Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

HELMIKUU 20 | 2 | 2003

Pastaa ja riisiä pöytään

Pastasta ja riisistä valmistuvat sekä pääruuat että lisukkeet. Kokeile uusia makuja, ylläty ja yllätä! Sunnuntaiaterian kruunaa ihana riisijälkiruoka.

Juhlava pastakastike broilerista
Tarjoa vastakeitetyn spaghetin/nauhapastan/kuviopastan kera.

400 g broilerin rintafileetä viipaleina
nokare rasvaa
suolaa + pippuria
1 rs (170 g) tuoreita, viipaloituja herkkusieniä
2 dl ruokakermaa tai -cremeä
1 dl valkoviiniä tai laimeaa sitruunamehua
n. 2 dl vettä
2–3 rkl kanafondia tai 1/2–1 kanaliemikuutiota
n. 2 rkl (dijon)sinappia
200 g parsakaalinkukintoja (pakaste)
(2 rkl maizenaa tai ohrakasta + tilkka vettä)

Ruskista broileriviipaleita muutama minuutti molemmin puolin. Mausta kevyesti suolalla ja pippurilla ja nosta pannulta. Pane sieniviipaleet pannulle ja sekoittele, kunnes neste haihtuu. Lisää nokare rasvaa ja paista sieniä muutama minuutti.

Sekoita joukkoon ruokakerma, viini, vesi, fondi, sinappi, parsakaalit ja broileriviipaleet. Hauduta muutama minuutti, kunnes parsakaali on kovan kypsää. Suurusta halutessasi vesitilkkaan sekoitetulla maizenalla tai ohrakkaalla ja keitä pari minuuttia. Sekoita kastike pastaan tai tarjoa erikseen.

Pannupitsa pastasta ja suikaleista
Tarjoa salaatin kera.
4 dl pikamakaronia
1 pss juustoraastetta (mozzarella, emmental tai Turunmaa)
5 dl kypsiä liha-, makkara- tai lintusuikaleita
4 munaa
1 l maitoa
1–1 1/2 tl suolaa
1/2 tl rouhittua mustapippuria
2 tl pizzamaustetta tai oreganoa
4–6 tomaattia viipaleina

Vuoraa uunipannu leivinpaperilla ja voitele se rasvalla. Levitä raaka makaroni päälle. Laita puolet juustoraasteesta ja suikaleet pinnalle. Vatkaa munista rakenne rikki. Sekoita joukkoon maito, suola, pippuri ja yrtti. Kaada liemi tasaisesti vuokaan. Paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

Ota pannu uunista ja nosta uuninlämpö 225 asteeseen. Levitä tomaattiviipaleet tasaisesti "pitsan" päälle ja ripottele loppu juustoraaste pinnalle. Paista vielä 15–20 minuuttia, kunnes munaseos on hyytynyt.

Pasta-tonnikalavuoka
Tarjoa salaatin/raasteen kera.

5 dl kuviopastaa + vettä + suolaa
5 dl vettä + kalaliemikuutio
3 rkl vehnäjauhoja
2 dl suikaloitua purjoa
1 tl kurkumaa
1/2 tl sitruunapippuria
1/2 tl sokeria
(valkosipulia)
1 tl kuivattua tilliä
1 dl ruokakermaa
1 tlk (200/150 g) tonnikalaa vedessä tai öljyssä

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan, huuhtele kuumalla vedellä ja valuta. Sekoita vesi, liemikuutio ja jauhot kattilassa. Kuumenna ja kiehauta koko ajan sekoittaen. Lisää purjo ja mausteet. Keitä hiljalleen noin 3 minuuttia välillä sekoittaen. Lisää kerma, ja valutettu tonnikala. Kiehauta ja tarkista maku.

Levitä makaroni voideltuun uunivuokaan ja sekoita joukkoon kuuma kastike. Kypsennä 225-asteisessa uunissa keskitasolla 20–25 minuuttia. Anna ruoan vetäytyä 5 minuuttia ennen tarjoilua.

Herkkusuun helppo kalakeitto
Tarjoa ruisleivän kera.

1,2 l kalalientä kuutiosta
2 porkkanaa pieninä kuutioina
1 purjo renkaina
2 dl pientä kuviopastaa (simpukkapastaa)
400 g kirjolohifileetä tai pakastekalaa kuutioina
1 dl tillisilppua
n. 2 rkl sinappia
1/2 tl sitruunapippuria
(ripaus suolaa)
1–2 dl ruokakermaa tai -cremeä

Keitä porkkanakuutioita kalaliemessä noin 5 minuuttia. Lisää purjo ja pasta. Keitä pasta lähes kypsäksi (katso keittoaika pakkauksesta). Lisää kalakuutiot ja keitä vielä noin 3 minuuttia. Mausta tillillä, sinapilla, sitruunapippurilla ja tarvittaessa suolalla. Lisää kerma ja kuumenna kiehuvaksi.

Mausteinen jambalaya
(Meksikolainen risotto)

Tarjoa leivän/sämpylöiden kera.

1/2 pkt pekonia suikaleina
400 g porsaanlihasuikaleita
1 hienonnettu punasipuli
2 paloiteltua valkosipulinkynttä
1 oranssi tai punainen paprika suikaleina
(nokare rasvaa)
3 dl pitkäjyväistä riisiä
1–2 laakerinlehteä
1 tl timjamia
10 neilikkaa
1/2–1 rkl chilijauhetta
1 tlk tomaattimurskaa
5–6 dl vettä
suolaa + pippuria
3–4 kabanossia tai bratvurstia viipaleina

Ruskista pekonisuikaleet noin 2 1/2 litran padassa tai vokissa. Nosta ruskistuneet suikaleet padasta, mutta jätä rasva. Lisää possusuikaleet vähitellen pataan ja ruskista. Pyöräytä sipuli- ja paprikasuikaleita joukossa muutama minuutti. Sekoita joukkoon riisi, laakerinlehti, timjami, neilikat, chilijauhe ja tomaattimurska. Lisää kuuma vesi. Hauduta kypsäksi noin 20 minuuttia.

Kurkista pataan välillä ja lisää tarvittaessa vettä. Lisää lopuksi pekonisuikaleet ja ruskistetut makkarapalat. Mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla.

Kuohkea riisi-kinkkugratiini
Tarjoa salaatin kera.

1 purjo renkaina
1–2 porkkanaa suikaleina
(paloiteltua valkosipulia)
1/2 paloiteltua chilipaprikaa (halkaistu, siemenet poistettu)
nokare rasvaa
3 dl pitkäjyväistä riisiä
n. 6 dl kasvislientä
400 g kypsiä kinkkusuikaleita t.m.s.
Päälle:
2 valkuaista vaahdotettuna
1 dl chilikastiketta
1 ps (4 dl) juustoraastetta (emmental tai Turunmaa)

Kuullota purjo, porkkana, valkosipuli ja chili kattilassa. Lisää riisi ja sekoittele muutama minuutti. Sekoita joukkoon kasvisliemi ja keitä riisi kypsäksi, noin 20 minuuttia. Lisää keittämisen aikana tarvittaessa lientä. Sekoita joukkoon kinkku-suikaleet. Levitä seos voideltuun uunivuokaan.

Sekoita valkuaisvaahtoon chilikastike ja puolet juustoraasteesta. Levitä seos vuokaan ja ripottele loppu juusto pinnalle. Gratinoi 225-asteisen uunin yläosassa noin15 minuuttia.

Itämainen kasvisriisi
Tarjoa liha/linturuokien lisukkeena.

nokare margariinia tai voita
1 kanelitanko
10 neilikkaa
2 tl curryä
3 dl jasmiiniriisiä
2 porkkanaa ohuina suikaleina
1 purjo ohuina renkaina
1 dl maitoa
n. 7 dl vettä
1 tl suolaa

Sulata rasva kattilassa ja lämmitä siinä kanelitankoa, neilikoita ja curryä pari minuuttia. Lisää riisi ja kasvikset ja sekoittele hetki. Lisää maito, vesi ja suola. Keitä 10–15 minuuttia, kunnes riisi on imeytynyt nesteeseen. Huom! Ohje on kokeiltu Myllyn Paras -jasmiiniriisillä. Jos käytät muuta riisiä, niin seuraa pakkauksen keitto-ohjetta.

Sunnuntain riisijälkiruoka
2 dl Basmatiriisiä
1 dl kookoshiutaleita
5 1/2 dl vettä + ripaus suolaa
n. 2 dl appelsiinimarmeladia
100 g rouhittua taloussuklaata
2 dl kuohukermaa vaahdotettuna
1 tl vaniljasokeria
(sokeria)

Kuumenna neste kiehuvaksi ja keitä siinä riisiä ja kookoshiutaleita 10–15 minuuttia, kunnes riisi on imeytynyt nesteeseen. Anna jäähtyä. Sekoita joukkoon marmeladi, suklaarouhe, kermavaahto, vaniljasokeri ja tarvittaessa sokeria. Laita tarjoiluastiaan ja koristele appelsiinilohkoilla.

Huom! Ohje on kokeiltu Myllyn Paras -basmatiriisillä. Jos käytät muuta riisiä, seuraa pakkauksen keitto-ohjetta.

Pastalajikkeissa on valinnanvaraa

Torino on Raision yli 30-vuotias tuotemerkki, joka uudistuu ajan hengessä. Laaja, kaikkiaan 19 tuotetta sisältävä valikoima ulottuu perusmakaroneista erikoispastoihin. Mukana on monia muotoja ja makuja sekä terveellisiä kuitu- ja moniviljapastoja.

Torino Plus -pastat (Ruis Plus, Kaura Plus ja Vehnänalkio Plus) ovat erityisesti suomalaiseen makuun kehitettyjä. Niistä saa kuitua, joka hoitaa vatsaa ja auttaa painonhallinnassa. Kaura Plus ja Ruis Plus vastaavat kuitupitoisuudeltaan täysjyväviljaa. Niiden energia-arvo on vaaleita pastoja alhaisempi ja ne antavat kylläisyyden tunteen pitkäksi aikaa. Yhdestä annoksesta (70 g) Kaura Plus -pastaa saa noin 20 % ja Ruis Plus -pastasta noin 27 % päivittäisestä kuidun tarpeesta. Torino Vehnänalkio Plus on kuitupitoisempaa, maukkaampaa ja ravinteikkaampaa kuin vaalea pasta. Vehnänalkio on hyvä E-vitamiinin, foolihapon ja B-vitamiinien lähde. Yhdestä annoksesta (80 g) saa noin 16 % suositeltavasta E-vitamiinin päiväannoksesta.

Teksti: Pirjo Saastamoinen
Sähköposti: pirjo.saatamoinen@kolumbus.fi


Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |