Lehden kotisivulle


Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Päävalikko

Maatilan Pellervo

TAMMIKUU 23 | 1 | 2003

Teemana terveys, katso koko sisältö!

Aistimusten avuksi
Turhamaisuus sikseen ja reilusti kaksitehoiset lasit nenälle ja kuulolaite korvaan, jos elämä sillä helpottuu, päätteli päätoimittaja. Ja helpottuihan se jo lasien hankinnan jälkeen.

*Ja maailma muuttui

Vanhustemme hoitajat
Vanhusten hoito on puhuttanut suomalaisia viime ajat kun hoitajia on vähän rahan niukkuuden takia.
  Hoitajat arvioivat oman työnsä sisältöä kuntouttavalla osastolla Kodin Pellervon 


  ©
Pekka Haraste

artikkelissa. Sitä lukiessa huomaa,  mitä merkitsee sisäinen työyhteisö, ja mitä merkitsee kunnioittava suhtautuminen ihmisen elämään - johon aikanaan kuolemakin kuuluu.

Kummin kanssa
Kummi on nyt sinne tänne rönsyileviä muotisanoja: voi olla vaikkapa sairaalan kummi, toisessa maanosassa asuvan ihmisen kummi, jopa eläimen kummi.
  Kummi on kirkon jäseninä olevien vanhempien kanssa lapsen kristillisestä kasvatuksesta vastaava läheinen ihminen. Kummiuteen liittyvää läheisyyttä kokeekin Pellervon artikkelissa esiintyvien ihmisen välillä.

Suomalaisissa on liikaa läskiä
Aikuisissa suomalaisissa on enemmän ylipainoisia kuin normaalipainoisia. Suomen Lihavuustutkijoiden puheenjohtaja Mikael Fogelholm kertoi näin Jarmo Uusi-Rintakoskelle haastattelussa. Sama mies sanoo, että liikkuva ihminen on terve, hallitsee elämäänsä - ja painoaan.
   Omalääkärikin harmittelee palstallaan kilojaan ja miettii, pitäisikö painotermostaatti säätää johonkin 90 kiloon. Lääkäri osaa neuvoa, että nukkukaa riittävästi, liikkukaa, syökää terveellisesti, mutta vaikeaa se on hänellekin.

Focacciaa ja muuta leipää
Pyhäinhäväistykseen ei Kodin Pellervon ruokatoimittajaa syyllisty, vaikka vääntääkin suomalaisen ruoan perusaineksia leipää ja perunaa outoihin resepteihin.
   Pääsemme maistelemaan eri maiden perunaherkkuja, meillähän peruna onkin aika uusi tulokas.
   Näin mateenmädin ja blinien aikaan moni tutustuu tattariin. Keliaakikolle se voi olla jokapäiväinen pelastus viljatuotteiden saamiseksi. Toisaalla lehdessä keliakiaan sairastuneita neuvoo syömisessä Pirkko Hämäläinen, joka on rypyttänyt karjalanpiirakoita Suomen mestariksi asti.

*Leipää vaihteeksi eri tavalla

Käsitöitä
Käsityöihmiset saavat Kodin Pellervosta tällä kerralla ohjeet jakkuun (kuva) sekä punaiseen kaitaliinaan.
   Lehdessä esiintyvät myös hankasalmelaiset naiset, joilla on Elämän värit -niminen osuuskunta. Sen kautta naiset markkinoivat tekemiään värikkäitä tekstiilejä.
   

Lumen alla pihatyöt
Hyvään pihaan tarvitaan hyvä suunnitelma, ei tietysti välttämättä konsultilta. Rakennus- ja puutarha-alan toimijat ovat tehneet mallipihoja, joilta kukin voi saada vinkkejä itselleen.
   Leena Nurmi kokosi yhteen pihasuunnittelun neuvoja, antaa laatoituksen ohjeet ja herättelee kompostia pakkasessa.
   Grillikatokset ja huvimajat pihoilla ovat yleistyneet. Kodin Pellervon Kysy pois -palstalla rakennusmestari Juhani Halonen antaa valmiin mallin. Kun on vauhtiin päästy niin tehdään saman tien postilaatikolle oma katos.

*Katso, huvimaja!

 


Iloista levikkiasiaa
Kodin Pellervon suosio kasvaa. Levikkikampanja viime lokakuussa on tuonut tähän mennessä yli 1600 uutta tilausta.
   Nyt on hyvä aika tehdä tilaus: kaikki lehden tilaajat saavat Pellervon Ison Kalenterin, ja vielä ehtii tehdä merkintöjä heti vuoden alusta lähtien.

Pellervon vuoden 2003 koko paketissa on:
12 Kodin Pellervoa
10 Maatilan Pellervoa
ja kaikille tilaajille Iso Kalenteri.

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 23. tammikuuta,
sitä ennen Maatilan Pellervo 9. tammikuuta.

*Tilaajapalvelu
*Myös muuta lukemista


| Sivun alkuun | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Julkaisupalvelu | Palaute | Pellervon etusivu |