Kodin Pellervon kotisivulle


Uusin lehti
Uuden lehden sisältö
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

HELMIKUU, 16.2.2006

Vehnäsen tuoksua taloon

Nyt leivotaan tutusta vehnästaikinasta monenlaista hyvää. Tuloksissa maistuvat kookos ja sitruuna, mantelimassa appelsiini, suklaa ja suolapähkinät.

Hyvä pulla
Pullataikinan ohje on monilla mielessä ja hyppysissä. Tässä vielä perusteellinen ohje sitä tarvitseville. Taikinasta tulee noin 45 pikkupullaa tai kolme pitkoa.

(Erikoistuotteista laktoositon.)
5 dl maitoa (tai laktoositonta maitojuomaa)
1 muna
2 dl sokeria
1–1,5 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
2 pussia kuivahiivaa tai 1 pkt tuorehiivaa
n. 1,5 l, 1 kg vehnäjauhoja
200 g (laktoositonta) margariinia tai voita
Voiteluun: munaa
Pinnalle:
sokeria, raesokeria, mantelirouhetta tai -lastuja tai kookoshiutaleita

Kun käytät kuivahiivaa kuumenna maito reilusti kädenlämpöiseksi. Kuivahiivan paras toimintalämpötila on + 42 astetta. Sekoita kuivahiiva osaan jauhoista. Jos käytät tuorehiivaa, liuota se kädenlämpöiseen maitoon. Käytä taikinaan muuten huoneenlämpöisiä aineksia niin saat hyvän ja nopeasti nousevan taikinan.

Sekoita maitoon muna, sokeri, suola, kardemumma, osa jauhoista ja pehmeä rasva. Lisää loput jauhot ja alusta taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi. Huolellisella alustamisella saadaan hiivataikinaan hyvä sitko. Kohota taikina leivinliinan alla kaksinkertaiseksi. Jos keittiö on viileä, pane taikinakulho altaaseen lämpimään veteen.

Vaivaa kohonnut taikina leivinpöydällä hyvin, jotta saat ilmakuplat pois. Näin leivonnaisista tulee kauniin tasahuokoisia. Leivo haluamasi muotoisia pullia tai pitkoja, anna kohota. Voitele kohonneet leivonnaiset munalla ja koristele ne. Paista pitkoja 180–200-asteisessa uunissa 20–30 minuuttia ja pikkupullia 225-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia.

Gluteeniton pullataikina
Gluteeniton pulla onnistuu helposti, kun muistaa muutamia sääntöjä. Raa'an perunaraasteen lisääminen gluteenittomaan taikinaan antaa sille sitkoa. Taikina tulee jättää tavallista pehmeämmäksi, sillä liika jauho tekee leivonnaisista kovia ja murenevia. Huolellinen vaivaaminen on tärkeää ja takaa onnistuneen lopputuloksen. Taikinaa ei kohoteta, vaan leivotaan heti leivonnaisiksi ja niiden annetaan kohota kerran.

5 dl maitoa
1 pieni raaka hienoksi raastettu peruna
1 muna
1,5–2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa
vajaa kg vähäproteiinista jauhoseosta
3 pussia kuivahiivaa
150–200 g margariinia tai voita

Lämmitä maito reilusti kädenlämpöiseksi + 42 asteiseksi, lisää munat, sokeri, kardemumma, suola ja raastettu peruna nesteineen. Lisää hiiva osaan jauhoja ja sekoita taikinaan. Vaivaa loput jauhot taikinaan vähitellen. Jatka alustamista yleiskoneessa tai sähkövatkaimella vähintään 5 minuuttia. Vaivaa lopuksi taikinaan pehmeä rasva. 
Leivo taikina heti haluamiksesi leivonnaisiksi ja anna niiden kohota. Voitele munalla ja paista tavalliseen tapaan.

Kookossarvet
1 annos pullataikinaa
Täyte: (Margariinista laktoositon, gluteeniton.)
150 g (laktoositonta) margariinia tai voita
1,5 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
1 sitruunan raastettu kuori
1,5 dl kookoshiutaleita
Voiteluun ja pinnalle: munaa ja kookoshiutaleita

Sekoita muut täyteaineet pehmeään rasvaan. Jaa kohonnut taikina viiteen osaan ja pyöritä palloiksi. Kaaviloi pallot ohuiksi pyörylöiksi. Jaa pyörylät kahdeksaksi kolmioksi. Laita lusikallinen täytettä kolmioiden uloimpiin päihin ja rullaa kolmiot sarviksi. Anna kohota, voitele munalla, ripota kookosta päälle ja paista.

Sitruuna-mantelipullat
0,5 annosta pullataikinaa 
Täyte: (Margariinista laktoositon, gluteeniton.)
150 g raastettua mantelimassaa
2–3 rkl (laktoositonta) margariinia tai voita 
0,5 sitruunan raastettu kuori

Voiteluun ja pinnalle: munaa, mantelirouhetta ja raesokeria
Sekoita muut täyteainekset pehmeään rasvaan. Leivo kohonnut taikina pyöreiksi pulliksi ja anna kohota. Voitele pullat ja paina niiden keskelle sormella kolo. Jaa täyte koloihin. Ripota päälle mantelirouhetta ja raesokeria. Paista.

Pähkinänyytit
0,5 annosta pullataikinaa
Täyte: (Erikoistuotteista laktoositon, gluteeniton.)
100 g (laktoositonta) margariinia tai voita
3 rkl fariinisokeria
1 dl suolapähkinöitä rouhittuna
1 dl maito- tai (laktoositonta) tummaa suklaata rouhittuna 
Voiteluun ja koristeluun: munaa, 1,5 dl tomusokeria + 1 rkl vettä
paperivuokia

Sekoita muut täyteainekset pehmeään rasvaan. Kaaviloi taikina noin 40 x 40 sentin levyksi ja jaa taikinapyörällä neliöiksi. Jaa täyte neliöille. Käännä kulmat yhteen ja nipistä kiinni. Nosta leivonnaiset paperivuokiin. Anna kohota, voitele ja paista. Korista tomusokeri-vesikuorrutuksella.

Rusina-appelsiinipullat
0,5 annosta pullataikinaa 
Täyte: (Laktoositon ja gluteeniton.)
1 appelsiini
1 dl rusinoita
tomusokeria

Pese appelsiini hyvin ja raasta kuori. Purista appelsiinista mehu ja yhdistä rusinoihin. Anna maustua mielellään muutamia tunteja. Siivilöi mehu talteen ja lisää rusinat taikinaan kun melkein kaikki jauhot on alustettu. Leivo pulliksi, kohota ja paista ilman voitelua. Sekoita rusinoiden liotusmehuun kuoriraaste ja tomusokeria, jotta saat siveltimellä levittyvän kuorrutteen. Sivele pullat seoksella ja anna kuivahtaa.

Suklaiset pullat
0,5 annosta pullataikinaa
Täyte: (Erikoissuklaasta laktoositon, gluteeniton.)
150 g mantelimassaa
aprikoosimarmeladia
100 g (laktoositonta) tummaa suklaata rouhittuna
paperivuokia
Voiteluun: munaa
Koristeluun: (laktoositonta) suklaata + mantelirouhetta
paperi- tai alumiinivuokia

Leikkaa mantelimassa noin 22 osaan. Leivo kohonneesta taikinasta noin 22 pullaa ja painele ne litteiksi pyörylöiksi. Laita jokaisen keskelle mantelimassapala, hiukan aprikoosimarmeladia ja suklaarouhetta. Käännä taikinan reunat yhteen ja nipistä kiinni.

Laita pullat liitoskohta alaspäin vuokiin. Anna kohota, voitele ja paista. Koristele jäähtyneet pullat sulalla suklaalla ja mantelirouheella.

TekstiPirjo Saastamoinen
Sähköposti


Sivun alkuun | Tekstit 2/06 | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |