TAMMIKUU
23 | 1 |
2003 Lämmintä leipää ja sämpylöitäLeivät ja sämpylät ovat nyt uudessa muodossa. Focaccia paistetaan uunipannulla, oreganoleipä vuoassa. Ruisleipäset ruudutetaan, lounassämpylöistä tehdään tuhdit eväät ja täyteläisiä juustopullia nautitaan maidon kanssa. Focaccia Liuota hiiva veteen. Lisää suola, öljy ja jauhot vähitellen. Alusta taikinaa koneella 5 tai käsin 10 minuuttia. Anna kohota noin 40 minuuttia. Sekoita täytteen ainekset. Kaada löysä taikina pellille öljytyn leivinpaperin päälle ja painele jauhoisin käsin tasaiseksi levyksi. Tee sormella sinne tänne pieniä koloja ja täytä ne täytteellä. Anna kohota peittämättä noin 20 minuuttia. Voitele vedellä ja ripottele päälle merisuolaa. Paista 225-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Oreganoleipä Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola, juustoraaste ja oregano. Sekoita jauhot joukkoon ja alusta taikinaksi. Anna kohota liinan alla noin 40 minuuttia. Kaada taikina leivinpöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois. Pyöritä taikina pötköksi ja leikkaa se 16 osaan. Pyörittele palat pulliksi ja laita voideltuun irtopohjavuokaan. Anna kohota liinan alla noin puoli tuntia. Voitele leipä rasvalla ja ripottele päälle oregano ja hiukan merisuolaa. Paista 200-asteisen uunin alatasolla 30–40 minuuttia. Ruisleipäset Liuota hiiva veteen. Lisää suola, öljy ja siirappi. Sekoita joukkoon ruisjauhot ja alusta vehnäjauhot taikinaan (jätä osa jauhoista leipomiseen). Nosta löysä taikina harvaan 16 kasaksi leivinpaperin päälle pelleille. Muotoile jauhoisin käsin pyöreiksi ja litteiksi halkaisijaltaan noin 10 sentin leiviksi. Tee veitsellä vinoruudutus leipien päälle. Anna kohota liinan alla. Paista 225-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia. Lounassämpylät Liuota hiiva maitoon. Lisää öljy, suola, sokeri, muna ja osa jauhoista. Alusta loput jauhot taikinaan. Anna taikinan kohota peitettynä noin puoli tuntia. Vaivaa kohonnut taikina leivinpöydällä joustavaksi. Pyöritä taikinasta pötkö ja jaa se 8 osaan. Kaaviloi tai taputtele palat halkaisijaltaan 13 sentin pyörylöiksi, nosta leivinpaperin päälle pellille ja pistele haarukalla. Anna kohota liinan alla noin puoli tuntia. Voitele pyörylät öljyllä ja taita kaksinkerroin. Pistele haarukalla ja paista 225-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia. Juustopullat Liuota hiiva maitoon. Lisää suola, sokeria, rasva ja grahamjauhot. Alusta vehnäjauhot taikinaan. Anna kohota noin puoli tuntia. Vaivaa taikina leivinpöydällä joustavaksi ja jaa kahtia. Kaaviloi noin 20 x 50 sentin levyiksi. Ripottele juustoraaste päälle ja kääri levyt rullalle. Laita rullat leikkauspinta alaspäin ja leikkaa kumpikin 12 osaan. Nosta palat leivinpaperille pellille ja anna kohota noin 30 minuuttia. Voitele munalla ja ripottele siemeniä tai juustoraastetta päälle. Paista 225-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia.
|