Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

TAMMIKUU, 20.1.2005

Uunista ulos

Nyt on lämmittävien uuniruokien aika. Pohjana on perunaa, pastaa ja kasviksia, höysteinä lihaa, kalaa ja juustoa.

Kuohkea broilerigratiini
Paprikat piristävät tätä broileriruokaa ja mieto sinappiliemi antaa hienon maun. Lisää vähän aurinkotomaattia ja maukasta juustoa – ja makuelämys on täydellinen. Valkuaisvaahto tekee pinnasta kuohkean.

(erikoistuotteista laktoositon, gluteeniton)
4–6 broilerin fileetä
2 rkl (laktoositonta) margariinia tai voita
suolaa ja pippuria
1 silputtu sipuli
1 silputtu valkosipulinkynsi
1 punainen paprika kuutioina
1 keltainen paprika kuutioina
6 aurinkokuivattua tomaattia öljyssä
2 keltuaista
2 dl emmentalraastetta
2 dl (laktoositonta) ruokakermaa
2 rkl (gluteenitonta) sinappia
2 valkuaista vaahdotettuna

Kuullota kasvispalat puolessa rasvassa pannulla. Pyöräytä mukaan silputut aurinkotomaatit. Nuiji broilerinfileet muovipussissa hiukan litteämmiksi. Paista niitä lopussa rasvassa noin 5 minuuttia molemmin puolin. Mausta kevyesti suolalla ja pippurilla.

Levitä puolet kasviksista voideltuun uunivuokaan. Nosta broilerinfileet päälle ja vielä loput kasvikset. Sekoita keltuaiset, juusto, kerma ja sinappi. Mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla. Kääntele valkuaisvaahto mukaan. Levitä seos vuokaan. Kuorruta 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

Jauheliha-perunakiusaus
Kiusauksia tehdään yleensä kinkusta, lohesta tai anjoviksesta. Kokeile vaihteeksi jauhelihaa, yllätyt ruuan herkullisuudesta. Tällekin ruualle sinappi tekee terää ja runsas kuullotettu sipuli antaa hyvää makua.
(erikoistuotteista laktoositon, gluteeniton)

500 g nauta-sika jauhelihaa
3–4 silputtua sipulia
suolaa ja rouhittua mustapippuria
1 + 2 rkl (gluteenitonta) sinappia
n. 10 perunaa ohuina viipaleina
2 dl (laktoositonta) juustoraastetta
n. 4 dl (laktoositonta)ruokakermaa

Ruskista jauheliha pannulla omassa rasvassaan, kuullota samalla sipulisilppu. Mausta kevyesti suolalla ja pippurilla sekä lisää lusikallinen sinappia. Levitä voideltuun uunivuokaan kolme kerrosta perunaa ja kaksi kerrosta jauhelihaa. Laita myös osa juustosta väliin, ripota perunoille kevyesti suolaa.

Sekoita loppu sinappi kermaan ja kaada päälle. Ripottele loppu juusto pinnalle. Paista 200-asteisessa uunissa noin tunnin ajan, kunnes perunat ovat pehmeitä.

Curryntuoksuinen makkaravuoka
Tämä ruoka maistuu lapsille ja aikuisille, sillä siinä kohtaavat maukas makkara, lempeä purjo ja makeahko maissi. Mehevyyttä tulee tomaattimurskasta ja kermasta. Erikoishyvän maun antaa curry. Tomaatin kanssa kannattaa aina laittaa ripaus sokeria, mikä tasaa tomaatin hapokkuutta.

(erikoiskermasta laktoositon, gluteeniton)
500 g lenkkimakkaraa viipaleina
1 purjo renkaina
1 tlk (340 g) maissinjyviä tai pakastemaissia
1 tlk tomaattimurskaa
1 1/2 dl (laktoositonta) ruokakermaa
1 dl persiljasilppua
suolaa ja rouhittua mustapippuria
2 tl sokeria
1/2–1 rkl currya
1–2 dl (laktoositonta) juustoraastetta

Laita voideltuun vuokaan purjorenkaat, valutettu tai jäinen maissi, persilja ja mausteet. Sekoita tomaattimurska ja kerma, kaada vuokaan. Nostele hiukan, jotta mausteet leviävät tasaisesti.

Aseta makkaraviipaleet limittäin päälle ja ripottele juustoraaste pinnalle. Kuorruta 225-asteisen uunin keskiosassa noin 20 minuuttia.

Kinkku-makaronilaatikko
Makaronilaatikko on yksi suosituimmista kotiruuista. Vaihteeksi sen makuaineena voi käyttää kypsiä kinkkusuikaleita, joita saa valmiina. Makua antavat myös porkkanaraaste ja herneet.

(erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton)
5 dl (gluteenitonta) pikkumakaronia
vettä ja suolaa keittämiseen
1 viipaloitu, kuullotettu purjo
1 pussi pakasteherneitä
2 raastettua porkkanaa
250 g valmiita kinkkusuikaleita
Munamaito:
4 munaa
5 dl maitoa (tai laktoositonta maitojuomaa)
1 tl suolaa
1/2 tl valkopippuria
1–2 dl (laktoositonta) juustoraastetta

Keitä makaronit pakkauksen ohjeen mukaan, huuhtele kylmällä vedellä ja valuta. Sekoita makaronit, purjo, jäiset herneet, porkkanaraaste ja kinkkusuikaleet. Levitä seos voideltuun uunivuokaan.

Vatkaa munista rakenne rikki. Lisää maito ja mausteet. Kaada seos tasaisesti vuokaan ja ripottele juusto päälle. Paista 200-asteisen uunin keskiosassa noin 45 minuuttia tai kunnes munamaito on hyytynyt.
VINKKI: Voit vaihtaa savukinkun ja purjon tilalle savulohta ja tilliä.

Anjovis-perunapaistos
Kun aterialta jää keitettyjä perunoita, niistä voi loihtia seuravana päivänä herkullisen paistoksen pienin lisäyksin. Anjovisfileet, sipuli sekä anjovisliemi ja tomaattisose lyhyessä liemessä tekevät siitä vaikka iltapalan vieraille.

(erikoistuotteista laktoositon, gluteeniton)
8–10 keitettyä perunaa kuutioina
sitruunapippuria
1–2 silputtua sipulia
1 rkl (laktoositonta) margariinia tai voita
1 rasia, 125 g anjovisfileitä
3 munaa
3 rkl tomaattisosetta
3 dl (laktoositonta) ruokakermaa tai maitoa
anjovislientä
1 dl parmesaaniraastetta

Laita perunakuutiot voideltuun vuokaan ja pippuroi kevyesti. Kuullota sipulisilppu rasvassa ja levitä perunoiden päälle. Pilko anjovisfileet pienemmiksi ja asettele vuokaan.

Sekoita munat, tomaattisose, kerma ja anjovisliemi ja kaada päälle. Ripottele parmesaaniraaste pinnalle. Paista 200-asteisen uunin keski-osassa 30–40 minuuttia, kunnes munaseos on hyytynyt.

Pehmeä savulohivuoka
Kuohkean perunasoseen alla odottaa värikäs ja maukas yllätys. Savukalan lisäksi makua antavat porkkanat, maukas juusto, pinaatti ja munan lohkot sekä sitruunamehu ja sinappi.

(vähälaktoosinen, gluteeniton)
1 silputtu sipuli
2 porkkanaa ohuina tikkuina
tilkka öljyä
2 dl (laktoositonta) ruokakermaa
2 rkl sitruunamehua
1 rkl (gluteenitonta) sinappia
suolaa ja rouhittua mustapippuria
1 dl persiljasilppua
4 keitettyä munaa lohkoina
150 g pakastepinaattia
400 g savukirjolohikuutioita
2 dl mozzarellaraastetta
4–5 annosta (laktoositonta) perunasosetta
2 keltuaista
2 valkuaista vaahdotettuna

Kuullota sipulit ja porkkanat, jotta porkkanat pehmiävät hiukan. Lisää kerma ja kiehauta. Laita mukaan sitruunamehu, sinappi, suola, pippuri ja persilja. Levitä voideltuun vuokaan munalohkot, kermaseos, sulatettu ja valutettu pinaatti sekä kirjolohikuutiot ja juusto.

Sekoita perunasoseeseen keltuaiset ja valkuaisvaahto kevyesti nostellen. Levitä vuokaan ja paista 200-asteisessa uunissa 20–30 minuuttia.

Parsakaali-pastalaatikko
Täyttävä ja hyvä kasvisruoka saa makua sinihomejuustosta ja sen voi nauttia pääruokana salaatin kera tai lihan, linnun ja kalan lisukkeena. Paprikajauheen voi vaihtaa muskottipähkinään.

(erikoistuotteista vähälaktoosinen ja gluteeniton)
5 dl (gluteenitonta) pikkumakaronia
vettä ja suolaa keittämiseen
200 g pakaste- tai tuoretta parsakaalia
1 rasia 200 g tuoreita herkkusieniä viipaleina
1–2 rkl öljyä
3 munaa
5 dl maitoa (tai laktoositonta maitojuomaa)
1 pussi Auramurua
1 tl suolaa
1 tl paprikajauhetta

Keitä makaroni pakkauksen ohjeen mukaan, huuhtele kylmällä vedellä ja valuta. Pilko tuore parsakaali. Kuullota kaalipalat ja sienet öljyssä. Kerrostele pastaa, parsakaali-sieniseosta ja osa juustosta voideltuun uunivuokaan.

Vatkaa munista rakenne rikki. Lisää maito, loppu juusto ja mausteet. Kaada vuokaan ja paista 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia, kunnes munamaito on hyytynyt.

TekstiPirjo Saastamoinen
Sähköposti


Sivun alkuun | Tekstit 1/05 | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |