Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

MAALISKUU 21 | 3 | 2002

Pääsiäisenä kreikkalaista lammasta
Kevään valoa, toivoa ja elämänuskoa
Alkuruuaksi (kts. kuva) tarjotaan muna-pinaattipesiä, gratinoituja anjovisleipiä, omenaista currysilliä tai korianterimarinoitua lohta kotimaiseen tapaan. Fetalla ja yrteillä täytetty lampaanpaisti on saanut vaikutteita kreikkalaisesta keittiöstä. Oliivit ja kasvisgratiinin voi korvata tutuilla kasviksilla ja perunoilla. Aurinkoinen jälkiruoka kruunaa aterian.

Muna-pinaattipesät neljälle
2 pkt (a' 150 g) pakastettua pinaattia
tilkka rasvaa
1 dl purjorenkaita
yrttisuolaa
4 munaa


©Pekka Haraste / Fotoni

200 g kinkkukuutioita tai kuorittuja katkarapuja
Lisäksi tarvitaan 4 annosvuokaa tai suurta teekuppia

Sulata pinaatti ja valuta ylimääräinen vesi pois. Kuumenna tilkka rasvaa pannulla. Pehmitä siinä purjosilppua muutama minuutti. Pyöräytä pinaatti purjon joukossa ja mausta yrttisuolalla. Voitele annosvuoat kevyesti rasvalla.

Jaa pinaatti-purjoseos vuokiin. Laita päälle kinkkukuutioita tai sulatettuja, valutettuja katkarapuja. Riko yksi muna kuhunkin kuppiin. Pane kupit vesihauteeseen uuni-vuokaan, jossa on kuumaa vettä. Nosta vuoka 200-asteiseen uuniin noin 15 minuutiksi, kunnes munat hyytyvät. Tarjoa alkuruokana.

Gratinoidut anjovisleivät
12 viipaletta patonkia
2 rkl pehmeää margariinia tai voita
8 anjovisfileetä hienonnettuna
2 kovaksi keitettyä munaa hienonnettuna
1 rkl sinappia
1–2 rkl tillisilppua
1–2 rkl persiljasilppua
1–2 dl mozzarella- tai emmentalraastetta
Koristeluun:
anjovisfileitä ja ruohosipulia

Sekoita pehmeään rasvaan anjovis- ja munahakkelus, sinappi ja maustevihannessilput. Levitä seos patonkiviipaleille. Ripottele juustoraaste päälle ja pane 225-asteiseen uuniin 6–8 minuutiksi, kunnes juusto sulaa. Koristele anjovisrullilla ja ruohosipulilla. Maistuu hyvältä kylmän oluen tai maidon kera.

Keltainen currysilli
4 kevytsuolattua sillifileetä
Kastike:
2 dl rasvatonta, maustamatonta jogurttia
1 dl kevytmajoneesia
1–2 tl curryä
1 rkl sokeria
1/4 tl valkopippuria
1/2 hienonnettua sipulia
1/2 kuutioitua omenaa
1/2 kuutioitua maustekurkkua
Koristeluun:
retiisejä ja ruohosipulia

Huuhtele ja kuivaa sillifileet ja leikkaa viipaleiksi. Valuta jogurtti kahvinsuodattimen läpi. Sekoita jogurttiin majoneesi, curry, sokeri, pippuri, sipuli, omena ja kurkku. Nosta sillipalat vadille ja levitä kastike päälle. Koristele silputuilla tai viipaloiduilla retiiseillä ja ruohosipulilla.

Korianterimarinoitua lohta ja sinappikastiketta
400 g lohi- tai kirjolohifileetä
Liemi:
8 dl vettä
3/4 dl suolaa
3/4 dl sokeria
2 rkl korianterin siemeniä (Santa Maria) murskattuna tai viherpippureita
tilliä pätkittynä
Sinappikastike:
1/2 dl sinappia
2 rkl fariinisokeria
(1 murskattu valkosipulinkynsi)
1 rkl sitruunamehua
1 dl kylmäpuristettua rypsiöljyä
suolaa ja pippuria
tillisilppua tai kuivattua tilliä

Keitä liemen aineksia (ei tilliä) muutama minuutti ja jäähdytä liemi. Aseta kalapala reunalliseen vuokaan ja kaada liemi päälle. Pane tilli päälle ja peitä vuoka kelmulla. Anna kalan tekeytyä liemessä 1–2 vuorokautta. Käännä kalaa välillä, jos se ei ole kokonaan liemessä. Nosta kala liemestä, puhdista mausteet pinnalta ja viipaloi kala.

Sekoita sinappi, fariini, valkosipuli ja sitruunamehu. Lisää öljy ohuena nauhana hyvin vatkaten. Mausta suolalla, pippurilla ja tillillä. Sauvasekoittimella kastike valmistuu helposti.

Fetalla täytetty lampaanpaisti
n. 2 kg luutonta lampaanpaistia
suolaa ja rouhittua mustapippuria
timjamia
Täyte:
n. 175 g fetajuustoa hienonnettuna
1/2 ruukkua tuoretta timjamia hienonnettuna tai 1–2 tl kuivattua
1 ruukku tuoretta basilikaa hienonnettuna tai 2–3 tl kuivattua
3 rosmariinin oksaa hienonnettuna tai 1/2 tl kuivattua
1 sitruunan raastettu kuori
1 puristettu valkosipulinkynsi
1 muna
Lisäksi tarvitaan puuvilla- tai paistilankaa (uutuus)

Jos paisti on pakastettu, niin sulata se hitaasti jääkaapissa. Ja jos paisti on luuton, niin poista luu, jolloin paisti aukeaa levyksi. Jos paisti on luuton, tee paistiin viilto sivulta koko paistin pituudelta. Mausta paisti joka puolelta suolalla, pippurilla ja timjamilla. Sekoita feta yrttien, sitruunankuoren, valkosipulin ja munan kanssa. Lusikoi täyte paistin keskelle, ummista ja sido paisti puuvilla- tai paistilangalla. Työnnä paistimittari lihan paksuimpaan kohtaan. Paista 150 asteessa kunnes sisälämpötila on noin 70 astetta. Kääri paisti folioon ja anna levätä puoli tuntia ennen viipalointia.

Lämmin kastike lampaalle
4 dl paistolientä ja/tai punaviiniä, vettä + vasikanfondia
2 rkl vehnäjauhoja
1 rkl hunajaa
1 rkl tomaattisosetta
timjamia

Jos liemi on kylmää, sekoita siihen jauhot ja kuumenna sekoittaen. Anna kypsyä 5 minuuttia. Jos liemi on kuumaa, sekoita jauhot vesitilkkaan ja vatkaa kiehuvaan liemeen. Kypsennä. Mausta hunajalla, tomaattisoseella ja timjamilla.

Kylmä basilikakastike lampaalle/gratiinille
2 tlk ranskankermaa
2 ruukkua tuoretta basilikaa tai persiljaa ja ruohosipulia
1–2 puristettua valkosipulinkynttä
1 tl suolaa
1/4 tl valkopippuria

Revi basilika hiukan pienemmäksi ja hienonna morttelissa tai tehosekoittajassa. Sekoita basilika muiden ainesten kanssa.

Kolmen värin gratiini
10 jauhoista perunaa viipaleina (1 kg)
8 tomaattia viipaleina (800 g)
1–2 kesäkurpitsaa (500 g)
suolaa, rouhittua mustapippuria
2 tl kuivattua basilikaa
3 rkl öljyä tai juoksevaa margariinia
3–4 rkl parmesaani- tai mustaleimaraastetta

Laita kasvikset limittäin vuorotellen voideltuun uunivuokaan. Ripottele väliin suolaa, pippuria ja basilikaa. Valuta rasva päälle ja ripottele juustoraaste pinnalle. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin tunnin ajan.

Sitruunamarinoidut oliivit
200 g vihreitä tai mustia oliiveja
1/2 sitruunan raastettu kuori
2 rkl sitruunamehua
1 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä
sitruunalohkoja

Sekoita sitruunankuori ja -mehu öljyyn. Yhdistä liemi valutettujen oliivien kanssa. Anna maustua kylmässä ennen tarjoilua.

Pääsiäisen herkkujälkiruoka
3 dl kuohukermaa tai creme vispiä
200 g valkosuklaata (esim. Galak)
2 tlk (a' 400 g) aprikooseja
tai 4–6 dl sokeroituja lakkoja

Vaahdota kuohukerma tai creme vispi. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa. Anna suklaan hiukan jäähtyä ja yhdistä kermavaahtoon. Jaa valkosuklaavaahto neljään jälkiruokamaljaan tai jalalliseen lasiin. Valuta ja soseuta aprikoosit. Valuta aprikoosisose vaahdon päälle tai käytä sen sijasta lakkoja. Koristele esimerkiksi mintun lehdyköillä tai vihreillä kirsikoilla.

*Teksti: Pirjo Saastamoinen
*Sähköposti: pirjo.saastamoinen@kolumbus.fi
*Kuva: Pekka Haraste / Fotoni


Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |