Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

MAALISKUU 21 | 3 | 2002

Juhlan kunniaksi katettu

Pääsiäisen kahvipöydässä houkuttelevat monenlaiset leivonnaiset. Nyt on lupa herkutella!

Pääsiäiskakku
3 munaa
1 dl sokeria
1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl maizenaa (maissitärkkelystä)
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
4 liivatelehteä
1–2 rkl sitruunamehua
1 tlk (200 g) ranskankermaa
3/4 dl sokeria
1 tlk maito- tai kermarahkaa
150 g pääsiäisrakeita tai pieniä suklaamunia
1 dl vadelmamarmeladia
Koristeluun:
tomusokeria
suklaata rouhittuna ja pääsiäisrakeita

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun noin 22 sentin irtopohjavuokaan. Paista 175-asteisen uunin alaosassa noin 20 minuuttia tai kunnes se on kypsä. Anna kakun levätä hetki ja kumoa. Anna jäähtyä ja jaa kahtia.

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia. Purista enin vesi pois ja kuumenna sitruunamehun kanssa kattilassa sekoittaen, kunnes liivakot liukenevat. Sekoita ranskankerma, sokeri ja rahka. Lisää makeiset ja hiukan jäähtynyt liivate. Leikkaa pestyn paistovuoan pohjalle leivinpaperipyörylä. Pane kakun pohjalevy vuokaan ja levitä päälle marmeladi ja sen jälkeen täyte. Paina toinen levy päälle. Anna hyytyä kylmässä.

Nosta kakku vadille. Sihtaa päälle tomusokeria ja laita koristeeksi suklaarouhetta ja pääsiäismakeisia.

Aprikoosi-mazariinitorttu
125 g margariinia tai voita
1/2 tlk maitorahkaa
2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
Täyte:
5 rkl omenasosetta
2 tl kanelia
150 g mantelimassaa
100 g margariinia tai voita
1 dl vehnäjauhoja
1 sitruunan raastettu kuori
4 munaa
Koristeluun:
1 tlk (400 g) säilöttyjä aprikooseja
3–4 rkl aprikoosimarmeladia + 1 rkl vettä

Sekoita rasvasta, rahkasta, jauhoista ja leivinjauheesta tasainen taikina. Painele se leivinpaperin päälle litteäksi levyksi ja anna kovettua jääkaapissa puoli tuntia. Kaaviloi taikina ohueksi levyksi ja ota siitä pyöreä pala noin 25 sentin piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Vuoraa voideltu vuoka taikinalla. Kaaviloi loppu taikina levyksi ja ota taikinapyörällä nauhoja koristelua varten. Levitä omenasose taikinan päälle ja ripottele kaneli päälle.

Raasta mantelimassa ja sekoita pehmeän rasvan kera. Lisää jauhot, sitruunan kuori ja munat yksitellen hyvin vatkaten. Levitä manteliseos pohjalle. Nosta taikinanauhat ristikoksi päälle siten, että pinnalle jää aprikoosinpuolikkaille sopivia koloja. Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes manteliseos on hyytynyt. Nosta valutetut aprikoosinpuolikkaat tortun päälle. Kuumenna marmeladi vesitilkan kanssa juoksevaksi ja sivele seosta jäähtyneen piirakan päälle.

Strösselimuffinit
n. 12 kpl
2 munaa
1 1/2 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1/2 appelsiinin raastettu kuori
1 1/2 dl maitoa
75 g margariinia tai voita sulatettuna
Koristeluun:
100 g tummaa- tai taloussuklaata
värikkäitä strösseleitä

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon vuorotellen jauho-leivinjauheseosta, maitoa ja jäähtynyttä voisulaa. Lisää appelsiininkuoriraaste. Jaa taikina muffinipellille tai -vuokiin noin 2/3 korkeudelle. Paista 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Kumoa ja anna jäähtyä.

Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa. Valuta suklaasulaa lusikalla muffinien päälle ja ripottele välittömästi strösseleitä pinnalle.

Sitruunainen marenkirulla
4 valkuaista
2 1/2 dl sokeria
Pinnalle: 1 dl mantelirouhetta
Täyte:
4 keltuaista
3/4 dl sokeria
1/2 sitruunan raastettu kuori ja mehu
2 dl kuohukermaa vaahdotettuna
n. 3 dl kotimaisia pakastemarjoja, esim. lakkoja

Vatkaa valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen vatkaten. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipannulle. Ripottele mantelirouhe päälle. Paista 150-asteisen uunin alaosassa noin 15–20 minuuttia. Marenkilevy ei saa tulla aivan kuivaksi. Ota levy uunista, anna levätä 10 minuuttia ja kumoa.

Sekoita keltuaiset, sokeri, sitruunamehu ja -raaste kattilassa. Kuumenna sekoittaen, kunnes seos sakenee. Anna seoksen jäähtyä. Sekoita jäähtyneeseen kiisseliin kermavaahto ja levitä täyte pohjalevylle. Ripottele päälle sulatettuja, valutettuja marjoja ja kääri levy rullalle.

Kullankeltaiset pääsiäisruudut
3 dl pullataikina jauhopussinohjeella
+ 1 pkt (1/2 g) saframia
Täyte:
3 rkl hunajaa
50 g margariinia tai voita
1 tl vanilja- tai vanilliinisokeria
100 g mantelimassaa raastettuna
Voiteluun: munaa
Pinnalle: raesokeria

Valmista pullataikina tavalliseen tapaan, mutta lisää taikinanesteeseen saframi. Anna kohota 15 minuuttia. Kaaviloi taikina leivinpaperin päälle uunipannun kokoiseksi levyksi ja nosta pellille. Leikkaa taikinalevy veitsellä kumpaankin suuntaan viideksi osaksi, jolloin muodostuu 25 ruutua. Älä kuitenkaan irrota niitä toisistaan. Anna levyn kohota. Sekoita sillä aikaa täyteaineet.

Voitele levy munalla ja paina kolo jokaisen ruudun keskelle. Jaa täyte lusikalla koloihin ja ripottele levylle raesokeria. Paista 225-asteisen uunin keskellä noin 15–20 minuuttia. Irrota ruudut toisistaan.

*Teksti: Pirjo Saastamoinen
*Sähköpostipirjo.saastamoinen@kolumbus.fi
*Kuva: Pekka Haraste / Fotoni


Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |