Kodin Pellervon kotisivulle


Uusin lehti
Uuden lehden sisältö
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

JOULUKUU, 15.12.2005

Tonttuja odotellessa

Kolakarkkeja, lumipalloja, marsipaanisydämiä, murokarkkeja. Niistä on joulun tunnelma tehty!

Glögipallot
Kuumentamatta valmistuvia karkkeja voivat muotoilla perheen pienimmätkin. Valmista ne huoneenlämpöiseksi pehmenneestä rasvasta ja säilytä valmiit pallot jääkaapissa tai pakastimessa tarjoiluun saakka. Annoksesta tulee noin 40 palloa.
(Margariinista laktoositon, gluteeniton.)

100 g (laktoositonta) margariinia tai voita
1 dl sokeria
1 dl rusinoita
1 tl vaniljasokeria
2 rkl kaakaojauhetta
4 rkl glögi- tai mehutiivistettä tai viiniglögiä
4 dl kaurahiutaleita
Päälle:
raesokeria

Sekoita yhteen sokeri, rusinat, vaniljasokeri, kaakao ja kaurahiutaleet. Yhdistä pehmeä rasva mukaan ja sen jälkeen glögi tai mehutiiviste. Puristele käsin pieniksi, tiiviiksi palloiksi ja kieritä ne kauttaaltaan raesokerissa. Laita pallot halutessasi makeisvuokiin ja nosta kylmään, jossa ne kovettuvat kiinteiksi. 

Säilytä kylmässä, sillä lämpimässä ne pehmenevät nopeasti.

Minttu-kermakola
Apteekista saatava piparminttuaromi- tai öljy raikastaa nämä kolamakeiset; annostele tipoittain ja maista välillä, jotta saat sopivan maun. Annoksesta tulee 40– 60 palaa. Kolakarkit voi pakata yksitellen sellofaaniin, sillä ne tarttuvat helposti toisiinsa.
(Erikoistuotteista vähälaktoosinen, gluteeniton.)

100 g (laktoositonta) margariinia tai voita
2 dl kuohukermaa (hyla) 
3 d sokeria
1 dl siirappia
1 tl väkiviinaetikkaa
piparminttuaromia tai öljyä

Sulata rasva paksupohjaisessa kattilassa. Sekoita mukaan kerma, sokeri, siirappi ja etikka. Keitä ilman kantta noin 30 minuuttia. Tee pisarakoe: pudota muutama tippa seosta jääkylmään veteen. Muotoile tipoista sormien välissä pallo. Mikäli seos ei kiinteydy, jatka vielä keittämistä.

Mausta seos piparmintulla ja kaada rasvatulle leivinpaperille matalareunaiseen noin 20 x 25 sentin vuokaan. Anna jähmettyä kylmässä ja leikkaa neliöiksi. Säilytä kylmässä.

Marmeladimakeiset
Perinteisiin marmeladimakeisiin käytetään agar agaria. Tässä helpompi ja edullisempi tapa. Marmeladit hyydytetään säilykehyytelöihin käytettävällä jauheella. Hyydytä noin 25 x 40 sentin vuoassa. Hyytyneestä marmeladista voi ottaa kuvioita pienillä piparimuoteilla. Silloin tulee paljon hukkapaloja ja makeisia 20–30 kappaletta. Hyytyneen levyn voi myös paloitella veitsellä neliöiksi tai kolmioiksi, jolloin makeisia saadaan noin 40–50 kappaletta.
(Laktoositon ja gluteeniton.)

1 1/2 dl sokeroimatonta mehutiivistettä
1 1/2 dl vettä
2 1/2 dl sokeria
1 pussi sinistä Melatinia hyytelöön + 2 rkl sokeria
sokeria pinnalle

Kiehauta mehu, vesi ja sokeri, tarkista että sokeri sulaa. Yhdistä hyytelöintijauhe 2 ruokalusikalliseen sokeria ja lisää kattilaan sekoittaen. Anna kiehua minuutin ajan. Poista tarvittaessa vaahto ja kaada hyytelöseos laakeaan vuokaan. Anna hyytyä kylmässä pari tuntia ja paloittele hyytynyt marmeladi. Kieritä sokerissa ja anna kuivahtaa. Säilytä huoneenlämmössä.

Lumipallot
Kookoshiutaleissa kieritellyt tryffelipallot ovat herkullisia. (Jos haluat makeisista laktoosittomia, käytä tummaa erikoissuklaata. Annoksesta syntyy noin 30 makeista.
(Erikoistuotteista laktoositon, gluteeniton.)

125 g valkoista (tai laktoositonta) tummaa suklaata
100 g (laktoositonta) margariinia tai voita
4 rkl tomusokeria
n. 2 dl kookoshiutaleita

Sulata paloiteltu suklaa varovasti vesihauteessa. Suklaa ei saa tulla liian kuumaksi. Ota pois vesihauteesta. Sekoita rasva mukaan pieninä nokareina, lisää tomusokeri.

Anna jähmettyä kylmässä, kunnes massasta voi muotoilla palloja. Kierittele pallot kauttaaltaan kookoshiutaleissa. Laita halutessasi pieniin makeisvuokiin. Anna kovettua ja säilytä kylmässä.

Marsipaanisydämet
Helppo ja nätti suupala marsipaanin ystäville! Kuorruttamiseen voi käyttää valko-, maito-, talous- tai tummaa suklaata. Kuvan sydämet on kuorrutettu maitosuklaalla. Annoksesta tulee noin 40 sydäntä.
(Erikoissuklaasta laktoositon, gluteeniton.)

2 tankoa a' 150 g marsipaania
n. 75 g suklaata
esim. hopeisia suklaarakeita

Poista marsipaanista pakkaus. Leikkaa tangot pituussuunnassa kahtia ja kaaviloi noin puolen sentin paksuisiksi. Ota muotilla kuvioita, esimerkiksi sydämiä. Puristele leikatessa jäänyt marsipaani yhdeksi palaksi, kaaviloi ja irrota kuvioita. Sulata suklaa vesihauteessa ja kasta sydämet puolittain siihen. Koristele hopeasuklaarakeilla.

Suklaiset muronamit
Helppotekoisia namipaloja, jotka valmistuvat nopeasti. Voit valmistaa valkoisesta-, maito-, talous- tai tummasta suklaasta. Annoksesta tulee noin 24 ratisevaa namia.
(Erikoissuklaasta laktoositon, gluteeniton.)

6 dl (gluteenittomia) riisimuroja
1 pkt sokeroituja appelsiininkuoripaloja leivontahyllystä 
1 dl mantelirouhetta
250 g (laktoositonta) suklaata
Koristeluun:
ranskalaisia pastilleja
Lisäksi tarvitaan:
muffinivuokia

Sekoita muroihin appelsiininkuoripalat ja mantelirouhe. Sulata suklaa vesihauteessa ja pyöräytä murojen joukkoon. Jaa seos muffinivuokiin ja nosta kylmään kovettumaan. Säilytä kylmässä.

TekstiPirjo Saastamoinen
Sähköposti


Sivun alkuun | Tekstit 12/05 | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |