MAALISKUU
21 | 3 |
2002 Kevään valoa, toivoa ja elämänuskoa
Jaa pinaatti-purjoseos vuokiin. Laita päälle kinkkukuutioita tai sulatettuja, valutettuja katkarapuja. Riko yksi muna kuhunkin kuppiin. Pane kupit vesihauteeseen uuni-vuokaan, jossa on kuumaa vettä. Nosta vuoka 200-asteiseen uuniin noin 15 minuutiksi, kunnes munat hyytyvät. Tarjoa alkuruokana. Gratinoidut anjovisleivät Sekoita pehmeään rasvaan anjovis- ja munahakkelus, sinappi ja maustevihannessilput. Levitä seos patonkiviipaleille. Ripottele juustoraaste päälle ja pane 225-asteiseen uuniin 6–8 minuutiksi, kunnes juusto sulaa. Koristele anjovisrullilla ja ruohosipulilla. Maistuu hyvältä kylmän oluen tai maidon kera. Keltainen currysilli Huuhtele ja kuivaa sillifileet ja leikkaa viipaleiksi. Valuta jogurtti kahvinsuodattimen läpi. Sekoita jogurttiin majoneesi, curry, sokeri, pippuri, sipuli, omena ja kurkku. Nosta sillipalat vadille ja levitä kastike päälle. Koristele silputuilla tai viipaloiduilla retiiseillä ja ruohosipulilla. Korianterimarinoitua lohta ja sinappikastiketta Keitä liemen aineksia (ei tilliä) muutama minuutti ja jäähdytä liemi. Aseta kalapala reunalliseen vuokaan ja kaada liemi päälle. Pane tilli päälle ja peitä vuoka kelmulla. Anna kalan tekeytyä liemessä 1–2 vuorokautta. Käännä kalaa välillä, jos se ei ole kokonaan liemessä. Nosta kala liemestä, puhdista mausteet pinnalta ja viipaloi kala. Sekoita sinappi, fariini, valkosipuli ja sitruunamehu. Lisää öljy ohuena nauhana hyvin vatkaten. Mausta suolalla, pippurilla ja tillillä. Sauvasekoittimella kastike valmistuu helposti. Fetalla täytetty lampaanpaisti Jos paisti on pakastettu, niin sulata se hitaasti jääkaapissa. Ja jos paisti on luuton, niin poista luu, jolloin paisti aukeaa levyksi. Jos paisti on luuton, tee paistiin viilto sivulta koko paistin pituudelta. Mausta paisti joka puolelta suolalla, pippurilla ja timjamilla. Sekoita feta yrttien, sitruunankuoren, valkosipulin ja munan kanssa. Lusikoi täyte paistin keskelle, ummista ja sido paisti puuvilla- tai paistilangalla. Työnnä paistimittari lihan paksuimpaan kohtaan. Paista 150 asteessa kunnes sisälämpötila on noin 70 astetta. Kääri paisti folioon ja anna levätä puoli tuntia ennen viipalointia. Lämmin kastike lampaalle Jos liemi on kylmää, sekoita siihen jauhot ja kuumenna sekoittaen. Anna kypsyä 5 minuuttia. Jos liemi on kuumaa, sekoita jauhot vesitilkkaan ja vatkaa kiehuvaan liemeen. Kypsennä. Mausta hunajalla, tomaattisoseella ja timjamilla. Kylmä basilikakastike lampaalle/gratiinille Revi basilika hiukan pienemmäksi ja hienonna morttelissa tai tehosekoittajassa. Sekoita basilika muiden ainesten kanssa. Kolmen värin gratiini Laita kasvikset limittäin vuorotellen voideltuun uunivuokaan. Ripottele väliin suolaa, pippuria ja basilikaa. Valuta rasva päälle ja ripottele juustoraaste pinnalle. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin tunnin ajan. Sitruunamarinoidut oliivit Sekoita sitruunankuori ja -mehu öljyyn. Yhdistä liemi valutettujen oliivien kanssa. Anna maustua kylmässä ennen tarjoilua. Pääsiäisen herkkujälkiruoka Vaahdota kuohukerma tai creme vispi. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa. Anna suklaan hiukan jäähtyä ja yhdistä kermavaahtoon. Jaa valkosuklaavaahto neljään jälkiruokamaljaan tai jalalliseen lasiin. Valuta ja soseuta aprikoosit. Valuta aprikoosisose vaahdon päälle tai käytä sen sijasta lakkoja. Koristele esimerkiksi mintun lehdyköillä tai vihreillä kirsikoilla.
|