Kodin Pellervon kotisivulle


Uusin lehti
Uuden lehden sisältö
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

TAMMIKUU, 19.1.2006

Hunajainen keittiö

Monikäyttöisellä hunajalla maustuvat sekä leivonnaiset että makeat, suolaiset ja happamat ruuat.

Hunaja tekee hyvää
• Aito luonnontuote, johon ei ole lisätty mitään, josta ei ole poistettu mitään.
• Monipuolinen sokerikoostumus; sisältää myös kivennäisaineita ja antioksidantteja, jotka estävät hapettumista elimistössä.
• Vähemmän energiaa kuin sokerissa. Makeampaa kuin tavallinen sokeri: saman makeuden maun saa hunajasta 40 % pienemmällä energiamäärällä. Ruuanlaitossa ja leivonnassa 0,75 dl hunajaa vastaa makeudeltaan 1 dl sokeria.
• Korostaa ruokien omaa makua. Suolan määrää ruuanlaitossa voidaan vähentää lisäämällä ruokiin hunajaa yrttien ja muiden mausteiden ohella.
• Kotimaista saatavana ympäri vuoden. Tasapainoisen aromikkaana sopii yhtä hyvin makeiden ja suolaisten kuin happamienkin ruokien osaksi. Ulkomaiset hunajat usein voimakkaan makuisia: eivät aina sovi tavalliseen ruuanlaittoon.
• Kaupoissa oleva suomalainen hunaja useimmiten notkeaa ja helppokäyttöistä. Kovettuu viileässä, pehmenee huoneenlämmössä. Kiinteän saa juoksevaksi, kun purkin laittaa kuumaan hanaveteen.
• Ruuanlaitossa kiinteä kannattaa lisätä kuumaan ruokaan tai liemeen.
• Mittalusikan tai -astian voi sipaista öljyllä tai kastaa kuumaan veteen ennen mittaamista: hunaja irtoaa helposti.
• Hunajaa ja hunajaisia marjatuotteita voi käyttää levitteenä rasvan asemasta sekä vaalealle että tummalle leivälle, sillä voi maustaa jogurtteja ja juustoja ja korvata useimmat makeat kastikkeet.
• Piristää salaatteja ja salaatinkastikkeita, kokeile porkkanaraasteeseen.
• Käytä juomien makeuttamiseen, teehen, mutta myös kahviin.
• Lasillinen lämmintä hunajamaitoa rentouttaa ja antaa levollisen yöunen; perinteinen yskänlääke, lohkaisevaa vaikutusta voi terästää sipuliviipaleilla tai valkosipulilla.

Hunajainen paahtopaisti
Oikeaoppinen paahtopaisti on sisältä punertava, sopiva sisälämpötila on + 63–65 astetta. Paisti maustuu mainioksi marinadissa. Lisukkeina maistuvat etikkasäilykkeet ja keitetyt perunat, kastikkeeksi käy sinapilla, pippureilla, hunajalla ja suolalla maustettu kermaviili.

(Laktoositon ja gluteeniton.)
1,5–2 kg paahtopaistia
hunajaa
1 rkl viherpippurirouhetta
1 rkl rosepippurirouhetta
Marinadi:
2 dl vettä
3 laakerinlehteä
1 tl rosmariinia
1 tl timjamia
10 kokonaista valkopippuria
1,5 rkl suolaa
2 rkl hunajaa
1 dl punaviiniä

Ota paisti huoneenlämpöön pari tuntia ennen paistamista ja nosta uunivuokaan. Sivele pintaan hunajaa ja mausta pippureilla. Paina paistomittari paksuimpaan kohtaan ja paista 125-asteisessa uunissa 63–65 asteeseen. Anna jäähtyä vähän.

Kiehauta liemen ainekset ja anna jäähtyä. Nosta paisti vahvaan muovipussiin ja kaada liemi päälle. Sulje pussi ja anna maustua kylmässä pari päivää silloin tällöin käännellen. Leikkaa paisti viipaleiksi.

Kotoinen possupata
Padassa on lihaa, juureksia ja sipulia. Ainekset saavat kypsyä täyteläisessä tomaatti-viini-hunajaliemessä pehmeiksi. Leikkaa kasvikset reilun kokoisiksi kuutioiksi, jotta ne kypsyvät lihan kanssa yhtä aikaa. Perunasose tai keitetyt perunat ovat sopivia lisukkeita.

(Laktoositon ja gluteeniton.)
600 g porsaan ulkofileetä viipaleina
öljyä ruskistamiseen 
2 sipulia puolirenkaina
2–3 porkkanaa paloina
1–2 palsternakkaa paloina
pala selleriä paloina
1 rkl paprikajauhetta
n. 1 tl suolaa
1 tl rouhittua mustapippuria
1 tlk tomaattimurskaa
2 dl valkoviiniä tai laimennettua sitruunamehua
2–3 rkl hunajaa
vettä
persiljasilppua

Ruskista huoneenlämpöiset lihapalat useassa erässä padassa. Pyöräytä mukaan kasvikset ja kuullota muutama minuutti. Sekoita pataan paprikajauhe, suolaa ja pippuri. Lisää tomaattimurska, viini ja hunaja. Lisää tarvittaessa tilkka vettä, jotta ainekset juuri ja juuri peittyvät. Hauduta miedolla lämmöllä kunnes liha ja kasvikset ovat kypsiä. Suurusta halutessasi esimerkiksi maizena-suurusteella ja tarkista maku. Ripottele päälle persiljasilppua.

Mausteiset broileripalat
Helppo ja herkullinen ruoka, joka saa makua sipulista, chilikastikkeesta, hunajasta, paprikajauheesta ja timjamista. Ruuan voi valmistaa broilerin koipi-reisi- tai rintapaloista. Tarjoa vokkikasvisten ja perunoiden tai mausteisen riisin kera.

(Laktoositon ja gluteeniton.)
n. 1 kg broileripaloja
2–3 rkl hunajaa
1 dl chilikastiketta
2 silputtua sipulia 
2 tl timjamia
n. 1 l suolaa
tilkka öljyä

Lado broileripalat voideltuun uunivuokaan. Sekoita hunaja, chilikastike, sipulisilppu ja mausteet. Levitä seos broileripalojen päälle ja pirskottele pinnalle hiukan öljyä. Kypsennä 175-asteisessa uunissa 50–60 minuuttia.

Vokkikasvikset
Värikäs hunajalla ja soijalla maustettu lisuke sopii monien ruokien seuraan. Kasviksia voi vaihdella sesongin ja mielensä mukaan. Älä vokkaa kasviksia ylikypsiksi, ne menettävät herkullisuutensa.

(Laktoositon ja gluteeniton.)
2 punasipulia puolirenkaina
2–3 porkkanaa ohuina suikaleina
1–2 punaista paprikaa reiluina suikaleina
pieni parsakaali paloina
pieni kesäkurpitsa suikaleina
2–3 dl pakastettuja herneen palkoja
herkkusieni- tai metsäsieniviipaleita
öljyä paistamiseen
hunajaa
(gluteenitonta) soijakastiketta

Paista kasvikset öljyssä suurella pannulla tai vokissa kovan kypsiksi. Mausta hunajalla ja soijakastikkeella.

Lämpimät juustoleivät
Suussa sulavat leivät iltapalaksi tai sunnuntai-aterian alkuruuaksi. Juuston voi vaihtaa valko- ja sinihomejuustoon tai chevreen eli pehmeään vuohenjuustoon.

(Erikoisleivästä gluteeniton.)
8 viipaletta graham- (tai gluteenitonta) paahtoleipää
8 tl hunajaa
1 tlk päärynänpuolikkaita
200–300 g valko-sinihomejuustoa
Sivele leivät hunajalla ja aseta viipaloidut päärynät päälle. Viipaloi juusto pinnalle ja kuumenna 225-asteisessa uunissa noin 5 minuuttia kunnes juusto sulaa.

Kirjolohikiusaus
Toisenlainen kiusaus, joka saa lisämakua kurkkusalaatista ja hunajasta. Jos jätät kalan pois, saat perunakiusauksen ruokien lisukkeeksi.

(Erikoiskermasta laktoositon, gluteeniton.)
n. 700 g perunasuikaleita
n. 500 g kirjolohisuikaleita
2 silputtua, kuullotettua sipulia
n. 3 dl (laktoositonta) ruokakermaa
1–2 rkl hunajaa
1–1,5 tl suolaa 
valkopippuria 
tillisilppua tai kuivattua tilliä

Mausta kala osalla suolaa, valkopippurilla ja tillillä. Anna seistä hetken. Kerrostele perunat, sipuli, kurkkusalaatti ja kala voideltuun vuokaan. Valuta joukkoon hunajaa ja ripottele mausteita. Kaada kerma päälle. Paista 200-asteisessa uunissa noin tunnin ajan.

Omena-hunaja-kaurapaistos
Helppo herkkujälkiruoka maistuu vaniljakastikkeen kera.

(Margariinista laktoositon, gluteeniton.)
n. 5 omenaa lohkoina tai 6–7 dl marjoja
100 g (laktoositonta) margariinia tai voita
2–3 rkl hunajaa
2 rkl fariinisokeria
1 dl maitoa
3,5 dl kaurahiutaleita
1 tl kanelia
1 tl vaniljasokeria

Laita omenalohkot voideltuun uunivuokaan. Sulata rasva ja hunaja kattilassa. Lisää muut aineet ja anna seistä 10 minuuttia. Levitä seos omenoiden päälle. Paista 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Valuta hunajaa päälle.

Hunajaiset paksukaiset
Pulleita lettusia jälkiruuaksi tai kahvipöytään. Lisukkeeksi loraus hunajaa tai hunajalla maustettuja pakastemarjoja. Annoksesta tulee noin 15 lettusta.

(Erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton.)
2,5 dl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
2 tl leivinjauhetta
1 muna 
50 g (laktoositonta) margariinia tai voita sulatettuna
2 dl maitoa
3 rkl hunajaa
ripaus suolaa
rasvaa paistamiseen

Sekoita jauhot ja leivinjauhe. Lisää vatkattu muna, rasva, maito, hunaja ja suola. Paista ohukaispannussa molemmin puolin.

TekstiPirjo Saastamoinen
Sähköposti


Sivun alkuun | Tekstit 1/06 | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |