Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

TAMMIKUU 22 | 1 | 2004

Kuka sairasta kansaa jaksaa rakastaa?

Koskaan ei saa heittää pyyhettä kehään, sanoo lääkäri Pekka Reinikainen. Se on tärkeä lause sen jälkeen, kun on kuullut hänen synkän ennustuksensa Suomen terveydenhuollon romahtamisesta itse aiheutettuihin sairauksiin.

- - - - - - - - - - - - - - -  otteita artikkelista

Vaiettu uutinen?

Koska tämä on lyhyt lehtijuttu, tässä ei ryhdytä selittämään koko maailmankaikkeutta. Tässä ei puututa Raamatun profetioihin eikä siihen, loiko Jumala maailman yhdellä kertaa vai muovautuiko se luonnon periaatteiden mukaan. Onko kirkkokin rappeutunut, kuten Reinikainen väittää? Ei kuulu tähän juttuun. Onko mikään enää syntiä? Miettikää itse, jos asia tuntuu tärkeältä.

Entä minkälainen ihminen on Pekka Reinikainen, helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu, kirkolliskokouksen jäsen ja valtioneuvoston päihde- ja raittiusasiain neuvottelukunnan jäsen? No, kerran oli aika, jolloin hän oli vain lääkäri joka tuhosi omaa terveyttään, ryyppäsi liikaa, poltti pari askia päivässä ja poti ajalle tyypillistä levottomuutta. Tämän kaiken, ja myös kääntymyksensä ihmeen, hän itse avoimesti kertoo kirjassaan, joten siitäkään ei sen enempää. On aika mennä asiaan.

Reinikaisen kirjaan nimittäin sisältyy suuri uutinen. Itse asiassa uutinen on niin suuri, että se ei ole mahtunut valtajulkisuuteen. Se kyllä ikään kuin aaveena häilyy taustalla ja rivien välissä, mutta siitä ei raivokkaasti keskustella ajankohtaisohjelmissa, valtakunnan päälehtien palstoilla tai eduskunnassa.

Reinikaisen varsin huolellisesti perustelema uutinen on, että Suomen terveydenhuollon järjestelmä romahtaa vuoteen 2010 mennessä. Silloin Suomi on enää pelkkä vanhainkodin sairasosasto, ja syy tähän – siis sairauksiin, ei vanhenemiseen – on lähinnä meissä itsessämme.

Mitä? Eikö kiinnosta? Tekeekö mieli vaihtaa kanavaa? No, jatkamme silti.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Täsmällisillä tosiasioilla Reinikainen vastaa nimenomaan siihen kysymykseen, miksi Suomen terveydenhuolto romahtaa – siis jos mitään ei tehdä. Hän löytää kolme keskeistä pilaria, kolme katkeavaa jalkaa.

Ykköspilari on diabeteksen tuleva lisääntyminen 70 prosentilla ja siitä seuraava miljardin euron vuotuinen lisälasku. Syynä on se, että me elämme niin kuin jo Jesaja kirjoittaa: Syökäämme ja juokaamme, sillä huomenna me kuolemme.

"Varsinkaan suomalainen mies ei ole koskaan ollut niin läski kuin nyt", Reinikainen kiteyttää, eikä suomalainen mies koskaan ole näin paljon juonutkaan, ja sekä ruuan että alkoholin suurkulutuksen jäljet muovaavat jo monen naisenkin ilmiasua.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Toinen pilari on osteoporoosi, tuo salakavala luiden haurastuminen, jonka yleistyminen myös aiheuttaa miljardin euron lisälaskun. Tauti vaivaa 400 000 suomalaista, se yleistyy, ja "yksi reisiluun kaulan murtuma on 10 000–15 000 euron laaki, ja kun nämä lisääntyvät, kuka ne maksaa?"

Vielä rajummin osteoporoosi lisääntyy, kun nykyinen liikuntaa kavahtava nuoriso yltää vanhuuteen. "Luumassa kehittyy nuoruudessa, ja näiden pullamössönuorten luut ovat tulevaisuudessa kuin märkää pahvia."

Kolmas pilari on keuhkoahtautumatauti, tupakoitsijoiden eli ennen kaikkea nykyisten teinityttöjen tuleva vitsaus – ja taas tulee miljardi lisää maksettavaksi.

Kun tähän lisätään alkoholin kulutuksen kasvun kustannukset, saadaan vielä miljardi lisää. Reinikainen ennakoi, että viinan nykyiset kulut, 400 miljoonaa euroa, ovat pikkurahaa, kun ns. vapaa viinaralli Virosta vapun jälkeen alkaa. "Ennustan, että viinan kulutus kaksinkertaistuu vuoteen 2010 mennessä, ja myös siitä tulee miljardin lisälasku."

Eikä Reinikainen tarkoita ns. rapajuoppoja vaan aivan tavallisia suurkuluttajia, niitä puolta miljoonaa ihmistä, jotka sivistyneesti juovat muutaman paukun lähes joka päivä.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Nopeutettuun kuolemaan?

Mitä terveydenhuollon romahtaminen käytännössä voisi tarkoittaa?

"Se on pelottava näkymä, sillä se voi merkitä sitä, että Suomeen syntyy kahden kerroksen väkeä. On ihmisiä, joita ei hoideta ollenkaan tai hoidetaan huonosti, ja on ihmisiä, jotka tuottavat yhteiskunnalle ja joiden hoitoon panostetaan."

"Se voi tarkoittaa myös, että suljetaan ulos tuottamattomat, eläkeläiset ja sellaiset, joiden katsotaan itse aiheuttaneen sairautensa. Tästä on jo oireita. Ruotsissa ja Australiassa on yritetty ajaa läpi linjaa, että potilasta ei leikata, jos hän ei suostu lopettamaan tupakointia kuukautta ennen nukutusta. Voidaan myös ruveta ajattelemaan, että jos joku ryyppäämällä on hankkinut itselleen maksakirroosin, hänelle ei tehdä maksansiirtoa."

"Me menemme sellaiseen hyöty-yhteiskuntaan, jossa vain tuottavuus, lisäarvo ja pörssikurssit merkitsevät, ja silloin panostetaan vain tuottavien ihmisten hoitoon."

"Suomessakin yksi lääkäri sai jo huomautuksen, että vanhusten hoito oli lopetettu liian aikaisin. Tämä voi olla ensimmäinen signaali siitä, että vanhoja ei enää hoideta vaan ruvetaan miettimään kuoleman nopeuttamista."

"On arvioitu, että kymmenessä vuodessa EU:n yhdeksi suurimmaksi teollisuudenalaksi nousevat ostetut kuolemapalvelut, avustetut itsemurhat, koska EU:sta on tulossa maailman suurin vanhainkoti."

"Belgiassa ja Hollannissa tämä on jo laillistettu, ja veikkaan, että lähivuosina Ranskakin hyväksyy eutanasian."

Eutanasiasta voisi – ja kai pitääkin – keskustella loputtomiin, koska yksilön oikeus valita lähtönsä hetki on vaikeasti kumottavissa. Reinikaiselle armomurha näyttää kuitenkin olevan armotonta murhaamista, ja hänen yhtä vaikeasti kumottavat perusteensa ovat suoraan raadollisesta todellisuudesta: "Tällainen kuoleman kulttuuri syntyy, kun ei enää ole varaa hoitaa suurta vanhusten joukkoa."

Oikeus tuhota itseään?

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Miten sitten ratkaista sietämättömien kulujen ja ihmisten oikeuksien välinen ristiriita? Reinikainen valitsee perinteisen valistajan roolin.

"Itse olisin lähinnä ravistelija. Ei kansa tyhmää ole. Jos asia oikealla tavalla kerrotaan, kyllä se ymmärtää. Kun 20 vuotta tupakoinut potilaani näki käyrän, jolla esitin hänen ennusteensa, hän hätkähti niin, että päätti heti lopettaa. Ikinä ei kannata heittää pyyhettä kehään."

Pelkästä kansan valistamisesta ei kuitenkaan ole kyse. Poliitikkona Reinikainen tietää politiikan keskeisyyden. Näin tiivistyy hänen ohjelmansa:

Nostetaan halvin savukerasia viiteen euroon. Siirretään kaikki alkoholi, keskiolutta myöten, Alkoon. Nostetaan anniskeluikäraja Yhdysvaltain tapaan 20 vuoteen. Muutetaan tupakkavalistusta inhorealistisemmaksi. Vaaditaan jokaiseen elintarvikepakkaukseen kalorimerkinnät.

Nämä ovat erinomaisia ja mahdottomia keinoja. Se joka niitä ensimmäisenä vaalikampanjassaan julistaa, tekee itse itselleen poliittisen armomurhan.

 

TekstiJarmo Uusi-Rintakoski
Sähköposti: uusi-rintakoski@nic.fi


Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |