Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

TAMMIKUU 23 | 1 | 2003

Lämmintä leipää ja sämpylöitä

Leivät ja sämpylät ovat nyt uudessa muodossa. Focaccia paistetaan uunipannulla, oreganoleipä vuoassa. Ruisleipäset ruudutetaan, lounassämpylöistä tehdään tuhdit eväät ja täyteläisiä juustopullia nautitaan maidon kanssa.

Focaccia
(italialainen pannuleipä)
4 dl kädenlämpöistä vettä
1/2 palaa hiivaa
1 tl suolaa
2 rkl öljyä
8–9 dl erikoisvehnäjauhoja
Täyte:
50 g pehmeää margariinia tai voita
3–4 pilkottua valkosipulinkynttä
2 rkl hienonnettua rosmariinia, timjamia
tai 2 tl kuivattuja yrttejä
Voiteluun:
vettä + merisuolaa

Liuota hiiva veteen. Lisää suola, öljy ja jauhot vähitellen. Alusta taikinaa koneella 5 tai käsin 10 minuuttia. Anna kohota noin 40 minuuttia. Sekoita täytteen ainekset.

Kaada löysä taikina pellille öljytyn leivinpaperin päälle ja painele jauhoisin käsin tasaiseksi levyksi. Tee sormella sinne tänne pieniä koloja ja täytä ne täytteellä. Anna kohota peittämättä noin 20 minuuttia. Voitele vedellä ja ripottele päälle merisuolaa. Paista 225-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.

Oreganoleipä
3 dl maitoa
1/2 palaa hiivaa
1 tl suolaa
1 dl parmesaaniraastetta
1/2 rkl kuivattua oreganoa
n. 8 dl vehnäjauhoja
Voiteluun:
juoksevaa margariinia tai voimariinia
1/2 rkl oreganoa
merisuolaa

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola, juustoraaste ja oregano. Sekoita jauhot joukkoon ja alusta taikinaksi. Anna kohota liinan alla noin 40 minuuttia.

Kaada taikina leivinpöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois. Pyöritä taikina pötköksi ja leikkaa se 16 osaan. Pyörittele palat pulliksi ja laita voideltuun irtopohjavuokaan. Anna kohota liinan alla noin puoli tuntia.

Voitele leipä rasvalla ja ripottele päälle oregano ja hiukan merisuolaa. Paista 200-asteisen uunin alatasolla 30–40 minuuttia.

Ruisleipäset
(n. 16 kpl)
5 dl kädenlämpöistä vettä
1 pala hiivaa
1–2 tl suolaa
1/2 dl öljyä tai juoksevaa margariinia
2 rkl siirappia
4 dl karkeita ruisjauhoja
6–7 dl vehnäjauhoja

Liuota hiiva veteen. Lisää suola, öljy ja siirappi. Sekoita joukkoon ruisjauhot ja alusta vehnäjauhot taikinaan (jätä osa jauhoista leipomiseen). Nosta löysä taikina harvaan 16 kasaksi leivinpaperin päälle pelleille. Muotoile jauhoisin käsin pyöreiksi ja litteiksi halkaisijaltaan noin 10 sentin leiviksi. Tee veitsellä vinoruudutus leipien päälle. Anna kohota liinan alla. Paista 225-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia.

Lounassämpylät
(n. 8 kpl)
3 dl kädenlämpöistä maitoa tai vettä
1/2 palaa hiivaa
2 rkl öljyä
1 tl suolaa
1 tl sokeria
1 muna
8–9 dl hiivaleipä- tai sämpyläjauhoja
Voiteluun: öljyä

Liuota hiiva maitoon. Lisää öljy, suola, sokeri, muna ja osa jauhoista. Alusta loput jauhot taikinaan. Anna taikinan kohota peitettynä noin puoli tuntia. Vaivaa kohonnut taikina leivinpöydällä joustavaksi.

Pyöritä taikinasta pötkö ja jaa se 8 osaan. Kaaviloi tai taputtele palat halkaisijaltaan 13 sentin pyörylöiksi, nosta leivinpaperin päälle pellille ja pistele haarukalla. Anna kohota liinan alla noin puoli tuntia. Voitele pyörylät öljyllä ja taita kaksinkerroin. Pistele haarukalla ja paista 225-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia.

Juustopullat
(n. 24 kpl)
5 dl kädenlämpöistä maitoa
1 pala hiivaa
1–2 tl suolaa
2 rkl sokeria tai siirappia
1/2 dl juoksevaa margariinia tai voimariinia
1 dl grahamjauhoja
n. 12 dl vehnäjauhoja
Täyte:
n. 4 dl juustoraastetta
Voiteluun:
munaa + seesaminsiemeniä/juustoraastetta

Liuota hiiva maitoon. Lisää suola, sokeria, rasva ja grahamjauhot. Alusta vehnäjauhot taikinaan. Anna kohota noin puoli tuntia. Vaivaa taikina leivinpöydällä joustavaksi ja jaa kahtia. Kaaviloi noin 20 x 50 sentin levyiksi.

Ripottele juustoraaste päälle ja kääri levyt rullalle. Laita rullat leikkauspinta alaspäin ja leikkaa kumpikin 12 osaan. Nosta palat leivinpaperille pellille ja anna kohota noin 30 minuuttia. Voitele munalla ja ripottele siemeniä tai juustoraastetta päälle. Paista 225-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia.

Teksti: Pirjo Saastamoinen
Sähköposti: pirjo.saastamoinen@kolumbus.fi


Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |