Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

HELMIKUU 19 | 2 | 2004

Lettukestit


Punajuuriletut, pinaattilettutyynyt ja takana maissiletut broileritäytteellä.
Kuva Pekka Haraste

Ohukaiset maistuvat suurille ja pienille herkkusuille. Taikinaa voi höystää maun mukaan vaikka punajuurella, pinaatilla ja rahkalla. Täytteillä saadaan suolaista ja makeaa tarjottavaa. Blinit ovat perinteistä laskiaisruokaa. Niiden seuraksi sopii kattaa sipulia, mätiä ja smetanaa sekä poroa, lohta, kurkkuja ja hunajaa.

Letut
(erikoismaidosta ja öljystä laktoositon, erikoisjauhosta gluteeniton)
n. 10 suurta tai 35-40 pientä
2 munaa
5 dl maitoa tai laktoositonta maito- tai kaurajuomaa
2 1/2 dl vehnä- ja ohrajauhoja 1/2 kumpaakin
tai 2 dl vähäproteiinista t.m.s jauhoseosta
1/2–3/4 tl suolaa
1/2 dl voisulaa tai öljyä
Paistamiseen: voita, margariinia tai öljyä

Vatkaa munista rakenne rikki. Sekoita joukkoon maito, jauhot, suola ja rasva. Anna turvota puolesta yhteen tuntiin. Paista pieniä tai suuria lettuja molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Tarjoa suolaisen tai makean täytteen kera.

Punajuuriletut ja sillitäyte
(täyte majoneesista laktoositon, gluteeniton)
1 annos lettutaikinaa
3–4 dl raastettua etikkapunajuurta
Sillitäyte:
150 g matjessillifileetä kuutioina
2 kovaksi keitettyä munaa hienonnettuna
1 hapahko omena kuutioina
pieni sipuli hienonnettuna
3–4 rkl ruohosipulisilppua
1 tlk smetanaa HYLA tai laktoositonta majoneesia

Sekoita lettutaikinaan punajuuriraaste. Paista letuiksi. Sekoita täytteen ainekset keskenään. Voit tarjota myös blinien kera.

Pinaattiletut ja tonnikala/munatäyte
(täytteet vähälaktoosisia, gluteenittomia)
1 annos lettutaikinaa
150 g pakastettua sulatettua pinaattia
Tonnikalatäyte:
1 1/2 dl keitettyä riisiä (1/2 dl raakaa)
1 tlk (185 g) tonnikalaa tai savukalaa
1 dl laktoositonta juustoraastetta
3 rkl tillisilppua
3 rkl kaprista
2 dl ranskankermaa HYLA
suolaa ja pippuria
Munatäyte:
4 kovaksi keitettyä munaa
1 tlk raejuustoa HYLA
3–4 rkl Kallen kaviaaria
2–3rkl laktoositonta majoneesia
tilliä

Sekoita pinaatti taikinaan. Paista letuiksi. Valuta ja hienonna tonnikala tai hienonna munat. Sekoita täytteiden ainekset.

Maissiletut ja broileritäyte
(laktoositon, erikoisjauhosta gluteeniton)
1 annos lettutaikinaa
200 g pakastettua tai tölkkimaissia
Broileritäyte:
tilkka laktoositonta rasvaa
400 g broilerisuikaleita
1 dl purjosilppua
1 paprika pieninä kuutioina
2 rkl vehnäjauhoja tai 1 1/2 rkl gluteenitonta jauhoseosta
n. 3 dl kanalientä tai vettä
1 tlk (230 g) ananaspaloja
2 tl cajun- tai muuta maustetta
n. 1/2 dl laktoositonta ruoka- tai kaurakermaa
soijakastiketta

Sekoita maissinjyvät taikinaan. Paista letuiksi. Leikkaa broilerisuikaleet pieniksi kuutioiksi ja ruskista kevyesti rasvassa. Pehmitä purjoa ja paprikaa hetki joukossa. Lisää jauhot ja neste. Anna kiehua 5–10 minuuttia. Sekoita mukaan valutetut ananaspalat ja mausta seos. Tarjoa lämpimänä.

Jauhelihatäyte
(laktoositon, erikoisjauhosta gluteeniton)
400 g nauta-sika jauhelihaa
2 silputtua sipulia
2 porkkanaa kuutioina
(valkosipulia)
n. 1 dl tomaatti- tai chilikastiketta
1/2 rkl vehnäjauhoja tai 1/4 rkl vähäproteiinista jauhoseosta
1–2 tl oreganoa
1/2 tl rouhittua mustapippuria + suolaa
1 dl laktoositonta ruoka- tai kaurakermaa

Paista jauheliha murumaiseksi rasvassa. Lisää sipulit ja pienet porkkanapalat joukkoon pehmenemään. Lisää maustekastike, mausteet ja kerma. Hauduta 5–10 minuuttia. Tarjoa lämpimänä.

Metvurstitäyte
(soijalevitteestä laktoositon, gluteeniton)
200 g (valkosipuli)tuorejuustoa tai soijalevitettä
n. 150 g metvurstia pieninä kuutioina
1 omena pieninä kuutioina
1 dl purjosilppua
mustapippuria
(laktoositonta kermaa)
Notkista tuorejuusto tai levite. Lisää muut aineet. Ohenna tarvittaessa kermalla.

Kasvistäyte
(laktoositon, gluteeniton)
1–2 punasipulia puolirenkaina
1 punainen paprika suikaleina
1 keltainen paprika suikaleina
pala kiinankaalia suikaleina 
tilkka öljyä
n. 2 dl suolapähkinöitä
(ripaus suolaa ja pippuria)

Kuullota sipulit ja paprikat pannulla öljyssä puolikypsiksi. Lisää kiinankaali ja hauduta hetki. Sekoita joukkoon pähkinät ja mausta.

Blinit eli linnit
(erikoistuotteista vähälaktoosinen, erikoisjauhosta gluteeniton)
5 dl maitoa tai laktoositonta maito- tai kaurajuomaa
20 g hiivaa
2 1/2 dl tattarijauhoja
1 1/4 dl vehnäjauhoja tai 1 dl vähäproteiinista t.m.s jauhoseosta
3 keltuaista
3/4–1 tl suolaa
1/2 dl (laktoositonta) sulaa rasvaa
1 tlk kermaviiliä HYLa
3 valkuaista vaahtona
Paistamiseen: voita HYLA tai öljyä

Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Vatkaa joukkoon jauhot ja anna seistä huoneenlämmössä muutama tunti. Lisää keltuaiset, suola, rasva ja kermaviili. Nostele valkuaisvaahto joukkoon. Paista paksuhkoja blinejä blini- tai lettupannulla.

Tarjoa esimerkiksi mädin, sipulisilpun ja smetanan, kylmäsavulohen tai kinkku/porosuikaleiden ja ranskankerman, sienisalaatin tai muun kasvistäytteen kera.

Taikina säilyy kylmässä muutaman päivän.

Rahkalettuset
(vähälaktoosinen, erikoisjauhosta gluteeniton)
3 munaa
2 1/2 dl vehnäjauhoja tai 2 1/4 dl gluteenitonta jauhoseosta
1/2 tlk maitorahkaa HYLA
5 dl (laktoositonta) maitoa
1/2–1 tl suolaa
(1 rkl sokeria, jos makea täyte)

Vatkaa munat sekaisin. Lisää muut aineet. Anna seistä hetki ja paista letuiksi.

Appelsiinitäyte
(soijalevitteestä ja -kermasta laktoositon, gluteeniton)
200 g tuorejuustoa tai soijalevitettä
n. 2 dl appelsiinimarmeladia
1 tl raastettua sitruunan kuorta
1/2 rkl vaniljasokeria
1 dl kuohu- tai soijakermaa vaahtona

Notkista tuorejuusto tai levite. Sekoita muut aineet joukkoon, viimeisenä kermavaahto.

Puolukkatäyte
(vähälaktoosinen, gluteeniton)
1 tlk kermaviiliä HYLA
n. 1 dl puolukkahilloa
Sekoita aineksista täyte.

Vadelmatäyte
(laktoositon, gluteeniton)
kotimaisia pakastevadelmia
Vadelmakastike:
5 dl kotimaisia pakastevadelmia
tomusokeria
(2 rkl vadelma- tai mansikkalikööriä)

Täytä letut sulaneilla vadelmilla. Soseuta kastikkeeksi vadelmia. Mausta tomusokerilla (ja liköörillä) ja ohenna tarvittaessa vesitilkalla.

TekstiPirjo Saastamoinen
Sähköposti


Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |