Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

JOULUKUU, 9.11.2004

Tervetuloa joulupöytään


Sitruunasiika on sitrusmehussa kypsytettyä kalaa.
Kuva Pekka Haraste

Jos kaipaat vaihtelua perinteisiin jouluruokiin, kokeile vaikkapa sitruunasiikaa, sienitartaria, kahden kaalin pateeta ja kinkun kuorrutusta aivan uusin maustein.

Sitruunasiikaa salaattipedillä
(laktoositon ja gluteeniton)
400 g siikafileitä
1 sitruunan mehu
1/2 appelsiinin mehu
1 silputtu sipuli
1 silputtu chilipalko
1 silputtu valkosipulinkynsi
3 rkl silputtua persiljaa
4 rkl öljyä
n. 1 tl suolaa
rouhittua mustapippuria
1 ruukku lollo rosso- tai tammenlehväsalaattia
3–4 tomaattia kuutioina
2 kuorittua avokadoa viipaleina
1 dl vihreitä oliiveja puolikkaina

Leikkaa kalafileet nahattomiksi ja ruodottomiksi annospaloiksi. Sekoita joukkoon sitruunan ja appelsiinin mehu, sipulisilput sekä chili. Anna kalan kypsyä liemessä kylmässä muutama tunti. Sekoita välillä, jotta mehu pääsee joka puolelle. Valuta liemi pois siivilässä.

Lisää kalan joukkoon persilja ja öljy sekä mausta suolalla ja pippurilla.

Aseta salaatinlehdet tarjoiluvadille. Laita päälle tomaatti- ja avokadopalat sekä oliivit. Nostele kalaseos salaattipedin keskelle.

Kaprissilli
(laktoositon ja gluteeniton)
400 g kevytsuolattua matjes-silliä
3 rkl öljyä
1 rkl punaviinietikkaa
1 sitruunan mehu
pieni tlk valutettua kaprista
1 rkl kaprislientä
1 dl ruohosipulisilppua
Koristeluun: punasipulia

Liota sillistä liika suola pois. Valuta ja viipaloi silli. Sekoita öljy, etikka, kapris ja liemi sekä ruohosipuli. Yhdistä liemi silliin. Anna tekeytyä kylmässä yön yli. Laita tarjoiluastiaan ja koristele punasipulilla.

Lohi-katkarapuhyytelö
(vähälaktoosinen, gluteeniton)
300 g kuorittuja katkarapuja
150 graavia kirjolohta
100 g kirjolohen mätiä
4 dl ranskankermaa (hyla)
rouhittua mustapippuria
6 liivatelehteä + 2 rkl sitruunamehua
Koristeluun: mätiä ja tilliä

Hienonna katkaravut. Silppua lohi pieniksi paloiksi. Sekoita hienonnetut katkaravut, lohipalat, mäti ja ranskankerma. Mausta mustapippurilla.

Liota liivatelehtiä 5 minuuttia kylmässä vedessä. Purista vesi pois ja liuota liivatteet kattilassa kuumaan sitruunamehuun. Anna hiukan jäähtyä ja yhdistä hyytelöseokseen.

Laita pieneen rengasvuokaan tai annosvuokiin. Tasoita pinta ja peitä kelmulla. Anna hyytyä kylmässä vähintään 5 tuntia tai yön yli. Kumoa hyytelö vadille. Se irtoaa helposti, kun astian kastaa hetkeksi kuumaan veteen.

Sienitartar leivällä
(laktoositon, erikoisleivästä gluteeniton)
5 dl liotettuja suolasieniä
1 silputtu sipuli
1–2 hapahkoa omenaa kuutioina
tummaa tai (gluteenitonta leipää)
Kastike:
1 sitruunan mehu
2 rkl rypsiöljyä
valkopippuria
valkosipulia

Silppua hyvin liotetut ja valutetut sienet pieneksi. Yhdistä sieni- ja sipulisilppu sekä omenakuutiot. Sekoita kastike ja pyöräytä salaatin joukkoon.

Laita muotin avulla salaatista pieniä kekoja vadille pyöreiden leipäpalojen päälle. Muotin voit tehdä vaikka jogurttipurkista leikkaamalla siitä pohjan pois.

VINKKI: Öljykastikkeen sijaan voit käyttää sitruunamehulla maustettua ranskankermaa.

Punajuurirulla
(vähälaktoosinen, gluteeniton)
5 dl raastettua etikkapunajuurta
1 silputtu, kuullotettu sipuli
4 keltuaista
4 rkl maizenaa
1 tl leivinjauhetta
1 1/2 tl rakuunaa
1/2 tl valkopippuria
4 valkuaista vaahdotettuna
Täyte:
200 g ranskankermaa (hyla)
n. 200 g Auramurua
sinappijauhoa tai piparjuurta
suolaa

Sekoita punajuuriraaste, sipuli, keltuaiset, maizena, leivinjauhe, rakuuna ja pippuri. Nostele valkuaisvaahto varovasti joukkoon. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle. Paista 200-asteisen uunin keskiosassa noin 15 minuuttia ja kumoa leivinpaperille. Anna jäähtyä.

Sekoita täyteainekset, levitä levylle ja kääri se rullalle. Säilytä kylmässä ja leikkaa viipaleiksi.

Kahden kaalin patee
(erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton)
yhteensä 750 g kukka- ja parsakaalia
4 munaa
4 rkl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
3 dl maitoa (tai laktoositonta maitojuomaa)
n. 1 suolaa
1/2 tl valkopippuria
1/2 tl mustapippuria
1 tl meiramia

Paloittele kaalit tai käytä pilkottuja pakasteita. Keitä kaalit kovan kypsiksi hiukan suolatussa vedessä, valuta. Levitä kaalit leivinpaperilla vuorattuun noin 2 litran leipävuokaan. Sekoita munat, jauhot, maito ja mausteet. Kaada vuokaan. Kypsennä 200-asteisessa uunissa tunnin ajan. Kumoa patee vadille. Tarjoa kylmänä alkupalana tai lämpimänä kinkun lisukkeena.

Kinkun siemen-chilikuorrutus
(laktoositon, erikoistuotteista gluteeniton)
4–5 rkl omenasosetta
4-5 rkl (gluteenitonta) sinappia
n. 1/2 dl (gluteenittomia) korppujauhoja
1/2 tl pippurisekoitusta
Pinnalle:
50 g pinjansiemiä tai rouhittua mantelia
1 punainen chili silputtuna
hiukan (gluteenittomia) korppujauhoja

Poista kamara ja osa rasvaa kypsästä kinkusta. Sekoita omenasose, sinappi, korppujauhot ja pippuri. Levitä seos kinkun pinnalle. Ripottele päälle siemenet ja chilisilppu. Sihtaa halutessasi päälle hiukan korppujauhoja. Painele kevyesti, jotta siemenet pysyvät paikoillaan.

Kuorruta 225-asteisessa uunissa 5–10 minuuttia, kunnes siemenet saavat hiukan väriä.

Kinkun omena-chilikastike
(laktoositon ja gluteeniton)
n. 4 dl laimennettua kinkun lientä
2–3 hapanta omenaa
1 silputtu chili
n. 1 rkl ketsuppia

Kuori omenat, poista siemenkodat ja lohko omenat sopivan suolaiseksi laimennettuun kinkun liemeen. Keitä omenalohkot pehmeiksi ja soseuta liemeen. Lisää chilisilppu ja tomaattisose.

Lanttupaistos
(vähälaktoosinen, gluteeniton)
2 l lanttukuutiota
keittämiseen vettä + suolaa
4 munaa
2 x 120 g smetanaa (hyla)
3–4 rkl siirappia
1 tl maustepippuria
suolaa ja valkopippuria
Pinnalle: parmesaaniraastetta

Keitä lanttukuutiot pehmeiksi. Valuta, soseuta ja yhdistä muut aineet mukaan. Levitä seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele parmesaania päälle ja paista 200-asteisessa uunissa noin tunti.

Jouluiset juurekset
(laktoositon ja gluteeniton)
yhteensä 2 l porkkana-, lanttu- ja palsternakkasuikaleita
3 punasipulia lohkoina
Marinadi:
2 dl öljyä
1 dl juoksevaa hunajaa
n. 3 tl suolaa
2 tl neilikkaa
2 tl inkivääriä
1 tl rouhittua mustapippuria

Sekoita marinadin ainekset ja yhdistä kasviksiin. Anna maustua muutamia tunteja tai yön yli. Sekoita välillä. Valuta kasvikset liemestä ja levitä uunipannulle leivinpaperin päälle. Paista 225-asteisessa uunissa pehmeiksi, noin puoli tuntia.

TekstiPirjo Saastamoinen
Sähköposti


Sivun alkuun | Tekstit 12/04 | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |