2 dl maitorahkaa (hyla)
2 dl ranskankermaa (hyla)
3–4 rkl tomusokeria
3–4 tl vaniljasokeria

Sekoita kaikki ainekset. Tarjoa hedelmähyytelön tai hedelmähillokkeen kera.

Vadelma-viinimarjajäädyke
(erikoistuotteista vähälaktoosinen, gluteeniton)
2 munaa
2 dl tomusokeria
6–8 dl pakastevadelmia ja viinimarjoja
2 dl (laktoositonta) vaahtoutuvaa kermaa
2 dl ranskankermaa (hyla)
2–3 tl vaniljasokeria

Vaahdota munat ja sokeri. Pyöräytä joukkoon jäiset marjat. Lisää vaahdotettu kerma, ranskankerma ja vaniljasokeri. Kaada seos pyöreään tai pitkulaiseen noin 1,7 litran vuokaan ja pane peitettynä pakastimeen. Anna pakastua yön yli tai valmista jäädyke vaikka viikkoa ennen tarjoilua.

Ota jäädyke pakastimesta noin puoli tuntia ennen tarjoilua. Kasta vuoka kuumaan veteen ja kumoa vadille. Koristele marjoilla. Voit tarjota lisänä marjoista soseutettua ja sokerilla maustettua kastiketta. Annoksesta riittää 6–8:lle.

Suklaa-puolukkamousse
(erikoistuotteista laktoositon, gluteeniton)
250 g (laktoositonta) tummaa tai maitosuklaata
3 dl (laktoositonta) vaahtoutuvaa kermaa
2 keltuaista
2–3 dl kiinteää puolukkahilloa

Rouhi 50 g suklaata veitsellä. Paloittele loppu suklaa kulhoon ja sulata vesihauteessa.

Vaahdota kerma ja sekoita siihen keltuaiset yksitellen. Kääntele hillo joukkoon ja lopuksi hiukan jäähtynyt suklaa. Jaa seos lusikalla jälkiruokakulhoihin. Anna jähmettyä kylmässä muutama tunti tai yön yli ja koristele ennen tarjoilua kermavaahdolla ja puolukoilla. Annoksesta riittää 6–8:lle.

Jouluinen hedelmähilloke
(erikoisjäätelön kera laktoositon, gluteeniton)
500 g kuivattuja sekahedelmiä
n. 1 l vettä
2 dl fariinisokeria
3 kanelitankoa
3 tl kardemummaa
2–3 tähtianista, voi jättää pois
3 tl vaniljasokeria
Tarjoiluun:
(laktoositonta) jäätelöä tai kermavaahtoa

Keitä kattilassa fariinisokeria ja muita mausteita paitsi vaniljaa 10–15 minuuttia. Lisää vaniljasokeri. Kaada kuuma liemi hedelmien päälle ja anna niiden pehmetä kylmässä tarjoiluun saakka. Annoksesta riittää kuudelle ja lisukkeeksi sopii jäätelö tai kermavaahto.

Joulu-tiramisu
(erikoistuotteista vähälaktoosinen ja gluteeniton)
3 liivatelehteä + tilkka kahvijuomaa
400 g maustamatonta tuorejuustoa (hyla)
3 keltuaista
1 1/2 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
2 dl (laktoositonta) vaahtoutuvaa kermaa
3 valkuaista
n. 25 (gluteenitonta) piparkakkua
Kostutus:
n. 3 dl tummaa viini- tai mehuglögiä
2 rkl sokeria
1/2 dl vahvaa kahvijuomaa tai kahvilikööriä

Keitä glögiä ja sokeria kokoon ilman kantta, kunnes sitä on noin puolet jäljellä. Lisää kahvijuoma tai -likööri. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia. Sekoita tuorejuustoon keltuaiset yksitellen sekä sokeri. Purista liivatelehdistä vesi pois ja liuota ne kuumaan kahvitilkkaan. Lisää hiukan jäähtynyt liivate juustoseokseen. Vaahdota kerma ja valkuaiset erikseen. Kääntele juustoseokseen ensin kermavaahto ja sitten valkuaisvaahto kevyesti nostellen.

Kasta piparkakut yksitellen kostutusliemeen ja laita muutama pipari lasikulhon reunoille. Laita loput piparkakut kostutettuina vuorotellen juustoseoksen kanssa kulhoon. Aseta vielä päälle pipareita. Jäähdytä hyvin kylmässä. Annoksesta riittää 8–10:lle, mutta sitä on helppo pienentää tai suurentaa tilanteen mukaan.

VINKKI: Jälkiruuasta voi jättää liivatelehdet pois, mutta silloin se kannattaa pakastaa. Ota ruoka pakastimesta noin puoli tuntia ennen tarjoilua, jotta se pehmenee sopivaksi.

TekstiPirjo Saastamoinen
Sähköposti


Sivun alkuun | Tekstit 12/04 | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |