Kodin Pellervon kotisivulle


Uusin lehti
Uuden lehden sisältö
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

HELMIKUU, 16.2.2006

Lihapullan monta makua maailmalta

Muuntele äidin lihapullia muiden maiden maustein ja lisukkein. Näissä pyöryköissä maistuu chili, valkosipuli, soijakastike, parmesaanijuusto, sitruuna, kapris, minttu, kumina ja juustokumina. Kokeile, vaihtelu virkistää!


Meksikolaiset lihapullat.
Kuva Pekka Haraste
Meksikolaiset lihapullat
Nämä lihapullat saavat pikantin maun chilistä, valkosipulista ja jauhetusta kuminasta. Paikallinen tomaattiriisi on niille sopivaa seuraa.

(Laktoositon ja gluteeniton.)
500 g lampaan- tai naudanjauhelihaa
1 kuutioitu paprika
2 hienonnettua valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä
1 muna
1 rkl chilijauhetta
1 tl jauhettua kuminaa
1 tl suolaa
paistamiseen öljyä
Tomaattiriisi:
1 silputtu sipuli
1–2 rkl öljyä
3 dl pitkäjyväistä riisiä
1 (gluteeniton) kasvisliemikuutio
1 tlk tomaattimurskaa
3–4 dl vettä
1 kuutioitu vihreä paprika
suolaa

Kuullota pienen pieniksi paloiksi kuutioitu paprika ja valkosipuli öljyssä pehmeäksi. Anna jäähtyä. Sekoita lihaan paprikaseos, muna ja mausteet. Pyöritä kostutetuin käsin pieniksi taikinasta pullia. Paista pannulla kypsiksi välillä pannua ravistellen, jotta pullat kypsyvät pyöreään muotoon.

Kuullota sipulisilppu ja riisi kattilassa. Pyöräytä mukaan tomaattimurska, vesi, liemikuutio ja pilkottu paprika. Keitä kannen alla noin 20 minuuttia, kunnes riisi on kypsää ja neste imeytynyt riisiin. Lisää tarvittaessa vettä kypsymisen aikana.Tarkista maku.

Kiinalaiset lihapullat
Tässä esimerkki kiinalaisista lihapullista, joita onkin monenlaisia. Kookkaat pallerot saavat makua soijasta ja viinistä. Tarjoa ne kiinankaalipediltä. Myös riisi sopii tämän aasialaisen ruuan seuraan.

(Laktoositon ja gluteeniton.)
500 g porsaan- tai nauta-sikajauhelihaa
2 dl pientä purjosilppua
0,5 tl valkopippuria
2 rkl (gluteenitonta) soijakastiketta
1 rkl perunajauhoja
2 rkl kuivaa sherryä, valkoviiniä tai sitruunamehua
1 muna
suolaa
paistamiseen öljyä
koristeluun purjorenkaita
Haudutettu kiinankaali:
1 iso kiinankaali suikaleina
n. 2 dl vettä
1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
2 rkl (gluteenitonta) soijakastiketta
suolaa 

Sekoita mureketaikinan ainekset. Muotoile massa kostutetuin käsin 8–10 suureksi pyöreäksi pullaksi, ruskista pannulla öljyssä joka puolelta.

Kiehauta vesi, inkivääri ja soija padassa. Lisää kiinankaalisuikaleet. Lientä tuntuu olevan niukasti, mutta sitä irtoaa lisää kaalista. Nosta lihapullat päälle ja keitä hiljalleen kannen alla noin 15 minuuttia. Keitä riisiä lisukkeeksi ja nosta kiinankaali ja lihapullat sen päälle tarjolle. Ripottele päälle purjorenkaita.

Italialaiset lihapullat
Tarjoa nämä maukkaat pullat italialaiseen tapaan keitetyn, sitruunamehulla ja öljyllä höystetyn nauhapastan, pestokastikkeen ja tomaattien kera.

(Laktoositon, erikoistuotteista gluteeniton.)
500 g naudanjauhelihaa
2 viipaletta (gluteenitonta) vaaleaa leipää
1 dl vettä
1 tl suolaa
0,5 tl rouhittua mustapippuria
1 muna
1 dl raastettua parmesaania
0,5 dl persiljasilppua
1–2 puristettua valkosipulinkynttä
2 tl raastettua sitruunankuorta
3 rkl sitruunamehua
jauhottamiseen vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
öljyä paistamiseen

Leikkaa leivästä reunat. Murustele leipä kulhoon ja kaada vesi päälle. Anna imeytyä. Lisää muut ainekset ja sekoita tasaiseksi. Pyöritä pulliksi, ja jauhota ne halutessasi, mutta se ei ole välttämätöntä. Paista öljyssä kypsiksi.

Saksalaiset lihapullat
Saksassa lihapullat kypsennetään yleensä keittämällä. Herkullinen kastike valmistetaan keitinliemestä ja sitä piristävät säilötyt kaprikset.

(Erikoistuotteista vähälaktoosinen ja gluteeniton.)
500 g naudan jauhelihaa
4 rkl (gluteenittomia) korppujauhoja
1 dl vettä
1 muna
1 silputtu sipuli
1 tl suolaa
0,5 tl valkopippuria
Keitinliemi:
1 l vettä
1 lohkottu sipuli
5-6 maustepippuria
1 tl suolaa
1 laakerinlehti
Kapriskastike:
2 rkl (laktoositonta) margariinia tai voita
2 rkl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
4 dl siivilöityä keitinlientä
n. 5 rkl kaprista
hiukan kapriksen lientä
1 dl ranskankermaa (hyla)

Sekoita korppujauho, vesi ja muna. Anna imeytyä 5–10 minuuttia. Pyöräytä mukaan jauheliha, sipuli ja mausteet. Muotoile kostutetuin käsin pulliksi. Kiehuta keitinliemen aineksia noin 5 minuuttia, jotta liemi saa makua.

Kypsennä pullia liemessä 7–8 minuuttia. Siivilöi liemi talteen. Kiehauta rasva ja jauhot kattilassa. Lisää keitinliemi ja hauduta kastiketta 10 minuuttia. Mausta kapriksilla ja niiden liemellä. Viimeistele kastike ranskankermalla.

Kreikkalaiset lihapullat
Kreikassa lihapullat valmistetaan yleensä lampaanlihasta. Valmista näiden pullien seuraan maukkaita lohkoperunoita ja loppukypsennä pullat niiden joukossa.

(Erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton.)
1 kg perunoita
2 murskattua laakerinlehteä
suolaa
3 tl oreganoa
1 rkl paprikajauhetta 
2–3 rkl tomaattisosetta + tilkka vettä
1 sitruunan mehu
öljyä
Lihapullat:
500 g lampaan- tai naudanjauhelihaa
1 silputtu sipuli
4 rkl (gluteenittomia) korppujauhoja
1 dl maitoa (tai laktoositonta maitojuomaa)
1 muna
1 tl suolaa
1 tl rouhittua mustapippuria
2 tl oreganoa
1 tl minttua
ruskistamiseen rasvaa

Lohko kuoritut perunat, laita voideltuun uunivuokaan ja lisää mausteet. Sekoita tomaattisose pariin ruokalusikalliseen vettä ja kaada vuokaan. Pirskota päälle öljyä ja sitruunan mehu. Laita vuoka 200-asteiseen uuniin noin 15 minuutiksi. Sekoita välillä.

Turvota korppujauhoja maito-munaseoksessa 10 minuuttia ja lisää muut aineet. Pyöritä pulliksi ja ruskista ne nopeasti pannulla. Nosta perunat uunista ja asettele pullat perunoiden päälle. Paista vielä noin 15 minuuttia.

Marokkolaiset lihapullat
Juustokumina, paprikajauhe ja neilikka antavat palleroille sen oikean säväyksen. Juustokumina on kuminan näköinen – vaan ei sukuinen – siemenmauste, jota saa jauhettuna hyvin varustetuista kaupoista. Sitä käytetään moniin etnisiin ruokiin.

(Laktoositon ja gluteeniton.)
500 g naudan- tai lampaan jauhelihaa
1 tl suolaa
2 puserrettua valkosipulinkynttä
2 tl juustokuminaa
1 tl paprikajauhetta
0,5 tl neilikkaa
0,5 dl vettä
paistamiseen öljyä
vuokaan: 3–4 munaa
Paprikahöystö:
kuullottamiseen öljyä
1 silputtu sipuli
1 silputtu valkosipulinkynsi
3 eri väristä paprika suikaleina
1 tlk tomaattimurskaa
suolaa ja mustapippuria

Sekoita kaikki murekeainekset tasaiseksi taikinaksi ja pyöritä pulliksi. Paista pullat pannulla rasvassa lähes kypsiksi. Kuullota paprikahöystön aineksia pannulla muutama minuutti ja levitä uunivuokaan. Pistele lihapullat sinne tänne vuokaan ja valuta munat päälle. Laita vuoka 200-asteiseen uuniin ja paista kunnes munat hyytyvät.

TekstiPirjo Saastamoinen
Sähköposti


Sivun alkuun | Tekstit 2/06 | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |